Η Hero MotoCorp πέρασε το κατώφλι των 100 εκατομμυρίων μοτοσυκλετών

Έφτιαξε 50 εκατομμύρια μοτοσυκλέτες σε 7 χρόνια!
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

1/3/2021

Ο καταιγιστικός ρυθμός με τον οποίο γιγαντώνεται η Hero, ο μεγαλύτερος κατασκευαστής μοτοσυκλετών του κόσμου, είναι πρωτόγνωρος στην μακρά πορεία της μοτοσυκλέτας. Η Hero γίνεται μία από τις λίγες εταιρείες που πατά στο σκαλοπάτι των 100 εκατομμυρίων δίκυκλων με την διαφορά πως μόλις πριν από επτά χρόνια ήταν στην μέση αυτής της σκάλας! Κάθε χρόνο η Hero πουλά πάνω από 10 εκατομμύρια δίκυκλα όταν μάλιστα μόλις πριν από λίγα χρόνια δεν μπορούσε να εξάγει τα οχήματά της από την Ινδία.

Κι αυτό γιατί εκείνη την περίοδο που δεν μπορούσε να εξάγει μοτοσυκλέτες, ονομαζόταν Hero Honda και κατασκεύαζε όλα τα μοντέλα της με βάση τα σχέδια και την τεχνογνωσία της Honda. Η Hero υπάρχει από τα μέσα της δεκαετίας του ’50 κατασκευάζοντας ποδήλατα, εκατομμύρια από αυτά καθώς ήταν το κυρίαρχο όχημα για ένα τεράστιο ποσοστό της ανθρωπότητας που στριμώχνεται στην Ινδία και τις γειτονικές χώρες, όπως και εξακολουθεί το ποδήλατο να είναι το πρώτο όχημα. Και οι μοτοσυκλέτες αναλαμβάνουν αμέσως μετά αυτόν το ρόλο για μία μεγάλη μερίδα, που είναι και ο λόγος που το 2017 η Ινδία προσπέρασε την Κίνα και από τότε συνεχίζει σταθερά να είναι η χώρα που πωλούνται εκατομμύρια καινούρια δίκυκλα κάθε χρόνο.

Όταν η Hero αποφάσισε να ανεξαρτητοποιηθεί από την Honda, κατέστρωσε ένα πλάνο σε διαδοχικές φάσεις σε μεγάλο εύρος χρόνου, ώστε να διασφαλίσει πως θα μπορέσει να παραμείνει η κορυφαία εταιρεία στην Ινδία, συνδυάζοντας αξιοπιστία και μικρό κόστος κτήσης και χρήσης. Αντίστοιχα η Honda κατέβηκε στην Ινδία με κάθετη μονάδα ξεκινώντας την παρουσία της στην τεράστια αυτή χώρα με τον τρόπο που αρμόζει στην απήχηση που έχει στην Ινδία το όνομα αυτό, απευθείας χωρίς μεσάζοντες. Η Hero όμως είχε ήδη χτίσει τον δικό της μύθο και συμπληρώνοντας 8 εργοστάσια που δουλεύουν σε πλήρες ωράριο έφτιαχνε τις μοτοσυκλέτες που κυρίως ήθελαν οι Ινδοί.

Αυτή είναι η αξιοσημείωτη πορεία της τα τελευταία χρόνια:

Έτος
Πωλήσεις
Διάρκεια που χρειάστηκε να φτάσει
1994
1 εκατ.
10
2001
5
7
2004
10
3
2008
25
4
2013
50
5
2017
75
4
2021
100

4

 

Η Hero, όπως θα θυμάστε, μας απασχόλησε πρόσφατα ξανά καθώς βρίσκεται πίσω από το νέο εγχείρημα της επανεκκίνησης της Buell με απώτερο σκοπό την είσοδο στην αγορά των ΗΠΑ ενώ έτσι κι αλλιώς έχει κάνει μεγάλα βήματα στην ήπειρο εκεί, με μεγάλα ποσοστά σε χώρες της Λ. Αμερικής. Τελικός σταθμός για την Hero είναι φυσικά και η αγορά της Ευρώπης χωρίς όμως να βιάζεται καθώς γνωρίζει πολύ καλά πως για να γίνει αυτό, θα πρέπει να κατασκευάσει νέα μοντέλα. Και σύμφωνα με παλαιότερη δήλωση των ίδιων σε εμάς στο ΜΟΤΟ, θα κάνουν το βήμα μία και καλή, όταν και η αγορά της Ινδίας θα είναι έτοιμη να υποστηρίξει κάτι τέτοιο.

Προς το παρών συνεχίζουν ακάθεκτοι να κατασκευάζουν μοτοσυκλέτες σε τεράστιες ποσότητες και με ρυθμό ανάπτυξης που απαιτεί τεράστια βήματα στην εξέλιξη της παραγωγής, την προσθήκη εργοστασίων και τον έλεγχο των προμηθευτών.

Επίσημα η Hero ανεξαρτητοποιήθηκε από την Honda, είπαμε τα βήματα ήταν πολλαπλά, το 2011, με το λογότυπό της να παρουσιάζεται τον Αύγουστο στο Λονδίνο, την χώρα που κάθε Ινδός θέλει να διαπρέψει και σε έναν αγώνα κρίκετ μεταξύ Αγγλίας και Ινδίας. Σύμφωνα με τον παραπάνω πίνακα, βλέπετε πως η αλλαγή αυτή όχι μόνο δεν έβαλε φρένο στον ρυθμό ανάπτυξης αλλά ο διπλασιασμός των πωλήσεων κάθε πενταετία (σχεδόν) συνεχίζει αμείωτος. Ήδη όμως η ανάπτυξη της συνολικής αγοράς της Ινδίας κοντεύει να φτάσει στο προβλεπόμενο μέγιστο ετήσιο νούμερο συνολικών πωλήσεων και ακόμη κι αν το ξεπεράσει, δεν αναμένεται να είναι για πολύ. Αυτό σημαίνει πως ο ταχύτητος αυτός ρυθμός θα δείξει επιβράδυνση και θα αρχίσει για την Hero ένας κύκλος σκληρότερου ανταγωνισμού με τους υπόλοιπους κατασκευαστές. Έναν ανταγωνισμό ποιότητας και τεχνολογίας που ιδιαίτερα η Bajaj περιμένει εναγωνίως να ξεκινήσει πιο έντονα…

Βενζίνη τέλος για όσους δεν φορούν κράνος - Ξεκινά πανελλαδική καμπάνια

Από τους βενζινοπώλες μαζί με Υπουργεία Υγείας και Ανάπτυξης -Έμπνευση το βενζινάδικο στην Κίσσαμο
Βενζίνη Τέλος για όσους δεν φορούν κράνος
Από τον

Θοδωρή Ξύδη

13/12/2024

Πηγή έμπνευσης για τον κρατικό μηχανισμό και την πανελλαδική καμπάνια "Όχι Βενζίνη αν δεν φοράς Κράνος" αποτέλεσε η απόφαση πρατηρίου καυσίμων στην Κρήτη, να μην ανεφοδιάζει μοτοσυκλετιστές με βενζίνη αν δεν φέρουν κράνος.

Δεν πάνε παρά λίγα 24ωρα από τότε που το πρατήριο υγρών καυσίμων "ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΡΟΣΟΥΔΑΚΗΣ Κ ΣΙΑ ΟΕ" στην Κρήτη ανακοίνωσε ότι σταματά να ανεφοδιάζει μοτοσυκλετιστές που δεν φέρουν μαζί τους κράνος -και για τους συνεπιβάτες- με αφορμή την κηδεία του μόλις 17 ετών Ιωάννη Χριστουλάκη που έχασε τη ζωή του από τροχαίο δυστύχημα, έπειτα από πολυήμερη παραμονή στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου Χανίων με βαριές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις (διαβάστε περισσότερα εδώ).

Η ανακοίνωση του πρατηρίου, που προέτρεπε και τα υπόλοιπα πρατήρια να πράξουν το ίδιο, τελικά προκάλεσε τρομερή αίσθηση και αποτέλεσε πηγή έμπνευσης από την οποία ελπίζουμε να βγει κάτι καλό, αφού ακόμη και ένας μοτοσυκλετιστής να φορέσει κράνος χάρη σε αυτή καλό θα είναι.

Βενζίνη Τέλος για όσους δεν φορούν κράνος

Συγκεκριμένα η απόφαση για την πανελλαδική καμπάνια "Όχι Βενζίνη αν δεν φοράς Κράνος" ήρθε μετά από συνάντηση του προεδρείου της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδος με τον υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος σε τηλεοπτική του συνέντευξη έδωσε συγχαρητήρια στον βενζινοπώλη από τη Κίσσαμο για την πρωτοβουλία του.

Πώς ακριβώς θα συμμετέχουν τα Υπουργεία Υγείας και Ανάπτυξης σε αυτήν την καμπάνια μένει να διευκρινιστεί, ενώ μένει να δούμε πότε θα ξεκινήσει η πανελλαδική καμπάνια και η εφαρμογή της από τους πρατηριούχους αλλά και πώς θα αντιδράσουν όλοι εκείνοι που δεν χρησιμοποιούν κράνος κατά τις μετακινήσεις τους.

Όπως επίσης μένει να δούμε και την νομιμότητα του εγχειρήματος καθώς δεν είναι η δουλειά των εργαζομένων στα πρατήρια να κάνουν τους τροχονόμους. Για άλλη μια φορά φαίνεται πως σοβαρά πράγματα, όπως είναι η παιδεία στη χρήση οχημάτων, εξαντλείται από μέλη της κυβέρνησης με επικοινωνιακά τρικ. Μακάρι η Πολιτεία να κάνεις κάτι σοβαρό και συνολικό για την παιδεία στους ελληνικούς δρόμους.