Νέο Kawasaki Z1000 2020 με υπετροφοδότηση! [VIDEO]

Ένα γυμνό H2 για τρελές σούζες!
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

17/9/2019

Η Kawasaki μας έχει συνηθίσει σε teaser video, που όταν τα παρακολουθείς σου αφήνουν περισσότερα ερωτηματικά απ’ ότι δίνουν απαντήσεις, όμως αυτή τη φορά κατάφερε μέσα σε έντεκα δευτερόλεπτα να δώσει όλες τις σημαντικές πληροφορίες που χρειαζόμαστε. Ένα τεράστιο “Z” μας λέει πως η νέα μοτοσυκλέτα θα είναι γυμνή και η φτερωτή του υπερσυμπιεστή μας ξεκαθαρίσει πως ο κινητήρας θα είναι από την οικογένεια των H2. Το συμπέρασμα που βγαίνει αβίαστα είναι πως στην έκθεση του Τόκιο, απέναντι στο νέο Honda CBR 1000 RR, η Kawasaki θα έχει το νέο Z 1000 με τουλάχιστον 200 “υπερτροφοδοτούμενους” ίππους.

Λέμε “τουλάχιστον 200” διότι ακόμα δεν ξέρουμε αν θα έχει την έκδοση με τα 200 άλογα της τουριστικής SX ή την έκδοση του street legal H2 με τα 231 άλογα. Έτσι κι αλλιώς, χάρη στον μηχανικό υπερσυμπιεστή με πλανητικό κιβώτιο, είναι εύκολο για την Kawasaki να βγάλει όσα άλογα θέλει με μια απλή ρύθμιση της πίεσης. Το σίγουρο είναι πως η πράσινη εταιρεία συνεχίζει να επενδύει στον υπερτροφοδοτούμενο κινητήρα της και κυρίως στη βελτίωση αυτής της τεχνολογίας. Από το 2015 που είχαμε οδηγήσει το H2R έως και σήμερα, η Kawasaki έχει επανασχεδιάσει πολλές λεπτομέρειες στην τροφοδοσία των H2. Από τα 200 άλογα της πρώτης Η2, φτάσαμε στα 231 στο μοντέλο του 2019, ενώ προστέθηκε και η έκδοση των 200 ίππων της τουριστικής SX, που έχει διαφορετικούς εκκεντροφόρους και γενικά διαχειρίζεται την ροή του αέρα στην κεφαλή με σκοπό την οικονομία κατανάλωσης καυσίμου.    

  

Το αναμένουμε με τεράστιο ενδιαφέρον, για να δούμε πώς θα σταθεί απέναντι στους υπόλοιπους εκπροσώπους των streetfighter, των μεγάλων γυμνών μοτοσυκλετών. Μία κατηγορία καθαρά "Ευρωπαϊκή" που οι πωλήσεις της σημειώνονται κυρίως εδώ...

BMW M1300GS: Από το 2019 το ακούμε, μόλις εμφανίστηκε για πρώτη φορά!

Ήταν θέμα χρόνου η περιποίηση της σειράς Μ να συναντήσει το GS
bmw-m1300gs-spy
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

31/7/2026

Το 2019 η BMW είχε κατοχυρώσει στην Υπηρεσία Πνευματικών Δικαιωμάτων της Ε.Ε. (EUIPO) τις ονομασίες Μ1000RR, M1000XR και Μ1300GS. Αυτή ήταν ουσιαστικά η πρώτη δήλωση των Γερμανών πως σκόπευαν να επεκτείνουν τις χάρες της σειράς Μ και στις μοτοσυκλέτες τους, μετά τα αυτοκίνητα.

Ήταν όμως και κάτι παραπάνω, καθώς τότε η BMW είχε μόλις δείξει το R1250GS και φυσικά η δήλωση για ένα Μ1300GS δεν είχε εκληφθεί ως μήνυμα από το μέλλον της γερμανικής γκάμας, αλλά ως ένδειξη πως το M GS θα έχει μεγαλύτερο και ισχυρότερο κινητήρα.

Σήμερα γνωρίζουμε πως δεν έχουν έτσι τα πράγματα και πως οι Μ μοτοσυκλέτες κερδίζουν απόδοση χάρη σε περιποιήσεις και καλούδια στους κινητήρες τους, όχι όμως μέσω αύξησης κυβισμού. Όχι μέχρι τώρα τουλάχιστον, με βάση την εμπειρία των Μ1000RR και M1000XR που έχουν ήδη ενταχθεί στη γκάμα της εταιρείας.

Το M1300GS δεν έχει εμφανιστεί ακόμη, αλλά πλέον έχει αποκτήσει το αναμενόμενο νόημα έχοντας ήδη στην αγορά την τελευταία γενιά R1300GS.

Στο μεταξύ, το όνομα αυτό είχε επανεμφανιστεί το 2022 στην επικαιρότητα της BMW μέσω μιας λίστας στην ιστοσελίδα της, η οποία περιείχε τόσο τα R1300GS και M1300GS, αλλά και ένα R1400GS, μοντέλο που επίσης δεν έχει εμφανιστεί ακόμη και μάλλον αφήνει να εννοηθεί πως θα είναι το επόμενο βήμα του μεγάλου GS, όποτε η BMW αποφασίσει να το κάνει.

Πριν όμως πάμε σε μια υποθετική νέα γενιά 1400, έχουμε την πρώτη ένδειξη πως το M1300GS πλησιάζει στην πραγματικότητά μας, καθώς εμφανίστηκε μια αρκούντως “ύποπτη” φωτογραφία στον γερμανικό Τύπο.

Η μπλε κουκούλα μας κρύβει το περισσότερο ενδιαφέρον, αλλά οι ενδείξεις είναι εκεί και δένουν άριστα με την ιστορία που αναφέραμε στις προηγούμενες αράδες.

Η μπλε δαγκάνα Μ που διακρίνεται καθαρά μπροστά δεν αφήνει περιθώρια για αμφιβολίες, ενώ είναι εξίσου σαφές πως πρόκειται για μια μεγάλη on-off με τρακτερωτά λάστιχα και πιθανότατα boxer κινητήρα, κρίνοντας από τη διαδρομή της εξάτμισης που διακρίνεται στην αριστερή πλευρά του κινητήρα.

Αυτή είναι η πρώτη θέαση της μοτοσυκλέτας που κατά πάσα πιθανότητα είναι το Μ1300GS, μετά από κάμποσα χρόνια θεωριών, φημών και ψηφιακών σχεδίων. Να το περιμένουμε άραγε στη γκάμα του 2027; Θα το γνωρίζουμε στους επόμενους λίγους μήνες.

Ετικέτες