Husqvarna Norden 901 Concept 2020 - EICMA: Ένα από τα πιο ποθητά πρωτότυπα [video]

Με τον κινητήρα του 890 Duke
Από τον

Πάνο Καραβοκύρη

5/11/2019

Υλικό για κάθε φανατικό της περιπέτειας που φαντάζεται οάσεις και Dakar παρουσίασε η Husqvarna με το προτύπο μεν υπαρκτό δε Norden 901 που φέρει το νέο κινητήρα που παρουσίασε η ΚΤΜ με το νέο Duke 890.

Το πρώτο ουσιαστικά μοντέλο της Husqvarna που μπαίνει στην οικογένεια των μεσαίων on off, με μια μοτοσυκλέτα που δεν προϋπάρχει σαν ΚΤΜ με άλλα χρώματα, αλλά αποτελεί την πρώτη προσπάθεια της εταιρείας στην κατηγορία.

Μεγάλο σχετικά φαίρινγκ για καλή προστασία από αέρα χώματα και λάσπες, μπόλικη σέλα για αναβάτη και συνεπιβάτη και γενικά μια μοτοσυκλέτα που δείχνει ότι θα τρέφεται με ταξίδια σε άσφαλτο και χώμα.

Δείτε το πλούσιο φωτογραφικό υλικό στο τέλος του άρθρου και το video της παρουσίασης

Ο πίνακας των οργάνων είναι εξίσου εντυπωσιακός καθώς αποτελείται από μια έγχρωμη οθόνη σχετικά μεγάλων διαστάσεων, ενώ από πάνω της φαίνεται πως υπάρχει προεγκατεστημένη η βάση για την στήριξη των smartphone και βλέποντάς τα από μακριά, θυμίζουν ελαφρώς roadbook.

Πραγματικά έξυπνη η ιδέα της Husqvarna να τοποθετήσει την βάση σε αυτό το σημείο και ευχόμαστε να το δούμε στην παραγωγή, μιας και έτσι οι αναβάτες δεν θα είναι αναγκασμένοι να αγοράζουν αντίστοιχες βάσεις που δένουν στο τιμόνι και δείχνουν αρκετά παράτερες.

Οι τροχοί είναι 21 ιντσών εμπρός και 18 πίσω, κάνοντας ξεκάθαρες τις χωμάτινες καταβολές, όπως και οι αναρτήσεις της WP και οι θηριώδης τιμονόπλακες. Εντυπωσιάζει η απόσταση της μοτοσυκλέτας από το έδαφος, όσο και η προστασία του κινητήρα που είναι εντελώς κρυμμένος, ενώ το πρωτότυπο αυτό σφύζει και από κάγκελα προστασίας. Κόσμημα είναι το θηριώδες μαύρο ψαλίδι με τα ενισχυτικά νεύρα, όπου στην επάνω πλευρά του εδράζεται το αμορτισέρ χωρίς μοχλικό! Θα θέλαμε πολύ να το δούμε σε παραγωγή, έχοντας έστω και αυτό το εμπρός φανάρι, που μας θυμίζει έντονα αυτό των Svart και Vitpilen, ενώ από άλλες εποχές είναι και τα προστατευτικά των δικσκοφρένων.

Θυμηθείτε: ΚΤΜ CEO Stefan Pierer: Όλα στη φόρα!

Στην άκρως αποκαλυπτική συνέντευξη του κ. Pierer που έχουμε στο τεύχος 600 του ΜΟΤΟ που κυκλοφορεί, ο πρόεδρος της KTM αναφέρει πως τα πρώτα μοντέλα της Husqvarna με τον δικύλινδρο κινητήρα του 890 Duke θα βγουν από τη γραμμή παραγωγής ως μοντέλα του 2022.

Το concept δείχνει πως βρίσκεται σε αρκετά προχωρημένο στάδιο της εξέλιξής του, ενώ μάλιστα συνοδευόταν και από πολλά αξεσουάρ, όπως τις πλαϊνές τσάντες πίσω, ωστόσο ανυπομονούμε να το δούμε στην τελική του μορφή. 

 

UPDATE:

Husqvarna NORDEN 901 Concept: Βγαίνει στην παραγωγή άμεσα! - Με τόσα θετικά σχόλια η Husqvarna πήρε την απόφαση

Ετικέτες

CFMOTO 500SR VOOM – Το supersport που περιμέναμε, με ρετρό εμφάνιση

Διαφορετικό από το πρωτότυπο που είχαμε δει στην επίσκεψή μας στη Κίνα
motomagCFMOTO 500SR VOOM – Το supersport που περιμέναμε, με ρετρό εμφάνιση
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

16/5/2024

Ένα teaser βίντεο επέλεξε η CFMOTO για να μας παρουσιάσει το πρώτο της τετρακύλινδρο supersport μοντέλο της, με την ρετρό εμφάνιση να χαρακτηρίζεται από τους δύο στρογγυλούς προβολείς μπροστά και το γεμάτο καμπύλες φαίρινγκ, που μας φέρνει στο μυαλό ιαπωνικές μοτοσυκλέτες της κατηγορίας, της δεκαετίας του 1990.

Την προηγούμενη χρονιά, είχαμε ταξιδέψει μέχρι την Κίνα για να επισκεφτούμε τις τεράστιας έκτασης εγκαταστάσεις της CFMOTO. Εκεί, στα πλαίσια της CFMOTO DAY,  είχαμε την ευκαιρία να δούμε από κοντά δύο μοτοσυκλέτες σε πρωτότυπη μορφή, οι οποίες μας αποκάλυψαν ταυτόχρονα το μελλοντικό πλάνο της εταιρείας για στροφή στις σπορ μοτοσυκλέτες. Το ένα εξ αυτών, προστατευμένο κάτω από ένα γαλάζιο κάλυμμα, ήταν το μελλοντικό τότε 500SR, το οποίο εξοπλιζόταν με τον πρώτο τετρακύλινδρο εν σειρά κινητήρα που κατασκεύασε η ίδια η CFMOTO.

CFMOTO 500SR VOOM – Το supersport που περιμέναμε, με ρετρό εμφάνιση

Αν και ντυμένο με καμουφλάζ, μπορούσαμε να διακρίνουμε ότι μιλάμε για μία σύγχρονη σχεδιαστικά μοτοσυκλέτα, με έντονες γραμμές και μπόλικες γωνίες στα φαίρινγκ. Αυτό περιμέναμε να δούμε, όταν με το καλό θα έβγαινε στην παραγωγή. Η CFMOTO, όμως, είχε άλλα σχέδια, δείχνοντάς μας με ένα teaser βίντεο το 500SR VOOM. Ο screamer κινητήρας καλύπτεται από φαίρινγκ, τα οποία χαρακτηρίζονται από καμπύλες, με στρογγυλά φωτιστικά σώματα που φέρνουν στο μυαλό μας supersport μοντέλο προηγούμενων δεκαετιών, με το πρώτο που μας έρχεται στο μυαλό να είναι το CBR900RR του 1992. Μονάχα τα αεροδυναμικά βοηθήματα στα πλαϊνά του φαίρινγκ μας ξεχωρίζουν έντονα, έχοντας ωστόσο μικρό μέγεθος, ώστε να μην αφαιρούν πολλούς πόντους από την ρετρό εμφάνιση.

CFMOTO 500SR VOOM – Το supersport που περιμέναμε, με ρετρό εμφάνιση

Οι προβολείς, όμως, κρύβουν και μία ακόμα λειτουργία. Παρατηρώντας πιο προσεκτικά, βλέπουμε ότι τα LED φωτιστικά σώματα ανάβουν γύρω γύρω, ενώ το κέντρο τους παραμένει σκοτεινό, καλύπτοντας επιμελώς το Ram-Air, με το οποίο η CFMOTO εξοπλίζει το νέο της supersport. Μία όμορφη και έξυπνη σχεδιαστική πινελιά, που χαρίζει ξεχωριστεί ταυτότητα στο 500SR VOOM. Ένα ακόμη όμορφο στοιχείο είναι τα δύο κοντά τελικά, τα οποία θυμίζουν aftermarket, ενώ βγαίνουν ψηλά δεξιά και αριστερά. Κοιτάζοντάς τα από πίσω μοιάζει να είναι στην ίδια ευθεία με τα φλας, με το στρογγυλό φωτιστικό σώμα πίσω να φέρνει κάτι από το NSR250R της Honda, χαρίζοντας ταυτόχρονα ένα φουτουριστικό 3D αποτέλεσμα, όταν δεν πατάς φρένο.

CFMOTO 500SR VOOM – Το supersport που περιμέναμε, με ρετρό εμφάνιση

Κοιτάζοντας το 500SR VOOM από το πλάι, όπου είναι εκτεθειμένο και ένα τμήμα του πλαισίου, βλέπουμε ότι ολόκληρο το σύνολο δένει αρμονικά με τις καμπύλες να διατρέχουν ολόκληρη την μοτοσυκλέτα. Κρίνοντας από την θέση του ρεζερβουάρ και των μαρσπιέ, υποπτευόμαστε ότι η εργονομία της θέσης οδήγησης δεν θα ακολουθεί την επιθετική στάση των supersport. Μάλλον περισσότερο θα θυμίζει αυτή του XSR 900GP της Yamaha, ρίχνοντας λιγότερο βάρος στους καρπούς και τους πήχεις του αναβάτη, σε σύγκριση με αυτό που έχουμε συνηθίσει στην κατηγορία. Οι δύο ξεχωριστές σέλες έχουν μεγάλη απόσταση μεταξύ τους, όμως είναι θετικό δείγμα ότι η CFMOTO δεν έχει ακολουθήσει την φιλοσοφία που έχουμε δει στα 450NK / SR και 800NK, δίνοντας μεγαλύτερη φροντίδα στην θέση του συνεπιβάτη. Πιθανότατα, στον κατάλογο των αξεσουάρ να υπάρχει και κάλυμμα – ή κοκωβιός για τους νοσταλγούς των δεκαετιών του ’80 και του ’90 – δίνοντας μία πιο επιθετική εμφάνιση στο 500SR VOOM.

CFMOTO 500SR VOOM – Το supersport που περιμέναμε, με ρετρό εμφάνιση

Στον βασικό εξοπλισμό βλέπουμε ότι τα όργανα είναι σύγχρονα, με την έγχρωμη TFT οθόνη να προσφέρει πλήθος πληροφοριών. Ένα ακόμη στοιχείο του σήμερα είναι το σταμπιλιζατέρ τιμονιού, που υπάρχει στο πάνω μέρος της άνω τιμονόπλακας. Οι καθρέπτες στα άκρα των κλιπ-ον μπορεί να χαρίζουν πόντους στην ρετρό εμφάνιση, όμως όπως έχουμε πει, αυτή η τοποθέτηση επηρεάζει την σταθερότητα της μοτοσυκλέτας, ιδιαίτερα όσο τα χιλιόμετρα ανεβαίνουν.

CFMOTO 500SR VOOM – Το supersport που περιμέναμε, με ρετρό εμφάνιση

Η CFMOTO έχει επιλέξει να μην προχωρήσει σε κάποια ανακοίνωση σχετικά με τα τεχνικά χαρακτηριστικά του κινητήρα. Τα μόνα που γνωρίζουμε μέχρι στιγμής, είναι ότι το νέο μοντέλο θα εξοπλίζεται σίγουρα με μία τετρακύλινδρη εν σειρά μονάδα, με την CFMOTO να έχει ήδη ανακοινώσει την τελική ταχύτητα, που φτάνει τα 230 χ.α.ω. Σε κάθε περίπτωση, τα άμεσα σχέδια της εταιρείας δυστυχώς δεν περιλαμβάνουν την Ευρώπη στα σχέδια της. Οπότε μην περιμένετε να δείτε τον screamer των 500 κυβικών προς τα μέρη μας. Αποτελεί, ωστόσο, ένα βήμα μπροστά και τον προπομπό ενός επερχόμενου superbike, που πιθανότατα θα δούμε και στην Ευρώπη.

CFMOTO 500SR VOOM – Το supersport που περιμέναμε, με ρετρό εμφάνιση CFMOTO 500SR VOOM – Το supersport που περιμέναμε, με ρετρό εμφάνιση

Τα πρώτα πλάνα από την CFMOTO:

Ετικέτες