Voge – Πατέντα με πτυσσόμενους βοηθητικούς τροχούς που καταργεί τα σταντ

Σε δύο παραλλαγές για εφαρμογεί σε διαφορετικά μοντέλα
μοτομαγ Voge – Πατέντα με βοηθητικούς τροχούς οι οποίοι θα βοηθούν τη μοτοσυκλέτα να ισορροπεί μόνη της καταργώντας το σταντ
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

14/12/2023

Η Voge με την πατέντα που κατέθεσε θέλει να φέρει την επανάσταση στα συστήματα αυτόματης ισορροπίας στις μοτοσυκλέτες καταργώντας ταυτόχρονα το κεντρικό ή το πλαϊνό σταντ.

Κατά καιρούς έχουμε δει αρκετούς κατασκευαστές να παρουσιάζουν ιδέες που σχετίζονται με συστήματα τα οποία βοηθούν τη μοτοσυκλέτα να ισορροπεί μόνη της. Από το Honda Riding Assist και το AMSAS της Yamaha τα οποία χρησιμοποιούν το γυροσκοπικό φαινόμενο, μέχρι τις προτάσεις των εταιρειών LegUp LandinGear και Trijya Custom Motorcycles. Ο στόχος όλων αυτών των συστημάτων είναι να αποτρέψει τις πτώσεις οι οποίες συμβαίνουν κυρίως στους νέους αναβάτες όταν η μοτοσυκλέτα κινείται με χαμηλές ταχύτητες αλλά και αυτές που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της στάθμευσης λόγω του αυξημένου βάρους κάποιων μοτοσυκλετών. Επιπρόσθετα οι εν λόγω ιδέες δίνουν τη δυνατότητα σε ανθρώπους με κάποια αναπηρία να οδηγούν μοτοσυκλέτα χαρίζοντας τους στιγμές ευχαρίστησης.

Voge – Πατέντα με βοηθητικούς τροχούς οι οποίοι θα βοηθούν τη μοτοσυκλέτα να ισορροπεί μόνη της καταργώντας το σταντ

Όσον αφορά την ιδέα της Voge αυτή είναι λίγο πιο περίπλοκη από την απλή προσθήκη ηλεκτρικά επεκτεινόμενων βοηθητικών τροχών που ενσωματώνονται στο ψαλίδι -μέχρι στιγμής δεν υπάρχει πατέντα της Voge για το μονόμπρατσο ψαλίδι-, αλλά επί της ουσίας αυτή η ιδέα παραμένει ένα αυτόνομο πρόσθετο σύστημα το οποίο θα βοηθά την μοτοσυκλέτα να ισορροπεί μόνη της αλλά και να βοηθά κατά τη διάρκεια του παρκαρίσματος. Το εν λόγω σύστημα με το πάτημα ενός κουμπιού ή και αυτόματα όταν θα σταματά η μοτοσυκλέτα, θα επεκτείνει τους επιπλέον τροχούς, δύο τον αριθμό, βοηθώντας με αυτόν τον τρόπο στην ισορροπία της μοτοσυκλέτας και κατ’ επέκταση την αποφυγή μιας πτώσης. Ωστόσο στην πατέντα της Voge υπάρχει μία ιδιαιτερότητα, ο κάθε τροχός έχει αισθητήρες οι οποίοι ενεργοποιούνται όταν αυτός αγγίξει το έδαφος, με αποτέλεσμα το σύστημα να λειτουργεί και σε ανώμαλες επιφάνειες ή σε οδόστρωμα με κλίση. Ταυτόχρονα απεικονίζονται δύο εκδοχές της εν λόγω ιδέας. Στην πρώτη οι βοηθητικοί τροχοί είναι τοποθετημένοι σε βραχίονες που περιστρέφονται στο οπίσθιο άκρο τους και λειτουργούν με ηλεκτρικά επεκτεινόμενους βραχίονες που είναι στερεωμένοι στο εμπρόσθιο τμήμα του ψαλιδιού. Η δεύτερη παραλλαγή χρησιμοποιεί ένα σύστημα σε σχήμα παραλληλογράμμου, με δύο πλευρικούς συνδέσμους προσαρτημένους σε έναν ορθοστάτη με έναν μικρό τροχό στο κάτω μέρος του ψαλιδιού. Και στις δύο περιπτώσεις το σύστημα θα βοηθά στην αποφυγή των πτώσεων με χαμηλές ταχύτητες ενώ στα σχέδια βλέπουμε πως δεν υπάρχει κεντρικό ή πλαϊνό σταντ, κάτι που σημαίνει πως η Voge θέλει να βάλει τέλος σε αυτό με την νέα της πατέντα.

Could Justin Marks imagine one day, for example, running a youth team in the Moto2 World Championship together with Aprilia Racing, in order to promote young US drivers and build them up for higher tasks?  « This is one way. We first have to find out what the American ‘ talent pool ’ looks like today and how it is in America », Justin Marks notes. « If we can help build American drivers at home in the national youth series to increase the number of talents that are good enough to ride a Moto3 or Moto2 bike, it is a task that we can start with soon. We would like to help and offer support. But I still have a lot to learn in the business model of Moto3 and Moto2. At the moment, the establishment of the MotoGP team has priority. PC Rachidi, Jeremy Appleton, Wilco Zeeelenberg and I currently have their hands full. But we are strong supporters if we can help promote American motorcycle talents and bring them to the top. »

Ετικέτες

Husqvarna - Η γκάμα MX 2025 περιλαμβάνει και τα νέα TC 150 και TC 300 [VIDEO]

Εφτά Motocross μοτοσυκλέτες που καλύπτουν όλο το φάσμα αναγκών της κατηγορίας
Husqvarna TC 125 και TC 300
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

9/5/2024

Στην γκάμα των Motocross μοτοσυκλετών της για το 2025, η Husqvarna ανεβάζει τον αριθμό των μοντέλων της στα 7 με την προσθήκη και των δίχρονων TC 150 & TC 300. Οι συντηρητικές αλλαγές για τη νέα σεζόν περιλαμβάνουν αναθεωρημένο πλαίσιο, νέες βάσεις κινητήρα, νέα πλαστικά και νέες ρυθμίσεις αναρτήσεων.

Βασισμένο στο TC 125, το TC 150 γεφυρώνει το κενό μεταξύ του πρώτου και του TC 250, ενώ στα πλεονεκτήματά του απέναντι στον μικρό αδελφό περιλαμβάνεται η βελτιωμένη απόδοση σε ιπποδύναμη και ροπή. Η Husqvarna αναφέρει πως το TC 150 αποτελεί το τέλειο δίχρονο “όπλο” για να αντιμετωπίσει κανείς τα τετράχρονα 250.

Η ίδια αρχή με τα πλεονεκτήματα των περισσότερων κυβικών ισχύει και για το TC 300, που πατάει πάνω στο TC 250, βγάζοντας όμως περισσότερα άλογα και κιλά ροπής, για να μπορεί να ανταγωνιστεί τα τετράχρονα 450.

Τα τετράχρονα FC 250 & FC 350 συνεχίζουν την καριέρα τους ως μοτοσυκλέτες πασπαρτού, που δεν τρομάζουν, με το FC 450 να αποτελεί τη ναυαρχίδα της εταιρείας στα μεγάλα Motocross.

FC 250

Όλες οι μοτοσυκλέτες χρησιμοποιούν πλαίσιο τελευταίας γενιάς, με τη Husqvarna να έχει προβεί σε μικρές αλλαγές σε αυτό, όπως την αφαίρεση υλικού γύρω από τη βάση του αμορτισέρ πίσω, και στο μπροστινό μέρος. Στόχοι η βέλτιστη ελαστικότητα, η μείωση του βάρους, και η βελτίωση της συμπεριφοράς στις στροφές, χωρίς να υπάρξει παραχώρηση στην ευστάθεια στις ευθείες. Επιπλέον, και αποκλειστικά στις 3 τετράχρονες μοτοσυκλέτες, νέες είναι οι βάσεις κινητήρα, για βελτιωμένη ευελιξία. Αναθεωρημένο είναι και το ψαλίδι, για μεγαλύτερη διάρκεια ζωής της γλίστρας της αλυσίδας.

TC 300

Νέες είναι οι ρυθμίσεις των αναρτήσεων, οι τσιμούχες στο μοχλικό και μικρότερης διαμέτρου η βίδα του μοχλικού για μείωση βάρους. Επανασχεδιασμένα είναι τα πλαϊνά πλαστικά μπροστά, για ευκολότερη πρόσβαση στις ρυθμίσεις του πιρουνιού της WP.

FC 350

Ψηλότερη κατά 5 mm είναι η σέλα, ενώ είναι και πλατύτερη στο χαμηλότερο μέρος της, για ευκολότερη μετακίνηση του αναβάτη όταν εκείνη είναι νέα. Νέα είναι και τα γραφικά, νέα και τα ελαστικά πρώτης τοποθέτησης, τα Dunlop MX34. Στον κορυφαίο εξοπλισμό περιλαμβάνεται τιμόνι ProTaper, ODI γκριπ, συμπλέκτης και φρένα Brembo, 2 Riding Modes, Quickshifter, Traction και Launch Control στα 4χρονα, υβριδικό υποπλαίσιο από αλουμίνιο-πολυαμίδιο, πλήρως ρυθμιζόμενες WP XACT αναρτήσεις, και μίζα σε όλα τα μοντέλα με μπαταρία λιθίου.

Στα αξεσουάρ βρίσκουμε μεταξύ άλλων και μονάδα συνδεσιμότητας, που δίνει δυνατότητες τηλεμετρίας στις μοτοσυκλέτες.