Honda - Επιταχύνει τον εξηλεκτρισμό της γκάμας της, με στόχο τα 4 εκατομμύρια ηλεκτρικά δίκυκλα μέχρι το 2030!

Με ογκώδεις επενδύσεις ύψους σχεδόν 4 δισεκατομμυρίων ευρώ, 30 νέα μοντέλα και ενίσχυση της παραγωγής
motomagHonda – Επιταχύνει τον εξηλεκτρισμό της γκάμας της, αυξάνοντας τον στόχο της στις 4 εκατομμύρια ηλεκτρικές μοτοσυκλέτες μέχρι το 2030!
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

30/11/2023

Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε την Τετάρτη 29/11, η Honda ανακοίνωσε αύξηση του στόχου της πώλησης ηλεκτρικών δικύκλων -μοτοσυκλετών και scooter- κατά μισό εκατομμύριο (!), σε σχέση με ό,τι υπολόγιζε μέχρι τώρα για το 2030, ανακοινώνοντας ένα σύνολο επενδύσεων 500 δισεκατομμυρίων γιεν (3,825 δισεκατομμυρίων ευρώ) μέχρι το 2030, θέλοντας ταυτόχρονα να μειώσει το κόστος των ηλεκτρικών μοτοσυκλετών στο μισό απ’ ό,τι είναι σήμερα.

Στη συνέντευξη τύπου που αφορούσε τις επιχειρηματικές πρωτοβουλίες σχετικά με τον εξηλεκτρισμό των μοτοσυκλετών, εισηγητές ήταν οι Katsushi Inoue (Εκτελεστικός Διευθυντής και υπεύθυνος για τις Επιχειρήσεις Ανάπτυξης Επιχειρήσεων Ηλεκτροκίνησης) και Daiki Mihara (Επικεφαλής της Μονάδας Ανάπτυξης Επιχειρήσεων Ηλεκτροκίνησης Μοτοσυκλετών και Ηλεκτρικών Προϊόντων). Όπως ανακοινώθηκε η Honda στο διάστημα της τετραετίας 2021-2025 περιλαμβάνονται επενδύσεις συνολικού ύψους 100 δισεκατομμυρίων γιεν (616,5 εκατομμύρια ευρώ), ενώ από το 2026-2030 αποσκοπεί στην επένδυση επιπλέον 400 δισεκατομμυρίων γιεν ( 2,466 δισεκατομμυρίων ευρώ), ανεβάζοντας έτσι το σύνολο των επενδύσεων για την ηλεκτροκίνηση στα 500 δισεκατομμύρια γιεν (3,825 δισεκατομμυρίων ευρώ) σε βάθος 9 ετών.

Honda – Επιταχύνει τον εξηλεκτρισμό της γκάμας της, αυξάνοντας τον στόχο της στις 4 εκατομμύρια ηλεκτρικές μοτοσυκλέτες μέχρι το 2030!

Οι επενδύσεις αυτές θα γίνουν με σκοπό την αύξηση του μεριδίου που κατέχουν οι ηλεκτρικές μοτοσυκλέτες στην παγκόσμια αγορά σε πάνω από 10%, το 2030. Την ίδια στιγμή η εταιρεία θέλει να μπορεί να διευρύνει το περιθώριο λειτουργικού κέρδους των ηλεκτρικών μοτοσυκλετών στο 5%, ενώ από το 2031 και έπειτα να φτάσει ή να ξεπεράσει ακόμα, το 10%. Αρκετά αισιόδοξα νούμερα, που όμως έρχονται μαζί με μία αρκετά μεγάλη επένδυση για να τα υποστηρίξει.

Honda – Επιταχύνει τον εξηλεκτρισμό της γκάμας της, αυξάνοντας τον στόχο της στις 4 εκατομμύρια ηλεκτρικές μοτοσυκλέτες μέχρι το 2030!

Ξεκινώντας με την πώληση τριών ηλεκτρικών ποδηλάτων (έτσι κατηγοριοπούνται βάσει ιπποδύναμης και προδιαγραφών τα ανωτέρω e-scooter), συμπεριλαμβανομένου του Cub e, στην Κίνα και ενός ηλεκτρικού σκούτερ, του EM1e σε Ευρώπη και Ιαπωνία, αλλά και του Motocompacto στην Αμερική, η Honda θέλει να προωθήσει την ηλεκτροκίνηση, ειδικά όσον αφορά την αστική μετακίνηση και γενικότερα την μικροκινητικότητα. Μάλιστα το Big H ανακοίνωσε την έλευση ενός νέου μοντέλου στην παγκόσμια αγορά μέσα στο 2024, που βασίζεται στο concept SC e, που πρόσφατα παρουσίασε στο JAPAN MOBILITY SHOW 2023. Το 2025 θα ακολουθήσουν παρουσιάσεις μοντέλων προσανατολισμένων στην διασκέδαση αλλά και τεχνολογίας plug-in, μένοντας πιστή στο πρόγραμμα που έχει ήδη παρουσιάσει, ενώ μέχρι το 2030 στοχεύει στην ανάπτυξη μίας ολοκληρωμένης γκάμας ηλεκτρικών δικύκλων με περισσότερα από 30 μοντέλα σε όλες τις κατηγορίες.

Honda – Επιταχύνει τον εξηλεκτρισμό της γκάμας της, αυξάνοντας τον στόχο της στις 4 εκατομμύρια ηλεκτρικές μοτοσυκλέτες μέχρι το 2030!

Το Big H δεν σταματάει εδώ, καθώς αξιοποιώντας την τεχνογνωσία που έχει συλλέξει όλα αυτά τα χρόνια κατασκευής μοντέλων με θερμικούς κινητήρες, θέλει να δημιουργήσει πλατφόρμες που θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για διαφορετικά μοντέλα, ικανοποιώντας ένα ευρύ φάσμα αναβατών. Αυτό θα βοηθήσει και στη μείωση του κόστους κατασκευής, και πώλησης, των ηλεκτρικών οχημάτων. Παράλληλα, η Honda θέλει να εξελίξει ακόμη περισσότερο το σύστημα infotainment Honda RoadSync, που έχει ήδη παρουσιάσει ήδη από το 2020, καθιστώντας το δυνατό να ενημερώνει τους αναβάτες για τα πλησιέστερα σημεία φόρτισης.

Αξιοποιώντας τη σύγχρονη εποχή της συνδεσιμότητας, οι ηλεκτρικές μοτοσυκλέτες του ιαπωνικού εργοστασίου θα μπορούν να ενημερώνουν το λογισμικό τους, με την χρήση νέων λειτουργιών, όπως για παράδειγμα η OTA (over-the-air) ενημέρωση, για ακόμα λιγότερες επισκέψεις στο συνεργείο. Ακόμη για τα μοντέλα από το 2026 και έπειτα, η Honda θα τοποθετεί μία μονάδα ελέγχου τηλεματικής (TCU).

Honda – Επιταχύνει τον εξηλεκτρισμό της γκάμας της, αυξάνοντας τον στόχο της στις 4 εκατομμύρια ηλεκτρικές μοτοσυκλέτες μέχρι το 2030!

Όσον αφορά τον τομέα των μπαταριών, εκτός από τις μπαταρίες ιόντων-λιθίου που χρησιμοποιούνται σήμερα, η Honda εξελίσσει μπαταρίες σιδηροφωσφορικού λιθίου (LFP), με στόχο την εφαρμογή τους σε μοντέλα της το 2025, τεχνολογία που χρησιμοποιείται ήδη σε πάνω από το 30% των ηλεκτρικών οχημάτων, λόγω της χαμηλότερης τοξικότητάς και των χαμηλών θερμοκρασιών που αναπτύσσουν, έχουν όμως και μικρότερη ενεργειακή πυκνότητα. Έτσι, η Honda αποσκοπεί σε μία ποικιλία μπαταριών διαφορετικής ισχύος, αυτονομίας και κόστους, ανάλογα το όχημα. Τέλος, όπως ήδη έχει κάνει γνωστό το Big Η, εργάζεται και πάνω στην δημιουργία μπαταριών στερεάς κατάστασης.

Ένα μελανό σημείο μέχρι στιγμής της ηλεκτροκίνησης είναι το κόστος κατασκευής, που αναπόφευκτα περνάει στον τελικό καταναλωτή και ένας από τους λόγους -μετά την αυτονομία και τον τρόπο αλλά και χρόνο φόρτισης- που ένα μεγάλο ποσοστό εμφανίζεται διστακτικό απέναντι στα EV. Αυτό θέλει να αντιμετωπίσει η Honda, που έχει ως στόχο να μειώσει το κόστος του τελικού προϊόντος κατά 50%, σε σχέση με τα μοντέλα που βρίσκονται αυτή την στιγμή στην αγορά και χρησιμοποιούν σύστημα εναλλάξιμων μπαταριών. Για να το καταφέρει αυτό η Honda θα υιοθετήσει την plug-in τεχνολογία της για τα μοντέλα, βελτιώνοντας διαρκώς τις μπαταρίες της, ενώ μέσω της υιοθέτησης κοινών μονάδων θα αυξήσει τα περιθώρια προμήθειας αλλά και παραγωγής. Για αυτή την τελευταία σκοπεύει στην λήψη περαιτέρω μέτρων, όπως εργοστάσια κατασκευής αποκλειστικά ηλεκτροκίνητων μοτοσυκλετών.

Honda – Επιταχύνει τον εξηλεκτρισμό της γκάμας της, αυξάνοντας τον στόχο της στις 4 εκατομμύρια ηλεκτρικές μοτοσυκλέτες μέχρι το 2030!

Αρχικά, θα χρησιμοποιηθούν οι ίδιες εγκαταστάσεις με αυτές που χρησιμοποιούνται ήδη για την παραγωγή βενζινοκίνητων μοντέλων. Αυτό όμως δεν επαρκεί για τον στόχο των 4 εκατομμυρίων μονάδων μέχρι το 2030. Επομένως, η Honda υπολογίζει περίπου το 2027 να ξεκινήσουν οι μονάδες παραγωγής αποκλειστικά ηλεκτρικών δικύκλων, μειώνοντας το μήκος των παραδοσιακών γραμμών παραγωγής έως και σχεδόν 40%, αξιοποιώντας νέες τεχνολογίες. Σύμφωνα με τα λεγόμενα της Honda κάθε μία εγκατάσταση αντιστοιχεί σε 50 εκατομμύρια γιεν (309,44 χιλιάδες ευρώ), με δυνατότητα παραγωγής τουλάχιστον 1 εκατομμυρίου μονάδων. Ταυτόχρονα η Honda θα προσπαθήσει να μειώσει το κόστος των πρώτων υλών και της μεταφοράς, αυξάνοντας την ανταγωνιστικότητά της αλλά και τα περιθώρια κέρδους της.

Honda – Επιταχύνει τον εξηλεκτρισμό της γκάμας της, αυξάνοντας τον στόχο της στις 4 εκατομμύρια ηλεκτρικές μοτοσυκλέτες μέχρι το 2030!

Γι’ αυτό το τελευταίο, αλλά και για την ευκολία των καταναλωτών, η Honda θέλει να κάνει τις περισσότερες πωλήσεις της ηλεκτρονικά, χωρίς ο αγοραστής να χρειάζεται να πάει αυτοπροσώπως σε κάποιον από τους 30.000 αντιπροσώπους της στον κόσμο. Επιπλέον, μία νέα πρωτοβουλία της, είναι η δημιουργία των “Κέντρων Εμπειρίας”, όπως τα αποκαλεί σε Ινδία, χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας και αλλού, όπου οι πελάτες της θα μπορούν να γνωρίσουν την ποιότητα των ηλεκτρικών μοτοσυκλετών της Honda. Με τους ήδη υπάρχοντες αντιπροσώπους, τα νέα κέντρα που θέλει να ιδρύσει αλλά και την ενίσχυση των online υπηρεσιών της, η Honda θέλει να κάνει ακόμα πιο εύκολα τα πράγματα για τους πελάτες της, αυξάνοντας έτσι και την θελκτικότητα της ηλεκτροκίνησης στο ευρύ κοινό. Η επιλογή των συγκεκριμένων χωρών δεν είναι τυχαία, καθώς από τη μία η Ινδία είναι αυτή την στιγμή η μεγαλύτερη αγορά μηχανοκίνητων και ηλεκτρικών δικύκλων στον κόσμο, αλλά και οι ασιατικές αγορές σημειώνουν αντίστοιχα εντυπωσιακές ταξινομήσεις δικύκλων κάθε χρόνο. 

Τέλος θυμίζουμε ότι όλα αυτά έρχονται μαζί με την προσπάθεια των τεσσάρων μεγάλων Ιαπώνων κατασκευαστών μοτοσυκλέτας, μαζί με την Honda, για τη δημιουργία κινητήρων υδρογόνου, διευρύνωντας τις επιλογές της για το μέλλον της ατομικής και όχι μόνο μετακίνησης.

ΕΛ.ΑΣ. – 35.504 παραβάσεις Κ.Ο.Κ. σε όλη την επικράτεια, η μη χρήση κράνους σταθερά στην τριάδα των παραβάσεων

393 αστυνομικές επιχειρήσεις καταγράφηκαν σε όλη την Ελλάδα σε 7 ημέρες
motomag ΕΛ.ΑΣ. – 35.504 παραβάσεις Κ.Ο.Κ. σε όλη την επικράτεια από 22 έως 28 Απριλίου, η μη χρήση κράνους σταθερά στην τριάδα των παραβάσεων
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

2/5/2024

Η Ελληνική Αστυνομία προχώρησε σε στοχευμένους ελέγχους σε όλη την επικράτεια από τις 22 έως τις 28 Απριλίου για την αντιμετώπιση παραβατικών και επικίνδυνων - αντικοινωνικών οδηγικών συμπεριφορών βεβαιώνοντας 35.504 παραβάσεις Κ.Ο.Κ.

Πιο συγκεκριμένα οι υπηρεσίες της Τροχαίας πραγματοποίησαν 135.009 τροχονομικούς ελέγχους οχημάτων για τις οποίες επιβλήθηκαν τα ανάλογα διοικητικά πρόστιμα.

Ενδεικτικά, οι παραβάσεις που βεβαιώθηκαν, μεταξύ άλλων, αφορούν:

11.412 για παράνομες σταθμεύσεις

7.621 για υπερβολική ταχύτητα

2.200 για μη χρήση κράνους

2.076 για στέρηση άδειας ικανότητας οδήγησης

1.572 για μη χρήση ζώνης ασφαλείας

1.116 για ΚΤΕΟ

846 για μέθη

522 για χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση

Οι στοχευμένες δράσεις θα συνεχιστούν με αμείωτη ένταση και το επόμενο διάστημα.