MV Agusta F4 Zagato

Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

23/8/2016

Στις 4 Σεπτεμβρίου η MV Agusta θα παρουσιάσει (άλλη) μια συλλεκτική έκδοση της F4, αυτή την φορά σε συνεργασία με τον διάσημο στο χώρο του αυτοκινήτου Μιλανέζικο οίκο Zagato.

Ο οίκος Zagato απέκτησε τεράστια φήμη τις δεκαετίες του '50 και '60 φτιάχνοντας χειροποίητα αεροδυναμικά αγωνιστικά αμαξώματα για την Alfa Romeo, Aston Martin, Ferrari και Lancia. Με σασί από σωλήνες ατσαλιού και διαμορφώνοντας στο χέρι φύλλα αλουμινίου για το εξωτερικό αμάξωμα, τα αυτοκίνητα του Zagato ήταν πολύ πιο άκαμπτα, ελαφρύτερα και κατά συνέπια πολύ πιο γρήγορα από τα αυτοκίνητα ευρείας παραγωγής των οποίων τα μηχανικά μέρη χρησιμοποιούσε. Επίσης, χάρη στην εμπειρία του από την αεροπορική βιομηχανία στην οποία εργαζόταν πριν ασχοληθεί με τα αυτοκίνητα, τα δημιουργήματα του Zagato είχαν άψογη αεροδυναμική συμπεριφορά και μια πολύ ιδιαίτερη αισθητική, με πιο χαρακτηριστικό στοιχείο την double bubble οροφή. Οι επιτυχίες στους αγώνες εκτόξευσαν την αίγλη του και αυτή την στιγμή στις δημοπρασίες κάθε αυτοκίνητο με αμάξωμα του Zagato πωλείται σε υπερδιπλάσια τιμή από το αντίστοιχο αυτοκίνητο παραγωγής της εποχής του. Σήμερα ο οίκος εξακολουθεί να φτιάχνει One-off αυτοκίνητα για βαθύπλουτους συλλέκτες που δεν θέλουν η Ferrari τους να μοιάζει με του γείτονά τους, ενώ έχει και μόνιμη συνεργασία με την Aston Martin για την οποία φτιάχνει περιορισμένης παραγωγής ειδικές εκδόσεις.

Στην περίπτωση της MV Agusta προφανώς θα έχουν κάνει ακριβώς το ίδιο, δηλαδή με βάση τα μηχανικά μέρη της F4 θα έχουν φτιάξει ένα λιτό αεροδυναμικό περιτύλιγμα, που είναι τα ιδιαίτερα σχεδιαστικά στοιχεία που χαρακτηρίζουν τα δημιουργήματα του Zagato και τους χαρίζουν ακαταμάχητη γοητεία όσο περνούν τα χρόνια.   

 

 

Alfa Romeo TZ3 Corsa

Μία από τις τελευταίες δημιουργίες του Zagato. Τα μηχανικά μέρη είναι από Dodge Viper (τιμή καινούριου Viper 100.000 δολλάρια) αλλά χάρη στην απίστευτη αισθητική του μιλανέζικου οίκου το TZ ξεπερνά τα 2.000.000 ευρώ στις δημοπρασίες κι ας μην έχει ούτε μία βίδα από Afla Romeo πάνω του!

Honda: Παρουσίασε την Honda CBR500R Four σε Διεθνή Έκθεση της Κίνας

Πρόκειται για μία σπορ τετρακύλινδρη μοτοσυκλέτα 502 κυβικών
CBR500R
Από τον

Παύλο Καρατζά

8/1/2026

Η Honda έκανε κάτι αρκετά ενδιαφέρον στην φετινή Διεθνή Έκθεση Εισαγωγών της Κίνας (CIIE), παρουσιάζοντας την Honda CBR500R Four, μια τετρακύλινδρη σπορ μοτοσυκλέτα.

Με την ονομασία CBR500R Four, η μοτοσυκλέτα έκανε το δημόσιο ντεμπούτο της στην CIIE μαζί με μια σειρά από άλλα νέα μοντέλα της Honda, αλλά αυτό που έχει περισσότερο ενδιαφέρον εδώ είναι ο κινητήρας. Πρόκειται για τον νέο τετρακύλινδρο εν σειρά κινητήρα 502 κυβικών της Honda, με διάμετρο 60 mm και διαδρομή 44,4 mm. Τον ίδιο κινητήρα τον είδαμε πρώτη φορά στο Honda CB500 Super Four 2026 που παρουσιάστηκε στην CIMAMotor τον Σεπτέμβριο. Η μέγιστη ισχύς της μοτοσυκλέτας είναι 70 ίπποι, που προέρχονται από έναν τετρακύλινδρο κινητήρα 502 κ.εκ. με διάμετρο 60 mm.

Το βάρος της μοτοσυκλέτας είναι στα 189 κιλά γεμάτη και διαθέτει ανεστραμμένο πιρούνι, monoshock αμορτισέρ πίσω, ενώ τα φρένα είναι της Nissin.

Επιπλέον, η CBR500R Four διαθέτει οθόνη TFT 5 ιντσών και συνδεσιμότητα Honda RoadSync, φέρνοντας την πλοήγηση, τις κλήσεις και τον έλεγχο πολυμέσων στην οθόνη. Από τις φωτογραφίες μπορούμε να διακρίνουμε πως η σέλα τοποθετεί τον αναβάτη μέσα στην μοτοσυκλέτα και τα clip-ons είναι σχετικά ψηλά, κάτι που διαμηνύει πως η στάση του σώματος θα είναι σχετικά άνετη για την κατηγορία. Επίσης, η μοτοσυκλέτα θα διατίθεται και σε έκδοση με E-Clutch.

Αναμένουμε να δούμε αν η τετρακύλινδρη 500άρα της Honda θα βγει και εκτός Κινεζικών συνόρων, με την Honda Motor Europe να δηλώνει πως “Δεν έχουμε να ανακοινώσουμε τίποτα σχετικά με μελλοντικά σχέδια για μοντέλα”.

Αυτό σημαίνει πως σίγουρα δεν θα είναι εδώ το 2026, αλλά δεν αποκλείεται ως ένα ενδεχόμενο για το μέλλον. Σε κάθε περιπτωση είναι δύσκολο για την Honda να στείλει απευθείας από την Κίνα, τα μοντέλα που κατασκευάζει για την τοπική αγορά. Οι μοτοσυκλέτες της Ευρώπης είναι είτε Made in Japan, είτε φτιάχνονται σε Ταϋλάνδη και ορισμένα δημοφιλή μοντέλα στην Ιταλία, όπως η οικογένεια των SH.

Για παράδειγμα το GB350 που σχεδίασε για την Ινδία, όταν ο κόσμος άρχισε να το ζητά και στην Ευρώπη, το μετέφερε στην γραμμή παραγωγής στην Ιαπωνία και έπειτα το έστειλε σε εμάς εδώ. Αυτό εκτόξευσε φυσικά την τιμή πώλησής του, όμως από την άλλη ήταν ένα γνήσιο Made in Japan. Μέχρι στιγμής η Honda δεν έχει βγάλει ποτέ εκτός Κίνας, ότι κατασκευάζει εκεί, τουλάχιστον από επίσημο κανάλι της. Αυτό είναι άλλο ένα εμπόδιο στην έλευση μίας τετρακύλινδρης στα 500 κυβικά στην δική μας αγορά, ενώ αν το έκανε, μοιάζει πιο λογική κίνηση να ανοίξει γραμμή παραγωγής στην Ταϋλάνδη όπου εκτός της σειράς CB, πλέον NX, κατασκευάζει και το τετρακύλινδρο CB650, το οποίο έχει μάλιστα την ιδιαιτερότητα να είναι το πρώτο τετρακύλινδρο της Honda που παράγεται εκτός Ιαπωνίας και μαζί ο πρώτος κινητήρας με περισσότερους από δύο κυλίνδρους, που έχει σχεδιαστεί και εκτός Ιαπωνίας καθώς αποτέλει πνευματικό παιδί του εκεί σχεδιαστικού κέντρου, ενώ φυσικά ένας Ιάπωνας βάζει την τελική υπογραφή.

Παράλληλα με την CBR, η Honda έδειξε ξανά την CB500 Super Four, η οποία χρησιμοποιεί τον ίδιο τετρακύλινδρο κινητήρα 502cc και το ίδιο ηλεκτρονικό πακέτο. Χωρίς fairing και με πιο κλασσική εμφάνιση.

 

 

Ετικέτες