EICMA 2023: SUNRA - Πρώτη φορά στο Μιλάνο, με τρία ηλεκτρικά σκούτερ

Το φουτουριστικό DREAM, το κλασσικής σχεδίασης Future και το commuter σκούτερ Legend
motomagEICMA2023: SUNRA – Πρώτη φορά στο Μιλάνο με τρία ηλεκτρικά σκούτερ
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

11/11/2023

Η SUNRA βρέθηκε για πρώτη της φορά στην EICMA2023, παρουσιάζοντας στην παρθενική της εμφάνιση τρία διαφορετικά σκούτερ, όλα με στόχο την καθημερινή και οικονομική μετακίνηση.

Ξεκινώντας από το DREAM -το οποίο οφείλουμε να πούμε ότι φέρνει αρκετά στο επίσης ηλεκτρικό CE-04 της BMW- έχει τον ισχυρότερο ηλεκτροκινητήρα μεταξύ των τριών, τοποθετημένο στο κέντρο του πίσω τροχού. Με απόδοση 10,8 ίππων -ή 8kW- μπορεί να φτάσει την τελική ταχύτητα των 120 χ.α.ω. Η αυτονομία από τις δύο μπαταρίες ιόντων-λιθίου ισχύος 75 V και τάσης 50 Ah, είναι και αρκετά μεγάλη για τα σημερινά δεδομένα, στα επίσης 120 χιλιόμετρα, σύμφωνα πάντα με την SUNRA. Τα φρένα αποτελούνται από έναν δίσκο μπροστά και έναν πίσω, με το ABS να ανήκει στον βασικό εξοπλισμό.

EICMA2023: SUNRA – Πρώτη φορά στο Μιλάνο με τρία ηλεκτρικά σκούτερ

Περνώντας στο κλασσικό Future, το οποίο αντλεί την έμπνευσή του από τις Vespa και τις Lambretta, εκείνο θέλει να βρει μία θέση μεταξύ των ρετρό ηλεκτρικών σκούτερ με το έντονο κίτρινο χρώμα και την καφέ σέλα του. Από την άλλη για το Legend έχει υιοθετηθεί η σύγχρονη σχεδιαστική φιλοσοφία των σκούτερ αστικής μετακίνησης. Τα δύο σκούτερ μοιράζονται τον ίδιο ηλεκτροκινητήρα, τοποθετημένο στο κέντρο του πίσω τροχού, με ισχύ 3kW / 4 ίππων με την τελική τους να φτάνει τα 80 χ.α.ω. Η μπαταρία ιόντων λιθίου ισχύος 72 V και τάσης 39 Ah προσφέρει αυτονομία 115 χιλιομέτρων, κάτι που σημαίνει ότι δύσκολα θα ανησυχήσεις για την αυτονομία, όσο βρίσκεσαι εντός των τειχών της πόλης. Μπροστά βλέπουμε ένα συμβατικό τηλεσκοπικό πιρούνι, με το Future να έχει φυσούνες για ακόμα μία πιο ρετρό νότα, ενώ τα φρένα αποτελούνται από έναν δίσκο σε κάθε τροχό.

EICMA2023: SUNRA – Πρώτη φορά στο Μιλάνο με τρία ηλεκτρικά σκούτερEICMA2023: SUNRA – Πρώτη φορά στο Μιλάνο με τρία ηλεκτρικά σκούτερ
Ετικέτες

Husqvarna - Η γκάμα MX 2025 περιλαμβάνει και τα νέα TC 150 και TC 300 [VIDEO]

Εφτά Motocross μοτοσυκλέτες που καλύπτουν όλο το φάσμα αναγκών της κατηγορίας
Husqvarna TC 125 και TC 300
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

9/5/2024

Στην γκάμα των Motocross μοτοσυκλετών της για το 2025, η Husqvarna ανεβάζει τον αριθμό των μοντέλων της στα 7 με την προσθήκη και των δίχρονων TC 150 & TC 300. Οι συντηρητικές αλλαγές για τη νέα σεζόν περιλαμβάνουν αναθεωρημένο πλαίσιο, νέες βάσεις κινητήρα, νέα πλαστικά και νέες ρυθμίσεις αναρτήσεων.

Βασισμένο στο TC 125, το TC 150 γεφυρώνει το κενό μεταξύ του πρώτου και του TC 250, ενώ στα πλεονεκτήματά του απέναντι στον μικρό αδελφό περιλαμβάνεται η βελτιωμένη απόδοση σε ιπποδύναμη και ροπή. Η Husqvarna αναφέρει πως το TC 150 αποτελεί το τέλειο δίχρονο “όπλο” για να αντιμετωπίσει κανείς τα τετράχρονα 250.

Η ίδια αρχή με τα πλεονεκτήματα των περισσότερων κυβικών ισχύει και για το TC 300, που πατάει πάνω στο TC 250, βγάζοντας όμως περισσότερα άλογα και κιλά ροπής, για να μπορεί να ανταγωνιστεί τα τετράχρονα 450.

Τα τετράχρονα FC 250 & FC 350 συνεχίζουν την καριέρα τους ως μοτοσυκλέτες πασπαρτού, που δεν τρομάζουν, με το FC 450 να αποτελεί τη ναυαρχίδα της εταιρείας στα μεγάλα Motocross.

FC 250

Όλες οι μοτοσυκλέτες χρησιμοποιούν πλαίσιο τελευταίας γενιάς, με τη Husqvarna να έχει προβεί σε μικρές αλλαγές σε αυτό, όπως την αφαίρεση υλικού γύρω από τη βάση του αμορτισέρ πίσω, και στο μπροστινό μέρος. Στόχοι η βέλτιστη ελαστικότητα, η μείωση του βάρους, και η βελτίωση της συμπεριφοράς στις στροφές, χωρίς να υπάρξει παραχώρηση στην ευστάθεια στις ευθείες. Επιπλέον, και αποκλειστικά στις 3 τετράχρονες μοτοσυκλέτες, νέες είναι οι βάσεις κινητήρα, για βελτιωμένη ευελιξία. Αναθεωρημένο είναι και το ψαλίδι, για μεγαλύτερη διάρκεια ζωής της γλίστρας της αλυσίδας.

TC 300

Νέες είναι οι ρυθμίσεις των αναρτήσεων, οι τσιμούχες στο μοχλικό και μικρότερης διαμέτρου η βίδα του μοχλικού για μείωση βάρους. Επανασχεδιασμένα είναι τα πλαϊνά πλαστικά μπροστά, για ευκολότερη πρόσβαση στις ρυθμίσεις του πιρουνιού της WP.

FC 350

Ψηλότερη κατά 5 mm είναι η σέλα, ενώ είναι και πλατύτερη στο χαμηλότερο μέρος της, για ευκολότερη μετακίνηση του αναβάτη όταν εκείνη είναι νέα. Νέα είναι και τα γραφικά, νέα και τα ελαστικά πρώτης τοποθέτησης, τα Dunlop MX34. Στον κορυφαίο εξοπλισμό περιλαμβάνεται τιμόνι ProTaper, ODI γκριπ, συμπλέκτης και φρένα Brembo, 2 Riding Modes, Quickshifter, Traction και Launch Control στα 4χρονα, υβριδικό υποπλαίσιο από αλουμίνιο-πολυαμίδιο, πλήρως ρυθμιζόμενες WP XACT αναρτήσεις, και μίζα σε όλα τα μοντέλα με μπαταρία λιθίου.

Στα αξεσουάρ βρίσκουμε μεταξύ άλλων και μονάδα συνδεσιμότητας, που δίνει δυνατότητες τηλεμετρίας στις μοτοσυκλέτες.