EICMA 2023: Fantic XE 300 - Ο πρώτος απογαλακτισμός από τη Yamaha

Χρησιμοποιώντας τον δίχρονο κινητήρα 300 κυβικών της Minarelli
EICMA 2023: Fantic XE 300 – Ο πρώτος απογαλακτισμός από την Yamaha
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

6/11/2023

Η Fantic παρουσίασε στην EICMA ίσως το πιο σημαντικό μοντέλο της για το 2024, το XE 300 το οποίο αποτελεί το πρώτο δημιούργημα της μακριά από τη Yamaha, καθώς εφοδιάζεται με τον νέο δίχρονο κινητήρα 300 κυβικών εκατοστών της Minarelli.

Η Fantic η οποία χρησιμοποιεί κινητήρες Yamaha στα Enduro και MX μοντέλα της -η Yamaha έχει σταματήσει την εξέλιξη των enduro μοντέλων της για την ευρωπαϊκή αγορά- αποφάσισε να κάνει το επόμενο της βήμα όσον αφορά τα Enduro μοντέλα με την ιταλική εταιρεία να παρουσιάζει στην EICMA 2023 το XE 300 το οποίο δεν χρησιμοποιεί, προς έκπληξη όλων, κινητήρα Yamaha αλλά κινητήρα της ιταλικής Minarelli Motori η οποία εδώ και τρία χρόνια ανήκει στην Fantic.

Fantic XE 300 2024

Το XE 300 χρησιμοποιεί τον δίχρονο Euro 5 κινητήρα 292,9 κυβικών με ψεκασμό της Dellorto τον οποίο είχαμε δει στην EICMA το 2021 ενώ σύμφωνα με την ιταλική εταιρεία η μοτοσυκλέτα εξελίχθηκε μέσα από τους αγώνες Enduro αρχικά από τον αναβάτη της κατηγορίας Enduro 3 Davide Guarneri και στη συνέχεια από τον Albin Norrbin Παγκόσμιο Πρωταθλητή του 2023 στην κατηγορία Enduro Junior2.

Ο κινητήρας έχει μίζα και χειροκίνητο αποσυμπιεστή για εύκολες εκκινήσεις, με τον χρωμιωμένο θάλαμο διαστολής της εξάτμισης να κατασκευάζεται από την Arrow. Το πλαίσιο στο Fantic XE 300 είναι αλουμινένιο δύο δοκών, με τις πλήρως ρυθμιζόμενες αναρτήσεις να προέρχονται από την KYB. Το ανεστραμμένο πιρούνι 48 χλστ. έχει διαδρομή 300 χλστ. ενώ πίσω έχουμε ένα μονό πίσω αμορτισέρ με διαδρομή 315 χλστ. Το μεταξόνιο είναι στα 1.480 χλστ. ενώ το ρεζερβουάρ αυξήθηκε κατά 1 λίτρο με τη χωρητικότητα να αγγίζει πλέον τα 9 λίτρα. Στην πέδηση εμπρός βρίσκουμε ένα δισκόφρενο 270 χλστ., με το πίσω δισκόφρενο να είναι στα 240 χλστ. Ο συμπλέκτης είναι υδραυλικός για εύκολες αλλαγές με το πεντατάχυτο κιβώτιο σύμφωνα με την Fantic να έχει τη βέλτιστη κλιμάκωση. Η σέλα βρίσκεται στα 970 χλστ. με το XE 300 γεμάτο να ζυγίζει 107 κιλά, ενώ για να μειωθεί το βάρος της μοτοσυκλέτας οι μηχανικοί της ιταλικής εταιρείας χρησιμοποίησαν μπαταρία λιθίου.

Fantic XE 300 2024

Το νέο μοντέλο της Fantic ακολουθεί τα χνάρια των υπόλοιπων Enduro μοτοσυκλετών της ιταλικής εταιρείας όσον αφορά τα ηλεκτρονικά καθώς στον στάνταρ εξοπλισμό υπάρχουν οι δύο χάρτες ανάφλεξης Soft και Hard, με τον πρώτο να προσφέρει πιο γλυκιά απόδοση για καλύτερη πρόσφυση σε σαθρά εδάφη και με τον δεύτερο να παρέχει όλη τη δύναμη του κινητήρα, για εδάφη με καλή πρόσφυση. Παράλληλα έχουμε και Traction Control 9 επιπέδων. Ο βασικός εξοπλισμός περιλαμβάνει επιπρόσθετα χούφτες και ποδιά κινητήρα, ενώ ο αναβάτης μπορεί να μπορεί να ρυθμίσει εύκολα τη χαρτογράφηση του κινητήρα μέσω της εφαρμογής που προσφέρει η Fantic.

Fantic XE 300 2024
Ετικέτες

Kymco Downtown GT 350i ABS/TCS - Ανανέωση με φόντο την κορυφή [VIDEO]

Εστιάζοντας στην άνεση, στην ασφάλεια και στην πρακτικότητα
motomag Το GT 350i εστιάζει στην άνεση, στην ασφάλεια και στην πρακτικότητα
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

14/5/2024

Το Downtown GT 350i ABS/TCS δέχεται ανανέωση από την Kymco, συνεχίζοντας στην τρίτη του γενιά να αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή scooter της κατηγορίας.

To Downtown 350GT με περισσότερες από 150.000 πωλήσεις στην Ευρώπη συνδυάζει με τον καλύτερο τρόπο χαρακτηριστικά των κατηγοριών Luxury GT και Sport Touring. Στην τρίτη του γενιά αποκτά νέο σχεδιασμό ο οποίος εστιάζει περισσότερο στην άνεση του αναβάτη και του συνεπιβάτη. Ο στόχος των μηχανικών της Kymco όταν κλήθηκαν να σχεδιάσουν το νέο GT 350i ήταν ξεκάθαρος, να κάνουν το scooter πιο αεροδυναμικό, πιο ασφαλές και πιο άνετο στην καθημερινή οδήγηση τόσο εντός όσο και εκτός πόλης.

Το GT 350i εστιάζει στην άνεση, στην ασφάλεια και στην πρακτικότητα

Η αεροδυναμική προστασία από τα πλαστικά και τη ζελατίνα πλέον είναι ακόμη καλύτερη, με την νέα σέλα δύο επιπέδων να διαθέτει πλέον αντιολισθητικό κάλυμμα. Οι γωνίες που σχηματίζουν τα άκρα του αναβάτη εγγυώνται άνεση και ευκολία χειρισμού, ενώ και ο συνεπιβάτης έχει στη διάθεση του μπόλικο χώρο. Ταυτόχρονα, οι λαβές που βρίσκονται στην ουρά του νέου GT 350i βοηθούν τον συνεπιβάτη να απολαύσει κάθε διαδρομή με ασφάλεια.

Το πλαίσιο είναι κατασκευασμένο από ατσάλι προκειμένου να παρέχει την απαιτούμενη στιβαρότητα, ενώ το χωρητικότητας 12,5 λίτρων ρεζερβουάρ είναι τοποθετημένο στο κέντρο για καλύτερη κατανομή βάρους, άρα και καλύτερη οδική συμπεριφορά. Στα φρένα έχουν επιλεγεί δύο υδραυλικά δισκόφρενα με διπίστονες δαγκάνες, ενώ υπάρχει και το τελευταίας γενιάς δικάναλο σύστημα ABS 9.1 της Bosch. Στον βασικό εξοπλισμό υπάρχει και σύστημα ελέγχου πρόσφυσης (Traction Control) το οποίο βοηθά στην ασφαλή οδήγηση, με τους τροχούς να είναι 15” εμπρός και 14” πίσω.

Το GT 350i εστιάζει στην άνεση, στην ασφάλεια και στην πρακτικότητα

O υγρόψυκτος τετραβάλβιδος κινητήρας των 321 κ.εκ. αποδίδει 29 ίππους και ανήκει στην οικογένεια G5-SC. Σύμφωνα με την Kymco στον συγκεκριμένο κινητήρα έχει μειωθεί η απώλεια τριβών κατά 20% με 30% σε σχέση με άλλους κινητήρες αυτού του κυβισμού, κάτι που κατά βάση οφείλεται στην επιφανειακή κάλυψη των ελατηρίων του εμβόλου με νιτρίδιο του χρωμίου. Η νέα σχεδίαση στο σύστημα ψύξης βελτιώνει τη ροή αέρα διατηρώντας αναλλοίωτη την απόδοση ακόμα και μετά από πολύωρη οδήγηση.

Ο πλούσιος βασικός εξοπλισμός του νέου GT 350i περιλαμβάνει φωτισμό Full Led με τους δίδυμους προβολείς να διαθέτουν και τεχνολογία DRL (φώτα ημέρας). Το σύστημα ελέγχου πρόσφυσης (Traction Control), το οποίο είναι στον βασικό εξοπλισμό απενεργοποιείται μέσω ενός μπουτόν στην αριστερή πλευρά του τιμονιού. Ακόμη υπάρχει σύστημα keyless, κάτω από το τιμόνι υπάρχουν δύο ντουλαπάκια τα οποία φιλοξενήσουν μικροαντικείμενα, ενώ υπάρχουν και δύο θύρες USB (Α και C). Η έγχρωμη οθόνη LCD 6” προσφέρει όλες τις πληροφορίες που χρειάζεται ο αναβάτης κατά την οδήγηση.

Kymco Downtown GT 350i ABS/TCS – Ανανέωση με φόντο την κορυφή [VIDEO]

Η τιμή αγοράς του νέου GT 350i βρίσκεται στα 5.495 ευρώ και το μοντέλο διατίθεται σε τρεις χρωματισμούς: Golden Grey, Petrol Blue και Abyss Black Matt. Kαλύπτεται από εγγύηση 2 ετών χωρίς περιορισμό χιλιομέτρων και για την απόκτησή του υπάρχει δυνατότητα αποπληρωμής σε 18 άτοκες δόσεις ή/και μέχρι 72 έντοκες χωρίς προκαταβολή. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε εδώ.

Το GT 350i εστιάζει στην άνεση, στην ασφάλεια και στην πρακτικότητα

Βασικός εξοπλισμός Downtown GT 350i

• TCS (σύστημα ελέγχου πρόσφυσης)
• ΑΒS (δικάναλο)
• Full LED φωτισμός

• Προβολείς DRL (φώτα ημέρας)

• Σύστημα προειδοποίησης απότομου φρεναρίσματος (ESS)

• Keyless (σύστημα εκκίνησης και λειτουργιών χωρίς κλειδί)
• Έγχρωμη οθόνη LCD 6”
• Φωτιζόμενος χώρος κάτω από τη σέλα για 2 κράνη (Fullface)
• Ντουλαπάκια κάτω από το τιμόνι
• Θύρες USB-A και USB-C
• Ρεζερβουάρ χωρητικότητας 12,5Lt

• Ελαστικά tubeless
• Χειρολαβές συνεπιβάτη
• Πλαϊνό και κεντρικό σταντ

Ετικέτες