Γράφτηκε από: 
τον Μπάμπη Μέντη

KTM 890 Duke R 2020-EICMA: Φούσκωσε τα μπράτσα του

Περισσότερα κυβικά, καλύτερα φρένα και αναρτήσεις

Ήταν αναμενόμενο πως θα βλέπαμε σύντομα την έκδοση R του μεσαίου streetfighter της ΚΤΜ, που θα πρόσφερε καλύτερες αναρτήσεις από τις μη-ρυθμιζόμενες του 790 και καλύτερα φρένα από τα J.Juan (όχι πως στα φρένα υπήρχε ιδιαίτερο πρόβλημα, αλλά το όνομα Brembo είναι selling point στις premium μοτοσυκλέτες).

Τελικά η KTM έκανε την έκπληξη, προσθέτοντας 90 επιπλέον κυβικά, που ανεβάζουν την ιπποδύναμη στους 119 ίππους από 105 του 790. Για την αύξηση του κυβισμού άλλαξαν τον στρόφαλο, αυξάνοντας τη διαδρομή του εμβόλου στα 68,8mm και την διάμετρο στα 90,7mm. Ταυτόχρονα ο κόφτης των στροφών ανέβηκε 500 τροφές πιο πάνω και τώρα είναι στις 10.500. Η θεωρητική συμπίεση έχει ανέβει στο 13:1 από 12,7:1 του 790 και οι βαλβίδες έχουν μεγαλύτερη διάμετρο, τόσο οι εισαγωγής, όσο και οι εξαγωγής. Μαζί με τη συνολική μείωση του βάρους κατά 3,3 κιλά, το 890 Duke R είναι 14 ίππους δυνατότερο και την ίδια στιγμή ελαφρύτερο στα μόλις 166 κιλά (χωρίς υγρά)Το 1,1 κιλό εξοικονομήθηκε από τους δίσκους και τις δαγκάνες της Brembo, παρά το γεγονός πως είναι μεγαλύτερα σε μέγεθος. Φυσικά έχει ρυθμιζόμενο ABS με ειδικό mode για οδήγηση supermoto που επεμβαίνει μόνο στον εμπρός τροχό.

Υπάρχει πλούσιο φωτογραφικό υλικό και το video της παρουσίασης στο τέλος του άρθρου

Γενικά τα ηλεκτρονικά του 790 Duke ήταν κορυφαία στην κατηγορία, οπότε δεν υπήρχε λόγος να ασχοληθούν με αυτόν τον τομέα στο 890 Duke R. Με τις αναρτήσεις όμως είχαν θέμα και πράγματι οι Αυστριακοί έκαναν το καθήκον τους βάζοντας ένα πλήρως ρυθμιζόμενο σετάκι από τον κατάλογο των Powerparts της θυγατρικής WP, που ρυθμίστηκε ειδικά για το 890 Duke R.

Διαφορετικά είναι και τα ελαστικά πρώτης τοποθέτησης, που την θέση των Maxxis του 790 έχει πάρει ένα ζευγάρι Michelin Power Cup II. Τέλος, η θέση οδήγησης είναι λίγο πιο επιθετική, με την σέλα να έχει ψηλώσει κατά 15mm σπρώχνοντας το πάνω μέρος του σώματος του αναβάτη ελαφρώς πιο μπροστά.

Update: Δείτε εδώ αποκλειστικά, τις πρώτες εντυπώσεις από την οδήγηση του νέου ΚΤΜ 890 Duke R!

Tags: