Νέο BMW R 1250 R Roadster 2023: Με τεχνολογία ShiftCam, 136 ίππους, DBC στον βασικό εξοπλισμό

Ανανέωση για την πρόταση της BMW στο τομέα «επαρχιακός»
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

27/10/2022

Η πρόταση της BMW για βόλτες σε επαρχιακούς γεμάτους στροφές αλλά και ταξίδια, ανανεώνεται για το 2023 και παρουσιάστηκε σήμερα 27/10/2022 με τις αλλαγές που προσφέρει για την επόμενη σεζόν.

Τις Άλπεις και τα «Πάσα» τους, όπως και τους άδειους επαρχιακούς, διπλός ή μόνος, αναφέρει η BMW σαν τον στόχο του R 1250 R και με τις Euro5 προδιαγραφές να σε προστατεύουν από τα πρόστιμα για τον ήχο που ισχύουν σε πολλά από αυτά τα μέρη. Όπως κάθε μοντέλο της σειράς R, εξοπλίζεται με τον γνωστό boxer στην έκδοση με ShiftCam που αλλάζει τον χρονισμό των βαλβίδων επεμβαίνοντας στο προφίλ των εκκεντροφόρων με ένα απλό μηχανισμό, που δεν προσθέτει ιδιαίτερο βάρος ή επικίνδυνη πολυπλοκότητα.

Με τα πλάνα της BMW για αλλαγή του boxer κινητήρα από το 2024 να έχουν αποκαλυφθεί, το R 1250 R εξοπλίζεται ώστε να αποτελεί μία ευκαιρία, πάντα εντός πλαισίων και συγκριτικά με τον προκάτοχο. Στον βασικό εξοπλισμό το Dynamic Traction Control (DTC) καθώς και μία νέα "ECO" χαρτογράφηση για τον κινητήρα με τα Riding Modes Pro να παραμένουν στον πρόσθετο εξοπλισμό.

Το ABS Pro όμως, όπως και το Dynamic Brake Control  - DBC ανήκουν στον βασικό εξοπλισμό. Το ABS αξιοποιεί τα δεδομένα της IMU για την θέση της μοτοσυκλέτας στον χώρο και προσαρμόζει αντίστοιχα την λειτουργία του. Αυτό σημαίνει πως αναγνωρίζει την κλίση της μοτοσυκλέτας και συνδυάζοντας τον ρυθμό περιστροφής της γκαζιέρας, τις στροφές του κινητήρα και την ταχύτητα, προσαρμόζεται στην οδήγηση του αναβάτη για να λειτουργήσει βοηθητικά στην γρήγορη οδήγηση. Αντίστοιχα το DBC αναλαμβάνει να επέμβει στο γκάζι και να αντιληφθεί αν ο αναβάτης έχει ανοίξει το γκάζι κατά λάθος, εξαιτίας του απότομου ρυθμού επιβράδυνσης και της πίεσης που του ασκείται από την μετατόπιση του βάρους εμπρός, ώστε να μειώσει την ροπή του κινητήρα ανοίγοντας τις βαλβίδες εξαγωγής και μεγιστοποιώντας την δύναμη των φρένων.

 

 

Στην λειτουργία ECO ο αναβάτης αναλαμβάνει να ανοίγει φειδωλά το γκάζι και να μην ανεβάζει στροφές και το R 1250 R με την σειρά του υπόσχεται πως δεν θα κομπιάζει και θα διατηρεί ομαλή απόκριση. Το μέσο για να γίνει αυτό είναι η τεχνολογία ShiftCam που ενεργοποιεί ένα πιο ήπιο προφίλ εκκεντροφόρων. Αν τώρα παραστεί η ανάγκη για στιγμιαία εκμετάλλευση των κυβικών και της ροπής που μπορεί αυτός ο κινητήρας να δώσει, για παράδειγμα σε μία προσπέραση, τότε οι διακόπτες επιλογής χαρτογράφησης μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την άμεση αλλαγή ακριβώς πριν την προσπέραση και την επιστροφή στην λειτουργία ECO, αμέσως μετά.

Η μεγάλη TFT οθόνη αναλαμβάνει να σου πει πότε είναι επιλεγμένη η λειτουργεία ECO ενώ με τα Riding Mode έχεις πολλές επιλογές ρύθμισης της απόκρισης αλλά και του MSR που ελέγχει το φρένο του κινητήρα και έχει στόχο να μην μπλοκάρει ο πίσω τροχός στα απότομα κατεβάσματα, όταν οι στροφές είναι ακόμη ψηλά.

 

Στο πρόσθετο εξοπλισμό ανήκουν και τα φώτα που προσαρμόζονται στην κλίση της μοτοσυκλέτας για να φωτίζουν το εσωτερικό της στροφής αλλά κυρίως για να μην τυφλώνουν τον οδηγό στο απέναντι ρεύμα. Αυτό το τελευταίο είναι ένα σημείο που κανείς άλλος δεν επικεντρώνεται στον βαθμό που κάνει η BMW και με το κανείς άλλος προσθέτουμε στους υπόλοιπους κατασκευαστές, την Ευρωπαϊκή Ένωση, τις πιο ευαισθητοποιημένες Πολιτείες των ΗΠΑ, τα πουλιά στα δέντρα που άλλοι προβολείς τα ξυπνάνε γιατί χτυπάνε τα φύλλα δέκα μέτρα πιο πάνω από εκεί που θα έπρεπε, όλους δηλαδή πλην της BMW που έχει βγάλει στο παρελθόν αλλήθωρες μοτοσυκλέτες για να πετύχει κάτι τέτοιο. Δεν λέει κανείς πως κάνουν λάθος, αλλά πως πολύ απλά ο βαθμός με τον οποίο εστιάζουν στο θέμα διαφέρει αισθητά από τους υπόλοιπους. Η εξέλιξη της τεχνολογίας που αξιοποιεί τα δεδομένα κλίσης της μοτοσυκλέτα που προσφέρει η IMU, βοηθά εδώ ώστε να ανοιγοκλείνεις τις σειρές των LED χωρίς να είναι απαραίτητο να αλλάζεις τα φώτα στην εμφάνιση της μοτοσυκλέτας. Με μόλις 7ο κλίση και για ταχύτητες από 10χαω και πάνω το σύστημα ενεργοποιείται και στις 25ο κλίσης και μετά, ο αναβάτης αντιλαμβάνεται πιο καλά την δουλειά που προσφέρει.

 

Στις χώρες που προσφέρεται το  Intelligent Emergency Call είναι στον βασικό εξοπλισμό όπως και η ταχεία φόρτιση USB. Το Intelligent Emergency Call είναι αρκετά έξυπνο για να πάρει αυτόματα τηλέφωνο το συντονιστικό κέντρο της BMW αλλά όχι τόσο για να ξεχωρίσει μία πτώση από το στάντ με μία πτώση στην οποία μπορεί να χρειάζεσαι βοήθεια. Αυτό δεν είναι κακό, τουλάχιστον για όσο υπάρχουν αρκετοί τηλεφωνητές και ο χρόνος συνομιλίας δεν αφαιρείται από κάποιον άλλο που μπορεί να έχει πραγματική ανάγκη. Μπορεί απλά στην αμήχανη στιγμή που οι περαστικοί σε ρωτάνε αν είσαι καλά που ξάπλωσες το R 1250 R να πρέπει να απαντήσεις και στην ανοιχτή ακρόαση πως δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας απλά έκανες μία κωλοτούμπα ενώ πήγαινες με ταχύτητα βαδίσματος. Το έχουμε δει να συμβαίνει σε Ισπανό που προσπαθούσε να εξηγήσει μέσα από το κράνος ότι είναι καλά, χωρίς να μιλά αγγλικά.

Ως κάθε R που σέβεται τον εαυτό του, το R 1250 R έχει και έκδοση Triple Black παράλληλα με την έκδοση Sport που έρχεται μονόσελη και προσφέρει διαφορετικό πακέτο για τον συνεπιβάτη.

 

 

 

 

 

 

Ετικέτες

Zontes 703RR - Το τρικύλινδρο supersport μπαίνει στην παραγωγή

Το είχαμε δει στην EICMA 2023 σε μορφή πρωτότυπου, ενώ τώρα ετοιμάζεται να βγει στους δρόμους
motomagZontes 703RR – Το τρικύλινδρο supersport μπαίνει στην παραγωγή
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

15/5/2024

Αν και η Zontes δεν έχει προβεί μέχρι στιγμής σε κάποια ανακοίνωση, τα έγγραφα έγκρισης τύπου είναι ήδη έτοιμα για το 703RR, προδίδοντας ότι το τρικύλινδρο supersport μοντέλο είναι έτοιμο να μπει στις γραμμές παραγωγής, ενώ ταυτόχρονα μας αποκαλύπτουν μερικές σημαντικές διαφορές, σε σχέση με το adventure μοντέλο 703F.

Τη νέα τρικύλινδρη πλατφόρμα την είχαμε δει σε μορφή πρωτότυπου στην EICMA 2023, όπου τα πλαστικά ήταν από 3D εκτυπωτή και πηλό, με μόνο τα μηχανικά μέρη να είναι “αληθινά”. Ήδη από τότε, τα στοιχεία ήθελαν τα δύο μοντέλα που εξοπλίζονται με τον ίδιο κινητήρα να έχουν διαφορετική απόδοση μεταξύ τους, καθώς καλούνται να εκπληρώσουν διαφορετικούς ρόλους και να καλύψουν ξεχωριστές ανάγκες. Τώρα έρχονται τα έγγραφα έγκρισης τύπου, που επιβεβαιώνουν ότι τα τεχνικά χαρακτηριστικά του 703RR είναι αρκετά διαφορετικά από αυτά του 703F, με το δεύτερο να είναι ήδη διαθέσιμο στην κινεζική αγορά, ενώ αναμένεται σύντομα να ξεκινήσουν και οι εξαγωγές του.

Zontes 703RR – Το τρικύλινδρο supersport μπαίνει στην παραγωγή

Αν και αρχικά η Zontes έκανε λόγο για σχεδόν 110 ίππους στις 11.000 στροφές, όσον αφορά το 703RR, φαίνεται ότι τα νούμερα ήταν λίγο φιλόδοξα. Σύμφωνα με τα έγγραφα, αντί για τους 108 ίππους στις 11.000 στροφές, έχουμε τελικώς 101 στις ίδιες στροφές. Βέβαια, τα νούμερα αυτά μπορεί να διαφέρουν στα μοντέλα που προορίζονται για χώρες εκτός Κίνας, με τους κανονισμούς των ρύπων να παίζουν σημαντικό ρόλο σε αυτό το κομμάτι. Ο υγρόψυκτος τρικύλινδρος κινητήρας παραμένει στα 699 κυβικά και σχέση συμπίεσης στο 13:1, με τα έμβολα να έχουν υπερτετράγωνες διαστάσεις, 70 χιλιοστά για την διάμετρο και 60,6 χιλιοστά για την διαδρομή. Στην περίπτωση του adventure μοντέλου, 703F, η απόδοση είναι ελαφρώς χαμηλότερη φτάνοντας τους 97,2 ίππους στις 10.000 στροφές.

Στα έγγραφα βρίσκουμε ακόμη την ονομαστική τελική ταχύτητα του 703RR, η οποία ανακοινώνεται στα 230 χ.α.ω., αριθμός που τοποθετεί το supersport μοντέλο της Zontes στον μέσο όρο της κατηγορίας. Όσον αφορά την ισχύ και τον τρόπο που αυτή θα αποδίδεται, το μοντέλο της Zontes θα είναι σίγουρα πιο δυνατό από το YZF-R7 της Yamaha και κοντά στο Aprilia RS 660, αλλά και από το έτερο μοναδικό τρικύλινδρο -τουλάχιστον μέχρι να δούμε και το 675SR της CFMOTO στην παραγωγή- το Daytona 660 της Triumph.

Zontes 703RR – Το τρικύλινδρο supersport μπαίνει στην παραγωγή

Το πλαίσιο είναι αλουμινένιο δύο δοκών, με το ψαλίδι να κατασκευάζεται από το ίδιο υλικό. Η πιο πιθανή επιλογή για τον τομέα των αναρτήσεων είναι η Marzzocchi, η οποία ήδη εξοπλίζει το 703F. Το μεταξόνιο φτάνει τα 1.448 χιλιοστά, με το βάρος να ανακοινώνεται αρκετά χαμηλά στα 195 κιλά! Στα έγγραφα απεικονίζονται δύο μοντέλα, με μόνη διαφορά μεταξύ τους να είναι όπως φαίνεται οι δαγκάνες των φρένων, ενώ και οι δύο μοιάζουν να είναι εκδόσεις για την Κίνα.

Zontes 703RR – Το τρικύλινδρο supersport μπαίνει στην παραγωγή

Οπτικά, η μοτοσυκλέτα έχει ελάχιστες διαφορές από την έκδοση προπαραγωγής που είχαμε δει στην EICMA 2023. Η πιο εμφανής αλλαγή έχει να κάνει με τους τέσσερις προβολείς μπροστά, οι οποίοι παραμένουν σε μία ασυνήθιστη θέση στα πλαϊνά του φαίρινγκ, αντί για το πιο σύνηθες που είναι στο κέντρο. Στο μοντέλο παραγωγής, ωστόσο, τα τέσσερα προβολάκια τύπου προτζέκτορα είναι πιο διακριτικά, καθώς κρύβονται από τις εξωτερικές πτυχώσεις του φαίρινγκ. Φωτιστικά σώματα βρίσκουμε όμως και κεντρικά, με μία λωρίδα LED σε σχήμα V να διατρέχει όλο το μπροστινό κομμάτι και πρόσθετους προβολείς, χωμένους από κάτω. Γενικότερα, το 703RR ακολουθεί τον επιθετικό, γεμάτο γωνίες, σχεδιασμό που έχουμε δει. Το ίδιο ισχύει και για τη βαφή που έχει επιλεγεί για τη φωτογράφηση της έγκρισης τύπου, η οποία δεν έχει γραφικά και θυμίζει αρκετά αυτή που είχε το πρωτότυπο στην ECMA. Αλλαγή έχουμε στα βαμμένα πλαστικά και τους τροχούς, ότου αντί για το κόκκινο στο Μιλάνο, εδώ έχει επιλεγεί το μπλε χρώμα.

Zontes 703RR – Το τρικύλινδρο supersport μπαίνει στην παραγωγή

Η νέα τρικύλινδρη πλατφόρμα αποτελεί ένα κυριολεκτικό άλμα εξέλιξης για την Zontes, η οποία μέχρι τώρα είχε περιοριστεί σε μονοκύλινδρα μοντέλα. Από την άλλη, έρχεται να προσφέρει κάτι που οι υπόλοιποι κατασκευαστές της Κίνας δεν έχουν ακόμη καταφέρει, θέλοντας να βρεθεί ακριβώς απέναντι από την CFMOTO, η οποία γνωρίζουμε ήδη ότι ετοιμάζει ένα τρικύλινδρο supersport, με το 675SR να υπολογίζεται ότι σύντομα θα μπει στην παραγωγή.

Ετικέτες