Honda CR ELECTRIC PROTO - Στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα E-Xplorer 2024 με μεικτή ομάδα

Θεσμός αποκλειστικά για ηλεκτρικές Motocross μοτοσυκλέτες, με ομάδες που αποτελούνται από άνδρα αναβάτη και γυναίκα αναβάτιδα
Honda CR Electric Proto
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

7/2/2024

Η Honda ανακοίνωσε ότι θα συμμετάσχει με το ηλεκτρικό της αγωνιστικό CR ELECTRIC PROTO στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα E-Xplorer το οποίο αφορά ηλεκτρικές MX μοτοσυκλέτες και ξεκίνησε το 2023, με αναβάτες τον Tosha Chalayna και τη Francesca Nocera.

Η επιθυμία της Honda για εξηλεκτρισμό της γκάμας της είναι γνωστή, με τα σχέδιά της να κρίνονται ως αρκετά φιλόδοξα, με τα σημερινά δεδομένα. Έχει ήδη ανακοινώσει επενδύσεις ύψους 4 δις ευρώ, με στόχο την δημιουργία των απαραίτητων εγκαταστάσεων για την παραγωγή 4 εκατομμυρίων ηλεκτρικών δικύκλων.

Βέβαια, αν θες να βελτιωθείς ως κατασκευαστής, ειδικά σε μία νέα τεχνολογία, το καλύτερο πεδίο έρευνας και εξέλιξης δεν είναι άλλο από τους αγώνες. Από εκεί αντλείς τα δεδομένα που θα χρειαστείς, βλέποντας ταυτόχρονα τα δυνατά και τα αδύνατα σημεία της μοτοσυκλέτας σου. Έτσι η Honda δεν άφησε την ευκαιρία να πάει χαμένη.

motomag​Honda – Θα συμμετάσχει στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα E-Xplorer

Οι Ιάπωνες έχουν ήδη δοκιμάσει το CR ELECTRIC PROTO σε αγωνιστική δράση, στον 8ο γύρο του D.I.D All Japan Motocross Championship 2023. Το ντεμπούτο του ήταν αρκετά εντυπωσιακό, καθώς αμέσως το ηλεκτρικό MX της Honda κατάφερε να είναι ανταγωνιστικό απέναντι στα βενζινοκίνητα 450!

Honda – Θα συμμετάσχει στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα E-Xplorer

Φέτος, όμως, η Honda δεν σκοπεύει να περιοριστεί σε μία wildcard συμμετοχή. Αξιοποιώντας τον νεότευκτο θεσμό FIM E-Xplorer World Cup, το CR ELECTRIC PROTO θα πατήσει τις ρόδες του σε πέντε διαφορετικές πίστες ανά τον κόσμο, οι οποίες διαφέρουν μεταξύ τους τόσο στην μορφή, όσο και στην ποιότητα και το είδος του εδάφους. Οι αναβάτες που επέλεξε η Honda για την εργοστασιακή της ομάδα, Team HRC, είναι ο Tosha Chalayna και η Francesca Nocera. Ο 28χρονος Ισπανός έχει συμμετάσχει σε 3 Rally Dakar, το 2021, 2023 και 2024, με τις δύο πρώτες χρονιές να τερματίζει 13ος. Από την άλλη, η 30χρονη Ιταλίδα αγωνίστηκε από το 2015 μέχρι το 2019 στο γυναικείο ιταλικό Πρωτάθλημα MX, σημειώνοντας τρεις νίκες και μία δεύτερη θέση. Το 2023 βρέθηκε στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Enduro γυναικών της FIM, όπου κατάφερε να πάρει την τρίτη θέση.

CR Electric Proto

Το Παγκόσμιο Κύπελλο E-Xplorer της FIM ξεκίνησε το 2023 και αφορά αποκλειστικά ηλεκτρικές off-road μοτοσυκλέτες, ενώ σε μια ιδιαίτερα πρωτότυπη κίνηση, όλες οι ομάδες θα είναι μεικτές, με έναν άνδρα αναβάτη και μια γυναίκα αναβάτιδα! Για το 2024, η μορφή των γύρων θα περιλαμβάνει έναν προκριματικό γύρο για άντρες και γυναίκες, που θα ακολουθείται από τρεις αγώνες οι οποίοι θα καθορίζουν την τριάδα των νικητών. Οι αγώνες θα διεξαχθούν σε ειδικά διαμορφωμένους διαδρομές, οι οποίες θα περιλαμβάνουν και άσφαλτο και χώμα -σε παρόμοια μορφή με αυτή των supermoto. Οι Nocera και Schareina θα αναμετρηθούν με άλλες εννέα ομάδες, ενώ από το 2024, υπάρχουν δύο κατηγορίες ανταγωνισμού, με τις μεγαλύτερες Hyperbikes (πρωτότυπες μοτοσυκλέτες 7kwh-max που χρησιμοποιούν ένα τυπικό μεταξόνιο MX) να πλαισιώνονται από μια ελαφρύτερη κατηγορία GT, που βασίζεται σε κανονικά μοντέλα παραγωγής και ζυγίζει κάτω από 112kg. Το δίδυμο της Team HRC θα αγωνιστεί με το CR ELECTRIC PROTO στην κορυφαία κατηγορία Hyperbike σε μια σειρά από 10λεπτους κατατακτήριους γύρους, τρεις 10λεπτους αγώνες και μια σειρά play-off από... σκυταλοδρομίες sprint για τις τέσσερις καλύτερες ομάδες κάθε Σαββατοκύριακο.

Το 2023, την πρώτη χρονιά του θεσμού το πρωτάθλημα κέρδισε η ιαπωνική ομάδα MIE, με τη Sandra Gomez και τον Jorge Zaragoza. Φέτος, ο θεσμός θα βρεθεί για πρώτη φορά στην Ασία, με τον εναρκτήριο γύρο στο πάρκο μνήμης Expo’70 Commemorative Park‘s Festival Square στην πόλη της Suita, βόρεια της Οσάκα, στις 16-17 Φεβρουαρίου. Οι επόμενοι τέσσερις γύροι έχουν προγραμματιστεί για τη Νορβηγία, τη Γαλλία, την Ελβετία και την Ινδία.

MotoGP – Ο Cal Crutchlow επιστρέφει στην ενεργό δράση!

Ο Βρετανός αναβάτης αναμένεται να κάνει τρεις wildcard MotoGP εμφανίσεις
motomagMotoGP – Ο Cal Crutchlow επιστρέφει στην δράση
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

26/4/2024

Με ανακοίνωση στα κοινωνικά της δίκτυα, η Monster Energy Yamaha MotoGP μας ενημερώνει ότι ο αναβάτης εξέλιξής της, Cal Crutchlow, αναμένεται να επιστρέψει στην αγωνιστική δράση των MotoGP, ως wildcard συμμετοχή σε τρεις γύρους, με στόχο να συλλέξει δεδομένα για την εξέλιξη της M1.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο Βρετανός αναμένεται αρχικά να βρεθεί στο Mugello -31 Μαΐου μέχρι 2 Ιουνίου. Επόμενος σταθμός είναι το Silverstone (2-4 Αυγούστου), με την τρίτη και τελευταία του συμμετοχή για φέτος να είναι στο San Marino στις 6-8 Σεπτεμβρίου.

Δύο χρόνια σχεδόν μετά την απόσυρσή του από την ενεργό δράση, ο Crutchlow επιστρέφει, με στόχο να βοηθήσει την Yamaha με την εξέλιξη της M1. Εκκρεμεί, ωστόσο, ακόμα η έγκριση από την IRTA, που πιθανότατα δεν θα αργήσει να έρθει.

Ετικέτες