Το κομμάτι πλαστικό από προπορευόμενη μοτοσυκλέτα που προκάλεσε τον σοβαρό τραυματισμό της Nadieh Schoots στο Macau GP [Video]

Μετά το ατύχημα η Ολλανδή αναζητά τη στήριξη του κόσμου ώστε να επισκευάσει το αγωνιστικό της R1
Το κομμάτι πλαστικό από προπορευόμενη μοτοσυκλέτα που προκάλεσε τον σοβαρό τραυματισμό της Nadieh Schoots στο Macau GP [Video]
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

24/11/2023

Στην 55η έκδοση του Macau GP μπορεί ο Peter Hickman να ήταν ο απόλυτος πρωταγωνιστής ωστόσο το παράξενο ατύχημα που συνέβη στον πρώτο γύρο μεταξύ του Brian McCormack και της Nadieh Schoots ήταν αυτό που λίγο έλειψε να χαλάσει την μηχανοκίνητη γιορτή που διεξάγεται στους δημόσιους δρόμους του Macau.

Το εν λόγω περιστατικό διαδραματίστηκε στον πρώτο γύρο του αγώνα και συγκεκριμένα στη στροφή Curva da D.Maria, ο Brian McCormack της Roadhouse Macau FHO Racing είχε μία πτώση με αποτέλεσμα κάποια πλαστικά της μοτοσυκλέτας του να εκτοξευθούν προς τα πίσω με τους υπόλοιπους που ακολουθούσαν να προσπαθούν να αποφύγουν τόσο την μοτοσυκλέτα όσο και τα συντρίμμια που εκτοξεύθηκαν. Οι περισσότεροι κατάφεραν να βγουν αλώβητοι όχι όμως και η Nadieh Schoots. Η Ολλανδή η οποία είναι η μοναδική γυναίκα που έχει λάβει μέρος στο Macau -το 1997 η Πορτογαλίδα Fernanda Ramos συμμετείχε στον αγώνα Super Challenge Race, έναν υποστηρικτικό αγώνα του Macau GP που περιελάμβανε διάφορα είδη μοτοσυκλετών και διαφορετικούς τύπους κινητήρων- αν και είδε ένα κομμάτι πλαστικό να έρχεται κατά πάνω της δεν κατάφερε να το αποφύγει με αποτέλεσμα να χάσει τον έλεγχο του αγωνιστικού R1 της και να συγκρουστεί με την πεσμένη μοτοσυκλέτα του Brian McCormack.

Το κομμάτι πλαστικό από προπορευόμενη μοτοσυκλέτα που προκάλεσε τον σοβαρό τραυματισμό της Nadieh Schoots στο Macau GP [Video]

Στο βίντεο βλέπουμε την μοτοσυκλέτα να σέρνεται για πολλά μέτρα με την Schoots να προσπαθεί μπουσουλώντας να βγει εκτός διαδρομής. Τα πλάνα είναι σοκαριστικά καθώς όλα συμβαίνουν πολύ γρήγορα ενώ η Ολλανδή είναι τυχερή στην ατυχία της καθώς κανείς από όσους ακολουθούσαν δεν πέφτει ευτυχώς πάνω της. Με την κόκκινη σημαία να κάνει την εμφάνιση της άπαντες προσπαθούσαν να μάθουν ποιοι είναι οι εμπλεκόμενοι καθώς δεν υπήρχε ενημέρωση σχετικά με το συγκεκριμένο συμβάν. Λίγο αργότερα έγινε γνωστό πως οι Brian McCormack και Nadieh Schoots ήταν οι εμπλεκόμενοι με τους δύο να μεταφέρονται στο τοπικό νοσοκομείο για περαιτέρω εξετάσεις. Οι γιατροί ανέφεραν πως ο Brian McCormack τραυματίστηκε στον αστράγαλο αλλά τα νέα για την Nadieh Schoots δεν ήταν και τόσο καλά. Η Ολλανδή έσπασε την αριστερή της κλείδα ενώ υπέστη κάταγμα στο αριστερό της πόδι.

Το κομμάτι πλαστικό από προπορευόμενη μοτοσυκλέτα που προκάλεσε τον σοβαρό τραυματισμό της Nadieh Schoots στο Macau GP [Video]

Η Schoots μετά το ατύχημα περιέγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όσα συνέβησαν κατά τη διάρκεια του αγώνα: "Μετά τη πτώση του Brian έπρεπε να αποφύγουμε τη μοτοσυκλέτα του και κάποια συντρίμμια, δυστυχώς ο αέρας μετέφερε ένα κομμάτι πλαστικού από την πεσμένη μοτοσυκλέτα και το έριξε ακριβώς κάτω από τον μπροστινό μου τροχό με αποτέλεσμα να πέσω. Αισθάνομαι αρκετά άσχημα, αλλά είμαι εντάξει, αν τα λάβουμε όλα υπόψη, κυρίως χαίρομαι που δεν είναι χειρότερα και είμαι ευγνώμων που μπορώ να περάσω τη νύχτα στο δωμάτιο του ξενοδοχείου μου αντί για το νοσοκομείο. Η αριστερή κλείδα μου έχει σπάσει και το αριστερό μου πόδι έχει και αυτό κάταγμα. Οι γιατροί επέλεξαν να μην χειρουργήσουν το πόδι μου (προς το παρόν). Από εκεί και πέρα είμαι πολύ ταλαιπωρημένη και έχω μελανιές, συν το ότι ίσως υπάρχει ένα μικρό πρόβλημα με τον δεξιό μου πνεύμονα που θα το ελέγξουν ξανά στο νοσοκομείο αύριο το πρωί.”

Φυσικά η Schoots ανησυχούσε και για την κατάσταση της μοτοσυκλέτας της μετά την πτώση με την ίδια να αναφέρει: “Την τελευταία φορά που είδα τη μοτοσυκλέτα μου ήταν πεσμένη στην πίστα και καίγονταν για μια αιωνιότητα, προτού κάποιος με έναν πυροσβεστήρα έρθει να τη σώσει. Δεν έχει σημασία η ζημιά που προκάλεσε η σύγκρουση αλλά αν κάποιος θα ήθελε να συνεισφέρει για την επισκευή ή την αντικατάσταση της R1, θα το εκτιμούσαμε αφάνταστα."

Το κομμάτι πλαστικό από προπορευόμενη μοτοσυκλέτα που προκάλεσε τον σοβαρό τραυματισμό της Nadieh Schoots στο Macau GP [Video]

Η Ολλανδή με νέα ανάρτηση της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έκανε γνωστό πως τις επόμενες ημέρες θα βρεθεί στην Ολλανδία καθώς οι γιατροί της έδωσαν το ΟΚ, ενώ η ίδια ξεκινά την περίοδο αποκατάστασης ώστε να είναι έτοιμη να καβαλήσει ξανά την επισκευασμένη R1 της.

 

Ετικέτες

BSB - Ο Shane Byrne διεκδικεί 1 εκατομμύριο λίρες από τη διοργάνωση!

Αιτία της αγωγής του είναι το ατύχημα που τερμάτισε την καριέρα του στην πίστα του Snetterton το 2018
motomagBSB – Ο Shane Byrne διεκδικεί 1 εκατομμύριο λίρες από την διοργάνωση
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

17/5/2024

Ο Βρετανός θρύλος του BSB, Shane “Shakey” Byrne, μετά το ατύχημα που τον ανάγκασε να αποσυρθεί από τους αγώνες, προχώρησε σε μήνυση της διοργανώτριας αρχής των BSB διεκδικώντας αποζημίωση ύψους 1 εκατομμυρίου λιρών, καθώς σύμφωνα με τον ίδιο ο λόγος του σοβαρού τραυματισμού του ήταν ότι δεν είχαν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.

Ο Byrne, 47 ετών σήμερα, είχε πριν από 6 χρόνια, το 2018, ένα πολύ άσχημο ατύχημα στην πίστα του Snetterton. Η πτώση του ήρθε κατά την διάρκεια των δοκιμαστικών, με αποτέλεσμα ο έξι φορές Πρωταθλητής των Βρετανικών SBK -έχοντας συμμετάσχει και σε MotoGP & WorldSBK στην καριέρα του- να υποστεί πολλαπλά τραύματα στην σπονδυλική του στήλη, αφού χτύπησε πάνω στα προστατευτικά ελαστικά που υπάρχουν στα εξωτερικά όρια της πίστας. Η σφοδρότητα της σύγκρουσης ήταν τέτοια, που ο Byrne αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την αγωνιστική δράση, για να εργαστεί ως σχολιαστής σε αθλητικές εκπομπές στην τηλεόραση και στο youtube, ενώ παράλληλα έγινε και μάνατζερ του Bradley Ray.

BSB – Ο Shane Byrne διεκδικεί 1 εκατομμύριο λίρες από την διοργάνωση

Τώρα, αρκετά χρόνια μετά το ατύχημά του, ο Βρετανός αποφάσισε να προχωρήσει σε αγωγή εναντίον της Motorsport Vision Racing, ιδιοκτήτρια της πίστας και υπεύθυνης για τη διεξαγωγή αγώνων εκεί, και απέναντι στο Motorcycle Circuit Racing Board of Control, τη διοργανώτρια αρχή του Βρετανικού Πρωταθλήματος SBK (BSB). Στην αναφορά του υποστηρίζει ότι θα έπρεπε να έχουν ληφθεί καλύτερα μέτρα προστασία στο γρήγορο κομμάτι, εκεί δηλαδή που έλαβε χώρα και το ατύχημά του.

BSB – Ο Shane Byrne διεκδικεί 1 εκατομμύριο λίρες από την διοργάνωση

Η νομική ομάδα του Byrne υποστηρίζει ότι μπροστά από τα λάστιχα, που χρησιμοποιούνται ως ανάχωμα πριν από τα τσιμεντένια στηθαία, θα έπρεπε να έχουν τοποθετηθεί αεροφράχτες (“air fences”) -όπως βλέπουμε στην άνω φωτογραφία. Μιλάμε στην ουσία για ένα τμήμα σκληρού υφάσματος, το οποίο γεμίζει με αέρα, απορροφώντας μεγάλο μέρος των δυνάμεων που αναπτύσσονται κατά την κρούση. Η σωτήρια λειτουργία των “φουσκωτών φραχτών” έχει αποδειχθεί πολλές φορές στους υψηλότερου επιπέδου αγώνες, όπως τα MotoGP, παρέχοντας κορυφαία επίπεδα ασφάλειας σε σύγκριση με τα παραδοσιακά λάστιχα και τις αχυρόμπαλες, ιδιαίτερα σε σημεία όπου αναπτύσσονται υψηλές ταχύτητες, καθώς οι φράχτες αυτοί λειτουργούν σαν μαξιλάρι. Η απουσία αυτών, σύμφωνα με τον Byrne και την νομική του ομάδα, ήταν που συντέλεσε στον τόσο σοβαρό τραυματισμό του Βρετανού. Όπως ισχυρίζονται, οι διοργανωτές απέτυχαν να εξασφαλίσουν την μέγιστη δυνατή ασφάλεια για τους αγωνιζόμενους, ιδιαίτερα στα επικίνδυνα τμήματα της πίστας.

Από τη μεριά τους οι εναγόμενοι, Motorsport Vision Racing και Motorcycle Circuit Racing Board of Control, δηλώνουν ότι το ατύχημα του Byrne δεν μπορούσε να προβλεφθεί, ενώ οι τραυματισμοί του οφείλονται κυρίως στην ίδια την πτώση και όχι τα προστατευτικά. Σύμφωνα με τους ίδιους, είχαν ακολουθήσει όλα τα μέτρα που απαιτεί το πρωτόκολλο, χωρίς να μπορούν να προβλέψουν ότι θα μπορούσε να συμβεί ένα ατύχημα όπως αυτό του Byrne -αν και σε τέτοιου είδους αγώνες πρέπει πάντα να είσαι προετοιμασμένος για το χειρότερο σενάριο, ώστε να το αποφύγεις. Η υπερασπιστική τους γραμμή κλείνει με την διαβεβαίωση ότι ακόμα και αν υπήρχαν σε εκείνο το σημείο στρώματα αέρα, δεν θα έπαιζαν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο, εξαιτίας της φύσης της σύγκρουσης.

BSB – Ο Shane Byrne διεκδικεί 1 εκατομμύριο λίρες από την διοργάνωση

Τώρα, ο δικαστής Bruce Blair είναι αυτός που θα αποφασίσει αν ο Byrne θα δικαιωθεί και αν θα πάρει τα χρήματα -ή μέρος αυτών- που ζητά. Η απόφασή του, ωστόσο, κρύβει και μία ακόμα συνθήκη, καθώς θα δημιουργήσει ιστορικό, ως προς το πώς αξιολογούνται και εφαρμόζονται τα μέτρα προστασίας σε αγώνες μηχανοκίνητου αθλητισμού. Η δικαστική αυτή διαμάχη έρχεται να τονίσει τη συνεχιζόμενη κουβέντα στη Βρετανία, που έχει να κάνει με τις ευθύνες των διοργανωτών για την προστασία των αναβατών, αλλά και για το αν τα υπάρχοντα μέτρα ασφαλείας είναι επαρκή.

Η υπόθεση του Byrne έχει τραβήξει τα βλέμματα της μοτοσυκλετιστικής, και όχι μόνο, κοινότητας, πάνω της, αναδεικνύοντας τα ρίσκα που έχουν να αντιμετωπίσουν οι αναβάτες και πόσο σημαντική είναι η διαρκής εξέλιξη, όσον αφορά την ασφάλεια. Οι θαυμαστές του, αλλά και άλλοι αναβάτες έχουν δείξει την υποστήριξή τους στον Byrne, τονίζοντας την ανάγκη που υπάρχει για αυστηρότερα μέτρα ασφαλείας, προκειμένου να αποφευχθούν στο μέλλον τέτοιου είδους ατυχήματα. Το Βρετανικό Πρωτάθλημα SBK αποτελεί ένα από τα πιο προβεβλημένα Πρωταθλήματα στον κόσμο, όμως ταυτόχρονα είναι και ένα από τα πιο επικίνδυνα, μετρώντας σχεδόν κάθε χρόνο τουλάχιστον έναν άσχημο τραυματισμό αναβάτη ή ακόμη και θάνατο.

Ετικέτες