Η Arc Vehicles Ltd κάνει την έκπληξη!

Ηλεκτρικό Cafe Racer και Human Machine Interface
Από τον

Πάνο Καραβοκύρη

10/10/2018

Για όσους δεν γνωρίζουν η Arc Vehicle Ltd είναι μια νεοσύστατη βρετανική εταιρεία που μπήκε στο χώρο της μοτοσυκλέτας πριν από μόλις 18 μήνες. Όμως έξι μήνες πριν τη δημιουργία της εταιρείας, η ομάδα είχε συνταχθεί και εργαζόταν στην δημιουργία μιας πρωτότυπης ηλεκτρικής μοτοσυκλέτας που θα ήταν εξοπλισμένη με πολλές καινοτομίες. Ο Mark Truman πνευματικός πατέρας της μοτοσυκλέτας που ξεκίνησε το εγχείρημα, υπήρξε παλιότερα υπεύθυνος στο τμήμα της Jaguar Land Rover που είχε ως σκοπό την εύρεση ακραίων ιδεών και τεχνολογιών, εξαιρευνώντας το ενδεχόμενο εφαρμογή τους στην παραγωγή. Αυτή είναι μία αρκετά ενδιαφέρουσα προσθήκη στο βιογραφικό του...

Για την υλοποίηση του μεγαλόπνοο σχεδίου του, στελέχωσε μία ομάδα που αποτελούμενη από έναν αρχιμηχανικό των MotoGP και έναν ειδικό αναλυτή ώστε να ξεκολλήσουν την ιδέα από το στάδιο της ανάπτυξης, με απότερο στόχο να την φτάσουν έως την παραγωγή.

Εδώ η Arc έχει έναν μικρό άσο στο μανίκι της, που ίσως την κάνει να ξεχωρίζει από αντίστοιχες προσπάθειες, κι αυτό γιατί έχει εξασφαλίσει ένα πολυετές χρηματοδοτικό πρόγραμμα μέσα από την αγορά των παραγώγων, διαθέτοντας δικαιώματα επί των καινοτομιών που παράγει. Η Jaguar είναι ένας από τους πολλούς επενδυτές που έσπευσαν να τους στηρίξουν, πράγμα αναμενόμενο βάση της προϋπηρεσίας του Truman ενώ στην λίστα περιλαμβάνεται και η επενδυτική Inmotion. 

Η πρότυπη μοτοσυκλέτα βρίσκεται ήδη σε ένα στάδιο ικανό να παρουσιαστεί στην EICMA του Μιλάνο, και η εταιρεία εξέδωσε δελτίο τύπου με τις πρώτες πληροφορίες, αναφέροντας κάποιες από τις καινοτομίες που θα φέρει. Ειδικότερα ο σχεδιασμός της παραπέμπει όπως δηλώνουν σε café racer –αν και βλέποντάς τη από το προφίλ θυμίζει την MV Agusta Zagato- και εκτός ότι θα είναι εφοδιασμένη με ηλεκτροκίνητο κινητήρα θα είναι η πρώτη μοτοσυκλέτα με Human Machine Interface (HMI). Πρώτη, αν βγει τελικά σε παραγώγη και μάλιστα σύντομα... Το καινοτόμο σύστημα όπως αναφέρει ο Mark Truman σε δηλώσεις του θα ταρακουνήσει τον κόσμο της μοτοσυκλέτας, που έχει αφήσει την τεχνολογία αυτή να περιφέρεται από concept σε concept στα παγκόσμια σαλόνια.

Συγκεκριμένα δήλωσε: “Η τεχνολογία, οι επιδόσεις, η ασφάλεια και η εμπειρία της οδήγησης ενώνονται όπως ποτέ ξανά στους δύο τροχούς. Το Vector είναι κάτι πολύ περισσότερο από την πιο premium ηλεκτρική μοτοσυκλέτα του κόσμου, είναι η πρώτη μοτοσυκλέτα του κόσμου με ενσωματωμένο σύστημα HMI, που αποτελείται από ένα κράνος με head up display και μια ειδική στολή – παραδίδοντας την πιο ολοκληρωμένη μοτοσυκλετιστική εμπειρία στην αγορά σήμερα”. Όσον αφορά τη Vector που από τη φωτογραφία γίνεται αντιληπτή η εκτεταμένη χρήση carbon στα φτερά και στις ζάντες, είναι εμφανής και η ιδιαίτερη σχεδίαση του μπροστινού συστήματος. Το μπροστινό σύστημα ανάρτησης είναι μη συμβατικό, εξοπλισμένο με ένα αμορτισέρ κι έναν άξονα στήριξης που εδράζεται αρκετά πίσω στη μοτοσυκλέτα και συνδέεται με τον τροχό παράκεντρα. Ο σχεδιασμός του παραπέμπει σε παλαιότερα μοντέλα όπως το GTS-1000 της Yamaha ή των Tesi 1D/2D/3D της Bimota. Ενώ τα ακριβή τεχνικά χαρακτηριστικά θα πρέπει να περιμένουν να τα ανακαλύψουμε από κοντά, κατά την επίσκεψή μας στην φετινή EICMA. Σε ότι αφορά τη στολή δεν υπάρχουν περισσότερες πληροφορίες που να αναλύουν τη λειτουργία της έκτος από τις βαρύγδουπες δηλώσεις του CEO. Το μεγαλύτερο στοίχημα όμως είναι αν θα δούμε αφενός τη μοτοσυκλέτα να περνάει στη γραμμή παραγωγή και αφετέρου αν και η στολή θα τη συνοδέψει, ή ακόμη καλύτερα το κράνος με το HUD - καθώς δεν είναι η μοναδική εταιρεία που έχει επιχειρήσει κάτι αντίστοιχο.

Για παράδειγμα η Sena διαθέτει ένα πρωτότυπο κράνος με οθόνη head up display, που τελευταία φορά είδαμε πριν λίγες ημέρες από κοντά στην INTERMOT, δηλώνοντας πως το μεγαλύτερο εμπόδιο για την εμπορική διάθεσή του είναι η χρονοβόρα διαδικασία των εγκρίσεων. Στην αντίπερα όχθη έχουμε το κακό παράδειγμα με την SKULLY (που μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά εδώ) έχοντας ξεκινήσει κι αυτή την έρευνα κι ανάπτυξη ενός αντίστοιχου συστήματος, όμως χρεωκόπησε λόγω κακής διαχείρισης και υψηλών προσδοκιών...

Η Arc έχει κι αυτή υψηλές προσδοκίες, ωστόσο κατάφερε να κερδίσει το ενδιαφέρον μας κι αναμένουμε με ανυπομονησία την παρουσίασή της στην EICMA του Μιλάνο στις 6 Νοεμβρίου.

O Valentino Rossi κυκλοφορεί την αυτοβιογραφία του – La Mia Storia

Θα κυκλοφορήσει στην Ιταλία στις 10 Νοεμβρίου 2026 από τον εκδοτικό οίκο Rizzoli
la mia storia
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

10/9/2026

“Πολλά έχουν γραφτεί για τη ζωή και την καριέρα μου. Ήρθε η ώρα να πω την αλήθεια για όσα συνέβησαν μέσα και έξω από την πίστα. Αποφάσισα να γράψω αυτό το βιβλίο γιατί ελπίζω πως, διαβάζοντας την ιστορία μου, πολλοί άνθρωποι θα διασκεδάσουν και θα ενθουσιαστούν.”

Τάδε έφη Valentino Rossi για το νέο βιβλίο που έχει γραφτεί σε συνεργασία με τον δημοσιογράφο Giorgio Terruzzi και το οποίο έρχεται ως φυσική συνέχεια της πρώτης του βιογραφίας. Αυτή είχε κυκλοφορήσει το 2005 με τίτλο “Κι αν δεν το είχα δοκιμάσει;” την εποχή που ο Ιταλός μεσουρανούσε στο MotoGP και δη έναν χρόνο από τότε που άφησε τη Honda για να μεταπηδήσει στη Yamaha, με αυτή τη μετακίνηση να απασχολεί κατά κόρον το βιβλίο.

valentino rossi

Προφανώς υπάρχουν ακόμη πολλά κεφάλαια από την αγωνιστική καριέρα του Rossi για να αφηγηθεί, μιας και η απόσυρσή του από την ενεργό δράση έγινε στο τέλος της σεζόν του 2021, έχοντας στο μεταξύ περάσει σημαντικές αλλαγές, όπως τη μεταγραφή στη Ducati και τη στείρα διετία που πέρασε εκεί πριν την επιστροφή στη Yamaha.

Στο νέο βιβλίο ο τίτλος “Η Ιστορία Μου” υποδηλώνει πως ο Rossi δεν θα αναφερθεί μόνο στο αγωνιστικό κομμάτι, κάτι που έχει επιβεβαιώσει και ο ίδιος σε συνεντεύξεις του, εξηγώντας πως θα περιέχει αρκετές ιστορίες που δεν έχουν ξανακουστεί ποτέ και οι οποίες δεν αφορούν μόνο στις πίστες του παγκοσμίου, αλλά και στην προσωπική του ζωή.

Το σημείωμα του εκδοτικού οίκου που θα κυκλοφορήσει το βιβλίο δεν αφήνει και πολλά στη φαντασία, εξηγώντας πως στις 480 σελίδες του θα διαβάσουμε για όλες τις μεγάλες αντιπαλότητες της καριέρας του, από τον Max Biaggi και τον Sete Gibernau ως τον Casey Stoner, τον Jorge Lorenzo και φυσικά τον Marc Marquez.

valentino rossi
Η πρώτη αυτοβιογραφία του Valentino Rossi είχε κυκλοφορήσει 15 χρόνια πριν ολοκληρώσει την καριέρα του

Οπωσδήποτε περιμένουμε εναγωνίως να διαβάσουμε τι έχει να πει για ανταγωνιστές του και κυρίως για τους δύο τελευταίους, με τους οποίους οι σχέσεις του δεν ήταν και ό,τι το καλύτερο. Ποιος ξεχνά τον τοίχο που κάποια στιγμή μπήκε για να χωρίζει το γκαράζ της Yamaha στα δύο ή το αξέχαστο συμβάν της Sepang το 2015 με τον Marquez;

Διαβάζοντας την ιστορία από τον ίδιο τον Rossi, θα έχουμε και την ευκαιρία να διαπιστώσουμε ποιοι θα δικαιωθούν για όσα έχουν κατά καιρούς ειπωθεί για συμβάντα όπως τα παραπάνω, που σημάδεψαν την καριέρα του Ιταλού.

Στην Ιταλία το βιβλίο θα διατεθεί προς 22 ευρώ με σκληρό εξώφυλλο, ενώ θα κυκλοφορήσει και σε ψηφιακή μορφή ως e-book προς 12.99 ευρώ.