Υπερτροφοδοτούμενο Kawasaki Z: Παρουσιάζεται εντός έδρας! [video]

Το απόλυτο "Ζ"
Από τον

Πάνο Καραβοκύρη

1/10/2019

Τον περασμένο μήνα η Kawasaki τάραξε τα νερά στη λίμνη των streetfighter μοτοσυκλετών και έδωσε στη δημοσιότητα ένα teaser video, προμηνύοντας τον ερχομό μιας νέας Z1000 με υπερτροφοδότηση! Όπως είναι γνωστό αυτά τα video αντί να λύνουν απορίες δημιουργούν περισσότερες, ωστόσο η Kawasaki πριν από λίγες ώρες ανέβασε άλλο ένα video στο διαδίκτυο, δίνοντας με το σταγονόμετρο νέες πληροφορίες για την υπερτροφοδοτούμενη μοτοσυκλέτα της.

Αρχικά, το νέο teaser επιβεβαιώνει αυτό που λέγαμε: Ότι η μοτοσυκλέτα θα παρουσιαστεί στο Tokyo Motor Show, μια μέρα πριν η έκθεση ανοίξει την πόρτα της για το κοινό. Επίσης, παρατηρούμε πως η streetfighter της Kawasaki υιοθετεί αρκετά στοιχεία απ’ το H2, στο οποίο βασίστηκε, πέρα από τον κινητήρα και το πλαίσιο χωροδικτύωμα. Η “γυμνή” έκδοση φέρει το λογότυπο της Kawasaki Heavy Industries –όπως και τα υπόλοιπα μέλη της σειράς Η2- θυμίζοντάς μας πως για τη δημιουργία κυρίως του κινητήρα αλλά και της υπόλοιπης μοτοσυκλέτας, συνεργάστηκαν πολλά τμήματα του Ομίλου, όπως αυτό που είναι υπεύθυνο για την κατασκευή διαστημικών πυραύλων.

Η εισαγωγή του ram-air, που έχουν όλα τα H2, έχει μετακομίσει στην αριστερή πλευρά του "Z", κάνοντας πιο "άγρια" τη σχεδίασή του, όπως αρμόζει στις μοτοσυκλέτες της κατηγορίας. Τα όργανα αποτελούνται από μια έγχρωμη οθόνη και το streetfighter της Kawasaki αναμένεται να έχει όλα τα ηλεκτρονικά βοηθήματα που διαθέτουν στο “οπλοστάσιό” τους τα H2. Επίσης, το πιθανότερο είναι να διαθέτει και σύστημα συνδεσιμότητας με smartphone, όπως το Kawasaki Versys 1000, παρέχοντας πληροφορίες στον αναβάτη για την κατανάλωση, το πόσα χιλιόμετρα έχει διανύσει, το μέρος που είναι σταθμευμένη η μοτοσυκλέτα αλλά και τις διαδρομές που έχει κάνει.

Το μούτρο εμφανίζεται για λίγα δευτερόλεπτα και οι προβολείς θυμίζουν περισσότερο αυτούς των Ζ900 και Ζ400 και όχι τους τέσσερις χαρακτηριστικούς LED του Z1000 του 2016. Όπως φαίνεται η Kawasaki θέλει όλα τα μοντέλα της σειράς της να έχουν κοινά στοιχεία στη σχεδίασή τους, ώστε να ξεχωρίζει από μακριά η εταιρική ταυτότητα.

Απομένουν 22 μέρες μέχρι την επίσημη παρουσίαση του νέου υπερτροφοδοτούμενου "Z" στο Tokyo Motor Show και η Kawasaki δεν αναφέρεται καθόλου στην ιπποδύναμη που θα έχει η μοτοσυκλέτα της. Επειδή όμως πρόκειται για ένα μοντέλο της “πράσινης” εταιρείας, που ανέκαθεν κατασκεύαζε μοτοσυκλέτες με τη μεγαλύτερη ισχύ στην κατηγορία τους, έχουμε μεγάλες προσδοκίες για την μοτοσυκλέτα και περιμένουμε να είναι στην κορυφή της λίστας των Streetfighter από πλευράς ιπποδύναμης.

Για να τα καταφέρει θα πρέπει να αντιμετωπίσει μια στρατιά από “σκληροπυρηνικές” streetfighter όπως τα KTM Super Duke 1290, Aprilia Tuono 1100 Factory, Ducati Streetfighter V4S και MV Agusta Brutale 1000 Serie Oro. Μάλιστα, οι εταιρείες των δύο τελευταίων έχουν αρχίσει ήδη να “κονταροχτυπιούνται” με ηχηρές δηλώσεις, πως έχουν τα σκήπτρα της πιο δυνατής Streetfighter. Το εργοστάσιο από το Akashi έχει τη δυνατότητα να βάλει το "Ζ" πάνω από αυτά, με περίσσεια ευκολία, αφού με μια απλή ρύθμιση της μονάδας ελέγχου, η ιπποδύναμη μπορεί φτάσει και τους 231 ίππους που έχει αυτή τη στιγμή το H2 SX… Ωστόσο, αυτό δεν είναι το απόλυτο κριτήριο για το ποια είναι καλύτερη.

Τώρα, το πότε θα κυκλοφορήσει στην αγορά θα το μάθουμε σε λίγες μέρες, όμως δεδομένου ότι βασίζεται στη σειρά H2 που είναι χρόνια στην αγορά, είναι πολύ πιθανό να το δούμε στον κατάλογο της Kawasaki το 2020.

Ετικέτες

Rieju MR Hard Enduro Replica Alfredo Gomez – Ξεχωριστή έκδοση περιορισμένης παραγωγής

Δημιουργήθηκε ως φόρος τιμής στον αναβάτη της εταιρείας, σε μόλις 100 αντίτυπα
motomagRieju MR Hard Enduro Replica Alfredo Gomez – Ξεχωριστή έκδοση περιορισμένης παραγωγής
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

26/4/2024

Χρησιμοποιώντας ως βάση το enduro μοντέλο της, MR Pro, η Rieju παρουσίασε μία ειδική hard enduro έκδοση θέλοντας να τιμήσει τον αναβάτη της Alfredo Gomez, η οποία θα παραχθεί σε μόλις 100 αντίτυπα, ενώ εξοπλίζεται με εξαρτήματα τα οποία έχουν δημιουργηθεί αποκλειστικά και μόνο για αυτή την έκδοση, κουβαλώντας πολλά στοιχεία που έρχονται κατευθείαν από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα.

Αν και με παρόμοια βάση, οι μοτοσυκλέτες που χρησιμοποιούνται για τους Hard Enduro αγώνες έχουν ορισμένες σημαντικές διαφορές από τις “απλές” enduro. Τα πιο ουσιαστικά στοιχεία που βλέπουμε να διαφέρουν είναι ο τρόπος απόκκρισης του κινητήρα, αλλά και η αρκετά μεγαλύτερη προστασία των Hard Enduro μοντέλων, καθώς καλούνται να ανταπεξέλθουν σε ακόμη πιο σκληρές συνθήκες και εμπόδια.

Rieju MR Hard Enduro Replica Alfredo Gomez – Ξεχωριστή έκδοση περιορισμένης παραγωγής

Με αφορμή την ένταξη του Alfredo Gomez στους κόλπους της, η Rieju, με αρκετά μακρά πορεία στους εκτός δρόμου αγώνες, φέρνει την ειδική έκδοση περιορισμένης παραγωγής MR Hard Enduro Replica Alfredo Gomez, η οποία εξοπλίζεται με πολλά εξαρτήματα, δημιουργημένα αποκλειστικά για αυτή την έκδοση. Σε αντίθεση με το Enduro, εδώ χρειαζόμαστε ακόμη πιο άμεση απόκριση, που θα διευκολύνει την διάβαση από μεγάλα τεχνητά εμπόδια. Για να το καταφέρουν αυτό, οι μηχανικοί της ισπανικής εταιρείας έκαναν αλλαγές στον κύλινδρο του δίχρονου κινητήρα, μεταφέροντας πιο χαμηλά την εισαγωγή. Η ειδικά κατασκευασμένη εξάτμιση OXA “Alfredo Gomez” συνδυάζεται με καρμπυρατέρ Keihin PWK 36. Όλα αυτά έχουν γίνει με μόνο ένα στόχο: την βελτιωμένη συμπεριφορά της μοτοσυκλέτας στις απαιτητικές συνθήκες του Hard Enduro.

Η παχιά και ανθεκτική ποδιά του MR Hard Enduro Replica Alfredo Gomez είναι πολυκαρμπονική, καλύπτοντας ολόκληρο το κάτω μέρος του κινητήρα, μέχρι και το μοχλικό του πίσω αμορτισέρ. Ο μπροστινός δίσκος προστατεύεται από ένα αεριζόμενο κάλυμμα, με τα ανοδιωμένα μαύρα πλαστικά προστατευτικά του πιρουνιού να έρχονται από την Polisport. Κάλυμμα έχουμε και για τον πίσω τροχό, κατασκευασμένο από αλουμίνιο ανωδιωμένο σε κόκκινο χρώμα, ίδιο με τον οδηγό της αλυσίδας AXP, για να ταιριάζουν με την υπόλοιπη μοτοσυκλέτα. Το ψυγείο έχει καλυφθεί από μεταλλικά προστατευτικά, τα οποία προστατεύουν το ευαίσθητο αυτό κομμάτι, ιδιαίτερα στις πλευρικές πτώσεις, που είναι και οι πιο συνήθεις. Το καπάκι του συμπλέκτη είναι ενισχυμένο, με στόχο να αντέχει τα χτυπήματα σε πέτρες και τσιμέντα, ενώ αποτελεί δημιουργία του αγωνιστικού τμήματος Rieju Power Parts Factory.

Rieju MR Hard Enduro Replica Alfredo Gomez – Ξεχωριστή έκδοση περιορισμένης παραγωγής

Ένα ακόμα στοιχείο που βρίσκεται αποκλειστικά στην περιορισμένης παραγωγής έκδοση είναι οι χειρολαβές στο μπροστινό φτερό και στο τελείωμα της σέλας πίσω, οι οποίες χρησιμεύουν για να τραβήξεις την μοτοσυκλέτα σε περίπτωση που βρεθείς κολλημένος σε μία δύσκολη κατάσταση. Τα μαρσπιέ είναι ατσάλινα, για μεγαλύτερη αντοχή, τόσο όσον αφορά το βάρος του αναβάτη, όσο και τα χτυπήματα που δέχονται στους αγώνες Hard Enduro.

Όπως και στο enduro μοντέλο βάσης, MR Pro, το ψυγείο εξοπλίζεται με ανεμιστήρα, ο οποίος ενεργοποιείται ηλεκτρονικά. Η μετάδοση έχει κοντύνει, με το μπροστινό γρανάζι να έχει 12 δόντια, έχοντας ως στόχο την πιο άμεση απόκριση και την αυξημένη ροπή από χαμηλά. Ο LED προβολέας έχει προστατευτικό κάλυμμα, που τον προστατεύει από πέτρες και πτώσεις. Τα ελαστικά πρώτης τοποθέτησης είναι τα Mitas Terraforce, ίδια με αυτά που χρησιμοποιεί ο Alfredo Gomez στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα.

Rieju MR Hard Enduro Replica Alfredo Gomez – Ξεχωριστή έκδοση περιορισμένης παραγωγής

Οι αναρτήσεις της Kayaba έρχονται από το MR Pro, με το ανεστραμμένο τηλεσκοπικό πιρούνι 48 χιλιοστών με τεχνολογία κλειστού φυσιγγίου να είναι πλήρως ρυθμιζόμενο. Τα καλάμια έχουν επίστρωση DLC για λιγότερες απώλειες από την τριβή και πιο σταθερή απόδοση. Ίδια η συνθήκη και για το μονό πίσω αμορτισέρ, το οποίο εδράζεται στο ψαλίδι με μοχλικό.

Κερασάκι στην τούρτα της περιορισμένης έκδοσης MR Hard Enduro Replica Alfredo Gomez αποτελεί ο αριθμός “89” στα πλαστικά, τον οποίο χρησιμοποιεί ο εργοστασιακός αναβάτης της Rieju.

Ετικέτες