Honda - Ετοιμάζει 10 νέα ηλεκτρικά δίκυκλα μέχρι το 2025

Και νέα μπαταρία στεράς κατάστασης
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

13/9/2022

Στον δρόμο για τον στόχο της ανθρακικής ουδετερότητας μέχρι το 2040, η Honda επιταχύνει τον εξηλεκτρισμό των scooter και μοτοσυκλετών της, δηλώνοντας έτοιμη να παρουσιάσει 7 νέα ηλεκτρικά scooter και 3 νέες ηλεκτρικές μοτοσυκλέτες μέχρι το 2025. Παράλληλα, εξελίσσει μια ολοκαίνουργια μπαταρία στερεάς κατάστασης, η οποία θα εξοπλίσει όλα της τα νέα ηλεκτρικά δίκυκλα. 

Σημειώστε πως η ιαπωνική εταιρεία τονίζει στην αρχή του νέου δελτίου τύπου της πως τα νέα ηλεκτρικά της δίκυκλα θα συνυπάρχουν με τα δίκυκλα της που χρησιμοποιούν προηγμένους κινητήρες εσωτερικής καύσης -οπότε ας μην τα βάψουν μαύρα ακόμα οι φαν της βενζίνης. Παράλληλα ξεκαθαρίζει πως μαζί με την εποχή της ανθρακικής ουδετερότητας θα συνεχίσει να προσφέρει την χαρά της οδήγησης και με τα ηλεκτρικά της μοντέλα.

Επίσης να ξεκαθαρίσουμε πως ναι μεν η Honda κάνει λόγο για παρουσίαση 10 νέων ηλεκτρικών μοντέλων μοτοσυκλέτας σε παγκόσμια κλίμακα μέχρι το 2025, όμως στη γραφική απεικόνιση τους, φαίνεται καθαρά πως μιλάμε για 7 scooter και 3 μοτοσυκλέτες –άντε, για 6 scooter και 4 μοτοσυκλέτες, καθώς το ένα μοντέλο μοιάζει με ηλεκτρικό X-ADV.

Η Honda αναφέρει πως σκοπεύει να αυξήσει την ετήσια παραγωγή ηλεκτρικών δικύκλων της στο ένα εκατομμύριο κομμάτια μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, και στα 3.5 εκατομμύρια κομμάτια (αντίστοιχος αριθμός με το 15% της συνολικής παραγωγής της) μέχρι το 2030.

Σε μια εκδήλωση για τον τύπο, οι άνθρωποι της Honda μας δίνουν τα νεότερα από το ηλεκτρικό μέτωπο της εταιρείας.

Στη συνέντευξη τύπου, αναφέρθηκε πως η αύξηση της δημοτικότητας των ηλεκτρικών δικύκλων έχει να αντιμετωπίσει τις γνωστές προκλήσεις του μεγαλύτερου βάρους τους και των ψηλών τιμών τους. Επίσης η ζήτηση για ηλεκτρικά δίκυκλα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα κίνητρα που δίνει το κάθε κράτος, και από το εκάστοτε δίκτυο των σταθμών φόρτισης.

Έχοντας υπόψη τις άνω συνθήκες, η Honda θα επιταχύνει τον εξηλεκτρισμό των μοτοσυκλετών της (μεταφράστε: των δικύκλων της), ενώ την ίδια ώρα θα εξελίσσει τους κινητήρες εσωτερικής καύσης, ώστε να πετύχει ανθρακική ουδετερότητα για όλα τα δίκυκλα της μέχρι το 2040.

Επιπλέον, η ιαπωνική εταιρεία θα συνεχίσει να εξελίσσει μοντέλα που μπορούν να κινηθούν με μείγμα βενζίνης-αιθανόλης -που για παράδειγμα χρησιμοποιούνται στη Βραζιλία με το μείγμα Flex-fuel (E100), ενώ θα παρουσιάσει αντίστοιχα μοντέλα για την Ινδία. Στα σχέδια της περιλαμβάνεται η παρουσίαση μοντέλων που θα καίνε flex-fuel (E20) το 2023 και flex-fuel (E100) το 2025. Το Ε100 είναι 100% αιθανόλη, ενώ το Ε20 20% αιθανόλη.

Η Honda θα παρουσιάσει μια ευρεία γκάμα ηλεκτρικών δικύκλων για μια πλειάδα αναγκών και χρήσεων, όπως commuter και fun μοντέλα. Στο γραφικό της βλέπουμε μια γυμνή μοτοσυκλέτα, μια cruiser και ένα MX μοντέλο, αλλά και ένα μοντέλο που μοιάζει με X-ADV, με τα υπόλοιπα να είναι scooter.

Επιπρόσθετα, η Honda θα συνεχίσει να παρουσιάζει και ηλεκτρικά business μοντέλα, όπως το Honda e και το Benly e, αμφότερα εκ των οποίων δοκιμάζονται ήδη από ταχυδρομεία της Ιαπωνίας, του Βιετνάμ και της Ταϊλάνδης και φορούν τις ανταλλάξιμες μπαταρίες Honda Mobile Power Pack (MPP).

Για προσωπική χρήση, η Honda ετοιμάζεται να παρουσιάσει δυο commuter EV μοντέλα μεταξύ 2024-2025, σε Ασία, Ευρώπη και Ιαπωνία.

Οραματιζόμενη το μελλοντικό προϊοντικό περιβάλλον, η Honda ερευνά μια ευρεία γκάμα λύσεων που περιλαμβάνει και λύσεις πέρα από τις ανταλλάξιμες μπαταρίες. Εδώ, χωρίς να το αναφέρει ευθέως, μάλλον η Honda αναφέρεται στο υδρογόνο.

Όσον αφορά στα ηλεκτρικά μοτοποδήλατα (δίπλωμα ΑΜ) και στα ηλεκτρικά ποδήλατα, η Honda σχεδιάζει να παρουσιάσει 5 αντίστοιχα δίκυκλα μέχρι το 2024, κυρίως για την αγορά της Κίνας, δίκυκλα που όμως θα γίνουν διαθέσιμα και στην υπόλοιπη Ασία, στην Ευρώπη και στην Ιαπωνία.

Και τώρα φτάνουμε στο “καλό”, δηλαδή στα FUN EVs, τα ηλεκτρικά δίκυκλα διασκέδασης. Η Honda σχεδιάζει να παρουσιάσει τρία FUN EVs μεγάλων διαστάσεων σε Ιαπωνία, Η.Π.Α. και Ευρώπη μεταξύ 2024-2025, μια naked ηλεκτρική μοτοσυκλέτα, μια cruiser ηλεκτρική μοτοσυκλέτα και ένα ηλεκτρικό X-ADV. Παράλληλα η Honda θα παρουσιάσει ένα Kids Fun EV μοντέλο για παιδιά.

Τα σημαντικά νέα όσον αφορά στις μπαταρίες, είναι πως η Honda ανακοίνωσε πως προτίθεται να εξοπλίσει όλα τα ηλεκτρικά δίκυκλα της με μια ολοκαίνουργια μπαταρία στερεάς κατάστασης (solid state), που ήδη εξελίσσει!

Όσον αφορά στην αύξηση της δημοτικότητας των ηλεκτρικών δικύκλων, η Honda ίδρυσε μια κοινοπραξία στο Μπαλί της Ινδονησίας για τη λειτουργία ενός συστήματος διαμοιρασμού μπαταριών -στα πρότυπα της Gogoro και της KYMCO.

Ταυτόχρονα, οι Ιάπωνες σκοπεύουν να ξεκινήσουν battery sharing υπηρεσία και στην Ινδία, για τα ηλεκτρικά τρίκυκλα ταξί της αγοράς, μέχρι τα τέλη του 2022, ενώ θα επεκτείνουν ανάλογες πλατφόρμες και σε άλλα ασιατικά κράτη.

Να θυμίσουμε πως στην Ιαπωνία τον περασμένο Απρίλιο, η ENEOS και οι τέσσερις μεγάλοι Ιάπωνες κατασκευαστές μοτοσυκλέτας παρουσίασαν την Gachaco, Inc. Που θα παρέχει πλατφόρμα διαμοιρασμού μπαταριών με τις ίδιες ανταλλάξιμες μπαταρίες για ηλεκτρικά δίκυκλα, και θα εξελίξει τις υποδομές για την υπηρεσία αυτή, με στόχο να ξεκινήσει να λειτουργεί battery sharing service αυτό το Φθινόπωρο.

Πέρα από την τυποποίηση των μπαταριών των ηλεκτρικών οχημάτων -με τον πόλεμο για ένα κοινό πρότυπο να έχει ανάψει για τα καλά μεταξύ Gogoro, KYMCO και της ομάδας των τεσσάρων Ιαπώνων κατασκευαστών-, η Honda ετοιμάζεται να ενσωματώσει στα προϊόντα ηλεκτροκίνησης της και τυποποιημένο λογισμικό, από την θυγατρική εταιρεία της Drivermode.

To λογισμικό της Honda πρόκειται να κάνει το ντεμπούτο του στα EV μοντέλα που θα βγάλει η εταιρεία στην παραγωγή μέχρι το 2024, ενώ θα παρέχει εξελιγμένα χαρακτηριστικά συνδεσιμότητας, όπως οι βέλτιστες επιλογές διαδρομής λαμβάνοντας υπόψη την αυτονομία του οχήματος, τα σημεία φόρτισης στη διαδρομή, ενώ θα δίνει συμβουλές για ασφαλέστερη οδήγηση και για συντήρηση και υποστήριξη.

ΚΤΜ - Νέα KTM XC και XC-F για το 2025 με σημαντικές αναβαθμίσεις

Αναβαθμίσεις σε πλαίσιο, αναρτήσεις, εργονομία και πλέον με την Μονάδα Συνδεσιμότητας Offroad
motomag ΚΤΜ – Αναβάθμιση για την σειρά KTM XC και XC-F για το 2025
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

19/4/2024

Για το 2025 η σειρά των Cross-Country μοντέλων KTM XC και XC-F, που απευθύνεται στους Αμερικανούς αναβάτες, δέχεται τις αναβαθμίσεις που υιοθετήθηκαν απευθείας από την KTM Factory Racing, παρέχοντας στους αναβάτες μια ακόμη πιο Ready 2 Race εμπειρία.

Όσον αφορά το πλαίσιο αυτό έχει λάβει την πιο σημαντική αναβάθμιση, με ορατές εγκοπές και αλλαγές στο πάχος του τοιχώματος του σωλήνα γύρω από το μπροστινό μέρος, τις βάσεις κινητήρα και τις περιοχές στήριξης του πίσω αμορτισέρ.

ΚΤΜ – Αναβάθμιση για την σειρά KTM XC και XC-F για το 2025

Αυτές οι αλλαγές έγιναν για να βελτιώσουν τα χαρακτηριστικά ελαστικότητας του πλαισίου και να μειώσουν το βάρος κατά περίπου 300 γραμμάρια, διατηρώντας παράλληλα τη συνολική σταθερότητα και βελτιώνοντας τη συμπεριφορά των μοτοσυκλετών της σειράς στις στροφές. Ένα αναβαθμισμένο ψαλίδι με επεξεργασμένη γλίστρα αλυσίδας και νέο πεντάλ πίσω φρένου με βελτιωμένη ανθεκτικότητα ολοκληρώνει τις αναβαθμίσεις που έγιναν στο πλαίσιο.

Το πιρούνι WP XACT Closed Cartridge παρέχει βελτιωμένη αίσθηση ενώ τα βελτιωμένα χαρακτηριστικά απόσβεσης έρχονται χάρη σε μια νέα φιλοσοφία εμβόλου μεσαίας βαλβίδας που βελτιστοποιεί τη ροή λαδιού εντός του φυσιγγίου.

ΚΤΜ – Αναβάθμιση για την σειρά KTM XC και XC-F για το 2025

Στο πίσω μέρος, το πίσω αμορτισέρ WP XACT επωφελείται από μια αναβαθμισμένη σύνδεση με ανανεωμένες τσιμούχες και μπουλόνια σύνδεσης μικρότερης διαμέτρου. Η ρύθμιση αυτή έχει έρθει απευθείας από την KTM Factory Racing Team. Με αυτές τις αναβαθμίσεις μειώνεται το βάρος ενώ βελτιώνεται και η ακαμψία.

Εργονομικά, η σειρά KTM XC και XC-F διαθέτει νέα καλύμματα, ρεζερβουάρ με διπλά πλαστικά παρέχοντας μια φρέσκια και πιο επιθετική εικόνα ενώ έχει βελτιωθεί λόγω της συγκεκριμένης εργονομίας και η ψύξη. Αλλαγές έχουμε και στα γραφικά τα οποία τονίζουν το πορτοκαλί και μαύρο χρώμα της σειράς.

ΚΤΜ – Αναβάθμιση για την σειρά KTM XC και XC-F για το 2025

Τα μοντέλα KTM XC και XC-F του 2025 διαθέτουν επίσης νέα σχεδίαση στην εισαγωγή αέρα όπως επίσης νέο είναι το snorkel στο φίλτρο αέρα.

Η Μονάδα Συνδεσιμότητας Offroad -δίνεται ως έξτρα στα KTM PowerParts- για τη σειρά XC και XC-F θα υπάρχει στον βασικό εξοπλισμό. Το CUO προσφέρει διάφορες λειτουργίες και επιλογές προσαρμογής μέσω της εφαρμογής KTMconnect. Αυτό λειτουργεί σε δύο μέρη: το CUO είναι τοποθετημένο στο επάνω δεξί πιρούνι μεταξύ της πάνω και της κάτω τιμονόπλακας, και ο αισθητήρας GPS στο μπροστινό φτερό το οποίο πρέπει να αγοραστεί από τα KTM PowerParts.

ΚΤΜ – Αναβάθμιση για την σειρά KTM XC και XC-F για το 2025

Η σειρά KTM XC και XC-F του 2025 θα φτάσει στους εξουσιοδοτημένους αντιπροσώπους της KTM τον Μάιο.

Ετικέτες