Γράφτηκε από: 
τον Μπάμπη Μέντη

EICMA 2021: Νέος δίχρονος κινητήρας με ψεκασμό από την Minarelli

Στην παραγωγή από το 2024 για off-road

Η Minarelli Motori έχει εμπειρία 70 χρόνων στην κατασκευή μονοκύλινδρων δίχρονων και τετράχρονων κινητήρων και ήταν επί δεκαετίες ο βασικός προμηθευτής της Yamaha/Belgarda. Σήμερα αποτελεί εταιρεία της Yamaha Europe και συνεχίζει να κατασκευάζει μια πλήρη γκάμα μονοκύλινδρων κινητήρων από 50cc έως και 400cc για μικρές μοτοσυκλέτες και scooter. Ταυτόχρονα, η Yamaha εδώ και δύο χρόνια αποφάσισε να σταματήσει την εξέλιξη των enduro μοντέλων της για την ευρωπαϊκή αγορά και να συνεργαστεί με την Fantic, ακολουθώντας το παράδειγμα της Honda που ανέθεσε την παραγωγή των enduro μοντέλων της για την ευρωπαϊκή αγορά στις ιταλικές βιοτεχνίες HM και Red Moto.

Γιατί τα λέμε όλα αυτά; Διότι στην έκθεση της EICMA η Minarelli Motori είχε έναν πρωτότυπο δίχρονο κινητήρα 300 κυβικών με ψεκασμό. Κρατήστε τη λέξη “πρωτότυπο” διότι η παραγωγή του έχει προγραμματιστεί για το 2024… αν όλα πάνε καλά! Ο ίδιος ο κινητήρας είναι της Yamaha και η Minarelli έχει προσαρμόσει ένα σώμα ψεκασμού της Dellorto, όμοιο με εκείνο που έχουν τα δίχρονα enduro της ΚΤΜ.

Πέρα από τον ψεκασμό, ο κινητήρας έχει μίζα και χειροκίνητο αποσυμπιεστή για εύκολες εκκινήσεις, ενώ οι άνθρωποι της ιταλικής εταιρείας ξεκαθαρίζουν πως προορίζεται αποκλειστικά για αγωνιστική χρήση σε μοτοσυκλέτες on-road. Στόχος τους είναι να επιτύχουν “εκρηκτικές επιδόσεις στις χαμηλές και μεσαίες στροφές, χάρη σε μια πρωτοποριακής σχεδίασης βαλβίδα στο σύστημα εξαγωγής” όπως λένε οι ίδιοι.

Αν “όλα πάνε καλά”, δηλαδή αν δεν αλλάξει κάτι δραματικά στους κανονισμούς των αγώνων off-road, πολύ πιθανόν να δούμε κάποια δίχρονα μοντέλα της Fantic από το 2024 και μετά.