Σπρέι DNA για την καταπολέμηση ληστών μοτοσυκλετών στην Αγγλία αλλά και παραβατών ΚΟΚ

Από καινοτομίες πολλές, τα αποτελέσματα αργούν όμως
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

29/3/2021

Η αστυνομία του Humberside επανέρχεται στο προσκήνιο της επικαιρότητας με την επιχείρηση «Yellowfin» για την πάταξη της παραβατικής συμπεριφοράς κατά την οδήγηση μοτοσυκλέτας στην περιοχή δικαιοδοσίας της. Την προηγούμενη φορά που απασχόλησε για συγκεκριμένο θέμα την επικαιρότητα η ευρύτερη μητροπολιτική αστυνομία, ήταν όταν είπε πως αλλάζει το πρωτόκολλο και επιτρέπει στους αστυνομικούς να ρίχνουν τα αυτοκίνητά τους στους δράστες όταν δεν υπάρχει άλλος τρόπος να τους σταματήσουν.

Τώρα τα πράγματα πηγαίνουν πολλά βήματα πιο κάτω σε τεχνολογία. Με την επιχείρηση «Yellowfin» η αστυνομία θα εξοπλίσει τους αστυνομικούς με ένα ειδικό σπρέι DNA που θα μαρκάρει τους ληστές. Το σπρέι αφήνει ένα άοσμο, αόρατο στο μάτι υπόλειμμα στο δέρμα και τα ρούχα που μπορεί να εμφανιστεί μονάχα με συγκεκριμένης συχνότητας UV φως και η μοναδική σύνθεσή του, δένει τον δράστη με συγκεκριμένο τόπο και χρόνο.

Προχωρώντας το ρεπορτάζ λίγο πιο κάτω, μιλάμε για το SelectaDNA Intruder Spray System (ISS) που εδώ και μία δεκαετία χρησιμοποιείται σε ολόκληρη την Ευρώπη και τις ΗΠΑ σε καταστήματα λιανικού εμπορίου, τράπεζες κτλ. Βασίζεται σε φόρμουλα από την δεκαετία του ’60 και ο βαρύγδουπος τίτλος του με την λέξη DNA είναι γιατί το περιεχόμενο κάθε δοχείου περιέχει το δικό του μοναδικό κωδικό σύνθεσης. Όταν λοιπόν το δείγμα από τον δράστη σταλεί στα εργαστήρια της εταιρείας, εκείνη μπορεί να απαντήσει με 100% επιτυχία από πιο δοχείο και πότε, έχει προέλθει το σπρέι. Με δεδομένο πως οι αστυνομικοί θα έχουν συγκεκριμένα δοχεία, οι δράστες θα δένονται με ακρίβεια με την κάθε παράβαση χωρίς να χρειάζονται περισσότερες διαδικασίες για να τακτοποιηθεί η δράση τους. Φτάνει να τους μαρκάρει κάποιος την ώρα που προσπαθούν να φύγουν, πράγμα βέβαια εξίσου δύσκολο.

Το σπρέι ανιχνεύεται 4-6 βδομάδες στο δέρμα και έως και τρεις μήνες στα ρούχα και θα δώσει έτσι ένα χρονικό περιθώριο στους αστυνομικούς να πολλαπλασιάσουν τις ευκαιρίες που έχουν, για να συλλάβουν δράστες που έχουν καταφέρει να διαφύγουν.

Ο διοικητής ερευνών του Humberside, Paul Butler
Για την επιτυχή εξέλιξη της χρήσης του σπρέι, ώστε να μην καταλήξουν οι αστυνομικοί να μαρκάρουν κάθε γωνιά των δρόμων, εκτός από τους ίδιους τους δράστες, μεταβαίνει στο Humberside ένας ειδικευμένος αστυνομικός με μοτοσυκλέτα, που θα αναλάβει να εκπαιδεύσει τους συναδέλφους του. Προφανώς για τους δράστες των ληστών θέλουμε καταδίκη στο 100% και κάθε μέτρο που λαμβάνεται είναι για καλό. Η τακτική αυτή της αστυνομίας θα επεκταθεί και αλλού, σε τροχαίες παραβάσεις που υπάρχει υπόνοια διαφυγής.

Σε ολόκληρη την Αγγλία οι κλοπές μοτοσυκλετών αποτελούν τεράστιο ζήτημα που μάλιστα έχουν περάσει την γραμμή, με πολλές περιπτώσεις να αναβαθμίζονται σε ένοπλες ληστείες, καθώς συμμορίες κατεβάζουν τους αναβάτες από την μοτοσυκλέτα στα φανάρια, με την απειλή όπλου.

Το σπρέι αυτό, παρότι χρόνια στην υπηρεσία των αρχών, στην ασφάλεια των καταστημάτων λιανικού εμπορίου κτλ, δεν έχει χρησιμοποιηθεί ξανά ενάντια σε κλέφτες μοτοσυκλετών.

DNA Filters: Γιορτάζει 20 χρόνια εξωστρέφειας, κατασκευάζοντας στην Ελλάδα τα φίλτρα αέρος που ξεχωρίζουν παγκοσμίως

Υψηλή τεχνολογία κρατώντας την παραγωγή στην Ελλάδα
DNA Filters: Γιορτάζει 20 χρόνια εξωστρέφειας, κατασκευάζοντας στην Ελλάδα τα φίλτρα αέρος που ξεχωρίζουν παγκοσμίως
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

17/5/2024

Με μία διαφορετική βραδινή εκδήλωση σε αέρα Μιλάνου με επίσημο ενδυματολογικό κώδικα, και ακριβώς όπως θα διοργάνωνε μία αντίστοιχη ιταλική εταιρεία, η ελληνική DNA High Performance Filters γιόρτασε τα 20 χρόνια λειτουργίας της, σε ένα Gala που αναδείκνυε τα φίλτρα μοτοσυκλέτας και αυτοκινήτου, στον μέγιστο βαθμό.

Υπό την έννοια ενός εξαρτήματος που σε συντροφεύει σε όλη την διάρκεια ζωής της μοτοσυκλέτας καθώς δεν το αλλάζεις παρά μόνο το καθαρίζεις και το φροντίζεις, τα φίλτρα της DNA κερδίζουν επάξια τα φώτα της δημοσιότητας πριν κρυφτούν μέσα στο φιλτροκούτι, ή το αντικαταστήσουν σε κάποιο επόμενο στάδιο αναβάθμισης.

Κι από την στιγμή που βοηθούν τον κινητήρα να κερδίσει ίππους, βελτιώνοντας παράλληλα την καύση και την κατανάλωση, αποτελούν και το πρώτο στάδιο σε κάθε βελτίωση. Για αυτό και ένα από τα στοιχεία που ξεχωρίζουν την DNA είναι η αμεσότητα με την οποία παρουσιάζει τις προτάσεις της για τα νέα μοντέλα, ταυτόχρονα με την πρώτη τους εμφάνιση στα καταστήματα, πολλές φορές και νωρίτερα. Διότι πολλοί ιδιοκτήτες αγοράζουν φίλτρο της DNA με την παραγγελία της νέας μοτοσυκλέτας τους και πριν αυτή τους παραδοθεί!

Για να φτάσουν όμως να αποτελούν την πρώτη επιλογή, η οικογένεια Νικολαΐδη έδωσε έναν αγώνα να εδραιωθεί και να αποδείξει την αξία της, σε κάθε διαφορετική αγορά ανά την υφήλιο καθότι αποτελεί μία καθαρά εξαγωγική εταιρεία με την Ελλάδα να αποτελεί μικρό ποσοστό του συνολικού κύκλου εργασιών της - Παρόλο που έχει υψηλό ποσοστό διείσδυσης στην ελληνική αγορά. Έπειτα από τον παραπάνω αγώνα, η DNA έδωσε -και δίνει συνεχώς- έναν ακόμη ξεχωριστό: Να κρατήσει την γραμμή παραγωγής εντός συνόρων, μία δύσκολη διαδικασία στην οποία εμμένει.

DNA Filters: Γιορτάζει 20 χρόνια εξωστρέφειας, κατασκευάζοντας στην Ελλάδα τα φίλτρα αέρος που ξεχωρίζουν παγκοσμίως

Όλη αυτή η ανοδική πορεία που αντανακλάται στην σημερινή εμπορική επιτυχία της DNA, αναπτύχθηκε σε μία συγκινητική συζήτηση που διεύθυνε ο Πυγμαλίωνας Δαδακαρίδης, θέτοντας ερωτήσεις στα μέλη της οικογένειας. Παρουσιάστηκαν οι τρόποι, η αγωνία, οι θυσίες, αλλά και ανέκδοτες ιστορίες πίσω από κάθε περίοδο της λειτουργίας της DNA, με την οικογένεια να τις μοιράζεται με τους καλεσμένους της, χωρίς να καταβάλλει προσπάθεια να κρύψει την συγκίνησή της.

DNA Filters: Γιορτάζει 20 χρόνια εξωστρέφειας, κατασκευάζοντας στην Ελλάδα τα φίλτρα αέρος που ξεχωρίζουν παγκοσμίως

Πολλές από αυτές τις ιστορίες και τις θυσίες, μπορούσε κανείς να τις καταχωρήσει σε κεφάλαια ανά όνομα φίλτρου, ένα στοιχείο που φανερώνει τον λόγο που όσα κατασκευάζει η DNA ξέφυγαν από το στάδιο του φίλτρου και έγιναν προϊόντα τεχνολογίας. Η αγωνιστική τους χρήση σε παγκόσμια πρωταθλήματα από εργοστασιακές ομάδες, είναι η μεγαλύτερη απόδειξη για την παραπάνω θέση.

DNA Filters: Γιορτάζει 20 χρόνια εξωστρέφειας, κατασκευάζοντας στην Ελλάδα τα φίλτρα αέρος που ξεχωρίζουν παγκοσμίως

Στη συνέχεια της βραδινής εκδήλωσης η DNA Filters χαιρέτισε ένα προς ένα τους καλεσμένους της και ευχήθηκε για μεγαλύτερη εξωστρέφεια της μοτοσυκλέτας στην Ελλάδα με περισσότερες εταιρείες που ξεπερνούν τα σύνορα της χώρας μας. Με την δεύτερη γενιά στο τιμόνι της εταιρείας και μία υγιέστατη σταδιακή παράδοση της σκυτάλης που αποτελεί “case study” για τα ελληνικά δεδομένα και την προσκόλληση στο micromanagement που κατά κόρον παρουσιάζουν οι ιδρυτές ελληνικών επιχειρήσεων, η DNA τρέχει ήδη τις εξελίξεις ώστε στο επόμενο επετειακό Gala που θα διοργανώσει να έχει εδραιωθεί σε ακόμη υψηλότερο επίπεδο.

DNA Filters: Γιορτάζει 20 χρόνια εξωστρέφειας, κατασκευάζοντας στην Ελλάδα τα φίλτρα αέρος που ξεχωρίζουν παγκοσμίως

Ακολουθεί το Δελτίο Τύπου της εταιρείας:

 

Η DNA High Performance Filters γιόρτασε  με ένα εντυπωσιακό Gala τα 20 χρόνια λειτουργίας και υπεροχής.

     Την Τετάρτη στις 15 Μαΐου η εταιρεία DNA High Performance Filters επισφράγισε με ένα μοναδικό Gala τα 20 χρόνια λειτουργίας της. Η δεξίωση πραγματοποιηθηκε στον κατάμεστο χώρο του Universe Live Stage, στην Αθήνα και είχε τρομερή επιτυχία, ενώνοντας πολλούς επιχειρηματίες από τον χώρο της μοτοσυκλέτας και του αυτοκινήτου, ορισμένους εκλεκτούς καλεσμένους από το εξωτερικό, εξαίρετους δημοσιογράφους του χώρου καθώς και σύσσωμους τους εργαζόμενους της εταιρείας.

     Η βραδιά με παρουσιαστή τον Πυγμαλίωνα Δαδακαρίδη ήταν γεμάτη με όμορφες εκπλήξεις, περιλάμβανε ομιλία από τους ιδρυτές της εταιρείας αναδεικνύοντας την πορεία της DNA από μια μικρή νεοφυή επιχείρηση σε έναν παγκόσμιο ηγέτη στην τεχνολογία υψηλής απόδοσης φίλτρων. Οι παρευρισκόμενοι απόλαυσαν ζωντανή μουσική, γκουρμέ δείπνο και μια ειδική παρουσίαση που ανέδειξε τα ορόσημα και τα επιτεύγματα της εταιρείας.

     Ο CEO της εταιρείας Ντίνος Νικολαΐδης εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του, δηλώνοντας: "Αυτό το ορόσημο αποτελεί απόδειξη της σκληρής δουλειάς και της αφοσίωσης της ομάδας μας καθώς και της αδιάκοπης υποστήριξης των πελατών μας.”

Ενώ ο Managing Director, Μάριος Νικολαΐδης συμπλήρωσε “ Είμαστε ενθουσιασμένοι για το μέλλον και δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε την κληρονομιά της αριστείας μας." ενώ παράλληλα ανακοίνωσε ότι: “ η εταιρεία είναι πλέον έτοιμη να αναλάβει νέα τεχνολογικά  έργα που θα ανεβάσουν την χώρα μας ακόμα πιο ψηλά, στην κατάταξη των εξιδεικευμένων επιχειρήσεων του χώρου”.

     Η εκδήλωση υπογράμμισε τη δέσμευση της DNA High Performance Filters στην καινοτομία και την αριστεία, θέτοντας τις βάσεις για συνεχιζόμενη ανάπτυξη και επιτυχία τα επόμενα χρόνια.

     Η βραδιά έκλεισε με πολλά χαμόγελα και την υπόσχεση για το επόμενο ραντεβού σε άλλα 20 χρόνια!

Ετικέτες