Davide Tardozzi: "Ο Marc Marquez θα μας εκπλήσσει πάντα"

Δηλώσεις του Υπευθύνου της εργοστασιακής αγωνιστικής ομάδας της Ducati Lenovo για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα
MotoGP
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

27/10/2026

Ο επικεφαλής της Ducati Lenovo Team βλέπει τρεις από τους τέσσερις τελευταίους αγώνες να ευνοούν την Aprilia, αλλά υπολογίζει στην ικανότητα του Marquez να κάνει τη διαφορά στη μάχη του τίτλου.

Με τον Marc Marquez να προηγείται πλέον με 10 βαθμούς του Jorge Martin, ο Davide Tardozzi εκτιμά ότι η μάχη του τίτλου στα MotoGP παραμένει ανοιχτή, με την κατάσταση του τραυματισμένου αναβάτη της Aprilia και την παρουσία του Marco Bezzecchi να αποτελούν κρίσιμους παράγοντες ενόψει της συνέχειας.

Στο Phillip Island, ο Martin είχε μειώσει τη διαφορά από τον Marquez στους δύο βαθμούς πριν από το Σαββατοκύριακο, όμως η πτώση του στον αγώνα Sprint του Σαββάτου άλλαξε τα δεδομένα. Ο Ισπανός της Aprilia έχασε τον έλεγχο στη στροφή 8, ενώ μονομαχούσε με τον Marquez για την πρωτοπορία, και υπέστη κάταγμα στον καρπό του.

Ο τραυματισμός τον έθεσε εκτός του υπόλοιπου αγωνιστικού τριημέρου. Την Κυριακή, μάλιστα, ο αγώνας ακυρώθηκε λόγω περιορισμένης ορατότητας, η οποία δεν επέτρεπε την ασφαλή πτήση του ελικοπτέρου διακομιδής. Έτσι, η διαφορά στη βαθμολογία παρέμεινε στους 10 βαθμούς, ενόψει του αγώνα στη Sepang, με τη συμμετοχή του Martin να μην έχει ακόμη επιβεβαιωθεί.

Ο Tardozzi παραδέχθηκε ότι η Ducati έχασε μια ευκαιρία στην Αυστραλία, τονίζοντας ωστόσο ότι η ασφάλεια των αναβατών βρίσκεται πάνω από το αγωνιστικό αποτέλεσμα και τις εμπορικές προτεραιότητες. Για την πτώση του Martin, αναγνώρισε ότι ο Ισπανός ήταν ιδιαίτερα ανταγωνιστικός και εκτίμησε πως η μονομαχία με τον Marquez θα μπορούσε να συνεχιστεί μέχρι το τέλος του Sprint.

Η Ducati περιμένει ακόμη περισσότερα από τον Marquez

Ο Marquez έχει καλύψει μια διαφορά 102 βαθμών και πλέον προηγείται στο πρωτάθλημα, έχοντας κατακτήσει έξι νίκες σε Grand Prix και τέσσερις pole position μέσα στη σεζόν. Για τον Tardozzi, όμως, η καλύτερη εκδοχή του Ισπανού ενδέχεται να μην έχει εμφανιστεί ακόμη.

"Πιστεύω ότι οι καλύτεροι αγώνες του Marc είναι μπροστά μας. Μας εκπλήσσει πάντα", δήλωσε ο επικεφαλής της Ducati Lenovo Team, αναφερόμενος και στη διαχείριση που έκανε ο αναβάτης του κατά τη διάρκεια του Sprint στην Αυστραλία.

Ο Tardozzi εκτιμά ότι η Aprilia θα έχει το πλεονέκτημα σε τρεις από τους τέσσερις αγώνες που απομένουν, ενώ σε έναν από αυτούς θεωρεί ότι η Ducati μπορεί να είναι ταχύτερη. Παρά την εκτίμησή του για την ανταγωνιστικότητα της Aprilia, εμφανίζεται καθησυχασμένος από την παρουσία του Marquez στην ομάδα.

Ο Bezzecchi παραμένει στη διεκδίκηση

Ο Tardozzi δεν περιορίζει τη μάχη του τίτλου στον Martin. Ο Marco Bezzecchi βρίσκεται 50 βαθμούς πίσω από την κορυφή και, σύμφωνα με τον ίδιο, εξακολουθεί να έχει τη δυνατότητα να διεκδικήσει νίκες στους αγώνες που απομένουν.

"Εξαρτάται από την κατάσταση του Jorge, γιατί τρέφω τεράστιο σεβασμό για τον Marco. Οι 50 βαθμοί δεν είναι τίποτα. Πιστεύω ότι έχει τη δυνατότητα να κερδίσει κάθε αγώνα μέχρι το τέλος", δήλωσε.

Για τον Martin, η κατάσταση είναι πιο περίπλοκη. Ο τραυματισμός του θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό τις πιθανότητές του, καθώς θα πρέπει πρώτα να φανεί πόσο ανταγωνιστικός μπορεί να είναι μετά την επιστροφή του. Ο Tardozzi θεωρεί ότι οι αγώνες στη Sepang και στο Qatar θα δώσουν σαφέστερη εικόνα για την κατάστασή του.

Η Ducati διατηρεί το προβάδισμα με τον Marquez, αλλά η συνέχεια εξαρτάται τόσο από την απόδοση της μοτοσυκλέτας απέναντι στην Aprilia όσο και από το αν ο Martin θα μπορέσει να περάσει τον ιατρικό έλεγχο και να επιστρέψει χωρίς σημαντικούς περιορισμούς από τον τραυματισμό του.

 

Jorge Martín: Τα παίζει όλα για όλα και ταξιδεύει στη Μαλαισία - Παρά το κάταγμα στο χέρι

Μέρα με τη μέρα θα αξιολογείται η κατάστασή του - 1ος στόχος να ξεκινήσει στις FP1
Jorge Martín
Από τον

Παύλο Καρατζά

27/10/2026

Παρά το κάταγμα στο χέρι που υπέστη κατά την πτώση του στο αγώνα Sprint του αυστραλιανού GP, ο Ισπανός θα ταξιδέψει μέχρι τη Μαλαισία για τον επόμενο αγώνα, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση της Aprilia Racing.

Οι τελευταία γύροι του MotoGP είναι σχεδόν συνεχόμενοι, αφού μεταξύ 23 Οκτώβρη και 29 Νοέμβρη λαμβάνουν χώρα 5 σύντομοι αγώνες Sprint και 5 κανονικοί αγώνες που θα διαμορφώσουν την τελική βαθμολογία και θα αναδείξουν τον Παγκόσμιο Πρωταθλητή για το 2026. Αυτό το Σαββατοκύριακο μάλιστα διεξάγεται ο 19ος γύρος στην Μαλαισία και ο Jorge Martín, ο οποίος διεκδικεί τον τίτλο, δείχνει αποφασισμένος να κάνει ό,τι μπορεί να έχει πιθανότητες να τον κερδίσει, ειδικά μετά την ακύρωση του κυρίως αγώνα στην Αυστραλία λόγω κακοκαιρίας, η οποία μείωσε σημαντικά τις απώλειες που θα είχε σε βαθμούς.

Τους δύο κύριους διεκδικητές Marc Marquez και Jorge Martín χωρίζουν μόλις 10 βαθμοί, όμως ο Jorge Martín φέρει πλέον και έναν σημαντικό τραυματισμό, αφού έπεσε στον αγώνα Sprint, και υπέστη κάταγμα στην κεφαλή της κερκίδας του δεξιού του χεριού. Το κάταγμα δεν είναι πλήρες και οι ιατρικές εξετάσεις του Ισπανού δείχνουν ότι δεν απαιτεί χειρουργική επέμβαση. Όμως έφερε στην επιφάνεια και έναν παλιότερο τραυματισμό στην ίδια περιοχή που δυσχεραίνει περαιτέρω το έργο του Martín. Βέβαια, ο τραυματισμός αυτός δεν δείχνει να πτοεί τον Μαδριλένο, ο οποίος θα ταξιδέψει κανονικά στη Μαλαισία. Εκεί θα εκτιμηθεί περαιτέρω η κατάστασή του.

Ο Ισπανός αναβάτης αναμένει την άφιξη του έμπιστου φυσιοθεραπευτή του, Aitor Tomas, στη Μαλαισία, ο οποίος έχει αναλάβει την αποκατάστασή του, ενώ και ο Dr Angel Charte, ιατρικός διευθυντής του MotoGP, θα κάνει επίσης ό,τι είναι δυνατόν για να διασφαλίσει ότι ο Martín θα είναι έτοιμος να συμμετέχει στη FP1 την Παρασκευή το πρωί.

“Λαμβάνω τη θεραπεία που χρειάζομαι για να αναρρώσω από τον τραυματισμό και να φτάσω στη Sepang στην καλύτερη δυνατή κατάσταση. Είναι αδύνατο να κάνουμε προβλέψεις. Πρέπει να αξιολογούμε την κατάσταση μέρα με τη μέρα”, δήλωσε ο Martin που δείχνει έτοιμος για όλα, αφού τόσο αυτός όσο και η ομάδα του γνωρίζουν πολύ καλά ότι αν δεν προσπαθήσει έστω να αγωνιστεί στη Μαλαισία, ο M.Marquez θα βάλει για τα καλά πλώρη για τον 10ο τίτλο στην καριέρα του και τον 8ο στη μεγάλη κατηγορία.