MotoGP 2024, Jerez Sprint - Ρεκόρ πτώσεων, με τον Jorge Martin να κερδίζει τον αγώνα

Δεκαέξι αναβάτες έπεσαν - Δεύτερος στο βάθρο ο rookie Acosta, απίστευτη επίδοση Quartararo, από 23ος… 3ος!
Jorge Martin - Νικητής στο Sprint της Jerez
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

27/4/2024

Μακελειό! Δεν θυμόμαστε από πότε έχουμε να δούμε τόσες πτώσεις μαζεμένες σε έναν αγώνα, και μάλιστα μικρής διάρκειας όπως του Sprint. Σε μια πίστα στεγνή, που λες όμως και ήταν αλειμμένη με γράσο (αργότερα μάθαμε πως κάποια νερά από τη βροχή του πρωινού ξαναβγήκαν στην φαινομενικά στεγνή επιφάνεια κατά τον αγώνα... ευθυνόμενα για τις πτώσεις), οι αναβάτες έπεφταν δυο-δυο, τρεις-τρεις, με πολλούς από αυτούς να ξαναμπαίνουν στον αγώνα, αλλά και με εννέα να εγκαταλείπουν. Τελικά, το χάος ευνόησε τον Jorge Martin, που είχε τρομάξει από ένα γλίστρημα και είχε ρίξει τον ρυθμό του, τον rookie Acosta που διατήρησε την ψυχραιμία του, χωρίς να δώσει μάχες, και τον απίστευτο Quartararo που με το σπαθί του (αλλά και εκμεταλλευόμενος τις πτώσεις των άλλων) ανέβηκε… 20 θέσεις για να πάρει την τελευταία θέση του βάθρου.

Στην αρχή του αγώνα το γράφημα της Dorna μας δείχνει πως και οι 25 αναβάτες που ξεκινούν τον αγώνα έχουν επιλέξει medium slick μπροστά και soft πίσω γόμα. Ο καιρός είναι καλός, με την πίστα εντελώς στεγνή.

Ο pole-man του αγώνα Marc Marquez κάνει κακή εκκίνηση, για να στρίψει τρίτος, πίσω από τον Brad Binder που οδηγεί τον αγώνα, και τον δεύτερο Jorge Martin. O Alex Marquez δείχνει δυνατός νωρίς, περνάει τον Pecco και βρίσκεται πίσω από τον αδελφό του.

A Espargaro

Δεν περνάει καν ο πρώτος γύρος και ο Martin έχει περάσει τον Binder, ενώ πέφτει ο A Espargaro με πολλά -ευτυχώς δεν χτυπάει!

Δεύτερη πτώση, αυτή τη φορά από το στρατόπεδο της KTM, με τον Miller να βρίσκεται στο έδαφος, ευτυχώς χωρίς να χτυπήσει και αυτός.

Στον δεύτερο γύρο ο MM93 καραδοκεί, και κάνει την κίνηση του στην 9 για να περάσει τον Binder και να βρεθεί 2ος!

Marquez

Ο Binder απαντά άμεσα περνώντας σκληρά αλλά καθαρά τον Marc, ομως ανοίγεται πολύ και τον περνάνε και τα δυο αδέλφια Marquez.

Στη συνέχεια ο Binder που έχει μείνει πιο πίσω, ορμά απο την εσωτερική στην ένα, μην αφήνοντας χώρο στον Bagnaia ο οποίος γίνεται σάντουιτς μεταξύ του αναβάτη της ΚΤΜ και του Bezzechi, με αποτέλεσμα να πέσει!

Bagnaia

Την ώρα που πέφτει ο Bagnaia, ενώ οι αδελφοί Marquez που έχουν περάσει τον Binder και βρίσκονται στο κυνήγι του Martin.

Πτώση έχουμε όμως εδώ και από τον Digia, που αποχωρεί έτσι άδοξα από το ισπανικό Sprint.

Οκτώ γύρους πριν το τέλος, ο Martinator έχει δημιουργήσει διαφορά από τον Marc Marquez, που έχει με τη σειρά του κάνει μικρή διαφορά από τον Alex.

Quartararo

Φοβερή είναι όμως η άνοδος του Quartararo που απο 23ος βρίσκεται... 9ος -κέρδισε πολλές θέσεις στον 1ο γύρο! Θα καταφέρει κάτι καλύτερο ή η Yamaha του δεν θα επιτρέψει κάτι τέτοιο;

Πίσω από τον Martin και τους αδελφούς Marquez η μάχη μαίνεται μεταξύ Binder και Bastianini, ενώ 6ος είναι ο Pedro Acosta και 7ος ο Vinaels.

Έναν γύρο αργότερα, πτώση έχουμε από τον Savadori της Aprilia, χωρίς ευτυχώς να χτυπήσει.

Έξι γύρους πριν το τέλος, και ο Marc Marquez γράφει τον ταχύτερο γύρο, πλησιάζοντας κι άλλο τον Martin. Μια ισπανική μάχη, στον ισπανικό γύρο, με τους θεατές να παραληρούν, με τις φωνές τους να ακούγονται καθαρά στη μετάδοση.

Προσπέραση MARC

Ένα λάθος του Martin στην 7 κάνει τον Marquez να πλησιάσει τον αναβάτη της Prima Pramac και να τον περάσει χωρίς καθυστέρηση. Το κοινό τρελαίνεται.

Με 5 γύρους να απομένουν η πρώτη πεντάδα είναι Marc Marquez, Martin, Alex Marquez, Brad Binder και Enea Bastianini. Κάπου εδώ έχουμε μια ακόμα πτώση με τον Alex Rins να χάνει το μπροστινό και να εγκαταλείπει.

Τριπλή πτώση

Ο Marc Marquez έχει ξεκινήσει να χτίζει διαφορά από τον Martin, ενώ με 4 γύρους να απομένουν, έχουμε μια ακόμα επεισοδιακή στιγμή, με μια... τριπλή πτώση των Binder, Bastianini και A Marquez να πέφτουν ο ένας μετά τον άλλο στην ίδια στροφή, χωρίς να ακουμπήσουν ο ένας τον άλλο!

Marc marquez

Και, αμέσως μετά έρχεται η μεγάλη ανατροπή, με τον Marc Marquez να πέφτει και αυτός!

Τρεις γύροι απομένουν, και η πρώτη τριάδα αποτελείται από τους Jorge Martin, Pedro Acosta και M Vinales. Και ξαφνικά πέφτει και ο Vinales! Αυτά δεν γίνονται. Τι καταιγίδα από πτώσεις είναι η σημερινή!

Και κάπως έτσι ο Quartararo είναι... τρίτος! Πρώτος ο Martin, δεύτερος ο Akosta! Τέταρτος ο Pedrosa και πέμπτος ο Zarco!

Marquez Mir

Ο Marc Marquez έχει ξαναμπεί στον αγώνα και βρίσκεται 9ος, ενώ από τη λύσσα του πέφτει πάνω στον Mir, με το συμβάν να είναι υπό διερεύνηση από τους κριτές, που τελικά αποφασίζουν πως ο Marquez πρέπει να χάσει μια θέση -όπως και γίνεται.

Τον τελευταίο γύρο ο Martin είναι μόνος μπροστά χωρίς να απειλείται, πίσω του μοναχικό αγώνα κάνει ο Acosta, ενώ μαίνεται η μάχη για την τρίτη θέση μεταξύ Quartararo και Pedrosa με τον αναβάτη της Yamaha να καταφέρνει να κρατήσει την τελευταία θέση του βάθρο!

Εντωμεταξύ πέφτουν τόσο ο Marini όσο και ο Bradl! Πόσοι έχουν μείνει; Δεκαέξι αναβάτες τερματίζουν από τους αρχικά 25, με 7 από όσους τερμάτισαν να έχουν πέσει και να έχουν ξαναμπεί στον αγώνα, ενώ 9 ακόμα αναβάτες που έπεσαν έχουν εγκαταλείψει!

Martin

Και ενώ ο Martin έχει περάσει τη γραμμή του τερματισμού πρώτος με όρθια σούζα, χτίζοντας ακόμα μεγαλύτερη διαφορά στη βαθμολογία, λίγες στροφές πριν το τέλος του αγώνα… πέφτει και ο Zarco! Μακελειό!

Αυτό δεν ήταν Sprint, αγώνας επιβίωσης ήταν...

Ακολουθεί η κατάταξη του αγώνα Sprint της Jerez.

ΘΕΣΗ ΑΝΑΒΑΤΗΣ ΟΜΑΔΑ ΧΡΟΝΟΣ / ΔΙΑΦΟΡΑ
1 89J. Martin Prima Pramac Racing 19:52.682
2 31P. Acosta Red Bull GASGAS Tech3 2970
3 20F. Quartararo Monster Energy Yamaha MotoGP™ 7052
4 26D. Pedrosa Red Bull KTM Factory Racing 7102
5 21F. Morbidelli Prima Pramac Racing 8481
6 25R. Fernandez Trackhouse Racing 15882
7 93M. Marquez Gresini Racing MotoGP™ 18131
8 37A. Fernandez Red Bull GASGAS Tech3 18278
9 88M. Oliveira Trackhouse Racing 18418
10 36J. Mir Repsol Honda Team 18553
11 30T. Nakagami LCR Honda 21136
12 5J. Zarco LCR Honda 21948
13 49F. Di Giannantonio Pertamina Enduro VR46 Racing Team 23478
14 43J. Miller Red Bull KTM Factory Racing 37901
15 42A. Rins Monster Energy Yamaha MotoGP™ 62288
16 32L. Savadori Aprilia Racing 82979

Και τέλος δείτε πώς διαμορφώνεται η βαθμολογία στην κορυφή μετά το ισπανικό Sprint.

Βαθμολογία
Ετικέτες

MotoGP: Επιστροφή στη Βραζιλία μετά από πάνω από 20 χρόνια - Με Acosta πρωτοπόρο του πρωταθλήματος

Στην Goiânia ο δεύτερος γύρος της σεζόν 2026 μετά το άνοιγμα της σεζόν στην Ταϊλάνδη
Brazil MotoGP
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

16/3/2026

Μετά από έναν εκρηκτικό πρώτο αγώνα στην Ταϊλάνδη, το MotoGP ταξιδεύει στη Βραζιλία για τον δεύτερο γύρο του πρωταθλήματος, σηματοδοτώντας την επιστροφή της κορυφαίας κατηγορίας στη χώρα μετά από περισσότερες από δύο δεκαετίες.

Η δράση μεταφέρεται στην πίστα της Goiânia, μια πίστα άγνωστη για όλους τους αναβάτες, κάτι που υπόσχεται ένα ιδιαίτερα απρόβλεπτο αγωνιστικό τριήμερο. Με 22 αναβάτες στην εκκίνηση και χωρίς καμία εμπειρία από MotoGP μοτοσυκλέτα στη συγκεκριμένη πίστα, οι ισορροπίες μοιάζουν εύθραυστες.

Ο Acosta οδηγεί την κούρσα του πρωταθλήματος

Ο μεγάλος πρωταγωνιστής του πρώτου γύρου ήταν ο Pedro Acosta της Red Bull KTM Factory Racing. Ο νεαρός Ισπανός ξεκίνησε τη σεζόν με εντυπωσιακό τρόπο, κατακτώντας τη νίκη στο Sprint της Ταϊλάνδης ύστερα από μια σκληρή μάχη σώμα με σώμα με τον Marc Marquez της Ducati Lenovo Team.

Ο Acosta συνέχισε δυνατά και στον κυρίως αγώνα της Κυριακής, ανεβαίνοντας στο βάθρο και φεύγοντας από το Buriram ως πρωτοπόρος του πρωταθλήματος. Μπορεί να μην πήρε την πολυπόθητη νίκη της Κυριακής, όμως το αποτέλεσμα έδειξε ξεκάθαρα τη μεγάλη πρόοδο της KTM σε σχέση με την περσινή χρονιά.

Στην άλλη πλευρά του γκαράζ της KTM, ο Brad Binder είχε επίσης ένα θετικό ξεκίνημα, με δύο αποτελέσματα μέσα στην πρώτη επτάδα που τον φέρνουν στην έκτη θέση της βαθμολογίας πριν από τη Βραζιλία.

Την ίδια στιγμή, οι Enea Bastianini και Maverick Viñales της Red Bull KTM Tech3 θα επιδιώξουν να βελτιώσουν την εικόνα τους. Ο Viñales δεν κατάφερε να επαναλάβει την εντυπωσιακή φόρμα που είχε δείξει στις δοκιμές της Sepang, ενώ ο Bastianini πήρε τη 12η θέση εξασφαλίζοντας τους πρώτους βαθμούς για την ομάδα.

Η Aprilia δείχνει έτοιμη να αμφισβητήσει την Ducati

Αν η KTM έδειξε δυνατή, η Aprilia ίσως ήταν η μεγάλη αποκάλυψη του πρώτου αγώνα. Ο Marco Bezzecchi κυριάρχησε στον κυρίως αγώνα της Κυριακής στην Ταϊλάνδη, έχοντας ήδη κατακτήσει την pole position με ρεκόρ γύρου, πριν οδηγήσει την Aprilia σε μια επιβλητική νίκη.

Παράλληλα, ο Raul Fernandez της Trackhouse MotoGP Team ανέβηκε δύο φορές στο βάθρο, ενώ ο Jorge Martin της εργοστασιακής Aprilia έδειξε ότι επανέρχεται στα επίπεδα που τον οδήγησαν στον τίτλο του 2024. Εξαιρετική ήταν και η παρουσία του rookie Ai Ogura, που ολοκλήρωσε τον αγώνα μέσα στην πρώτη πεντάδα.

Έτσι, τέσσερις αναβάτες με Aprilia βρίσκονται στις θέσεις δύο έως πέντε της βαθμολογίας πριν από τον αγώνα της Βραζιλίας, δείχνοντας ότι το εργοστάσιο του Noale έχει μειώσει ή ίσως ακόμη και καλύψει το κενό από την Ducati.

Η Ducati θέλει άμεση απάντηση

Για την Ducati, το ξεκίνημα της σεζόν στο Buriram δεν ήταν αυτό που περίμενε κανείς. Η ιταλική εταιρεία είδε να σταματά το εντυπωσιακό σερί των 88 συνεχόμενων βάθρων, όμως παραμένει φυσικά ένας από τους βασικούς διεκδικητές της νίκης.

Καλύτερος αναβάτης της Ducati στη βαθμολογία είναι προς το παρόν ο Fabio Di Giannantonio της Pertamina Enduro VR46 Racing Team, ο οποίος έδειξε πολύ ανταγωνιστικός στην Ταϊλάνδη, παρά την ατυχία που αντιμετώπισε.

Ο Marc Marquez, εν ενεργεία παγκόσμιος πρωταθλητής, έχασε την ευκαιρία για βάθρο εξαιτίας ενός ασυνήθιστου κλαταρίσματος στο πίσω ελαστικό στον αγώνα της Κυριακής και φτάνει στη Βραζιλία με διαφορά 23 βαθμών από τον Acosta. Ωστόσο, κανείς δεν θεωρεί ότι ο επτάκις πρωταθλητής έχει βγει εκτός μάχης, ειδικά σε μια πίστα όπου όλοι ξεκινούν από το μηδέν.

Δύσκολο Σαββατοκύριακο είχε και ο Francesco Bagnaia της Ducati Lenovo Team, ο οποίος αντιμετώπισε προβλήματα αίσθησης στο μπροστινό μέρος της μοτοσυκλέτας, ενώ χωρίς βαθμούς έφυγε από την Ταϊλάνδη και ο Alex Marquez της Gresini Racing.

Ο Moreira μπροστά στο κοινό της πατρίδας του

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα έχει και η παρουσία του Diogo Moreira της LCR Honda, ο οποίος επιστρέφει στη χώρα του για τον πρώτο εντός έδρας αγώνα του στο MotoGP. Ο Βραζιλιάνος rookie εντυπωσίασε στο ντεμπούτο του στην Ταϊλάνδη, καταφέρνοντας να τερματίσει μέσα στους βαθμούς.

Με την υποστήριξη των Βραζιλιάνων φιλάθλων και με όλους τους αναβάτες να βρίσκονται στην ίδια αφετηρία όσον αφορά την εμπειρία στην πίστα της Goiânia, ο Moreira μπορεί να ελπίζει σε ακόμη ένα δυνατό αποτέλεσμα.

Αναζητώντας πρόοδο Honda και Yamaha

Η Honda έδειξε σημάδια προόδου στον πρώτο αγώνα της χρονιάς. Ο Joan Mir ήταν ιδιαίτερα ανταγωνιστικός πριν ένα τεχνικό πρόβλημα τον αφήσει χωρίς βαθμούς στον αγώνα της Κυριακής, ενώ ο Luca Marini, ο Johann Zarco και ο Moreira κατάφεραν να μπουν στη δεκάδα ή να πάρουν βαθμούς.

Από την πλευρά της Yamaha, η αρχή της νέας εποχής με τον V4 κινητήρα της YZR-M1 δεν ξεκίνησε ιδανικά, όμως υπήρξαν θετικά σημάδια. Οι Fabio Quartararo και Alex Rins πήραν βαθμούς στην Ταϊλάνδη, ενώ ο rookie Toprak Razgatlioglu εντυπωσίασε με την ανταγωνιστικότητά του παρά το γεγονός ότι όλα ήταν καινούρια για εκείνον.

Με ένα grid γεμάτο άγνωστες παραμέτρους και μια πίστα που κανείς δεν γνωρίζει πραγματικά, το Grand Prix της Βραζιλίας υπόσχεται ένα από τα πιο απρόβλεπτα Σαββατοκύριακα της χρονιάς.