Yamaha - Eτοιμάζει ηλεκτρικό motocross

Ενδεχομένως να το δούμε στον νέο θεσμό MXEP που ετοιμάζει το MXGP
motomag Yamaha - Eτοιμάζει ηλεκτρικό motocross
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

22/3/2024

H Yamaha με μία νέα κατάθεση διπλώματος ευρεσιτεχνίας κάνει γνωστό πως εργάζεται πάνω σε μία ηλεκτρική motocross μοτοσυκλέτα την οποία ενδεχομένως να δούμε να αγωνίζεται τα επόμενα χρόνια είτε στον νέο ηλεκτρικό θεσμό MXEP που ετοιμάζει το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Motocross είτε σε κάποιον άλλο ηλεκτρικό θεσμό.

Yamaha - Eτοιμάζει ηλεκτρικό motocross

Έχετε διαβάσει στο ΜΟΤΟ πως η Honda θα αγωνιστεί τη φετινή χρονιά με το CR Electric Proto στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα E-Xplorer -αφορά ηλεκτρικές MX μοτοσυκλέτες και ξεκίνησε το 2023-, με αναβάτες τον Tosha Chalayna και τη Francesca Nocera ενώ η ιαπωνική εταιρεία έχει ήδη ανταγωνιστεί βενζινοκίνητα μοντέλα motocross στο D.I.D All Japan Motocross Championship 2023. Σημειώστε πως στον πρώτο αγώνα E-Xplorer, στην Οσάκα, η ομάδα της Honda με το CR Electric Proto κέρδισε την 1η θέση στις ομάδες. 

Την ίδια γραμμή πιθανότατα σκοπεύει να ακολουθήσει και η Yamaha αν κρίνουμε από την πατέντα που μας παρουσιάζει ωστόσο η εταιρεία των τριών διαπασών θέλει να ενσωματώσει στο νέο ηλεκτρικό motocross μοντέλο κάποιες τεχνολογίες που μας έχει δείξει ήδη στο ηλεκτρικό trial της TY-E. Στο TY-E υπάρχει ένα monocoque carbon πλαίσιο στο οποίο τοποθετείται η μπαταρία, ενώ το ίδιο πλαίσιο με κάποιες παραλλαγές θα δούμε πιθανώς και στο νέο ηλεκτρικό motocross πρωτότυπο.

Yamaha - Eτοιμάζει ηλεκτρικό motocross

Στο ηλεκτρικό trial η Yamaha έχει προσθέσει έναν σφόνδυλο και συμβατικό συμπλέκτη ώστε να ομαλοποιηθεί η ροπή του ηλεκτροκινητήρα, με τον αναβάτη να έχει τον έλεγχο όσον αφορά τη συμπεριφορά της μοτοσυκλέτας. Τώρα όσον αφορά το ηλεκτρικό motocross πρωτότυπο που βλέπουμε στην πατέντα, η Yamaha πρόσθεσε έναν αποσβεστήρα κραδασμών στρέψης (Torsion Damper) στο σύστημα μετάδοσης. Ο αποσβεστήρας αποτελείται από δύο δίσκους τοποθετημένους στον ίδιο άξονα που συνδέονται μεταξύ τους με ελατήρια.

Yamaha - Eτοιμάζει ηλεκτρικό motocross

Η δύναμη του ηλεκτροκινητήρα φτάνει στον πρώτο δίσκο, ενώ αυτή καταλήγει στον πίσω τροχό μέσω του δεύτερου δίσκου. Τα ελατήρια που υπάρχουν ανάμεσα στους δίσκους μεσολαβούν της μετάδοσης της κίνησης και λειτουργούν ταυτόχρονα ως ένα μέσο αποθήκευσης ενέργειας από τις αλλαγές ταχύτητας περιστροφής του ηλεκτροκινητήρα αλλά και του πίσω τροχού. Η ενέργεια που αποθηκεύεται στους δίσκους από το απότομο άνοιγμα και κλείσιμο του γκαζιού μπορεί να απελευθερωθεί και να μετατραπεί από δυναμική σε κινητική, δίνοντας στη μοτοσυκλέτα μία σύντομη ώθηση στον πίσω τροχό.

Yamaha - Eτοιμάζει ηλεκτρικό motocross

Το σύστημα αυτό είναι σαφώς πιο ελαφρύ και μικρότερο σε διαστάσεις από τον συμπλέκτη του TY-E ενώ διατηρεί μερικά από τα οφέλη του. Στο TY-E για παράδειγμα ο συμπλέκτης είναι διαμορφωμένος για trial οδήγηση ενώ το σύστημα Torsion Damper είναι διαμορφωμένο για motocross οδήγηση. Με την κατάθεση διπλώματος ευρεσιτεχνίας η Yamaha κάνει ξεκάθαρο πως η ηλεκτροκίνηση είναι ένας κόσμος που την ενδιαφέρει ιδιαίτερα.

Ετικέτες

MotoGP – Ο Cal Crutchlow επιστρέφει στην ενεργό δράση!

Ο Βρετανός αναβάτης αναμένεται να κάνει τρεις wildcard MotoGP εμφανίσεις
motomagMotoGP – Ο Cal Crutchlow επιστρέφει στην δράση
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

26/4/2024

Με ανακοίνωση στα κοινωνικά της δίκτυα, η Monster Energy Yamaha MotoGP μας ενημερώνει ότι ο αναβάτης εξέλιξής της, Cal Crutchlow, αναμένεται να επιστρέψει στην αγωνιστική δράση των MotoGP, ως wildcard συμμετοχή σε τρεις γύρους, με στόχο να συλλέξει δεδομένα για την εξέλιξη της M1.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο Βρετανός αναμένεται αρχικά να βρεθεί στο Mugello -31 Μαΐου μέχρι 2 Ιουνίου. Επόμενος σταθμός είναι το Silverstone (2-4 Αυγούστου), με την τρίτη και τελευταία του συμμετοχή για φέτος να είναι στο San Marino στις 6-8 Σεπτεμβρίου.

Δύο χρόνια σχεδόν μετά την απόσυρσή του από την ενεργό δράση, ο Crutchlow επιστρέφει, με στόχο να βοηθήσει την Yamaha με την εξέλιξη της M1. Εκκρεμεί, ωστόσο, ακόμα η έγκριση από την IRTA, που πιθανότατα δεν θα αργήσει να έρθει.

Ετικέτες