EICMA 2022: Kawasaki HEV Τώρα ηλεκτρισμός, σύντομα και Υδρογόνο

Όλες οι τεχνολογίες στο τραπέζι
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

8/11/2022

Η Kawasaki τολμά να ξεφύγει από τις εύκολες λύσεις και στην φετινή έκθεση της EICMA έκανε ένα ακόμα βήμα μπροστά στο μέλλον, παρουσιάζοντας τρεις μοτοσυκλέτες που προσπαθούν να ανιχνεύουν και να προτείνουν λύσεις για τις επόμενες γενιές των μοτοσυκλετιστών.

Ήδη από το 2020 μας είχε δείξει την πρωτότυπη ηλεκτρική μοτοσυκλέτα με κανονικό κιβώτιο ταχυτήτων και λίγους μήνες αργότερα μας έδειξε άλλο ένα πρωτότυπο με υβριδικό κινητήρα βενζίνης/ηλεκτροκινητήρα.

Φέτος ήρθε η σειρά να μας αποκαλύψει ένα τρίτο πρωτότυπο βασισμένο στον υπερτροφοδοτούμενο κινητήρα του H2, με άμεσο ψεκασμό ο οποίος όμως καίει υδρογόνο!

Να θυμίσουμε πως η Kawasaki ήταν η πρωτοπόρος στη χρήση ηλεκτρονικού ψεκασμού στις μοτοσυκλέτες παραγωγής και τώρα είναι η πρώτη που χρησιμοποιεί σε μοτοσυκλέτα σύστημα άμεσου ψεκασμού – έστω κι αν μιλάμε για πρωτότυπο και όχι κινητήρα παραγωγής.

Σε κάθε περίπτωση, η προσέγγιση της Kawasaki είναι η πιο σωστή απ’ όλες, διότι καμία τεχνολογία μέχρι σήμερα δεν μπορεί να αντικαταστήσει τους συμβατικούς κινητήρες στο σύνολό τους.

Αντιθέτως ένας συνδυασμός ηλεκτρικών οχημάτων, με οχήματα που καίνε υδρογόνο μέσω κυψελών, καθώς και με οχήματα που μπορούν να κάψουν υδρογόνο και συνθετικά καύσιμα με κινητήρες εσωτερικής καύσης είναι η μόνη πραγματική λύση για το μέλλον.

Επιλέγοντας μόνο μία λύση από τις παραπάνω, πάντα θα οδηγούμαστε σε αδιέξοδο.

Σωστά λοιπόν η Kawasaki εξελίσσει ταυτόχρονα όλες αυτές τις τεχνολογίες, ξεκινώντας από την πιο προσιτή και εύκολη, δηλαδή το πλήρως ηλεκτρικό Z και Ninja που απευθύνονται στην Α1 κατηγορία και θα μπουν κανονικά στην παραγωγή μέσα στο 2023.

Έναν χρόνο αργότερα, το 2024, θα μπει στην παραγωγή και η υβριδική μοτοσυκλέτα, που θα είναι η πρώτη στο κόσμο σε επίπεδο παραγωγής.

Εκεί όμως που η Kawasaki ποντάρει περισσότερο είναι στην τεχνολογία υδρογόνου, όπου ήδη έχει ένα λειτουργικό πρωτότυπο side by side και υπόσχεται να κρατήσει ζωντανό τον κινητήρα εσωτερικής καύσης για πολλά-πολλά χρόνια ακόμα!

  

 

Ετικέτες

VOGE SR250GT PLAY - Στην παραγωγή η ασιατική έκδοση του επερχόμενου στην Ευρώπη SR3 [VIDEO]

GT Scooter με κορυφαίο εξοπλισμό που περιλαμβάνει ακόμα και… AI αναγνώριση φωνής!
VOGE SR250GT
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

29/11/2023

Το SR250GT αποτελεί την ασιατική έκδοση του SR3 που είδαμε στην EICMA 2023, και πέρα από τον αυξημένο κυβισμό του ευρωπαϊκού μοντέλου, μοιράζεται εμφάνιση και εξοπλισμό μαζί του. Αν τώρα το SR1 της VOGE έχει κάνει πάταγο στη χώρα μας, με τον κορυφαίο συνδυασμό τιμής / εξοπλισμού του, αναμένουμε ανάλογη εμπορική πορεία και από το SR3.

Πρόκειται για ένα GT Scooter με τροχούς 14 και 13 ιντσών, και με έναν υγρόψυκτο, τετραβάλβιδο και ψεκαστό (Bosch) κινητήρα 244 κ.εκ. στην ασιατική έκδοση, με απόδοση 25,47 hp / 8.250 rpm και ροπή 2,34 kgm / 6.500 rpm. Η VOGE κάνει λόγο για τελική ταχύτητα 125+ χλμ/ώρα, επιτάχυνση 0-60 χλμ/ώρα σε 4,3 δευτερόλεπτα και ρεζερβουάρ 14 λίτρων που χαρίζει στο scooter αυτονομία… 400+ χιλιομέτρων!

To βάρος του SR250GT ανακοινώνεται στα μόλις 165 κιλά, με την VOGE να έχει κάνει εκτενείς προσπάθειες για συγκράτηση του βάρους χαμηλά σε όλους τους τομείς του scooter.

Το ύψος σέλας βρίσκεται στα 770 mm, ενώ στον πλούσιο -όπως μας έχει συνηθίσει η εταιρεία- εξοπλισμό του scooter περιλαμβάνονται δικάναλο ABS και Traction Control, full-LED φώτα, DRL LED φωτιστικά σώματα, φωτιζόμενο αποθηκευτικό χώρο κάτω από τη σέλα με χώρο για 2 κράνη, keyless σύστημα, τεράστια TFT οθόνη οργάνων με T-Box (συνδεσιμότητα με τηλεφωνία, μουσική και πλοήγηση), ρυθμιζόμενη ψηλή ζελατίνα, υποστήριξη μέσης αναβάτη, μεγάλο μεταξόνιο 1.525 mm που δημιουργεί μεγάλους χώρους για άνετη διαβίωση δυο μεγαλόσωμων ατόμων πάνω στο scooter, USB θύρα φόρτισης μικροσυσκευών, κάμερα μπροστά για βίντεο και φωτογραφίες, ακόμα και… AI σύστημα φωνητικής επικοινωνίας του αναβάτη με το scooter, με ακρίβεια 99,9% -όπως υποστηρίζει η VOGE.

Αναμένουμε τώρα περισσότερες πληροφορίες για το SR3, χρόνος άφιξης και τιμή του στην Ελλάδα.

Ετικέτες