Arc V Ltd – Χρεοκοπεί για δεύτερη φορά η βρετανική εταιρεία

Το υψηλού προφίλ πελατολόγιό της δεν στάθηκε αρκετό για να την σώσει ούτε αυτή τη φορά
motomagArc V Ltd – Χρεοκοπεί για δεύτερη φορά η βρετανική εταιρεία
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

18/4/2024

Η πολλά υποσχόμενη βρετανική εταιρεία κατασκευής ηλεκτρικών μοτοσυκλετών Arc V Ltd επιβεβαίωσε ότι έχει περάσει σε καθεστώς ρευστοποίησης, αναζητώντας επενδυτές που θα την σώσουν από τον γκρεμό της χρεοκοπίας.

Ξεκινώντας ως Arc Vehicle Ltd το 2017, ο Βρετανός κατασκευαστής έχει περάσει ήδη μία φορά από το κατώφλι της χρεοκοπίας, δύο χρόνια μετά την ίδρυσή του. Τον Σεπτέμβριο του 2019, η διοίκηση μπήκε υπό καθεστώς ειδικής διαχείρισης, με τον ιδρυτή και CEO της Mark Truman να καταφέρνει να κρατήσει τελικώς τα περιουσιακά στοιχεία.

Arc V Ltd – Χρεοκοπεί για δεύτερη φορά η βρετανική εταιρεία

Το 2020 μετονομάστηκε σε Arc V Ltd, έχοντας από τότε παραδώσει 11 ηλεκτρικές μοτοσυκλέτες. Το υψηλού προφίλ πελατολόγιό της αποτελείται μεταξύ άλλων από τον γνωστό αστέρα του Hollywood και επιχειρηματία, Ryan Renolds, αλλά και τις βασιλικές οικογένειες της Μέσης Ανατολής, που όπως φάνηκε δεν ήταν αρκετό για το μέλλον της εταιρείας.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο ιδρυτής και CEO της Arc, Mark Truman, “όταν πουλάς ακριβά προϊόντα, τα οποία έχουν χαμηλή παραγωγή, μπορείς εύκολα να βρεθείς σε δύσκολη θέση”. Σύμφωνα με τον ίδιο, το μεγαλύτερο πλήγμα για την εταιρεία του ήταν τα προβλήματα διανομής που προέκυψαν στις Η.Π.Α. Το περιορισμένο πελατολόγιο βέβαια, σε συνδυασμό με το υψηλό κόστος κατασκευής των μοτοσυκλετών της Arc, πιστεύουμε ότι έπαιξε ακόμη μεγαλύτερο ρόλο, μην αφήνοντας πολλά περιθώρια στα διαθέσιμα κεφάλαια της εταιρείας.

Arc V Ltd – Χρεοκοπεί για δεύτερη φορά η βρετανική εταιρεία

Η Arc V είναι η υπεύθυνη για την δημιουργία της πανάκριβης ηλεκτρικής μοτοσυκλέτας Vector, η οποία κοστίζει 98 χιλιάδες λίρες Αγγλίας (σχεδόν 115.000€), το οποίο είχαμε δει στην EICMA 2018, πλάι σε μερικά concept που είχαν παρουσιάσει εκεί οι Βρετανοί. Το υλικό που πρωταγωνιστεί στην ιδιότυπη αυτή κατασκευή είναι το carbon, το οποίο απαντάται σε όλα τα μέρη της μοτοσυκλέτας. Το monocoque πλαίσιο είναι φτιαγμένο από το εξωτικό υλικό, ενώ εντός του “φωλιάζει”  η μπαταρία των 399V. Συνεργάζεται με ένα ψαλίδι που εδράζεται απευθείας πάνω στον ηλεκτροκινητήρα (ένα σύστημα τύπου pivotless), πίσω, και hub μπροστινό σύστημα, όπως αυτό που συναντάμε στις μοτοσυκλέτες της Bimota. Οι carbon fiber τροχοί έρχονται από την επίσης βρετανική BST, με ελαστικά πρώτης τοποθέτησης τα Pirelli Diablo Rosso IV Corsa.

Arc V Ltd – Χρεοκοπεί για δεύτερη φορά η βρετανική εταιρεία

Στα τέλη του 2023, η βρετανική εταιρεία είχε ανακοινώσει την υποστήριξη του Υπουργείου Επιχειρήσεων, Ενέργειας και Βιομηχανικής Στρατηγικής (BEIS) της Βρετανίας και το Γραφείο Οχημάτων Χαμηλών Εκπομπών Ρύπων (OLEV) της κυβέρνησης, με στόχο την ανάπτυξη και εξέλιξη ενός νέου διπλού ηλεκτροκινητήρα με ενσωματωμένο μετατροπέα ισχύος για μελλοντική χρήση σε ηλεκτρικά οχήματα. Μάλιστα, η εταιρεία έφτασε μέχρι το σημείο να παρουσιάσει μία ψηφιακή εικόνα, στην οποία έδειχνε τρεις μοτοσυκλέτες και ένα τετράτροχο όχημα παντός εδάφους, τονίζοντας ότι εργάζονται για την δημιουργία μίας ευρείας γκάμας ηλεκτρικών οχημάτων, τα οποία θα πληρούν τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές.

Ο Truman μαζί με την σύζυγό του έχουν ήδη ρίξει δικά τους χρήματα στα ταμεία της εταιρείας και δηλώνει αποφασισμένος να αναστήσει για ακόμα μία φορά την Arc. Όπως λέει η δεύτερη φορά είναι ακόμα χειρότερη από την πρώτη, αφού έχει ήδη υποσχεθεί στον εαυτό σου ότι δεν θα ξανασυμβεί. Το μέλλον της Arc για την ώρα είναι αμφίρροπο, καθώς αν βρεθούν επενδυτές τότε θα μπορούσε ίσως να γλιτώσει την χρεοκοπία.

MyCar – Σε λειτουργία η πληρωμή με τον μήνα για τα τέλη κυκλοφορίας

Οι ιδιοκτήτες θα μπορούν να πληρώνουν τέλη μόνο για όσους μήνες κινούν το όχημα, και κατόπιν θα το θέτουν σε ακινησία
motomag MyCar – Σε λειτουργία η πληρωμή με τον μήνα για τα τέλη κυκλοφορίας
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

1/5/2024

Οι ιδιοκτήτες οχημάτων θα μπορούν πλέον μέσω της πλατφόρμας MyCar της ΑΑΔΕ, να πληρώνουν τα τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα, με την πλατφόρμα να τους δίνει τη δυνατότητα να προχωρήσουν ταυτόχρονα σε άρση ακινησίας.

Το ποσό το οποίο θα πληρώσουν εξαρτάται από τους μήνες που θα επιλέξουν να κυκλοφορούν το όχημα τους. Για έναν μήνα θα πληρώσουν το 1/12 των τελών κυκλοφορίας, για δύο μήνες τα 2/12, για 3 μήνες τα 3/12, για 4 μήνες τα 4/12 και ούτω καθεξής.

Το δικαίωμα άρσης ακινησίας χορηγείται μόνο μία φορά εντός του έτους, ενώ όταν λήξει το διάστημα κίνησης για το οποίο έχουν καταβληθεί αναλογικά τέλη κυκλοφορίας, το όχημα θα πρέπει να τεθεί άμεσα σε ψηφιακή ακινησία, αλλιώς θα κληθεί αυτός που έκανε την παρανομία να πληρώσει πρόστιμο 10.000 ευρώ.

Οι ενδιαφερόμενοι ιδιοκτήτες Ι.Χ. θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση στην πλατφόρμα MyCar, κάνοντας χρήση των κωδικών TaxisNet, στην οποία θα συμπληρώνουν τα προσωπικά τους στοιχεία και τα στοιχεία του οχήματος.

Αφού προηγηθεί αυτόματος έλεγχος, εάν το όχημα είναι ασφαλισμένο, υποβάλλεται το αίτημα και στη συνέχεια οι ιδιοκτήτες θα καταβάλλουν όσα δωδεκατημόρια των ετήσιων τελών κυκλοφορίας αντιστοιχούν στους μήνες της άρσης ακινησίας. Έτσι θα μπορούν να επανατοποθετήσουν τις πινακίδες στα οχήματά τους και να τα κυκλοφορήσουν.

Στην περίπτωση που για παράδειγμα ένας ιδιοκτήτης πληρώσει για δύο μήνες τέλη κυκλοφορίας, θα πρέπει να γνωρίζει ότι μπορεί να επιλέξει οποιοδήποτε χρονικό διάστημα επιθυμεί, για να κάνει άρση ακινησίας ενώ μόλις η λήξει η διάρκεια αυτή θα πρέπει να προχωρήσει σε ψηφιακή ακινησία.

MyCar – Σε λειτουργία η πληρωμή με τον μήνα για τα τέλη κυκλοφορίας