Honda CB400 / CBR400RR – Τα μικρομεσαία τετρακύλινδρα επανέρχονται!

Πιθανώς να τα δούμε και με τον ηλεκτρονικό συμπλέκτη E-Clutch
motomagHonda CB 400 / CBR 400RR – Τα μικρομεσαία τετρακύλινδρα επανέρχονται!
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

15/2/2024

Πληροφορίες που μας έρχονται από την Ιαπωνία, θέλουν τη Honda να ετοιμάζει τον ανταγωνιστή του ZX-4R, ρίχνοντας στον στίβο μάχης δύο διαφορετικά μοντέλα, ένα γυμνό και ένα supersport, τα οποία θα μοιράζονται τον ίδιο τετρακύλινδρο εν σειρά κινητήρα, ενώ πιθανότατα θα εφοδιάζονται με το σύστημα E-Clutch, το οποίο παρουσιάστηκε στην EICMA 2023.

Η παρουσίαση των ZX-4R και ZX-4RR μάλλον δεν ξύπνησε μόνο αναμνήσεις σε εμάς από τη δεκαετία του ’90 που οι τετρακύλινδρες sport μοτοσυκλέτες 400 κυβικών αλώνιζαν τους ελληνικούς δρόμους και αποτελούσαν όνειρο πολλών πιτσιρικάδων της εποχής. Με την παρουσίαση των μικρομεσαίων τετρακύλινδρων, η Kawasaki φαίνεται ότι άνοιξε τον ασκό του αιόλου, δίνοντας πνοή ζωής σε μία κατηγορία που η τεχνολογία και οι αυστηροί περιορισμοί ρύπων είχαν αφήσει στη λήθη του παρελθόντος.

Honda CB 400 / CBR 400RR – Τα μικρομεσαία τετρακύλινδρα επανέρχονται!

Πληροφορίες που μας έρχονται από τη χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου, θέλουν τη Honda να μπαίνει στον νέο χορό που πρώτη σήκωσε το μαντήλι η Kawasaki και έπιασε αμέσως μετά η Kove, επαναφέροντας τα θρυλικά CB400 Super Four και CBR400RR. Μάλιστα, σύμφωνα πάντα με τον ιαπωνικό ειδικό τύπο, τα νέα τετρακύλινδρα της Honda θα εφοδιαστούν -είτε στην βασική, είτε σε ξεχωριστή έκδοση, αν και μάλλον το δεύτερο- με το σύστημα ηλεκτρονικού συμπλέκτη E-Clutch, που είδαμε στην EICMA 2023 και έχουμε αναλύσει εκτεταμένα. Η ίδια η Honda άλλωστε έχει πει ότι θα δούμε το συγκεκριμένο σύστημα και σε άλλες μοτοσυκλέτες της.

Honda CB 400 / CBR 400RR – Τα μικρομεσαία τετρακύλινδρα επανέρχονται!

Η κύρια αγορά στην οποία απευθύνονται τα εν λόγω μοντέλα, είναι αυτή της Κίνας όπου η ζήτηση για μεσαίου κυβισμού σπορ μοτοσυκλέτες είναι διαρκώς αυξανόμενη. Η παραγωγή τους, θα γίνεται εντός συνόρων, μέσω της θυγατρικής Honda Motorcycles Shanghai, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει τις εργασίες της τον Απρίλιο του έτους που διανύουμε. Για τις έξω από το Σινικό Τείχος αγορές και αυτή της Ιαπωνίας, φαίνεται ότι η Honda σχεδιάζει μία έκδοση 500 κυβικών.

Η Honda έχει να παρουσιάσει έναν πραγματικά καινούργιο τετρακύλινδρο από το μακρινό 1986 και την έλευση του CBR400R, ενώ το CB400 Super Four βγήκε τελευταία φορά από την παραγωγή για την ιαπωνική αγορά, το 2022. Όσον αφορά την απόδοση, θεωρούμε βέβαιο ότι ο τετρακύλινδρος κινητήρας της Honda θα βρίσκεται στην περιοχή των 70 ίππων, με στόχο να ανταγωνιστεί το ισχυρότερο τετρακύλινδρο 400 κυβικών των “πράσινων”, που με την χρήση Ram Air αγγίζει τους 79 ίππους!

Honda CB 400 / CBR 400RR – Τα μικρομεσαία τετρακύλινδρα επανέρχονται!

Η πιθανότερη εκδοχή θέλει τα νέα μοντέλα να μπαίνουν στην παραγωγή το 2025, επομένως μπορούμε να περιμένουμε να κάνουν την πρώτη τους εμφάνιση ακόμα και μέσα στο 2024. Η αγορά της Κίνας και τα τεράστια νούμερα πωλήσεων που εμφανίζει κάθε χρόνο, έχουν την δύναμη να αλλάξουν την ροή των πραγμάτων και την κατεύθυνση των κατασκευαστών. Το γεγονός ότι η Kawasaki έφερε και στην ευρωπαϊκή αγορά το δικό της τετρακύλινδρο, σημαίνει ότι οι πιθανότητες είναι υπέρ μας, όσον αφορά για το αν ο νέος κινητήρας της Honda θα κάνει την απόβασή του και στα μέρη μας.

Στην Ελλάδα, τα τετρακύλινδρα supersport άφησαν την δική τους εποχή, την δεκαετία του ’90, με πολλά μοντέλα να έρχονται ως παραεισαγωγή από την Ιαπωνία. Ειδικά για τους παλαιότερους μοτοσυκλετιστές, λοιπόν, χτυπά σε έναν από τους πιο βασικούς λόγους -αν όχι στον κυριότερο- για αγορά μοτοσυκλέτας, το συναίσθημα.

Ετικέτες

Rieju MR Hard Enduro Replica Alfredo Gomez – Ξεχωριστή έκδοση περιορισμένης παραγωγής

Δημιουργήθηκε ως φόρος τιμής στον αναβάτη της εταιρείας, σε μόλις 100 αντίτυπα
motomagRieju MR Hard Enduro Replica Alfredo Gomez – Ξεχωριστή έκδοση περιορισμένης παραγωγής
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

26/4/2024

Χρησιμοποιώντας ως βάση το enduro μοντέλο της, MR Pro, η Rieju παρουσίασε μία ειδική hard enduro έκδοση θέλοντας να τιμήσει τον αναβάτη της Alfredo Gomez, η οποία θα παραχθεί σε μόλις 100 αντίτυπα, ενώ εξοπλίζεται με εξαρτήματα τα οποία έχουν δημιουργηθεί αποκλειστικά και μόνο για αυτή την έκδοση, κουβαλώντας πολλά στοιχεία που έρχονται κατευθείαν από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα.

Αν και με παρόμοια βάση, οι μοτοσυκλέτες που χρησιμοποιούνται για τους Hard Enduro αγώνες έχουν ορισμένες σημαντικές διαφορές από τις “απλές” enduro. Τα πιο ουσιαστικά στοιχεία που βλέπουμε να διαφέρουν είναι ο τρόπος απόκκρισης του κινητήρα, αλλά και η αρκετά μεγαλύτερη προστασία των Hard Enduro μοντέλων, καθώς καλούνται να ανταπεξέλθουν σε ακόμη πιο σκληρές συνθήκες και εμπόδια.

Rieju MR Hard Enduro Replica Alfredo Gomez – Ξεχωριστή έκδοση περιορισμένης παραγωγής

Με αφορμή την ένταξη του Alfredo Gomez στους κόλπους της, η Rieju, με αρκετά μακρά πορεία στους εκτός δρόμου αγώνες, φέρνει την ειδική έκδοση περιορισμένης παραγωγής MR Hard Enduro Replica Alfredo Gomez, η οποία εξοπλίζεται με πολλά εξαρτήματα, δημιουργημένα αποκλειστικά για αυτή την έκδοση. Σε αντίθεση με το Enduro, εδώ χρειαζόμαστε ακόμη πιο άμεση απόκριση, που θα διευκολύνει την διάβαση από μεγάλα τεχνητά εμπόδια. Για να το καταφέρουν αυτό, οι μηχανικοί της ισπανικής εταιρείας έκαναν αλλαγές στον κύλινδρο του δίχρονου κινητήρα, μεταφέροντας πιο χαμηλά την εισαγωγή. Η ειδικά κατασκευασμένη εξάτμιση OXA “Alfredo Gomez” συνδυάζεται με καρμπυρατέρ Keihin PWK 36. Όλα αυτά έχουν γίνει με μόνο ένα στόχο: την βελτιωμένη συμπεριφορά της μοτοσυκλέτας στις απαιτητικές συνθήκες του Hard Enduro.

Η παχιά και ανθεκτική ποδιά του MR Hard Enduro Replica Alfredo Gomez είναι πολυκαρμπονική, καλύπτοντας ολόκληρο το κάτω μέρος του κινητήρα, μέχρι και το μοχλικό του πίσω αμορτισέρ. Ο μπροστινός δίσκος προστατεύεται από ένα αεριζόμενο κάλυμμα, με τα ανοδιωμένα μαύρα πλαστικά προστατευτικά του πιρουνιού να έρχονται από την Polisport. Κάλυμμα έχουμε και για τον πίσω τροχό, κατασκευασμένο από αλουμίνιο ανωδιωμένο σε κόκκινο χρώμα, ίδιο με τον οδηγό της αλυσίδας AXP, για να ταιριάζουν με την υπόλοιπη μοτοσυκλέτα. Το ψυγείο έχει καλυφθεί από μεταλλικά προστατευτικά, τα οποία προστατεύουν το ευαίσθητο αυτό κομμάτι, ιδιαίτερα στις πλευρικές πτώσεις, που είναι και οι πιο συνήθεις. Το καπάκι του συμπλέκτη είναι ενισχυμένο, με στόχο να αντέχει τα χτυπήματα σε πέτρες και τσιμέντα, ενώ αποτελεί δημιουργία του αγωνιστικού τμήματος Rieju Power Parts Factory.

Rieju MR Hard Enduro Replica Alfredo Gomez – Ξεχωριστή έκδοση περιορισμένης παραγωγής

Ένα ακόμα στοιχείο που βρίσκεται αποκλειστικά στην περιορισμένης παραγωγής έκδοση είναι οι χειρολαβές στο μπροστινό φτερό και στο τελείωμα της σέλας πίσω, οι οποίες χρησιμεύουν για να τραβήξεις την μοτοσυκλέτα σε περίπτωση που βρεθείς κολλημένος σε μία δύσκολη κατάσταση. Τα μαρσπιέ είναι ατσάλινα, για μεγαλύτερη αντοχή, τόσο όσον αφορά το βάρος του αναβάτη, όσο και τα χτυπήματα που δέχονται στους αγώνες Hard Enduro.

Όπως και στο enduro μοντέλο βάσης, MR Pro, το ψυγείο εξοπλίζεται με ανεμιστήρα, ο οποίος ενεργοποιείται ηλεκτρονικά. Η μετάδοση έχει κοντύνει, με το μπροστινό γρανάζι να έχει 12 δόντια, έχοντας ως στόχο την πιο άμεση απόκριση και την αυξημένη ροπή από χαμηλά. Ο LED προβολέας έχει προστατευτικό κάλυμμα, που τον προστατεύει από πέτρες και πτώσεις. Τα ελαστικά πρώτης τοποθέτησης είναι τα Mitas Terraforce, ίδια με αυτά που χρησιμοποιεί ο Alfredo Gomez στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα.

Rieju MR Hard Enduro Replica Alfredo Gomez – Ξεχωριστή έκδοση περιορισμένης παραγωγής

Οι αναρτήσεις της Kayaba έρχονται από το MR Pro, με το ανεστραμμένο τηλεσκοπικό πιρούνι 48 χιλιοστών με τεχνολογία κλειστού φυσιγγίου να είναι πλήρως ρυθμιζόμενο. Τα καλάμια έχουν επίστρωση DLC για λιγότερες απώλειες από την τριβή και πιο σταθερή απόδοση. Ίδια η συνθήκη και για το μονό πίσω αμορτισέρ, το οποίο εδράζεται στο ψαλίδι με μοχλικό.

Κερασάκι στην τούρτα της περιορισμένης έκδοσης MR Hard Enduro Replica Alfredo Gomez αποτελεί ο αριθμός “89” στα πλαστικά, τον οποίο χρησιμοποιεί ο εργοστασιακός αναβάτης της Rieju.

Ετικέτες