EICMA 2023: Hero Motocorp – Στην Ευρώπη με 2 θερμικά και 1 ηλεκτρικό σκούτερ, με τις μοτοσυκλέτες να έπονται σε 2ο χρόνο

Στο περίπτερο είδαμε επίσης ένα concept, το made by Hero Harley-Davidson X440, αλλά και τη Rally μοτοσυκλέτα του Joan Barreda.
motomagEICMA 2023: Hero MotoCorp – Έρχεται Ευρώπη με 2 θερμικά και 1 ηλεκτρικό σκούτερ,
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

16/11/2023

Η Hero παρουσίασε στην EICMA 2023 δύο νέα σκούτερ με βενζινοκινητήρα, τα XOOM 125R και XOOM 160, αλλά και το V1 Pro της θυγατρικής της για ηλεκτρικά δίκυκλα, Vida, με τα οποία σκοπεύει να κάνει την απόβασή της στην ευρωπαϊκή αγορά, ενώ είδαμε για πρώτη φορά από κοντά το X440 της Harley-Davidson που κατασκευάζει η ινδική εταιρεία στο εργοστάσιο της, το οποίο πιθανότατα θα εμπορεύεται η ίδια και στην Ευρώπη.

Μπορεί η Hero για εμάς εδώ να είναι άγνωστη, όμως δεν ισχύει το ίδιο για τον υπόλοιπο κόσμο, με τον Ινδό γίγαντα να έχει παρουσία σε 47 χώρες σε Νότια και Κεντρική Αμερική, Αφρική, Μέση Ανατολή και Ασία. Όχι μόνο αυτό, αλλά για το 2023 βρίσκεται στην πρώτη θέση της μεγαλύτερης από το 2017 αγοράς στον κόσμο και έδρα της, την Ινδία, όπου είδε τις πωλήσεις της να αυξάνονται κατά 2,3 εκατομμύρια (!), σε σχέση με το 2022 κατέχοντας το 32% της πίτας της αγοράς. Μάλιστα, το 2021 η Hero κατάφερε να ξεπεράσει τον αριθμό-ορόσημο των 100 εκατομμυρίων μοτοσυκλετών, με τα 50 εκατομμύρια εξ αυτών να κατασκευάζονται μέσα σε 7 χρόνια!

Ήδη η Hero έχει “παρουσία” στην Ευρώπη, καθώς το τμήμα R&D της εταιρείας έχει εγκαταστάσεις σε Ινδία και Γερμανία, με το Κέντρο Καινοτομίας και Τεχνολογίας (CIT) στην Jaipur της Ινδίας και το Τεχνολογικό Κέντρο Γερμανίας (TCG), κοντά στο Μόναχο. Η παραγωγική της δύναμη φτάνει τις 9,5 εκατομμύρια μονάδες ετησίως, χάρη στις 8 εγκαταστάσεις ανά τον κόσμο, με 6 εργοστάσια στην Ινδία, 1 στην Κολομβία και 1 στο Μπαγκλαντές.

EICMA 2023: Hero MotoCorp – Έρχεται Ευρώπη με 2 θερμικά και 1 ηλεκτρικό σκούτερ,

Στην παρουσίασή της στην EICMA 2023 η Hero μας έδειξε δύο νέα σκούτερ με κινητήρα εσωτερικής καύσης που ανήκουν στην ίδια ονομαστική οικογένεια, έχουν όμως διαφορετικό σχεδιασμό. Έτσι, το ΧΟΟΜ 125R έχει επιθετικό, σπορ σχεδιασμό, ενώ το XOOM 160 ακολουθεί την σύγχρονη τάση των urban adventure σκούτερ.

EICMA 2023: Hero MotoCorp – Έρχεται Ευρώπη με 2 θερμικά και 1 ηλεκτρικό σκούτερ,

Ξεκινώντας από το XOOM 125R, εφοδιάζεται με έναν αερόψυκτο μονοκύλινδρο κινητήρα 124,6 κυβικών με 1ΕΕΚ. Η μέγιστη απόδοση αγγίζει τους 9,4 ίππους στις 7.500 στροφές, με την ροπή να φτάνει τα 1,03 χιλιογραμμόμετρα στις 6.000 στροφές. Το χαμηλό βάρος των 120 γεμάτων κιλών σε συνδυασμό με τους χυτούς τροχούς με μπράτσα 14 ιντσών, βοηθούν στην ευκολία οδήγησης, ειδικά στις χαμηλές ταχύτητες εντός πόλης.

EICMA 2023: Hero MotoCorp – Έρχεται Ευρώπη με 2 θερμικά και 1 ηλεκτρικό σκούτερ,

Το XOOM 160 είναι λίγο πιο ισχυρό, καθώς εφοδιάζεται με έναν υγρόψυκτο μονοκύλινδρο κινητήρα 156 κυβικών με 1ΕΕΚ. Η μέγιστη απόδοση αγγίζει τους 14 ίππους στις 8.000 στροφές και τα 1,39 χιλιογραμμόμετρα ροπής στις 6.500 στροφές. Το βάρος στην προκειμένη περίπτωση φτάνει τα 141 γεμάτα κιλά, ενώ οι χυτοί τροχοί με μπράτσα είναι και εδώ 14 ιντσών.

Ο βασικός εξοπλισμός τους περιλαμβάνει keyless κεντρικό διακόπτη, ψηφιακή LCD οθόνη με δυνατότητα συνδεσιμότητας και turn-by-turn πλοήγηση και LED προβολέα.

EICMA 2023: Hero MotoCorp – Έρχεται Ευρώπη με 2 θερμικά και 1 ηλεκτρικό σκούτερ,

Στην έκθεση του Μιλάνου στο περίπτερο της Hero υπήρχαν και τα μικρά On-Off X-Pulse που θα ήταν ιδανικά για την Ευρώπη, αλλά για την ώρα κάθονται στο... πίσω κάθισμα των προτεραιοτήτων της ινδικής εταιρείας για την ήπειρό μας.

Hero Vida

Μέσω της θυγατρικής που έχει ιδρύσει η Hero για την δημιουργία ηλεκτρικών δικύκλων, την Vida, στην EICMA 2023 είδαμε και το e-scooter V1 Pro, που παρουσιάστηκε στα τέλη του 2022 στην Ινδία και το οποίο κατάφερε να σπάσει το ρεκόρ διανυθείσας απόστασης σε 24 ώρες με ηλεκτρικό δίκυκλο, σημειώνοντας 1.780 χιλιόμετρα. Ο ηλεκτροκινητήρας που είναι τοποθετημένος στον πίσω τροχό, καταργώντας την ανάγκη για ύπαρξη ιμάντα ή αλυσίδας στην τελική μετάδοση, έχει μέγιστη ισχύ 6kW (8,15 ίππους) και ροπή 2,5 χιλιογραμμόμετρα. Μπορεί να ανέβει ανηφόρες μέχρι και 20° κλίση, με ένα ή δύο άτομα στην σέλα. Σχετικά με αυτό, ο αναβάτης μπορεί να αλλάξει εμφάνιση στο σκούτερ του και να το κάνει μονόσελο, ενώ εύκολα μπορεί να έχει διαθέσιμη την σέλα συνεπιβάτη όταν το θελήσει. Οι δύο αφαιρούμενες μπαταρίες του V1 Pro δίνουν μέγιστη αυτονομία 95 χιλιομέτρων, ενώ χρειάζονται 5 ώρες και 50 λεπτά για το 0-80%. Η Hero πιστεύει ότι η ηλεκτροκίνηση πρέπει να απευθύνεται σε όλα τα πορτοφόλια και με βάση αυτή την φιλοσοφία δημιούργησε το V1. Όπως δηλώνει η ίδια κατασκεύασε 1.006 πρωτότυπα, πριν καταλήξει σε αυτό που βλέπουμε σήμερα! Ο εξοπλισμός του εντυπωσιάζει με έγχρωμη TFT οθόνη αφής 7 ιντσών με δυνατότητα συνδεσιμότητας, μέσω της οποίας μπορείς να επιλέξεις τις ρυθμίσεις που θέλεις για κάθε Riding Mode (SPORT, CUSTOM, ECO, RIDE) για πάνω από 100 custom modes, όπισθεν και keyless κεντρικό διακόπτη. Μέσω της εφαρμογής VIDA μπορείς να διαχειριστείς τις ρυθμίσεις του σκούτερ σου από απόσταση, αλλά και να κάνεις διαγνωστικό έλεγχο για να δεις αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα.

Acro - Lynx

Η Vida δεν τελείωσε εκεί, καθώς υποσχέθηκε την έλευση δύο ακόμα ηλεκτρικών MX μοτοσυκλετών. Ένα mini e-MX με το όνομα Acro, το οποίο έχει τον κινητήρα στον πίσω τροχό και θα μπορεί να ρυθμιστεί σε διάφορους σωματότυπους παιδιών, θυμίζοντας το χαρακτηριστικό που γνωρίσαμε στα mini MX της KTM. Το άλλο είναι ένα πλήρους μεγέθους MX μοντέλο που ακούει στο όνομα LYNX, το οποίο όπως μας ενημερώνει η Vida σε μορφή πρωτότυπου ζυγίζει μόλις… 82 κιλά! Εντυπωσιακό νούμερο, ειδικά αν μιλάμε για ηλεκτρικό δίκυκλο που η μπαταρία δεν βοηθάει καθόλου στο θέμα βάρους. Για την ώρα δεν ανακοινώνεται αυτονομία.

EICMA 2023: Hero MotoCorp – Έρχεται Ευρώπη με 2 θερμικά και 1 ηλεκτρικό σκούτερ,

Στο περίπτερο της Hero είδαμε και το νέο Χ440, το οποίο κατασκευάζεται στο εργοστάσιο της Hero, σε συνεργασία με την Harley-Davidson, και προορίζεται, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, για την ινδική αγορά. Βέβαια, το γεγονός ότι το είδαμε στην EICMA 2023 μας δίνει ελπίδες ότι ίσως πατήσει τις ρόδες του και στα μέρη μας, μάλλον από την ίδια τη Hero και όχι την Harley Davidson.

Στην EICMA έγιναν γνωστές και περισσότερες λεπτομέρειες γύρω από το X440. Ο κινητήρας του είναι αερο-ελαιόψυκτος 440 κυβικών με μεγάλη διαδρομή εμβόλου -όπως αρμόζει στον χαρακτήρα μίας Harley-Davidson. Αυτό το χαρακτηριστικό μας δίνει 27 ίππους στις 6.000 στροφές, με την ροπή των 3,87 χιλιογραμμόμετρων να είναι διαθέσιμη μόλις από τις 4.000 στροφές. Το βάρος ανακοινώνεται στα 190,5 γεμάτα κιλά. Ο προβολέας είναι τεχνολογίας LED, ενώ στα όργανα βρίσκουμε μία έγχρωμη TFT στρογγυλή οθόνη με δυνατότητα συνδεσιμότητας.

EICMA 2023: Hero MotoCorp – Έρχεται Ευρώπη με 2 θερμικά και 1 ηλεκτρικό σκούτερ,

Σειρά έχει το concept που είδαμε στο περίπτερο της Hero MotoCorp, που απευθύνεται σε… ανήσυχους κυρίως νέους αναβάτες. Όσοι λοιπόν αρέσκονται στα κόλπα με μοτοσυκλέτα και την διασκέδαση στην οδήγηση, θα το βρουν ιδιαίτερα ενδιαφέρον. Το 2.5R Xtunt, το οποίο παρουσιάστηκε ως πρωτότυπο, έχει σχεδιαστεί για την ζούγκλα του αστικού τοπίου. Ο σχεδιασμός του είναι επιθετικός, με τα χρώματα και το ρεζερβουάρ να θυμίζουν κάτι από… MV Agusta Brutale, ενώ ο προβολέας απουσιάζει και στη θέση του έχουμε ένα πλαστικό κάλυμμα. Πίσω βλέπουμε να μην υπάρχει σέλα, αντ’ αυτού βρίσκουμε ένα πλαστικό που ανασηκώνεται απότομα και γίνεται αεροτομή, εμπνευσμένο από την βάση που βάζουν στο πίσω μέρος οι stunt riders για να ακουμπάνε το πόδι τους όταν είναι όρθιοι στην… σούζα. Τα αεροδυναμικά φτεράκια μπροστά είναι μάλλον εκεί για εντυπωσιασμό, ενώ στον κινητήρα βρίσκουμε προστατευτικά κάγκελα, που προστατεύουν τη μοτοσυκλέτα όταν τα κόλπα δεν έχουν την επιθυμητή κατάληξη.

EICMA 2023: Hero MotoCorp – Έρχεται Ευρώπη με 2 θερμικά και 1 ηλεκτρικό σκούτερ,

Τέλος, δεν θα μπορούσε να λείπει η Rally μοτοσυκλέτα των 450 κυβικών, με την οποία η Hero συμμετέχει μέσω της Hero MotoSports στους Rally Raid αγώνες. Μάλιστα, στο Dakar Rally 2023, η εταιρεία κατάφερε να τερματίσει μέσα στην πρώτη 10άδα, κερδίζοντας και δύο στάδια. Για το 2024 θα έχει στους κόλπους της τον Joan Benavides, τον αριθμό του οποίου είχε τοποθετήσει πάνω στην Rally μοτοσυκλέτα που είχε στην Έκθεση.

EICMA 2023: Hero MotoCorp – Έρχεται Ευρώπη με 2 θερμικά και 1 ηλεκτρικό σκούτερ, EICMA 2023: Hero MotoCorp – Έρχεται Ευρώπη με 2 θερμικά και 1 ηλεκτρικό σκούτερ, EICMA 2023: Hero MotoCorp – Έρχεται Ευρώπη με 2 θερμικά και 1 ηλεκτρικό σκούτερ, EICMA 2023: Hero MotoCorp – Έρχεται Ευρώπη με 2 θερμικά και 1 ηλεκτρικό σκούτερ,
Ετικέτες

Rieju MR Hard Enduro Replica Alfredo Gomez – Ξεχωριστή έκδοση περιορισμένης παραγωγής

Δημιουργήθηκε ως φόρος τιμής στον αναβάτη της εταιρείας, σε μόλις 100 αντίτυπα
motomagRieju MR Hard Enduro Replica Alfredo Gomez – Ξεχωριστή έκδοση περιορισμένης παραγωγής
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

26/4/2024

Χρησιμοποιώντας ως βάση το enduro μοντέλο της, MR Pro, η Rieju παρουσίασε μία ειδική hard enduro έκδοση θέλοντας να τιμήσει τον αναβάτη της Alfredo Gomez, η οποία θα παραχθεί σε μόλις 100 αντίτυπα, ενώ εξοπλίζεται με εξαρτήματα τα οποία έχουν δημιουργηθεί αποκλειστικά και μόνο για αυτή την έκδοση, κουβαλώντας πολλά στοιχεία που έρχονται κατευθείαν από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα.

Αν και με παρόμοια βάση, οι μοτοσυκλέτες που χρησιμοποιούνται για τους Hard Enduro αγώνες έχουν ορισμένες σημαντικές διαφορές από τις “απλές” enduro. Τα πιο ουσιαστικά στοιχεία που βλέπουμε να διαφέρουν είναι ο τρόπος απόκκρισης του κινητήρα, αλλά και η αρκετά μεγαλύτερη προστασία των Hard Enduro μοντέλων, καθώς καλούνται να ανταπεξέλθουν σε ακόμη πιο σκληρές συνθήκες και εμπόδια.

Rieju MR Hard Enduro Replica Alfredo Gomez – Ξεχωριστή έκδοση περιορισμένης παραγωγής

Με αφορμή την ένταξη του Alfredo Gomez στους κόλπους της, η Rieju, με αρκετά μακρά πορεία στους εκτός δρόμου αγώνες, φέρνει την ειδική έκδοση περιορισμένης παραγωγής MR Hard Enduro Replica Alfredo Gomez, η οποία εξοπλίζεται με πολλά εξαρτήματα, δημιουργημένα αποκλειστικά για αυτή την έκδοση. Σε αντίθεση με το Enduro, εδώ χρειαζόμαστε ακόμη πιο άμεση απόκριση, που θα διευκολύνει την διάβαση από μεγάλα τεχνητά εμπόδια. Για να το καταφέρουν αυτό, οι μηχανικοί της ισπανικής εταιρείας έκαναν αλλαγές στον κύλινδρο του δίχρονου κινητήρα, μεταφέροντας πιο χαμηλά την εισαγωγή. Η ειδικά κατασκευασμένη εξάτμιση OXA “Alfredo Gomez” συνδυάζεται με καρμπυρατέρ Keihin PWK 36. Όλα αυτά έχουν γίνει με μόνο ένα στόχο: την βελτιωμένη συμπεριφορά της μοτοσυκλέτας στις απαιτητικές συνθήκες του Hard Enduro.

Η παχιά και ανθεκτική ποδιά του MR Hard Enduro Replica Alfredo Gomez είναι πολυκαρμπονική, καλύπτοντας ολόκληρο το κάτω μέρος του κινητήρα, μέχρι και το μοχλικό του πίσω αμορτισέρ. Ο μπροστινός δίσκος προστατεύεται από ένα αεριζόμενο κάλυμμα, με τα ανοδιωμένα μαύρα πλαστικά προστατευτικά του πιρουνιού να έρχονται από την Polisport. Κάλυμμα έχουμε και για τον πίσω τροχό, κατασκευασμένο από αλουμίνιο ανωδιωμένο σε κόκκινο χρώμα, ίδιο με τον οδηγό της αλυσίδας AXP, για να ταιριάζουν με την υπόλοιπη μοτοσυκλέτα. Το ψυγείο έχει καλυφθεί από μεταλλικά προστατευτικά, τα οποία προστατεύουν το ευαίσθητο αυτό κομμάτι, ιδιαίτερα στις πλευρικές πτώσεις, που είναι και οι πιο συνήθεις. Το καπάκι του συμπλέκτη είναι ενισχυμένο, με στόχο να αντέχει τα χτυπήματα σε πέτρες και τσιμέντα, ενώ αποτελεί δημιουργία του αγωνιστικού τμήματος Rieju Power Parts Factory.

Rieju MR Hard Enduro Replica Alfredo Gomez – Ξεχωριστή έκδοση περιορισμένης παραγωγής

Ένα ακόμα στοιχείο που βρίσκεται αποκλειστικά στην περιορισμένης παραγωγής έκδοση είναι οι χειρολαβές στο μπροστινό φτερό και στο τελείωμα της σέλας πίσω, οι οποίες χρησιμεύουν για να τραβήξεις την μοτοσυκλέτα σε περίπτωση που βρεθείς κολλημένος σε μία δύσκολη κατάσταση. Τα μαρσπιέ είναι ατσάλινα, για μεγαλύτερη αντοχή, τόσο όσον αφορά το βάρος του αναβάτη, όσο και τα χτυπήματα που δέχονται στους αγώνες Hard Enduro.

Όπως και στο enduro μοντέλο βάσης, MR Pro, το ψυγείο εξοπλίζεται με ανεμιστήρα, ο οποίος ενεργοποιείται ηλεκτρονικά. Η μετάδοση έχει κοντύνει, με το μπροστινό γρανάζι να έχει 12 δόντια, έχοντας ως στόχο την πιο άμεση απόκριση και την αυξημένη ροπή από χαμηλά. Ο LED προβολέας έχει προστατευτικό κάλυμμα, που τον προστατεύει από πέτρες και πτώσεις. Τα ελαστικά πρώτης τοποθέτησης είναι τα Mitas Terraforce, ίδια με αυτά που χρησιμοποιεί ο Alfredo Gomez στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα.

Rieju MR Hard Enduro Replica Alfredo Gomez – Ξεχωριστή έκδοση περιορισμένης παραγωγής

Οι αναρτήσεις της Kayaba έρχονται από το MR Pro, με το ανεστραμμένο τηλεσκοπικό πιρούνι 48 χιλιοστών με τεχνολογία κλειστού φυσιγγίου να είναι πλήρως ρυθμιζόμενο. Τα καλάμια έχουν επίστρωση DLC για λιγότερες απώλειες από την τριβή και πιο σταθερή απόδοση. Ίδια η συνθήκη και για το μονό πίσω αμορτισέρ, το οποίο εδράζεται στο ψαλίδι με μοχλικό.

Κερασάκι στην τούρτα της περιορισμένης έκδοσης MR Hard Enduro Replica Alfredo Gomez αποτελεί ο αριθμός “89” στα πλαστικά, τον οποίο χρησιμοποιεί ο εργοστασιακός αναβάτης της Rieju.

Ετικέτες