Arc Vector 2019: 100.000 Ευρώ στην EICMA για μοτοσυκλέτα, κουστούμι και.. καλώδια!

Μια cafe racer από το μέλλον για... λίγους
Από τον

Πάνο Καραβοκύρη

14/11/2018

Όταν η EICMA βρισκόταν προ των πυλών πολλές εταιρείες είχαν ξεκινήσει τα teaser videos με τα νέα τους μοντέλα, ανεβάζοντας την προσμονή του κοινού για την παρουσίασή τους στο ιταλικό σαλόνι. Η Arc Vehicle Ltd απ’ τη μεριά της αποφάσισε να είναι λιγότερο πομπώδης, αποστέλλοντας ένα τυπικό δελτίου τύπου, που απλά έδινε τις πρώτες ενδιαφέρουσες πληροφορίες σχετικά με την μοτοσυκλέτα της αλλά και με τον καινοτόμο εξοπλισμό του αναβάτη που θα την συνόδευαν, χωρίς όμως να φωνάζει για το στολίδι που ετοίμαζε. Ίσως ήταν και το γεγονός πως γνώριζε οτι δεν θα προλάβαινε να παρουσιάσει όπως υποσχόταν όλο τον εξοπλισμό που θα συνόδευε την μοτοσυκλέτα, καθώς βρίσκεται ακόμη στα αρχικά στάδια της εξέλιξής του. Όπως είχαμε αναφερθεί και παλιότερα ο εξοπλισμός αποτελείται από δύο κομμάτια, το κράνος με το HUD (Head Up Display) που παρουσιάστηκε στην έκθεση, αλλά και από τη στολή που θα εισήγαγε μια πρωτόγνωρη εμπειρία στην οδήγηση της μοτοσυκλέτας, καθώς θα ενημέρωνε τον αναβάτη με απτικά ερεθίσματα για το περιβάλλον γύρο του. Για την κατασκευή του κράνους η Arc συνεργάστηκε με την Hedon, μια αγγλική εταιρεία που κατασκευάζει πολυτελή κράνη με κλασσική σχεδίαση, μεταφέροντας την αίγλη και την αισθητική των café racer στον εξοπλισμό του αναβάτη.

Χρησιμοποιώντας το νέο Heroine της εταιρείας ως βάση, η Arc εγκατέστησε στο πίσω μέρος του κράνους μια μικρή κάμερα, παρέχοντας όλες τις απαραίτητες πληροφορίες στον αναβάτη μέσω της προβολής τους στην μικρή οθόνη του HUD που προβάλλει το είδωλό της μπροστά από το δεξί του μάτι. Ακόμη το κράνος -το Arc Zenith όπως ονομάζεται- και η στολή –η Arc Origin- (αν καταφέρει να δει το φως της παραγωγής) έχουν τη δυνατότητα σύνδεσης με τη μοτοσυκλέτα μέσω Wi-fi και Bluetooth, ενώ παράλληλα το κράνος παίζει και το ρόλο του κλειδιού, καθώς η μοτοσυκλέτα δεν ενεργοποιείται αν εκείνο δεν βρίσκεται σε απόσταση ενός μέτρου.

Μια έξυπνη και πρωτότυπη κίνηση από την εταιρεία να χρησιμοποιήσει την keyless τεχνολογία, ώστε να φροντίζει ο αναβάτης να φορά τον εξοπλισμό της που προσφέρει μια διαφορετική οδηγική εμπειρία, ενώ παράλληλα προάγει την ασφάλεια. Σε αυτό το σημείο να αναφέρουμε πως όσον αφορά το HUD, υπάρχουν ακόμα μεγάλα περιθώρια εξέλιξής του, καθώς άλλες εταιρείες στην EICMA που παρουσίασαν την δική τους HUD τεχνολογία που βρίσκονταν ένα βήμα πιο μπροστά, κάνοντας το Arc Zenith να δείχνει ξεπερασμένο.

Αισθητικά όμως το κράνος εναρμονίζεται πλήρως με την café racer σχεδίαση της μοτοσυκλέτας που συνδυάζεται εξαιρετικά με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας, αποτελώντας μια πραγματική racer του μέλλοντος. Όσον αφορά την Arc origin, πραγματοποιήθηκε η ψηφιακή παρουσίασή της στην ιταλική έκθεση, αναφέροντας της δυνατότητες που θα έχει μόλις ολοκληρωθεί η εξέλιξή της, ενώ δεν έλειψε να μας αναφέρει τις δυσκολίες που καλείται να ξεπεράσει. Τα προβλήματα για τη δημιουργία της ήταν ήδη γνωστά, όμως η εταιρεία με τον ασυμβίβαστο χαρακτήρα της –όπως η ίδια δήλωσε- θέλησε να προχωρήσει στην ανάπτυξη και εξέλιξη της στολής, καθώς πιστεύει πως είναι κομβικής σημασίας η παραγωγή της, ενώ για την επίτευξη του αποτελέσματος συνεργάζεται με την Knox. Συγκεκριμένα πιστεύει πως δημιουργώντας μια μοτοσυκλέτα εφοδιασμένη με ηλεκτρικό κινητήρα και παρά την κτηνώδη ροπή στρέψης που έχει απ’ τις μηδέν στροφές, όπως τουλάχιστον αναφέρει, δεν γίνεται παρά να χάνονται αρκετά στοιχεία της απόλαυσης που προσφέρει μια μοτοσυκλέτα με κινητήρα εσωτερικής καύσης. Πράγματα όπως οι κραδασμοί του μοτέρ που μας φανερώνουν πως αυτό που καβαλάμε έχει "ζωή" ή ο ήχος της εξάτμισης που πολλές φορές μας κάνει να ανατριχιάζουμε, και φυσικά η απόκριση του κινητήρα που μας ο αναβάτης έχει μάθει να είναι απόλυτα συνδεδεμένος μαζί της, κι ως αίσθηση οδήγησης απουσιάζει πλήρως από τις ηλεκτρικές μοτοσυκλέτες.

Με την δημιουργία της στολής η Arc πιστεύει πως μπορεί να μεταφέρει κάποια απ’ αυτά τα στοιχεία και παράλληλα να βοηθήσει τον αναβάτη προσφέροντάς του περισσότερες πληροφορίες μέσω αυτής για την κατάσταση του δρόμου. Συγκεκριμένα η στολή θα είναι εξοπλισμένη με ειδικά εξαρτήματα που θα δονούνται ενώ θα έχει και τρία προγράμματα λειτουργίας. Το Urban, προσανατολίζεται περισσότερο στην ασφάλεια του αναβάτη, δονώντας φερειπείν τον αριστέρο ώμο του, όταν ένα αυτοκίνητο θα βρίσκεται στην αριστερή νεκρή γωνία, γνωστοποιώντας έτσι την ύπαρξη του οχήματος. Η Sport που είναι και η πιο ενδιαφέρουσα… συλλέγει τα δεδομένα απ’ την IMU που μετρά την επιτάχυνση προς κάθε άξονα κίνησης, κι αρχίζει να δονείται προοδευτικά με βάση την κλίση της μοτοσυκλέτας, χτίζοντας έτσι μία εμπειρία στον αναβάτη που -έστω και θεωριτικά- ενισχύει το γυροσκοπικό φαινόμενο με τον τρόπο που έχει συνηθίσει να συμβαίνει από μοτοσυκλέτες με κινητήρα εσωτερικής καύσης. Το τρίτο και τελευταίο πρόγραμμα ονομάζεται Europhic και ενισχύει την αίσθηση του μπάσου όταν ο αναβάτης ακούει μουσική. Όλα αυτά βέβαια βρίσκονται όπως είπαμε ακόμα σε πολύ αρχικό στάδιο με το πρωτότυπο να μην είναι βρίσκεται κοντά στο προπαραγωγής στάδιο, γεγονός που σημαίνει πως οι πρώτοι πελάτες θα αργήσουν πολύ να το δούν στην πράξη, ελπίζουμε μόνο το αποτέλεσμα να είναι αντάξιο όλων όσων υπόσχονται πως θα κάνει. Η απουσία όμως της Origin απ’ την παρουσία της Arc στην EICMA, δεν ήταν ικανή να επισκιάσει αρνητικά την συνολική εμφάνισή της, καθώς το Vector ήταν πραγματικά εντυπωσιακό!

Για την δημιουργία του, το carbon είχε πρωταγωνιστικό ρόλο και εμφανίζεται σχεδόν σε όλη τη μοτοσυκλέτα, απ’ το πλαίσιο τύπου monocoque, το ψαλίδι πίσω, το Hub μπροστινό σύστημα ακόμη και στις ζάντες της BST, περιορίζοντας έτσι το βάρος στα 220 κιλά, καθιστώντας την αρκετά ελαφρύτερη συγκριτικά με άλλες ηλεκτρικές μοτοσυκλέτες, παρόμοιας απόδοσης.

Ο ηλεκτρικός κινητήρας που αποτελεί ενεργό μέρος του πλαισίου, αποδίδει 140 ίππους και 8,5 κιλά ροπής στρέψης που στην έξοδο του κιβωτίου ταχυτήτων πολλαπλασιάζονται, φτάνοντας τα… σαράντα (40!) κιλά, με την Arc να αναφέρει πως για την χαλιναγώγησή της θα υπάρχειφυσικά Traction control. Η ύπαρξη μονάδας IMU υποδηλώνει την ύπαρξη cornering ABS και Anti-wheelie, ενώ υπάρχουν και πέντε χαρτογραφήσεις που θα μεταβάλλουν τόσο τις επιδόσεις του κινητήρα όσο και την αυτονομία της μπαταρίας. Σε ότι αφορά την μπαταρία που τροφοδοτεί τον κινητήρα είναι της Samsung και αποδίδει 16,8 kWh, με την Arc να ορίζει εκείνη τις τεχνικές προδιαγραφές κάνοντας ειδική παραγγελία, αντί μίας έτοιμης λύσης από το ράφι. Εντυπωσιάζει το νούμερο της μέγιστης αυτονομίας που στην θεωρία μπορεί να αγγίξει τα 436 χιλιόμετρα, όμως όπως δηλώνει η ίδια η Arc, το πιο ρεαλιστικό νούμερο είναι τα 200 χιλιόμετρα, πράγμα που εξακολουθεί να είναι εντυπωσιακό.

Η μέγιστη ταχύτητα του Vector δεν ξεπερνά τα 200 km/h, ενώ τα 0-100 έρχονται σχετικά γρήγορα σε 3,1 δευτερόλεπτα. Για τον εξοπλισμό του συστήματος πέδησης του Vector, χρησιμοποιήθηκε μπροστά το κορυφαίο μοντέλο της Brembo Stylema, πάνω στους πλευστούς δίσκους των 320mm διαμέτρου, ενώ στον πίσω των 240mm έχουμε τη διπίστονη δαγκάνα της ίδιας εταιρίας. Αφήνοντας το καλύτερο για το τέλος, το μπροστινό σύστημα αποτελεί ένα απ’ τα πιο εκκεντρικά μέρη της μοτοσυκλέτας υιοθετώντας την αρχιτεκτονική HUB, ξεχωρίζοντας έτσι το σύστημα διεύθυνσης απ’ την ανάρτηση και επιτυγχάνοντας μια πολύ μικρή γωνία κάστερ της τάξεως των 18,5ο, συνδυάζοντας έτσι την σταθερότητα που προσφέρει ένα συμβατικό μπροστινό με μεγάλη γωνία και την ευελιξία ενός με μικρή γωνία.

Με την δημιουργία του Vector αλλά και του εξοπλισμού (Zenith και Origin) του αναβάτη η Arc θέλησε να εκφράσει την άποψη της πως στον μέλλον η οδήγηση δεν πρέπει να καταργηθεί απ’ τους αυτοματισμούς, αλλά να ενισχυθεί ώστε να προσφέρει μια πιο έντονη εμπειρία στον αναβάτη χρησιμοποιώντας την τελευταία λέξης της τεχνολογίας. Για το 2019 θα κατασκευαστούν 399 μοτοσυκλέτες –όσα και τα volt της μπαταρίας της- με την τιμή τους να ξεκινάς απ’ τις 90.000 αγγλικές λίρες, ενώ η στολή δεν θα συμπεριλαμβάνεται στον εξοπλισμό.

Δείτε μία πλούσια συλλογή φωτογραφίων μετά τον πίνακα τεχνικών χαρακτηριστικών

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ                              Vector
Τιμή:
Από €103.000
 
ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ
Μεταξόνιο (mm):
1.438
Ύψος σέλας (mm):
840
Ίχνος (mm):
100
Γωνία κάστερ (˚):
18,5ο
 
ΠΛΑΙΣΙΟ
Τύπος:
Monocoque από Carbon
Βάρος κατασκευαστή (kg):
220
 
ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ
Τύπος:
Ηλεκτρικός 399W
Μπαταρία:
Της Samsung χωρητικότητας 399 volt με απόδοση 16,8kWh
Αυτονομία (Km):
436
Ισχύς (ΗΡ/rpm):
140
Ροπή (kg.m/rpm):
40
 
ΠΙΣΩ
ΑΝΑΡΤΗΣΗ
Öhlins TTX36 mono-shock
Διαδρομή (mm):
110
Ρυθμίσεις:
Πλήρως ρυθμιζόμενο
ΤΡΟΧΟΣ
Ζάντα:
Carbon 17 ιντσών
Ελαστικό:
120/70-17
ΦΡΕΝΟ
Δίσκος 240mm με δαγκάνα δύο εμβόλων της Brembo και ABS της Continental με IMU
 
ΟΡΓΑΝΑ / ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ
Σύστημα συνδεσιμότητας μέσω wi-fi και bluetooth με smartphone, καθώς και με το Arc Zenith και Arc Origin. Πέντε χαρτογραφήσεις απόδοσης: Road, Rain, Sport, Track, Eco και Europhic
 
ΕΜΠΡΟΣ
ΑΝΑΡΤΗΣΗ
Öhlins ILX36 mono-shock
Διαδρομή/Διάμετρος (mm):
-/110
Ρυθμίσεις:
Πλήρως ρυθμιζόμενο
ΤΡΟΧΟΣ
Ζάντα:
Carbon 17 ιντσών
Ελαστικό:
180/55-17
ΦΡΕΝΟ
Δύο πλευστοί δίσκοι 320mm με τις monoblock δαγκάνες Stylema της Brembo
 
 
 
 
 

 

Ετικέτες

Husqvarna Vitpilen/Svartpilen 801/901 – Μας αποκαλύπτει την μορφή του!

Ένα teaser βίντεο με μπόλικη δράση στον πάγο, μας δείχνει τί να περιμένουμε
motomagHusqvarna Vitpilen/Svartpilen 801/901 – Μας αποκαλύπτει την μορφή του
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

23/2/2024

Πάγος, λάστιχα με καρφιά και το Vitpilen/Svartpilen 801/901 μας δείχνει το πώς θα μοιάζει, ακολουθώντας την σχεδιαστική ταυτότητα που ξέρουμε από τα μικρότερα μέλη των δύο οικογενειών, αλλά και τον προκάτοχό του Vitpilen 701, με την Husqvarna να μας κρατάει σε αγωνία τόσο για τον κυβισμό όσο και για το τελικό όνομα που θα δώσει στο νέο της μοντέλο.

Όπως γνωρίζουμε ήδη το νέο Vitpilen/Svartpilen 801/901 θα παρουσιαστεί στις 5/3, όμως η Husqvarna θέλει να δημιουργήσει ακόμα περισσότερο hype. Με ένα μικρής διάρκειας teaser βίντεο (reel) στα κοινωνικά της δίκτυα, η εταιρεία του Pierer Group, μας προϊδεάζει για τον χαρακτήρα της νέας της μοτοσυκλέτας.

Το βίντεο ξεκινά με ένα κοντινό πλάνο, στα καρφιά τα οποία σπάνε τον πάγο για να βρουν πρόσφυση. Συνεχίζοντας, βλέπουμε τον πίσω τροχό να σπινάρει στην εκκίνηση, με τον θαρραλέο αναβάτη να οδηγεί επιθετικά την μοτοσυκλέτα πάνω στην ολισθηρή επιφάνεια.

Όπως βλέπουμε στα πλάνα, η εμφάνιση θυμίζει αρκετά αυτή του μοντέλου προπαραγωγής, το οποίο έχουμε δει κατά καιρούς σε κατασκοπευτικές φωτογραφίες. Έτσι, ο στρογγυλός προβολέας παραμένει, μαζί με ένα προστατευτικό μασκάκι μπροστά του, το οποίο δεν γίνεται σαφές αν θα ανήκει στον βασικό εξοπλισμό. Προχωρώντας προς τα πίσω, γίνεται εμφανής η επίδραση των αγώνων flat-track στον σχεδιασμό της μοτοσυκλέτας, με τις καμπύλες να απουσιάζουν. Το παραλληλόγραμμο πίσω μέρος, φιλοξενεί ένα ίδιας διάταξης φανάρι, ενώ στα δεξιά του έρχεται το ψηλά τοποθετημένο τελικό. Αν και η βάση της πινακίδας απουσιάζει, υπολογίζουμε ότι πιθανότατα θα βγαίνει κάτω από την ουρά και όχι πάνω στον πίσω τροχό, όπως στον προκάτοχό του Vitpilen 701.

Όσον αφορά τον χρωματισμό, δυστυχώς η Husqvarna φρόντισε να καλύψει με καμουφλάζ όλα τα πλαστικά του Vitpilen/Svartpilen 801/901, κρατώντας την αγωνία για την τελική εμφάνιση μέχρι την παρουσίαση του μοντέλου. Ο ήχος, όμως, ο οποίος ξεφεύγει σε μερικά πλάνα, μας δηλώνει ότι πρόκειται ξεκάθαρα για δικύλινδρο εν σειρά κινητήρα, τον οποίο όπως μας έχει συνηθίσει θα δανείζεται από την όμορη εταιρεία, KTM.

Δείτε το μικρής διάρκειας teaser βίντεο:

Ετικέτες