Η αστυνομία της Σκωτίας αυξάνει τη χρήση σπρέι DNA για την καταπολέμηση των κλοπών μοτοσυκλετών

Η μάστιγα των κλοπών μοτοσυκλετών φέρνει νέες τακτικές αντιμετώπισης
motomag Η αστυνομία της Σκωτίας αυξάνει τη χρήση σπρέι DNA για την καταπολέμηση των κλοπών μοτοσυκλετών
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

28/3/2024

Το SelectaDNA Intruder Spray System (ISS) που εδώ και μία δεκαετία χρησιμοποιείται σε ολόκληρη την Ευρώπη και τις ΗΠΑ σε καταστήματα λιανικού εμπορίου, τράπεζες κτλ. και για το οποίο έχετε διαβάσει στο ΜΟΤΟ, στο Εδιμβούργο χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά το 2018 ώστε να καταπολεμηθούν τα φαινόμενα των κλοπών μοτοσυκλετών καθώς και άλλων παραβατικών συμπεριφορών.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής επιθεωρητή της αστυνομίας της Σκωτίας Darren Bruce όταν χρησιμοποιήθηκε το σπρέι DNA συνέβαλε στο να μειωθούν οι κλοπές δικύκλων κατά 60% ενώ επιπρόσθετα μειώθηκαν και άλλες παραβατικές συμπεριφορές καθώς η Αστυνομία κατάφερε να εξιχνιάσει περισσότερες υποθέσεις χάρη στη χρήση της εν λόγω τεχνολογίας.

Από τις 18 Μαρτίου η αστυνομία της Σκωτίας έχει προχωρήσει σε εκτεταμένη χρήση του SelectaDNA, με στόχο να καταπολεμήσει την ολοένα αυξανόμενη μάστιγα των κλοπών μοτοσυκλετών. Οι αστυνομικοί ήδη έχουν ξεκινήσει να ψεκάζουν αναβάτες μοτοσυκλετών οι οποίοι βρίσκονται εν κινήσει και που αυτοί έχουν εκδηλώσει ύποπτες παραβατικές συμπεριφορές.

Η αστυνομία της Σκωτίας αυξάνει τη χρήση σπρέι DNA για την καταπολέμηση των κλοπών μοτοσυκλετών

Για όσους δεν γνωρίζουν το συγκεκριμένο σπρέι αφήνει ένα άοσμο, αόρατο στο μάτι υπόλειμμα στο δέρμα και τα ρούχα. Αυτό το υπόλειμμα μπορεί να εμφανιστεί μονάχα με συγκεκριμένης συχνότητας UV φως και η μοναδική σύνθεσή του, στην ουσία δίνει το στίγμα του δράστη καθώς και τον χρόνο.

Στη συνέχεια το δείγμα του δράστη στέλνετε στα εργαστήρια και εκεί πιστοποιείται 100% από πιο δοχείο και πότε, έχει προέλθει το σπρέι. Με δεδομένο πως οι αστυνομικοί θα έχουν συγκεκριμένα δοχεία, οι δράστες με ακρίβεια θα τοποθετούνται χρονικά αλλά και γεωγραφικά με την κάθε παράβαση ενώ δεν θα χρειάζονται περισσότερες διαδικασίες ώστε οι αρχές να προχωρήσουν στην σύλληψη τους.

Με την ευρεία χρήση του SelectaDNA η αστυνομία της Σκωτίας ευελπιστεί να μειώσει όσο το δυνατόν τις παραβατικές συμπεριφορές αν και αυτό είναι πολύ δύσκολο καθώς οι παραβάτες ανακαλύπτουν κάθε φορά νέους τρόπους για να ξεφύγουν από τα χέρια των αρχών.

Η αστυνομία της Σκωτίας αυξάνει τη χρήση σπρέι DNA για την καταπολέμηση των κλοπών μοτοσυκλετών

 

MotoGP – Ο Cal Crutchlow επιστρέφει στην ενεργό δράση!

Ο Βρετανός αναβάτης αναμένεται να κάνει τρεις wildcard MotoGP εμφανίσεις
motomagMotoGP – Ο Cal Crutchlow επιστρέφει στην δράση
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

26/4/2024

Με ανακοίνωση στα κοινωνικά της δίκτυα, η Monster Energy Yamaha MotoGP μας ενημερώνει ότι ο αναβάτης εξέλιξής της, Cal Crutchlow, αναμένεται να επιστρέψει στην αγωνιστική δράση των MotoGP, ως wildcard συμμετοχή σε τρεις γύρους, με στόχο να συλλέξει δεδομένα για την εξέλιξη της M1.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο Βρετανός αναμένεται αρχικά να βρεθεί στο Mugello -31 Μαΐου μέχρι 2 Ιουνίου. Επόμενος σταθμός είναι το Silverstone (2-4 Αυγούστου), με την τρίτη και τελευταία του συμμετοχή για φέτος να είναι στο San Marino στις 6-8 Σεπτεμβρίου.

Δύο χρόνια σχεδόν μετά την απόσυρσή του από την ενεργό δράση, ο Crutchlow επιστρέφει, με στόχο να βοηθήσει την Yamaha με την εξέλιξη της M1. Εκκρεμεί, ωστόσο, ακόμα η έγκριση από την IRTA, που πιθανότατα δεν θα αργήσει να έρθει.

Ετικέτες