Jorge Martinez “Aspar” - Θέλει να μετατρέψει την πίστα του σε παγκόσμιο σημείο αναφοράς του μηχανοκίνητου αθλητισμού

Ένας μοναδικός χώρος με πίστες που καλύπτουν διαφορετικά είδη οδήγησης, αναρρωτήριο, μουσείο μοτοσυκλέτας, κ.α., λειτουργώντας ως φυτώριο για τους αυριανούς πρωταθλητές
motomagJorge Martinez “Aspar” – Θέλει να μετατρέψει την πίστα του σε παγκόσμιο σημείο αναφοράς του μηχανοκίνητου αθλητισμού
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

22/11/2023

Ο θρυλικός πρώην αγωνιζόμενος και νυν ιδιοκτήτης αγωνιστικής ομάδας σε Moto2 και Moto3, Jorge Martinez “Aspar”, ο οποίος το 2022 έκλεισε 40 συναπτά έτη εμπλοκής του με τα MotoGP, θέλει να αναβαθμίσει την ιδιόκτητη πίστα του, μετατρέποντάς την σε έναν πολυχώρο που θα λειτουργήσει ως παγκόσμιο σημείο αναφοράς του μηχανοκίνητου αθλητισμού, αλλά και ως φυτώριο για τους επόμενους Πρωταθλητές.

Στις αρχές του 2023 ο τέσσερις φορές Παγκόσμιος Πρωταθλητής στα 80 και 125 κυβικά, Jorge Martinez, απέκτησε με τη βοήθεια μετόχων, μία τεράστια έκταση 350.000 τ.μ. Η “Circuito de la Ribera”, όπως ήταν τότε το όνομά της πριν μετονομαστεί σε “Circuit Aspar” βρίσκεται στην περιοχή Guadassuar, 40 χιλιόμετρα μακριά από το κέντρο της Valencia. Στην απέραντη έκταση αυτή περιλαμβάνονται μία ασφάλτινη πίστα μήκους 2,2 χιλιομέτρων, μία πίστα καρτ 850 μέτρων και μία MX μήκους 1,1 χιλιομέτρων. Στον ίδιο χώρο υπάρχει ένας χώρος 18.000 τ.μ. που μπορεί να φιλοξενήσει αγώνες drift, αλλά και σχολές ασφαλούς οδήγησης.

Jorge Martinez “Aspar” – Θέλει να μετατρέψει την πίστα του σε παγκόσμιο σημείο αναφοράς του μηχανοκίνητου αθλητισμού

Τώρα, ο “Aspar” θέλει να επιστρέψει πίσω ό,τι του έχει προσφέρει ο μηχανοκίνητος αθλητισμός τα τελευταία σαράντα χρόνια. Μετά το τέλος της καριέρας του ως αναβάτης, το 1997, δεν έφυγε από τα paddock, καθώς είχε ήδη από το 1992 δημιουργήσει την δική του ομάδα στα 250GP και 125GP και αργότερα, όταν ήρθε η τετράχρονη εποχή, στις Moto2 και Moto3 κατηγορίες, μέχρι και το 2018. Η στενή συνεργασία που έχει αναπτύξει τα τελευταία χρόνια με το Pierer Group, έδωσε στον Martinez την δυνατότητα από το 2021 να δημιουργήσει την εργοστασιακή ομάδα της GASGAS στις Moto2 και Moto3, κατακτώντας πολλά GP. Και το 2022, ο Izan Guevara με την GASGAS Aspar Team στέφθηκε Παγκόσμιος πρωταθλητής Moto3, ενώ συνεχίζει με την ίδια ομάδα στη Moto2 το 2023.

Jorge Martinez “Aspar” – Θέλει να μετατρέψει την πίστα του σε παγκόσμιο σημείο αναφοράς του μηχανοκίνητου αθλητισμού

Αυτό που θέλει να κάνει ο Martinez είναι να αξιοποιήσει στο έπακρο τον χώρο αυτό, που θα λειτουργεί και ως τα κεντρικά της εταιρείας του. Ακόμη, θα υπάρχει μία ακαδημία-φυτώριο νέων Πρωταθλητών, την οποία στην ανακοίνωση της η “Circuit Aspar” ονομάζει “παγκόσμια ακαδημία μοτοσυκλέτας” και ένα θεματικό πάρκο για την μηχανοκίνηση. Ο Martinez δεν στοχεύει μόνο τους αναβάτες του αύριο, αλλά και τους μηχανικούς, καθώς μέσα στις εγκαταστάσεις της πίστας θα υπάρχει η δυνατότητα να εκπαιδευτούν οι νεαροί μηχανικοί μέσω της τεχνικής σχολής Aspar KSB. Υπεύθυνη για την επίβλεψη και την καθοδήγηση των μαθητών, αναβατών και μηχανικών, θα είναι η αγωνιστική ομάδα GASGAS Aspar.

Jorge Martinez “Aspar” – Θέλει να μετατρέψει την πίστα του σε παγκόσμιο σημείο αναφοράς του μηχανοκίνητου αθλητισμού

Στις ήδη υπάρχουσες δομές θέλει να προσθέσει ακόμα paddock έκτασης 15.000 τ.μ. με 128 box ομάδων, περιοχή πρασίνου 80.000 τ.μ., εστιατόριο, χώρους αναψυχής, πολυμορφικά δωμάτια, ελικοδρόμιο, μέχρι και δικό του… ιατρείο! Το κόσμημα της Circuit Aspar θα αποτελέσει το μουσείο μοτοσυκλέτας, Aspar Museum.

Η πίστα θα είναι ανοιχτή για όλους όσους θέλουν να δοκιμάσουν τα όριά τους με ασφάλεια, είτε με το δικό τους όχημα, είτε νοικιάζοντας από τον στόλο οχημάτων (καρτ, μοτοσυκλέτες κ.α.) της πίστας. Ταυτόχρονα, οι εγκαταστάσεις θα μπορούν να υποστηρίξουν αγώνες drift, μαθήματα οδικής ασφάλειας αλλά και εκθέσεις.

Jorge Martinez “Aspar” – Θέλει να μετατρέψει την πίστα του σε παγκόσμιο σημείο αναφοράς του μηχανοκίνητου αθλητισμού

Τέλος, η πίστα Aspar ενδιαφέρεται και για τον τομέα της επιχειρηματικότητας. Οι εγκαταστάσεις της και οι υποδομές της είναι ικανές να φιλοξενήσουν παρουσιάσεις νέων μοντέλων και προϊόντων, βιντεοσκόπηση και φωτογράφηση για διαφημιστικούς σκοπούς, ακόμα και συναυλίες.

Jorge Martinez “Aspar” – Θέλει να μετατρέψει την πίστα του σε παγκόσμιο σημείο αναφοράς του μηχανοκίνητου αθλητισμού

Αυτή την στιγμή η Ισπανία είναι η χώρα με την πιο δυνατή παρουσία στον μηχανοκίνητο αθλητισμό, ειδικά στους αγώνες μοτοσυκλέτας. Επομένως, η επιλογή του σημείου για να δημιουργήσει κάτι τόσο ξεχωριστό ο Martinez, 50 χιλιόμετρα μακριά από την πίστα Ricardo Tormo της Valencia, όπου τρέχουν τα MotoGP, αποτελεί λογική απόφαση. Το υψηλό επίπεδο που βρίσκεται ο μηχανοκίνητος αθλητισμός στην Ισπανία, την καθιστά μία από τις λίγες χώρες που έχει την δυνατότητα να υποστηρίξει ένα τόσο μεγάλο έργο. Εάν ο Martinez καταφέρει να ολοκληρώσει το μεγαλεπήβολο σχέδιό του, τότε η πίστα Aspar θα αποτελέσει ένα παγκόσμιο σημείο αναφοράς  για τον μηχανοκίνητο αθλητισμό, ενώ ταυτόχρονα θα προσφέρει τόσο θέσεις εργασίας όσο και έσοδα στην περιοχή, βοηθώντας στην περεταίρω ανάπτυξη της χώρας ως ‘πρωτεύουσα’ του μηχανοκίνητου αθλητισμού.  

Ετικέτες

MotoGP, Bastianini: "Η Ducati πιέζει αλλά είμαι ήρεμος”

Οι Ιταλοί πιέζουν για αποτελέσματα ωστόσο ο Bastianini δεν φαίνεται να ανησυχεί
motomag MotoGP, Bastianini: "Η Ducati πιέζει αλλά είμαι ήρεμος”
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

2/5/2024

Το συμβόλαιο του Enea Bastianini με την Ducati Lenovo Team λήγει τη φετινή χρονιά και οι μνηστήρες για τη θέση του αναμφίβολα είναι πάρα πολλοί. Τα περισσότερα συμβόλαια των αναβατών όπως διαβάσατε στο ΜΟΤΟ λήγουν στο τέλος του έτους και αυτό σημαίνει ένα πράγμα πως ο Bastianini πρέπει να φέρει αποτελέσματα τα οποία θα του προσφέρουν την ανανέωση του συμβολαίου στην εργοστασιακή ομάδα του Borgo Panigale.

Μέχρι στιγμής η θέση του Bastianini στην Ducati Lenovo Team μοιάζει με ηλεκτρική καρέκλα καθώς αγωνιστικά ο Ιταλός δεν έχει πετύχει και τα καλύτερα αποτελέσματα. Στην Jerez ο αναβάτης της ιταλικής εταιρείας στον αγώνα Sprint κατέλαβε την 13η θέση ενώ στον κυρίως αγώνα της Κυριακής τερμάτισε στην 5η θέση.

Την επομένη στο μονοήμερο τεστ που έλαβε χώρα στην ίδια πίστα ο Bastianini είχε νωρίς μία άσχημη πτώση με τον ίδιο να ολοκληρώνει την διαδικασία στην ένατη θέση. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του το τεστ ήταν θετικό καθώς κατάφερε να βρει πολλές λύσεις που θα τον βοηθήσουν για τη συνέχεια του πρωταθλήματος αν και για να λέμε την αλήθεια θα χρειαστεί ένας αγωνιστικός άθλος για να κρατήσει ο ίδιος την θέση του στην Ducati Lenovo Team.

MotoGP, Bastianini: "Η Ducati πιέζει αλλά είμαι ήρεμος”

O Bastianini αναφέρθηκε στη συνέχεια τόσο για το τεστ όσο και για την πίεση που δέχεται από την Ducati Lenovo Team ώστε να αποδώσει τα μέγιστα: “Δυστυχώς, δεν ξεκίνησε η μέρα με τον καλύτερο τρόπο. Είχα μία άσχημη πτώση στην στροφή 7. Ευτυχώς δεν τραυματίστηκα αν και αγχώθηκα όσον αφορά την δουλειά που έπρεπε να γίνει.

Στη συνέχεια ηρέμησα οπότε καταφέραμε να δουλέψουμε σε πολλούς τομείς. Βρήκαμε την σωστή ρύθμιση στο φρενάρισμα ενώ επίσης βελτιώσαμε τον ρυθμό, ωστόσο στο αργό κομμάτι της πίστας πρέπει να βελτιωθούμε περισσότερο. Στο Le Mans τα πράγματα θα είναι διαφορετικά είναι μία πίστα στην οποία έχω κερδίσει -2022- και εκεί έχω αυτοπεποίθηση.

Η ομάδα πιέζει για να έρθουν τα αποτελέσματα ωστόσο είμαι ήρεμος. Το σημαντικό στην αρχή της χρονιάς ήταν να επανακτήσω την αυτοπεποίθηση μου όσον αφορά την οδήγηση. Ήρθαν και κάποια καλά αποτελέσματα ωστόσο τώρα είναι σημαντικό να πετύχω ακόμη περισσότερα”.

Αν και τα πράγματα δεν είναι εύκολα για τον Bastianini o ίδιος δεν φαίνεται να ανησυχεί ιδιαίτερα, μένει να δούμε αν ο αναβάτης της Ducati Lenovo Team γνωρίζει ήδη τι έχουν αποφασίσει τα μεγάλα κεφάλια της Ducati Corse και παίζει εκ του ασφαλούς ή έχει κάποιον άσσο στο τσεπάκι του όσον αφορά το αγωνιστικό του μέλλον.

MotoGP, Bastianini: "Η Ducati πιέζει αλλά είμαι ήρεμος”

 

Ετικέτες