Norton - Έρχονται νέα “υπερ-πολυτελή” μοντέλα με λεφτά των Ινδών!

Η μητρική εταιρεία TVS στοχεύει σε νέα γκάμα από το 2026 και μετά, με στόχο την παγκόσμια αγορά
motomagNorton – Έρχονται νέα “υπερ-πολυτελή” μοντέλα
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

31/1/2024

Η ινδική μητρική TVS εξελίσσει μία γκάμα νέων “υπερ-πολυτελών” μοτοσυκλετών της Norton, με τα πρώτα δείγματα να αναμένονται το 2026, με στόχο την επέκταση της παρουσίας της αγγλικής εταιρείας, η οποία από το 2020 αποτελεί μέρος του ινδικού κολοσσού, στην παγκόσμια αγορά.

Η Norton αποτελεί τον πιο ιστορικό κατασκευαστή σπορ μοτοσυκλετών της Βρετανίας, με την ιστορία της να συμπληρώνει αισίως 125 χρόνια, τα οποία γιορτάζει με την κατασκευή 6 μοντέλων περιορισμένης παραγωγής. Μετά την δωδεκαετή θητεία του Stuart Garner, η οποία άφησε τη Norton χρεοκοπημένη και με προβλήματα αξιοπιστίας, το 2020 η TVS ήρθε να εξαγοράσει τον Βρετανικό κατασκευαστή για 16 εκατομμύρια λίρες. Στόχος του Ινδού κατασκευαστή ήταν η ολική αναδιάρθρωση της εταιρείας, για την οποία έδωσε επιπλέον 40 εκατομμύρια λίρες, με σκοπό να δημιουργήσει και να εξοπλίσει μία σύγχρονη μονάδα παραγωγής για τη Norton Motorcycles στα προάστια του Birmingham, στον ίδιο χώρο που η εταιρεία έχει γράψει την πολυσέλιδη ιστορία της.

​Norton – Έρχονται νέα “υπερ-πολυτελή” μοντέλα

Η πρώτη κίνηση ήταν η δημιουργία μίας νέας και πιο αξιόπιστης έκδοσης του Commando 961, το οποίο επί εποχής Gardner υπέφερε από προβλήματα αξιοπιστίας, ενώ η παραγωγή του ήταν σποραδική, με περίπου 2.500 μοντέλα όλων των εκδόσεων να κατασκευάζονται και να πωλούνται σε βάθος μίας δεκαετίας. Το αποτέλεσμα ήταν το ανανεωμένο Commando 961 που παρουσιάστηκε το 2023 να είναι κατά 36% καινούργιο, με περίπου 350 εξαρτήματα να έχουν είτε αλλαχτεί είτε αντικατασταθεί, ενώ ήρθε σε δύο διαφορετικές εκδόσεις τις CR (café racer) με clip-on και SP με ίσιο τιμόνι τύπου fatbar. Αυτά, κυκλοφόρησαν κατά κύριο λόγο στο Η.Β., με λίγα εξ αυτών να βρίσκουν τον δρόμο προς άλλες χώρες, καθώς δεν πληρούν τις περισσότερες προδιαγραφές ρύπων. Η γκάμα της περιλαμβάνει επίσης τα V4SV και V4CR, με τον V4 των 1.200 κυβικών, χωρίς επίσης πολλά να έχουν βγει εκτός Η.Β.

Norton – Έρχονται νέα “υπερ-πολυτελή” μοντέλα

Τώρα, η TVS ανακοινώνει την έλευση νέων μοντέλων με την επωνυμία της Norton, με σκοπό να προχωρήσει στην επίτευξη του επόμενου στόχου της, που είναι η είσοδος της βρετανικής εταιρείας στην παγκόσμια αγορά. Τα νέα αυτά μοντέλα που αναμένεται να κάνουν την εμφάνισή τους από το 2026 και μετά, δεν θα στοχεύουν στην ευρεία παραγωγή προσιτών δίκυκλων, αλλά σε πολύ συγκεκριμένα πορτοφόλια. Τόσο η διοίκηση της TVS όσο και ο CEO της Norton, Dr. Robert Hentschel, θεωρούν ότι η Norton πρέπει να στοχεύσει στην “υπερ-πολυτελή” κατηγορία μοτοσυκλετών. Κάτι δηλαδή αντίστοιχο με αυτό που θέλει ο Pierer να κάνει με την MV Agusta, Η εν λόγω κατηγορία πολυτελών μοτοσυκλετών έχει αρχίσει να εμφανίζει ανοδικές τάσεις, σε πολλές αγορές του κόσμου, ειδικά στην Ασία. Η άνοδος αυτή είναι που οδηγεί εταιρείες να κοιτάξουν προς αυτή την κατεύθυνση, θέλοντας να προλάβουν τους υπόλοιπους κατασκευαστές, στο μοίρασμα της πίτας της αγοράς.

Norton – Έρχονται νέα “υπερ-πολυτελή” μοντέλα

Αν και η Norton είχε σημαντικά προβλήματα αξιοπιστίας, τα οποία ήταν και ένας από τους λόγους που οδήγησαν στην χρεοκοπία της, η TVS θέλει να το αλλάξει αυτό, ξεκινώντας από την παρουσίαση των V4CR, V4SV και Commando 961, τα οποία βασίζονται στην κορυφαία ποιότητα κατασκευής. Ο ίδιος ο CEO της Norton, Dr. Robert Hentschel έχει δηλώσει χαρακτηριστικά ότι άλλαξε προμηθευτές, λόγω κακής ποιότητας εξαρτημάτων. Μέχρι στιγμής, η TVS έχει δαπανήσει σχεδόν 100 εκατομμύρια λίρες για την εξαγορά, τα οποία φαίνεται ότι έχουν βάλει τη Norton σε σωστή πορεία. Όπως όλα δείχνουν, μέσα στο 2026 θα δούμε και τους πρώτους καρπούς αυτής της συνεργασίας, με ολοκαίνουργια μοντέλα που δεν βασίζονται σε προηγούμενες πλατφόρμες.

Ετικέτες

SYM Maxsym 400 GT – Πλέον με Euro 5+ κινητήρα

Αλλαγές ουσίας ώστε να διατηρηθεί το Maxsym 400 GT φρέσκο σε μία κατηγορία με αυξημένο ανταγωνισμό
motomag SYM Maxsym 400 GT – Πλέον με Euro 5+ κινητήρα
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

2/5/2024

Η SYM παρουσίασε το αναβαθμισμένο Maxsym 400 GT το οποίο πλέον εναρμονίζεται με τις προδιαγραφές ρύπων Euro 5+.

Οι σχεδιαστές της SYM θέλησαν στο Maxsym 400 GT να βελτιώσουν και άλλο την άνεση του αναβάτη κατά την οδήγηση. Νέα είναι η εργονομία της θέσης οδήγησης, όπως επανασχεδιασμένη είναι η σέλα δύο επιπέδων η οποία δίνει μια περαιτέρω αίσθηση άνεσης και ασφάλειας.

Η ρυθμιζόμενη ζελατίνα προσφέρει πολύ καλή προστασία από τον αέρα ενώ οι νέες μεγαλύτερες χειρολαβές του συνεπιβάτη και τα πτυσσόμενα αλουμινένια μαρσπιέ προσφέρουν κορυφαία άνεση.

SYM Maxsym 400 GT – Πλέον με Euro 5+ κινητήρα

Ο υγρόψυκτος, μονοκύλινδρος, τετράχρονος κινητήρας 399 κυβικών Euro 5+ αποδίδει 34 ίππους στις 6.750 σ.α.λ. και 4 κιλά ροπής στις 5.250 σ.α.λ. Το πλαίσιο είναι σωληνωτού τύπου, ενώ στον τομέα των αναρτήσεων εμπρός συναντάμε τηλεσκοπικό πιρούνι και πίσω δύο αμορτισέρ με ρύθμιση προφόρτισης ελατηρίου.

Αλλαγή έχουμε στον τομέα των φρένων. Το Maxsym 400 GT πλέον έχει ένα δίσκο 288 χλστ. εμπρός με ακτινική δαγκάνα τεσσάρων εμβόλων -στο προηγούμενο μοντέλο υπήρχαν δύο δίσκοι εμπρός- και πίσω έναν δίσκο 275 χλστ. ενώ την πέδηση ολοκληρώνει το δικάναλο ABS. Στον βασικό εξοπλισμό υπάρχει και το Traction Control το οποίο με τη σειρά του συμβάλλει στον τομέα της ενεργητικής ασφάλειας.

SYM Maxsym 400 GT – Πλέον με Euro 5+ κινητήρα

Αναπόσπαστο κομμάτι του Maxsym 400 GT είναι η πρακτικότητα κατά την καθημερινή μετακίνηση. Κάτω από την σέλα υπάρχει μεγάλος αποθηκευτικός χώρος ο οποίος μπορεί να φιλοξενήσει δύο κράνη full face καθώς και κάποια μικροαντικείμενα. Εμπρός στην ποδιά υπάρχουν δύο ντουλαπάκια με θύρα USB ταχείας φόρτισης ενώ η σχάρα στο πίσω μέρος του scooter έχει έτοιμες βάσεις για Top Case.

Στον ηλεκτρονικό εξοπλισμό του Maxsym 400 GT περιλαμβάνονται επίσης το σύστημα keyless, η έγχρωμη οθόνη LCD οργάνων, και οι διπλοί προβολείς Full-Led με φακούς περιμετρικής διάθλασης.

Το νέο SYM Maxsym 400 GT είναι διαθέσιμο εμπορικά με το μονοκύλινδρο scooter των 399 κυβικών να κοστίζει 5.995 ευρώ.

SYM Maxsym 400 GT – Πλέον με Euro 5+ κινητήρα

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

MAXSYM 400 GT

 

ΤΥΠΟΣ ΚΙΝΗΤΗΡΑ

ΥΓΡΟΨΥΚΤΟΣ, 4Τ, 4V, ΜΟΝΟΚΥΛΙΝΔΡΟΣ

ΔΙΑΜΕΤΡΟΣ x ΔΙΑΔΡΟΜΗ

83.0mm Χ 73.8mm

ΣΧΕΣΗ ΣΥΜΠΙΕΣΗΣ

10.5:1

ΜΕΓΙΣΤΗ ΙΠΠΟΔΥΝΑΜΗ

34 PS / 6750 rpm

ΜΕΓΙΣΤΗ ΡΟΠΗ

38.1 Nm / 5250 rpm

ΤΡΟΦΟΔΟΣΙΑ

KEIHIN E.F.I.

ΚΙΒΩΤΙΟ

V-belt CVT

ΤΕΛΙΚΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ

ΙΜΑΝΤΑΣ

ΕΚΚΙΝΗΣΗ

ΜΙΖΑ

ΧΩΡΗΤΙΚ. ΡΕΖΕΡΒΟΥΑΡ

13.0 lt

ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ

3.7 lit/100km (EURO 5+)

ΠΛΑΙΣΙΟ

ΔΙΠΛΟ ΑΤΣΑΛΙΝΟ ΣΩΛΗΝΩΤΟ

ΑΠΟΣΤΑΣΗ ΤΡΟΧΩΝ

1555 mm

ΠΛΑΤΟΣ

820 mm

ΜΗΚΟΣ

2232 mm

ΥΨΟΣ

1417 mm

ΥΨΟΣ ΣΕΛΑΣ

788 mm

ΒΑΡΟΣ (ΠΛΗΡΕΣ ΥΓΡΩΝ)

215 kg

ΓΩΝΙΑ ΚΑΣΤΕΡ

27.5 ∘

ΙΧΝΟΣ

103 mm

ΕΜΠΡΟΣΘΙΟ ΕΛΑΣΤΙΚΟ

120 / 70 - 15

ΟΠΙΣΘΙΟ ΕΛΑΣΤΙΚΟ

160 / 60 - 14

ΕΜΠΡΟΣΘΙΑ ΑΝΑΡΤΗΣΗ

ΤΗΛΕΣΚΟΠΙΚΟ ΠΙΡΟΥΝΙ 41mm – 120mm

ΟΠΙΣΘΙΑ ΑΝΑΡΤΗΣΗ

ΔΙΠΛΟ ΡΥΘΜΙΖΟΜΕΝΟ ΑΜΟΡΤΙΣΕΡ

ΕΜΠΡΟΣΘΙΟ ΦΡΕΝΟ

ΔΙΣΚΟΣ 288 mm +ABS (4ΠΙΣΤΟΝΗ ΔΑΓΚΑΝΑ)

ΟΠΙΣΘΙΟ ΦΡΕΝΟ

ΔΙΣΚΟΣ 275 mm +ABS (1ΠΙΣΤΟΝΗ ΔΑΓΚΑΝΑ)