Honda - Ετοιμάζει 10 νέα ηλεκτρικά δίκυκλα μέχρι το 2025

Και νέα μπαταρία στεράς κατάστασης
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

13/9/2022

Στον δρόμο για τον στόχο της ανθρακικής ουδετερότητας μέχρι το 2040, η Honda επιταχύνει τον εξηλεκτρισμό των scooter και μοτοσυκλετών της, δηλώνοντας έτοιμη να παρουσιάσει 7 νέα ηλεκτρικά scooter και 3 νέες ηλεκτρικές μοτοσυκλέτες μέχρι το 2025. Παράλληλα, εξελίσσει μια ολοκαίνουργια μπαταρία στερεάς κατάστασης, η οποία θα εξοπλίσει όλα της τα νέα ηλεκτρικά δίκυκλα. 

Σημειώστε πως η ιαπωνική εταιρεία τονίζει στην αρχή του νέου δελτίου τύπου της πως τα νέα ηλεκτρικά της δίκυκλα θα συνυπάρχουν με τα δίκυκλα της που χρησιμοποιούν προηγμένους κινητήρες εσωτερικής καύσης -οπότε ας μην τα βάψουν μαύρα ακόμα οι φαν της βενζίνης. Παράλληλα ξεκαθαρίζει πως μαζί με την εποχή της ανθρακικής ουδετερότητας θα συνεχίσει να προσφέρει την χαρά της οδήγησης και με τα ηλεκτρικά της μοντέλα.

Επίσης να ξεκαθαρίσουμε πως ναι μεν η Honda κάνει λόγο για παρουσίαση 10 νέων ηλεκτρικών μοντέλων μοτοσυκλέτας σε παγκόσμια κλίμακα μέχρι το 2025, όμως στη γραφική απεικόνιση τους, φαίνεται καθαρά πως μιλάμε για 7 scooter και 3 μοτοσυκλέτες –άντε, για 6 scooter και 4 μοτοσυκλέτες, καθώς το ένα μοντέλο μοιάζει με ηλεκτρικό X-ADV.

Η Honda αναφέρει πως σκοπεύει να αυξήσει την ετήσια παραγωγή ηλεκτρικών δικύκλων της στο ένα εκατομμύριο κομμάτια μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, και στα 3.5 εκατομμύρια κομμάτια (αντίστοιχος αριθμός με το 15% της συνολικής παραγωγής της) μέχρι το 2030.

Σε μια εκδήλωση για τον τύπο, οι άνθρωποι της Honda μας δίνουν τα νεότερα από το ηλεκτρικό μέτωπο της εταιρείας.

Στη συνέντευξη τύπου, αναφέρθηκε πως η αύξηση της δημοτικότητας των ηλεκτρικών δικύκλων έχει να αντιμετωπίσει τις γνωστές προκλήσεις του μεγαλύτερου βάρους τους και των ψηλών τιμών τους. Επίσης η ζήτηση για ηλεκτρικά δίκυκλα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα κίνητρα που δίνει το κάθε κράτος, και από το εκάστοτε δίκτυο των σταθμών φόρτισης.

Έχοντας υπόψη τις άνω συνθήκες, η Honda θα επιταχύνει τον εξηλεκτρισμό των μοτοσυκλετών της (μεταφράστε: των δικύκλων της), ενώ την ίδια ώρα θα εξελίσσει τους κινητήρες εσωτερικής καύσης, ώστε να πετύχει ανθρακική ουδετερότητα για όλα τα δίκυκλα της μέχρι το 2040.

Επιπλέον, η ιαπωνική εταιρεία θα συνεχίσει να εξελίσσει μοντέλα που μπορούν να κινηθούν με μείγμα βενζίνης-αιθανόλης -που για παράδειγμα χρησιμοποιούνται στη Βραζιλία με το μείγμα Flex-fuel (E100), ενώ θα παρουσιάσει αντίστοιχα μοντέλα για την Ινδία. Στα σχέδια της περιλαμβάνεται η παρουσίαση μοντέλων που θα καίνε flex-fuel (E20) το 2023 και flex-fuel (E100) το 2025. Το Ε100 είναι 100% αιθανόλη, ενώ το Ε20 20% αιθανόλη.

Η Honda θα παρουσιάσει μια ευρεία γκάμα ηλεκτρικών δικύκλων για μια πλειάδα αναγκών και χρήσεων, όπως commuter και fun μοντέλα. Στο γραφικό της βλέπουμε μια γυμνή μοτοσυκλέτα, μια cruiser και ένα MX μοντέλο, αλλά και ένα μοντέλο που μοιάζει με X-ADV, με τα υπόλοιπα να είναι scooter.

Επιπρόσθετα, η Honda θα συνεχίσει να παρουσιάζει και ηλεκτρικά business μοντέλα, όπως το Honda e και το Benly e, αμφότερα εκ των οποίων δοκιμάζονται ήδη από ταχυδρομεία της Ιαπωνίας, του Βιετνάμ και της Ταϊλάνδης και φορούν τις ανταλλάξιμες μπαταρίες Honda Mobile Power Pack (MPP).

Για προσωπική χρήση, η Honda ετοιμάζεται να παρουσιάσει δυο commuter EV μοντέλα μεταξύ 2024-2025, σε Ασία, Ευρώπη και Ιαπωνία.

Οραματιζόμενη το μελλοντικό προϊοντικό περιβάλλον, η Honda ερευνά μια ευρεία γκάμα λύσεων που περιλαμβάνει και λύσεις πέρα από τις ανταλλάξιμες μπαταρίες. Εδώ, χωρίς να το αναφέρει ευθέως, μάλλον η Honda αναφέρεται στο υδρογόνο.

Όσον αφορά στα ηλεκτρικά μοτοποδήλατα (δίπλωμα ΑΜ) και στα ηλεκτρικά ποδήλατα, η Honda σχεδιάζει να παρουσιάσει 5 αντίστοιχα δίκυκλα μέχρι το 2024, κυρίως για την αγορά της Κίνας, δίκυκλα που όμως θα γίνουν διαθέσιμα και στην υπόλοιπη Ασία, στην Ευρώπη και στην Ιαπωνία.

Και τώρα φτάνουμε στο “καλό”, δηλαδή στα FUN EVs, τα ηλεκτρικά δίκυκλα διασκέδασης. Η Honda σχεδιάζει να παρουσιάσει τρία FUN EVs μεγάλων διαστάσεων σε Ιαπωνία, Η.Π.Α. και Ευρώπη μεταξύ 2024-2025, μια naked ηλεκτρική μοτοσυκλέτα, μια cruiser ηλεκτρική μοτοσυκλέτα και ένα ηλεκτρικό X-ADV. Παράλληλα η Honda θα παρουσιάσει ένα Kids Fun EV μοντέλο για παιδιά.

Τα σημαντικά νέα όσον αφορά στις μπαταρίες, είναι πως η Honda ανακοίνωσε πως προτίθεται να εξοπλίσει όλα τα ηλεκτρικά δίκυκλα της με μια ολοκαίνουργια μπαταρία στερεάς κατάστασης (solid state), που ήδη εξελίσσει!

Όσον αφορά στην αύξηση της δημοτικότητας των ηλεκτρικών δικύκλων, η Honda ίδρυσε μια κοινοπραξία στο Μπαλί της Ινδονησίας για τη λειτουργία ενός συστήματος διαμοιρασμού μπαταριών -στα πρότυπα της Gogoro και της KYMCO.

Ταυτόχρονα, οι Ιάπωνες σκοπεύουν να ξεκινήσουν battery sharing υπηρεσία και στην Ινδία, για τα ηλεκτρικά τρίκυκλα ταξί της αγοράς, μέχρι τα τέλη του 2022, ενώ θα επεκτείνουν ανάλογες πλατφόρμες και σε άλλα ασιατικά κράτη.

Να θυμίσουμε πως στην Ιαπωνία τον περασμένο Απρίλιο, η ENEOS και οι τέσσερις μεγάλοι Ιάπωνες κατασκευαστές μοτοσυκλέτας παρουσίασαν την Gachaco, Inc. Που θα παρέχει πλατφόρμα διαμοιρασμού μπαταριών με τις ίδιες ανταλλάξιμες μπαταρίες για ηλεκτρικά δίκυκλα, και θα εξελίξει τις υποδομές για την υπηρεσία αυτή, με στόχο να ξεκινήσει να λειτουργεί battery sharing service αυτό το Φθινόπωρο.

Πέρα από την τυποποίηση των μπαταριών των ηλεκτρικών οχημάτων -με τον πόλεμο για ένα κοινό πρότυπο να έχει ανάψει για τα καλά μεταξύ Gogoro, KYMCO και της ομάδας των τεσσάρων Ιαπώνων κατασκευαστών-, η Honda ετοιμάζεται να ενσωματώσει στα προϊόντα ηλεκτροκίνησης της και τυποποιημένο λογισμικό, από την θυγατρική εταιρεία της Drivermode.

To λογισμικό της Honda πρόκειται να κάνει το ντεμπούτο του στα EV μοντέλα που θα βγάλει η εταιρεία στην παραγωγή μέχρι το 2024, ενώ θα παρέχει εξελιγμένα χαρακτηριστικά συνδεσιμότητας, όπως οι βέλτιστες επιλογές διαδρομής λαμβάνοντας υπόψη την αυτονομία του οχήματος, τα σημεία φόρτισης στη διαδρομή, ενώ θα δίνει συμβουλές για ασφαλέστερη οδήγηση και για συντήρηση και υποστήριξη.

Cyclone RA 600 - Έκανε την εμφάνισή του στην Κίνα το νέο bobber μοντέλο

Μετά το RA 401, η Cyclone εμπλουτίζει την γκάμα των cruiser μοντέλων της προς τα πάνω
Cyclone RA 600
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

18/4/2024

Το νέο cruiser με bobber χαρακτηριστικά, RA 600 της θυγατρικής της Zonsen (ή Zongshen), Cyclone, έκανε την εμφάνισή του στην Κίνα, με την εταιρεία να επεκτείνει την γκάμα της προς τα πάνω.

Όπως έχουμε αναφέρει και στο παρελθόν, η Cyclone αποτελεί θυγατρική της Zonsen (ή όπως αποκαλούνταν μέχρι πρόσφατα Zongshen), έχοντας αναλάβει τον ρόλο του κατασκευαστή premium μοτοσυκλετών μεγάλου κυβισμού. Ήδη, στην γκάμα της βρίσκουμε το RA 401, ένα cruiser με δικύλινδρο εν σειρά κινητήρα και 45 ίππους απόδοσης. Ό,τι πρέπει δηλαδή για την Α2 κατηγορία διπλωμάτων της ευρωπαϊκής αγοράς. Το ελλιπές δίκτυο της Zonsen, όμως στη Γηραιά Ήπειρο δεν της έχει επιτρέψει να αναπτυχθεί εδώ, κάτι που θα μπορούσε να αλλάξει σύντομα χάρη στην στενή της συνεργασία με τον Όμιλο Piaggio.

Cyclone RA 600 – Έκανε την εμφάνισή του στην Κίνα

Τώρα, έκανε την εμφάνισή του στην Κίνα το νέο μοντέλο με την επωνυμία της Cyclone, το RA 600, που ξεχωρίζει χάρη στα bobber χαρακτηριστικά του. Η αυστηρώς μονή σέλα που μοιάζει να αιωρείται πάνω από το πλαίσιο, θυμίζοντας σε εμφάνιση hardtail μοτοσυκλέτες, με το αμορτισέρ να κρύβεται από κάτω φέρνοντάς μας στο μυαλό τo Bonneville Bobber της Triumph. Μπροστά βλέπουμε ένα συμβατικό τηλεσκοπικό πιρούνι, το οποίο όμως καλύπτεται από πλαστικά, σε μία προσπάθεια να μιμηθεί την εμφάνιση των αναρτήσεων τύπου Hossack, δίνοντας πόντους στη νέο-ρετρό εμφάνιση, όπως συμβαίνει και με τα δύο τελικά της εξάτμισης.

Οι τροχοί θα είναι πιθανότατα 16 ιντσών, στα πρότυπα των bobber μοτοσυκλετών, με φαρδιά ελαστικά παρόμοιου πλάτους, μπροστά και πίσω. Όπως βλέπουμε στις φωτογραφίες, ο τομέας της πέδησης αποτελείται από έναν δίσκο μπροστά και έναν πίσω, με το ABS να ανήκει στον βασικό εξοπλισμό, όπως επιτάσσουν οι κανονισμοί και στην Κίνα.

Cyclone RA 600 – Έκανε την εμφάνισή του στην Κίνα

Το βάρος του δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί, όμως κρίνοντας από τα 188 κιλά που ζυγίζει το RA 401 (φωτό άνω), τότε η έκδοση των 600 κυβικών υπολογίζεται κοντά στην περιοχή των 200 κιλών.

Ο κινητήρας του RA 600 αναμένεται να είναι και εδώ δικύλινδρος εν σειρά με 4 βαλβίδες στον κύλινδρο, όπως συμβαίνει και στην περίπτωση του μικρότερου αδελφού, με μεγαλύτερη χωρητικότητα στα 560 κυβικά. Η απόδοση υπολογίζεται στους 59 ίππους στις 8.500 στροφές και 5,6 κιλά ροπής στις 6.500 στροφές. Η τροφοδοσία θα γίνεται με ψεκασμό, ενώ για την ψύξη υπάρχει ψυγείο. Για την μεταφορά της δύναμης στον πίσω τροχό φροντίζει ένα κιβώτιο έξι σχέσεων, το οποίο συνεργάζεται με μονόδρομο συμπλέκτη.

Το Cyclone RA 600 αναμένεται να βγει στην παραγωγή για την κινεζική αγορά μέσα στο 2024, ενώ η τιμή του δεν έχει γίνει ακόμη γνωστή. Μία ακόμη έκδοση με δύο σέλες και περισσότερο cruiser, παρά bobber, ύφος αναμένεται να κάνει την εμφάνισή της. Προς το παρόν δεν υπάρχουν πληροφορίες όσον αφορά την εξαγωγή του μοντέλου σε άλλες χώρες, όπως όμως έχουμε ήδη αναφέρει η συνεργασία με τον Όμιλο Piaggio θα μπορούσε να αποτελέσει την σχισμή φωτός που θα φέρει την Zonsen - και μαζί της την Cyclone - στην Ευρώπη.

Ετικέτες