Marc Marquez-Misano test: H Ducati δουλεύει ήδη για την επόμενη σεζόν

Ο Ισπανός 6ος ταχύτερος, με το βλέμμα στο 2026
H Ducati κοιτάζει ήδη την επόμενη σεζόν
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

16/9/2025

Η Ducati επικεντρώνει την προσοχή της ολοένα και περισσότερο στην επόμενη σεζόν, όπως φαίνεται και από τις δηλώσεις του Marc Márquez μετά το τεστ στο Misano, αλλά και από την ψαλίδα που έχει κλείσει έως έναν βαθμό στους τελευταίους αγώνες αναφορικά με την απόδοση των μοτοσυκλετών της.

Η Ducati ακολουθεί πιστά την στρατηγική που θέλει τον κατασκευαστή που κυριαρχεί σε μια μορφή αγώνα να στρέφει το βάρος της εξέλιξης στην επόμενη σεζόν κερδίζοντας έτσι πολύτιμο χρόνο έναντι των ανταγωνιστών του, παρά το γεγονός ότι με αυτόν τον τρόπο δίνει τη δυνατότητα στους υπόλοιπους να την πλησιάσουν.

Όταν μάλιστα έχουμε να κάνουμε με τον M.Marquez αυτό γίνεται ακόμη πιο δύσκολο για τους υπόλοιπους αφού ο Καταλανός, έχει χτίσει τεράστια διαφορά από τους διώκτες του με 11 νίκες σε Grand Prix και 14 σε Sprint και θα μπορούσε να καπαρώσει τον τίτλο ακόμη και στον επόμενο γύρο, στην Ιαπωνία αφού χρειάζεται να αυξήσει τη διαφορά που έχει από τον αδερφό του Alex μόλις τρεις βαθμούς. 

"Ήταν μια μεγάλη μέρα. Μετά τον απαιτητικό χθεσινό αγώνα, το σώμα μου δεν ήταν στο 100% και αποφασίσαμε να σταματήσουμε λίγο νωρίτερα", είπε ο Márquez στο Sky Italia.
"Ξαναδοκίμασα μερικά πράγματα, όπως το fairing και διαφορετικά ψαλίδια, με διάφορες τροποποιήσεις που μας βοήθησαν να καταλάβουμε πού ήταν καλύτερα και πού χειρότερα. Έτσι δουλέψαμε για να δούμε ποια κατεύθυνση να πάρουμε για το μέλλον και να φτάσουμε στη Βαλένθια ένα βήμα μπροστά".

Ο Márquez ήταν έκτος στον συνδυασμό χρόνων, με τον Pedro Acosta της KTM να ηγείται στην κατάταξη δοκιμάζοντας νέα set up για την Ducati του και να καταλάβει ακόμη περισσότερα πράγματα: "Συγκεντρωθήκαμε περισσότερο στο πίσω μέρος της μοτοσυκλέτας παρά στο εμπρός, γιατί με την απίστευτα υψηλή πρόσφυση που είχαμε σήμερα είναι δύσκολο να καταλάβεις πράγματα...Γι’ αυτό τα πιο σημαντικά πράγματα τα δοκιμάσαμε νωρίς το πρωί, όταν οι συνθήκες ήταν πιο κοντά σε αυτές του αγώνα".

Σχολιάζοντας τη διαφορά μεταξύ του fairing του 2024 και εκείνου του 2025, ο Márquez αποκάλυψε ότι μπορούσε να πετύχει τον ίδιο χρόνο, αλλά με διαφορετικό στιλ οδήγησης: "Με το ένα έχουμε περισσότερη ταχύτητα στη στροφή, με το άλλο περισσότερη σταθερότητα στο φρενάρισμα. Και τα δύο δουλεύουν καλά".

Θετικά κύλισε το τεστ και για τον Francesco Bagnaia που ολοκλήρωσε το τριήμερο έχοντας τον 8ο ταχύτερο γύρο, με πολλές αλλαγές και δοκιμές στη γεωμετρία και την κατανομή βάρους της GP25.

Τέλος ο αναβάτης εξέλιξης Michele Pirro δοκίμασε νέο αεροδυναμικό πακέτο για το εμπρός μέρος , τερματίζοντας 23ος.

WorldSBK: Οι επικρατέστεροι στην μάχη για τη θέση του Bulega στη Ducati

Βασικοί υποψήφιοι ο Franco Morbidelli και ο Manuel Gonzalez
morbidelli
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

30/7/2026

Με τον Nicolo Bulega να βρίσκεται ένα βήμα πριν από τη μεταγραφή του στη VR46 Ducati για το MotoGP του 2027, η Aruba.it Racing Ducati έχει ήδη στρέψει την προσοχή της στον διάδοχό του. Τα ονόματα που βρίσκονται στην κορυφή της λίστας είναι εκείνα των Franco Morbidelli και Manuel Gonzalez.

Ο Nicolo Bulega πραγματοποιεί μια εντυπωσιακή σεζόν στο WorldSBK, έχοντας κερδίσει σχεδόν όλους τους αγώνες μέχρι στιγμής και βρισκόμενος πολύ κοντά στην κατάκτηση του πρώτου του παγκόσμιου τίτλου. Παράλληλα, έχει συμμετάσχει στις δοκιμές της νέας Ducati MotoGP των 850 κ.εκ., ενώ όλα δείχνουν ότι το 2027 θα μετακινηθεί στα MotoGP με την ομάδα VR46 του Valentino Rossi.

Με τον Iker Lecuona να έχει ήδη ανανεώσει το συμβόλαιό του με την εργοστασιακή Ducati στο WorldSBK, απομένει μία μόνο διαθέσιμη θέση για το 2027.

Ο παλιός είναι αλλιώς - Το φαβορί της Ducati

Σύμφωνα με το πληροφορίες, ο Franco Morbidelli εμφανίζεται αυτή τη στιγμή ως το φαβορί για το κόκκινο γκαραζ.

Η πορεία του Ιταλού στα MotoGP φαίνεται να ολοκληρώνεται στο τέλος του 2026. Μετά τη σπουδαία σεζόν του 2020, όταν κατέκτησε τρεις νίκες και ολοκλήρωσε το πρωτάθλημα στη δεύτερη θέση με την Petronas Yamaha SRT, η καριέρα του δεν ακολούθησε ανάλογη πορεία.

Morbidelli

Η μετακίνησή του στην εργοστασιακή Yamaha δεν απέδωσε τα αναμενόμενα, ενώ η πρώτη του χρονιά με Ducati στην Pramac επηρεάστηκε από σοβαρό τραυματισμό πριν από την έναρξη της σεζόν. Από το 2025 αγωνίζεται με τη VR46, χωρίς όμως να έχει καταφέρει να επανέλθει στα επίπεδα απόδοσης του παρελθόντος.

Δημοσιεύματα αναφέρουν ότι ο επικεφαλής της Aruba Ducati, Serafino Foti, βλέπει θετικά την επιλογή του Morbidelli. Επιπλέον, η ιταλική του υπηκοότητα θεωρείται πλεονέκτημα για μια εργοστασιακή ιταλική ομάδα.

Ένα ακόμη στοιχείο υπέρ του είναι ότι χρησιμοποιεί συστηματικά μια Ducati Panigale V4 στις προπονήσεις της VR46 Academy, ενώ η μετάβαση του WorldSBK στα ελαστικά Michelin από το 2027 θα μπορούσε να διευκολύνει σημαντικά την προσαρμογή του, καθώς διαθέτει πολυετή εμπειρία με τα συγκεκριμένα ελαστικά από τα MotoGP.

Μα και ο νέος είναι ωραίος - Η εναλλακτική λύση

Ο δεύτερος βασικός υποψήφιος είναι ο Manuel Gonzalez, ο οποίος προηγείται στο πρωτάθλημα Moto2 με σημαντική διαφορά.

Παρά την εξαιρετική του πορεία, οι πιθανότητες να βρεθεί στα MotoGP το 2027 φαίνεται να μειώνονται, καθώς οι διαθέσιμες θέσεις είναι ελάχιστες. Έτσι, μια εργοστασιακή θέση στο WorldSBK θα αποτελούσε ιδιαίτερα ελκυστική επιλογή.

Manuel Gonzalez

Ο Ισπανός γνωρίζει ήδη το περιβάλλον των μοτοσυκλετών παραγωγής, αφού πριν μεταβεί στα Grand Prix είχε στεφθεί Παγκόσμιος Πρωταθλητής Supersport 300 το 2019, ενώ το 2021 ολοκλήρωσε τρίτος το παγκόσμιο Supersport.

Ωστόσο, σε αντίθεση με τον Morbidelli, δεν διαθέτει εμπειρία με τα ελαστικά Michelin ούτε με τις σύγχρονες μοτοσυκλέτες του WorldSBK, κάτι που θα μπορούσε να δυσκολέψει την προσαρμογή του.

Η τελική απόφαση εκκρεμεί

Η Ducati δεν έχει ακόμη λάβει την οριστική της απόφαση, όμως όλα δείχνουν ότι η επιλογή θα γίνει μεταξύ των Franco Morbidelli και Manuel Gonzalez, χωρίς πάντως να αποκλείονται εκπλήξεις με τόσους έμπειρους και γνωστούς αναβάτες να περισσεύουν από το MotoGP.

Αν τελικά ο Bulega μετακινηθεί στη VR46 για το MotoGP του 2027, η εργοστασιακή ομάδα του WorldSBK θα κληθεί να αποφασίσει αν θα επενδύσει στην εμπειρία ενός αναβάτη με πολυετή παρουσία στα MotoGP ή σε έναν από τους πιο ελπιδοφόρους νέους αναβάτες της Moto2.