Honda-Kawasaki-Suzuki-Yamaha - Σύμπραξη για κατασκευή κινητήρων υδρογόνου

Με στόχο μοτοσυκλέτες, μικρά οχήματα, κ.α.
Honda, Kawasaki, Suzuki, Yamaha, HYSE
Από το

motomag

25/5/2023

Οι Honda, Kawasaki, Suzuki και Yamaha δημιούργησαν ομάδα έρευνας για την κατασκευή κινητήρων υδρογόνου για την αστική κινητικότητα, υπό την ονομασία “HySE.

Από τους τέσσερις Ιάπωνες κατασκευαστές, οι τρεις έχουν ήδη προβεί σε κινήσεις για την δημιουργία κινητήρων που θα καίνε υδρογόνο.

Πριν από λίγους μήνες σας είχαμε ενημερώσει για την παρουσίαση της στρατηγικής στον τομέα του υδρογόνου που είχε κάνει η Honda, θέτοντας σαφείς στόχους για το άμεσο μέλλον της εταιρείας, για τα τετράτροχα οχήματά της. Η Yamaha από την άλλη, είχε παρουσιάσει το 2022, έναν κινητήρα V8 5,0 λίτρων που κινείται αποκλειστικά με υδρογόνο, μετά από παραγγελία της Toyota Motor Corporation. Η μόνη που έχει παρουσιάσει μία πρωτότυπη μοτοσυκλέτα υδρογόνου είναι η Kawasaki, στην EICMA 2022.

Τώρα, οι τέσσερις μεγάλοι κατασκευαστές μοτοσυκλετών εξ Ιαπωνίας εξέδωσαν κοινή επίσημη ανακοίνωση ότι έλαβαν την έγκριση από το Υπουργείο Οικονομίας, Εμπορίας και Βιομηχανίας για την δημιουργία μίας ομάδας τεχνολογικής έρευνας υπό την ονομασία HySE (Hydrogen Small mobility & Engine technology) για τη δημιουργία και εξέλιξη κινητήρων υδρογόνου με στόχο τη μικροκινητικότητα. Με τον όρο αυτό, όπως εξηγούν στην κοινή τους ανακοίνωση οι τέσσερις, περιλαμβάνονται μοτοσυκλέτες, μικρά οχήματα, μικρά σκάφη θαλάσσης, μηχανήματα κατασκευών (π.χ. εκσκαφείς), drone κ.α.

Οι κύριοι στόχοι της έρευνας και ανάπτυξης και ο ρόλος της κάθε εταιρείας έχουν ως εξής:

1. Έρευνα για τους κινητήρες υδρογόνου

i. Έρευνα των κινητήρων με βάση τα μοντέλα στα οποία θα χρησιμοποιηθούν (Honda)

ii. Μελέτη επιμέρους τομέων όπως η λειτουργικότητα, η απόδοση και η αξιοπιστία των κινητήρων υδρογόνου (Suzuki)

iii. Πρακτική έρευνα με τη χρήση πραγματικών κινητήρων υδρογόνου σχετικά με την λειτουργικότητα, την απόδοση και την αξιοπιστία τους (Yamaha Motor, Kawasaki Motors)

2. Μελέτη για τον ανεφοδιασμό με υδρογόνο

Ανάλυση των απαιτήσεων που έχει ένα σύστημα ανεφοδιασμού υδρογόνου και για τις δεξαμενές υδρογόνου που θα τοποθετηθούν σε οχήματα μικροκινητικότητας (Yamaha)

3. Μελέτη για το σύστημα παροχής καυσίμου

Έρευνα όσον αφορά στον βοηθητικό εξοπλισμό που απαιτείται για την τροφοδοσία καυσίμου και τις δεξαμενές, καθώς και του εξοπλισμού που βρίσκεται ανάμεσα στο ρεζερβουάρ και τα σώματα ψεκασμού (Kawasaki Motors)

Hydrogen engine

Πέρα τώρα από τα τακτικά μέλη (οι τέσσερις προαναφερθείσες εταιρείες), η Kawasaki Heavy Industries -θυμίζουμε ότι το κομμάτι που έχει να κάνει με τα οχήματα, δηλαδή η Kawasaki Motors είναι πλέον διαφορετική εταιρεία- και η Toyota θα λειτουργήσουν ως ειδικά μέλη, υποστηρίζοντας την σύμπραξη αυτή. Η πρώτη όντας ένας από τους βασικούς ιδρυτές της “CO2-free Hydrogen Energy Supply-chain Technology Research Association” (“HySTRA”), θα παρέχει χρήσιμες πληροφορίες από την εμπειρία της με την “HySTRA” στις δραστηριότητες που θα αναλάβει η “HySE”.

Η Toyota από την άλλη, θα αναλάβει την όσο το δυνατόν καλύτερη αξιοποίηση των ερευνητικών αποτελεσμάτων της HySE για την ανάπτυξη των κινητήρων υδρογόνου. Αυτό θα το καταφέρει αξιοποιώντας την τεχνογνωσία της σε πειράματα, αναλύσεις και τον σχεδιασμό μεγάλων κινητήρων υδρογόνου για τετράτροχα οχήματα.

Όπως έχουμε αναφέρει πολλές φορές στο ΜΟΤΟ, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει μία τεχνολογία που θα μπορέσει από μόνη της να αντικαταστήσει του κινητήρες εσωτερικής καύσης. Ήδη, από το 2008, τόσο πίσω, η θέση μας είναι ότι η ηλεκτροκίνηση θα αποτελέσει μία μακρά μεν, μεταβατική δε, περίοδο, σε ένα μέλλον που θα περιλαμβάνει κινητήρες εσωτερικής καύσης που όμως δεν θα επιβαρύνουν το περιβάλλον.

Το υδρογόνο είναι μία πολύ καλή περίπτωση, έχει όμως και τεχνικές προκλήσεις, όπως η διαχείριση ανάφλεξης του μέσα στους θαλάμους καύσης, η ασταθής του καύση, καθώς επίσης και η περιορισμένη χωρητικότητα των ρεζερβουάρ, ειδικά όταν μιλάμε για οχήματα μικροκινητικότητας. Η δημιουργία της “HySE” από τις τέσσερις ιαπωνικές βιομηχανίες μοτοσυκλετών, μαζί με την στήριξη της ιαπωνικής αυτοκινητοβιομηχανίας είναι ένα βήμα μπροστά για την επίλυση τέτοιων ζητημάτων και την ευρεία διάθεση του υδρογόνου ως καύσιμο επόμενης γενιάς.

Ετικέτες

Ηonda: Ιαπωνική αντεπίθεση στην Κίνα, με το NX500 E-Clutch

Θα ξεκινήσει να το κατασκευάσει τοπικά για την εγχώρια αγορά - Στη μισή σχεδόν τιμή από πριν!
Honda NX500 made in China
Από τον

Θοδωρή Ξύδη

30/1/2026

Η Honda θέλει να πληρώσει τους Κινέζους με το ίδιο τους το νόμισμα αναφορικά με την επιθετική τιμολογιακή πολιτική τους, ανακοινώνοντας ότι το NX500 για τις ανάγκες της κινέζικης αγοράς θα ξεκινήσει να κατασκευάζεται στην Κίνα έχοντας παράλληλα στον εξοπλισμό του και το σύστημα E-Clutch, ενώ θα διατίθεται σε τιμή... "χώμα"!

Το Honda NX500 είναι ένα από τα μοντέλα που θα εξοπλιστούν το 2026 με το σύστημα E-Clutch, όπως σας ενημερώσαμε και κατά τη διάρκεια της περασμένης EICMA, μαζί με τα XL750 Transalp, CB750 Hornet, CBR500R και CB500 Hornet, ενώ θα διατεθεί και με νέα γραφικά.

Τα πλάνα της Honda για το NX500 δεν σταματούν εκεί αφού αυτό θα είναι ένα από τα μοντέλα που θα χρησιμοποιήσει για να ασκήσει πίεση στον κινέζικο ανταγωνισμό μεταφέροντας μάλιστα το παιχνίδι εντός έδρας, ΜΕΣΑ στην Κίνα.

Honda NX500 made in China

Μέχρι σήμερα το CB500X, η μοτοσυκλέτα που διαδέχθηκε το NX500, εισαγόταν στην κινέζικη αγορά από την Ταϊλάνδη όπου κατασκευάζεται. Έτσι η τιμή του έφτανε σχεδόν τα 8.500 ευρώ λόγω των δασμών που ακολουθούν τα εισαγόμενα μοντέλα.

Τώρα η Honda θέλει να προκαλέσει τη δική της αναταραχή στην εγχώρια αγορά της Κίνας, σε μια πολύ σημαντική κατηγορία που κυριαρχείται από κινέζικα μοντέλα στις πωλήσεις ξεκινώντας να το κατασκευάζει τοπικά. Έτσι η τιμή του, χωρίς πλέον τους δασμούς, υπολογίζεται ότι θα πέσει... κάτω από τα 4.500 ευρώ (!) και αυτό θα το φέρει σε ευθεία αντιπαράθεση με τις μοτοσυκλέτες των Κινέζων.

Παράλληλα, η Honda θα φροντίσει να το προσφέρει και με ένα μοναδικό χαρακτηριστικό για την κατηγορία που δεν είναι άλλο από το σύστημα E-Clutch, το οποίο αυτοματοποιεί τη λειτουργία του συμπλέκτη, όμως δεν καταργεί τη μανέτα και έτσι δίνει πλήρη ελευθερία στον αναβάτη να τη χρησιμοποιεί -παρακάμπτοντας το σύστημα- όποτε αυτός επιθυμεί. Έτσι θα έχει και μία τεχνολογία που οι Κινέζοι δεν μπορούν να προσφέρουν ακόμη στην κατηγορία!

Οι Κινέζοι έχουν μια ιδιαίτερη αγάπη για τα αυτόματα κιβώτια, αφού έχουμε δει πολλές μοτοσυκλέτες ειδικά cruisers να φέρουν τέτοια, οπότε η κίνηση της Honda μοιάζει προμελετημένη αλλά και εύστοχη σε μια προσπάθεια να "αρπάξει" πολύ γρήγορα ένα κομμάτι της εγχώριας αγοράς.

Αυτό που φαίνεται να απασχολεί τα κινέζικα μέσα ενημέρωσης είναι η ποιότητα κατασκευής που χαρακτηρίζει όλες τις μοτοσυκλέτες "μεγάλου" κυβισμού της Honda. Η ανησυχία τους περιστρέφεται γύρω από το αν η ποιότητα του NX500 που εισάγεται από την Ταϊλάνδη θα "παραμείνει" και στη μοτοσυκλέτα που θα κατασκευάζεται εγχώρια, σε πολύ χαμηλότερη τιμή. 

Τα πρώτα στοιχεία που έχουν δει πάντως το φως της δημοσιότητας, δείχνουν ότι δεν έχει γίνει καμία αλλαγή στον εξοπλισμό της μοτοσυκλέτας, ούτε στα περιφερειακά της -αναρτήσεις, φρένα, ηλεκτρονικά. Αυτό το τονίζουμε καθώς αποτελεί συνήθη πρακτική όταν η παραγωγή μιας μοτοσυκλέτας μεταφέρεται στην Κίνα για την εγχώρια αγορά, με στόχο να συμπιεστεί και άλλο το κόστος, και αυτό έχει αποτέλεσμα τη δυσαρέσκεια του κοινού και τις χαμηλές πωλήσεις. Με το "Made in China" ΝΧ500 το αποτέλεσμα θα είναι λογικά το προσδοκώμενο για την ιαπωνική εταιρεία με τις προπαραγγελίες να έχουν ήδη ξεκινήσει.

 

 

Ετικέτες