Tacita Discanto - Ηλεκτρική και άσχημη, στο Rally Dakar [VIDEO]

Ηλεκτρική μοτοσυκλέτα, ηλεκτρικός σταθμός φόρτισης αλλά και ηλεκτρικά οχήματα για την ομάδα
motomag Tacita Formula Corsa – Πράσινη επιδρομή στο Rally Dakar με την ηλεκτρική Discanto [VIDEO]
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

28/12/2023

Η ιταλική εταιρεία Tacita επιστρέφει στο Rally Dakar με την ηλεκτρική μοτοσυκλέτα Discanto, αυτή τη φορά στην κατηγορία "Dakar Future - Mission 1000", κατηγορία που επικεντρώνεται στην προώθηση κινητήρων ηλεκτρισμού, υδρογόνου αλλά και υβριδικής λειτουργίας, ενώ το 2020 η συγκεκριμένη μοτοσυκλέτα είχε κάνει την εμφάνιση της μόνο στον γύρο παρέλασης στο τέλος του αγώνα.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ένα ηλεκτροκίνητο όχημα θέλει να τερματίσει στο Rally Dakar, καθώς το 2017 η κατασκευάστρια Acciona ήταν η πρώτη που το κατάφερε με ένα ηλεκτρικό αγωνιστικό αυτοκίνητο, ενώ ο Carlos Sainz το 2022 ήταν ο πρώτος οδηγός που κατάφερε να σημειώσει τον ταχύτερο χρόνο σε μία ειδική διαδρομή του αγώνα με το ηλεκτροκίνητο Audi RS Q E-Tron. Το ίδιο θέλει να κάνει η ηλεκτρική εταιρεία μοτοσυκλετών Tacita στο Rally Dakar 2024 -πολύ πιο δύσκολο απ' ότι με αυτοκίνητο λόγω όγκου μπαταριών. Η ιταλική εταιρεία θα λάβει μέρος στην κατηγορία Dakar Future - Mission 1000 (καθημερινές διαδρομές των 100 χλμ., με συνολική διαδρομή 1.000 χλμ) με δύο ηλεκτρικές μοτοσυκλέτες με την ονομασία Discanto, και αναβάτες τους Oscar Polli και Pierpaolo Rigo, με τον τελευταίο να αποτελεί και τον συνιδρυτή της εταιρείας. Η ομάδα Tacita Formula Corsa, έχει προβεί σε μακροχρόνιες δοκιμές με την ηλεκτρική Discanto έχοντας στο στόχαστρο τον άθλο του τερματισμού στο Dakar. Η μοτοσυκλέτα η οποία ζυγίζει 180 κιλά, έχει σχεδιαστεί με γνώμονα τις ιδιοτροπίες και τις δυσκολίες του Dakar, ενώ ο ηλεκτροκινητήρας έχει αφαιρούμενη μπαταρία, με τους μηχανικούς της εταιρείας να ισχυρίζονται πως η αλλαγή της γίνεται σε μικρό χρονικό διάστημα ώστε οι αναβάτες να μην χάνουν πολύτιμο χρόνο. Όπως αναφέρει η Tacita, η τελική ταχύτητα είναι περιορισμένη στα 150 χλμ./ώρα.

Tacita Formula Corsa – Πράσινη επιδρομή στο Rally Dakar με την ηλεκτρική Discanto [VIDEO]

Η Tacita έχει δημιουργήσει ένα σύστημα υγρόψυξης για τον ηλεκτροκινητήρα ώστε να παρέχει αξιοπιστία στις δύσκολες συνθήκες του αγώνα, με το σασμάν ταχυτήτων της Discanto να είναι 5 ταχυτήτων. Όσον αφορά την εμφάνιση η Discanto μάλλον γράφει ιστορία όσον αφορά στην ασχήμια της, με την Tacita να δίνει 100% έμφαση στη χρηστικότητα, με τη μοτοσυκλέτα να παίρνει ΜΗΔΕΝ στην αισθητική, θυμίζοντας ratbike κατασκευή από ταινία Mad Max. Το μπροστινό φαίρινγκ είναι μακρόστενο με προτεταμένο παχύ ρύγχος, ενώ το κοστούμι της ηλεκτρικής μοτοσυκλέτας δεν την κολακεύει σε καμία περίπτωση. Ακόμη ένας λόγος που κάνει την συμμετοχή της Tacita ξεχωριστή στο Rally Dakar 2024, είναι το γεγονός πως "πράσινη" θα είναι η συνολική προσπάθεια της ομάδας. Τα γκαράζ τα οποία οι μηχανικοί θα κάνουν τις εργασίες στις μοτοσυκλέτες, τα T-Stations, θα παίρνουν ενέργεια από την χρήση ηλιακών πάνελ, ανεμογεννητριών και υδρογόνου, ενώ τα βοηθητικά οχήματα των μελών της ομάδας θα είναι ηλεκτροκίνητα.

Tacita Formula Corsa – Πράσινη επιδρομή στο Rally Dakar με την ηλεκτρική Discanto [VIDEO]

Ο Luca Oddo, CEO της Tacita, ανέφερε για τη συμμετοχή της ομάδας στο Rally Dakar 2024: “Για εμάς είναι μια συναρπαστική περιπέτεια όχι μόνο η συμμετοχή μας στον πιο δύσκολο αγώνα στον κόσμο το Dakar, αλλά και οι τεχνολογικές προκλήσεις που εκεί θα συναντήσουμε. Όπως εμείς, έτσι και οι επενδυτές μας είχαν το θάρρος και την προνοητικότητα να πιστέψουν σε ένα έργο που έρχεται από μακριά και που βλέπει τις αξίες της βιωσιμότητας και ενός καλύτερου μέλλοντος να συγχωνεύονται στο brand μας.”

Ετικέτες

Kevin Benavides - Μένει εκτός του Desafio Ruta 40 λόγω τραυματισμού

Ένα ράγισμα στο αριστερό του χέρι και τραύματα στο κεφάλι δεν του επιτρέπουν να αγωνιστεί στο rally της πατρίδας του
motomagKevin Benavides – Μένει εκτός του Desafio Ruta 40 λόγω τραυματισμού
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

15/5/2024

Ο αναβάτης της Red Bull KTM Factory Racing, Kevin Benavides, δεν θα λάβει μέρος στον αγώνα Desafio Ruta 40, ο οποίος έχει προγραμματιστεί για τις αρχές Ιουνίου στην Αργεντινή, εξαιτίας ενός ατυχήματος που είχε κατά την διάρκεια προπόνησης MX, το οποίο τον άφησε με ραγισμένο αριστερό χέρι και τραύματα στο κεφάλι.

Ειδικότερα, ο νικητής του Dakar 2023 βρισκόταν το Σάββατο 11 Μαϊου στην πίστα Mantillo MX Park, κοντά στο σπίτι του στην Salta της Αργεντινής, προκειμένου να προπονηθεί. Δυστυχώς, όμως, τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, με τον Benavides να εμπλέκεται σε ένα ατυχές “περιστατικό” - δεν διευκρινίζεται αν μιλάμε για σύγκρουση με κάποιον άλλο αναβάτη ή απλή πτώση. Αποτέλεσμα ήταν να ραγίσει το χέρι του και να χτυπήσει στο κεφάλι του. Επομένως, δεν θα συμμετάσχει στον rally αγώνα Desafio Ruta 40, ο οποίος αναμένεται να διεξαχθεί 1-7 Ιουνίου στην πατρίδα του, την Αργεντινή.

Η ομάδα της Red Bull KTM Factory Racing ευχήθηκε από την μεριά της καλή και γρήγορη ανάρρωση στον Benavides, με τον Manager της ομάδας Rally, Andreas Holzl να δηλώνει ότι ο Αργεντινός βελτιώνεται μέρα με την ημέρα, χωρίς ακόμα να έχει γίνει γνωστό το πότε θα επιστρέψει στην ενεργό δράση. Οι τραυματισμοί του, ωστόσο, δεν εμπνέουν κάποια ιδιαίτερη ανησυχία.

Ετικέτες