MotoGP 2023, Catalunya, Sprint Race - Νίκη Aleix Espargaro με την Aprilia να κάνει το 1-3

Δεύτερος ο Pecco Bagnaia, 11ος -και πρώτος αναβάτης ιαπωνικής εταιρείας- ο Marc Marquez
O Aleix Espargaro κερδίζει τον αγώνα Sprint στην Catalunya
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

2/9/2023

Ο Aleix Espargaro έκανε υποδειγματικό αγώνα στο Sprint του Σαββάτου, ξεκινώντας από τη 2η θέση, για να περάσει πρώτος στον 7ο γύρο και να ξεκινήσει να χτίζει διαφορά από τον Francesco Bagnaia, για να τερματίσει πρώτος σχεδόν δυο δευτερόλεπτα μπροστά από τον Πρωταθλητή του 22. Τρίτος ήταν ο Maverick Vinales -το 2ο βάθρο του σε αγώνα Sprint-, ενώ πρώτος αναβάτης ιαπωνικής μοτοσυκλέτας ήταν ο Marc Marquez στην 11η θέση, με τον Quartararo μόλις… 18ο!

Ο καιρός είναι δροσερός και με αρκετό αέρα, και κάποια μαύρα σύννεφα δίνουν μια ανησυχία για πιθανή βροχή στον ορίζοντα, με τη γνωστή σημαία της βροχής να πέφτει στον γύρο προθέρμανσης, όπου κάποιες σταγόνες κάνουν την εμφάνιση τους.

Στα pits γίνεται ο γνωστός χαμός με τους μηχανικούς να ετοιμάζουν γρήγορα τις δεύτερες μοτοσυκλέτες με βρόχινα ελαστικά, και μένει να δούμε αν ο αγώνας Sprint θα μείνει στεγνός ή αν θα έχουμε δράμα με τη βροχή.

Τα φώτα σβήνουν και ο Pecco κάνει την καλύτερη δυνατή εκκίνηση, με τον Vinales δεύτερο, τον Martin τρίτο και τον Aleix Espargaro τέταρτο. Πέμπτος είναι ο Bezzecchi που καταφέρνει να κερδίσει 5 θέσεις στην εκκίνηση! Έκτος είναι ο Binder, έβδομος ο Marc Marquez, και 8ος ο Oliveira που είχε πολύ κακή εκκίνηση από την 2η θέση της σχάρας εκκίνησης. Στην πρώτη στροφή έχουμε κάποια σπρωξίματα, με κάποιους αναβάτες (Miller, A. Marquez) να χάνουν έδαφος, ενώ οι πρώτες ενδείξεις για “φταίξιμο” του Martin είναι αβάσιμες, με τους κριτές να βγάζουν ανακοίνωση για αγωνιστικό συμβάν.

Με την ολοκλήρωση του πρώτου γύρου ο Aleix έχει βρεθεί δεύτερος, τρίτος είναι ο Vinales, τέταρτος ο Martin και πέμπτος ο Binder. Ακόμα δεν έχει δημιουργηθεί διαφορά από τους πρώτους και το γκρουπ θυμίζει αγώνα Moto3.

Jorge Martin

Δέκα γύρους πριν το τέλος, ο Martin κάνει λάθος στα φρένα, και παραλίγο να εμβολίσει τον Vinales, όμως τα αφήνει, βγαίνει στην ασφάλτινη διαδρομή εκτός πίστας, για να βρεθεί τώρα 6ος.

Ο αγώνας συνεχίζει να είναι στεγνός -και θα παραμείνει έτσι μέχρι το τέλος.

Στον 4ο γύρο από τους 12 του Sprint Race ο Pecco συνεχίζει να βρίσκεται πρώτος δίχως να απειλείται ακόμα, αν και ο δεύτερος Aleix κάνει ταχύτερο γύρο και βρίσκεται αρκετά κοντά στον Πρωταθλητή του 22.

Pol Espargaro

Η πρώτη πτώση του αγώνα είναι από τον Pol Espargaro που χάνει τα φρένα στην 5, βγαίνει στα χαλίκια, πέφτει δίχως να χτυπήσει.

Στον 5ο γύρο ο Marc Marquez βρίσκεται 8ος, ενώ ο αμέσως επόμενος αναβάτης με ιαπωνική μοτοσυκλέτα είναι ο Taka Nakagami στην... 18η θέση! Ο Quartararo βρίσκεται στην 20η θέση, και δεν δείχνει να μπορεί να κάνει κάτι καλύτερο από αυτό, χάνοντας 2 δευτερόλεπτα τον γύρο σε σχέση με τον 1ο...

Στην ευθεία του τερματισμού στον 6ο γύρο ο Aleix βρίσκεται δίπλα από τον Pecco, προσπαθώντας να τον περάσει αλλά δεν μπορεί να φρενάρει δυνατότερα από τον Ιταλό. Παρόλα αυτά συνεχίζει να πιέζει, σε μια πίστα που είναι διαχρονικά δυνατός.

Aleix Espargaro

Στον 7ο γύρο ο Aleix κάνει την ίδια μανούβρα στην ευθεία εκκίνησης, καταφέρνοντας αυτή τη φορά να περάσει μπροστά από τον Pecco για να ηγηθεί του αγώνα! Οι πρώτοι 5 αναβάτες (Aleix, Pecco, Maverick, Brinder και Oliveira) έχουν πλέον δημιουργήσει το δικό τους γκρουπ με μικρή διαφορά από τους υπόλοιπους.

Ο Aleix δημιουργεί διαφορά μισού δευτερολέπτου στον 8ο γύρο, με τον Pecco να έχει διαφορά 0,3 δυετερολέπτων από τον Vinales.

Και η διαφορά συνεχίζει να αυξάνει μεταξύ των πρώτων δύο αναβατών στον 9ο γύρο, με τον Aleix να είναι μπροστά από τον Pecco για 0,765 δευτερόλεπτα.

Marc Marquez

O Marc Marquez χάνει έδαφος απέναντι στα Ducati, και για την ώρα βρίσκεται 10ος, με επόμενο αναβάτη ιαπωνικής μοτοσυκλέτας τον Morbidelli στην 16η θέση.

Έχουμε φτάσει στον 10ο γύρο, με τον Aleix να συνεχίζει να δημιουργεί διαφορά (1.207) από τον Pecco, και όλοι αναρωτιούνται αν θα μπορέσει ο 3ος Vinales να περάσει και αυτός τον Pecco για να κάνει η Aprilia το 1-2.

Στον 11ο γύρο ο Aleix βρίσκεται μπροστά 1.729 δευτερόλεπτα από τον 2ο Pecco, ενώ ο Marc Marquez είναι 11ος χάνοντας τη μάχη με τον αδελφό του Alex που έχει περάσει 10ος. Αντίστοιχα ο Quartararo είναι 18ος.

Brad Binder

Καλύτερα τοποθετημένος αναβάτης ΚΤΜ είναι ο Binder στην 4η θέση, με τον Jack Miller μόλις 17ο.

Στον 12ο γύρο και τελευταίο η μάχη μεταξύ Maverick και Pecco έχει ανάψει, με τον αναβάτη της Ducati να κρατά με νύχια και δόντια τη 2η θέση, όμως τελικά ο Bagnaia θα καταφέρει να τερματίσει ανάμεσα από τα 2 εργοστασιακά Aprilia.

Τελικά το φαβορί καταφέρνει να επικρατήσει με διαφορά 2 δευτερολέπτων, με τον Aleix Espargaro να δίνει τη νίκη στην Aprilia, και με τον Bagnaia να καταφέρνει να μειώσει τη ζημιά με τη δεύτερη θέση. Παράλληλα, ο τερματισμός των Martin στην 5η θέση αλλά κυρίως του Bezzecchi στην 8η θέση ευνοεί τον Pecco βαθμολογικά.

Πλέον στη γενική βαθμολογία του MotoGP, η πρώτη πεντάδα έχει ως εξής:

1. Farancesco Bagnaia, Ducati, 260 βαθμοί

2. Jorge Martin, Ducati, 194 βαθμοί

3. Marco Bezzecchi, 185 βαθμοί

4. Brad Binder, 166 βαθμοί

5. Aleix Espargaro, 129 βαθμοί

Η κατάταξη του αγώνα Sprint της Catalunya για το 2023 έχει ως εξής:

1. Aleix Espargaro, Aprilia

2. Francesco Bagnaia, Ducati

3. Maverick Vinales, Aprilia

4. Brad Binder, KTM

5. Jorge Martin, Ducati

6. Miguel Oliveira, Aprilia

7. Johann Zarco, Ducati

8. Marco Bezzecchi, Ducati

9. Enea Bastianini, Ducati

10. Alex Marquez, Ducati

11. Marc Marquez, Honda

12. Luca Marini, Ducati

13. Fabio Di Giannantonio, Ducati

14. Raul Fernandez, KTM

15 Franco Morbidelli, Yamaha

16. Jack Miller, KTM

17. Augusto Fernandez, GASGAS

18. Fabio Quartararo, Yamaha

19. Iker Lecuona, Honda

20. Takaaki Nakagami, Honda

21. Joan Mir, Honda

22. Pol Espargaro, GASGAS

Aspar Circuit - Η πίστα του Jorge Martinez “Aspar” άνοιξε τις πύλες της

Ανακοινώθηκαν οι μέρες και ώρες λειτουργίας
motomagAspar Circuit – Η πίστα του Jorge Martinez “Aspar” άνοιξε τις πύλες της
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

17/5/2024

Μετά από σχεδόν ένα χρόνο αναμονής, οι εργασίες αναβάθμισης στην ιδιωτική πίστα Aspar ολοκληρώθηκαν, με το “Aspar Universe”, όπως αποκαλείται το τεράστιο σύμπλεγμα, να ανοίγει τις πύλες του στο κοινό από Πέμπτη μέχρι και Κυριακή, έχοντας ως στόχο να γίνει μήτρα νέων πρωταθλητών αλλά και ένας χώρος που θα μπορούν όλοι να διασκεδάσουν με ασφάλεια.

Σας έχουμε ήδη ενημερώσει για το μεγαλεπήβολο όραμα του θρυλικού τέως αναβάτη των GP και νυν ιδιοκτήτη ομάδας σε Moto2 και Moto3, Jorge Martinez “Aspar”. Με έδρα την Guadassuar της Valencia, το τεράστιο σύμπλεγμα της πίστας Aspar απλώνεται σε συνολική έκταση 370.000 τ.μ. και διαχωρίζεται σε τέσσερα τμήματα. Η κύρια ασφάλτινη πίστα έχει συνολικό μήκος 2,2 χιλιομέτρων, ενώ η χωμάτινη φτάνει τα 1,1 χιλιόμετρα. Όπως είναι φυσικό τα καρτ δεν θα μπορούσαν να απουσιάζουν, έχοντας μία δική τους πίστα 850 μέτρων.

Στον αχανή χώρο βρίσκουμε επίσης την ακαδημία Aspar KSB Sport, η οποία μαζί με τις δύο εκπαιδευτικές της πίστες καταλαμβάνει συνολικά 18.000 τ.μ. Ακόμη, υπάρχει το Μουσείο Aspar, τα paddock που απλώνονται σε έναν χώρο 10.000 τ.μ., χώρος στάθμευσης, αίθουσα ενημέρωσης, εστιατόριο, χώρος εκδηλώσεων και αναρρωτήριο. Μιλάμε για ένα ολοκληρωμένο μηχανοκίνητο θεματικό πάρκο.

Aspar Circuit – Η πίστα του Jorge Martinez “Aspar” άνοιξε τις πύλες της

Οι εγκαταστάσεις αυτές δίνουν τη δυνατότητα στην Aspar Circuit να εξελιχθεί σε ένα μοναδικό περιβάλλον, ικανό να φιλοξενήσει πλήθος δραστηριοτήτων. Η αρχή έγινε στις 15 Μαΐου 2024, ημερομηνία-σταθμός, όπου η πίστα ανακοίνωσε ότι ανοίγει τις πύλες της στο κοινό. Όσοι το επιθυμούν θα έχουν τη δυνατότητα να ενοικιάσουν καρτ (παιδικά, ενηλίκων και διθέσια), με τα οποία θα μπορούν να τρέχουν στην πίστα και να αγωνίζονται. Εννοείται ότι υπάρχει πρόβλεψη και για όσους έχουν δικό τους καρτ, οι οποίοι θα μπορούν βάσει προγραμματισμού να οδηγήσουν στην πίστα. Για τους μοτοσυκλετιστές τώρα, η Aspar Circuit δίνει την δυνατότητα σε όσους θέλουν να τρέξουν με την δική τους μοτοσυκλέτα στην μεγάλη πίστα.

Οι διαδρομές μπορούν να δεχτούν αλλαγές, με στόχο προπονήσεις και ιδιωτικές δοκιμές, ένα χαρακτηριστικό που θα εκτιμήσουν ιδιαίτερα ομάδες και αναβάτες, καθώς με αυτόν τον τρόπο έχουν την δυνατότητα να δοκιμάσουν τα όριά τους σε διαφορετικές περιπτώσεις, που απεικονίζουν διαφορετικές πίστες. Η αχανής έκταση παρέχει ακόμη υπηρεσίες για την διοργάνωση διαφόρων εκδηλώσεων, παρουσιάσεων, συνέδριων και ό,τι άλλο επιθυμεί κάποια εταιρεία.

Η πίστα θα είναι ανοιχτή τέσσερις ημέρες της  εβδομάδας, από Πέμπτη μέχρι και Κυριακή. Για την κύρια ασφάλτινη πίστα των 2,2 χιλιομέτρων, οι ώρες λειτουργίας έχουν οριστεί από τις 9:00 π.μ. μέχρι και τις 6:00 μ.μ. (τοπική ώρα), ενώ για αυτή των καρτ το ωράριο διευρύνεται από τις 9:00 το πρωί μέχρι και τις 8:00 το απόγευμα. Το εστιατόριο, το οποίο αποτελεί τμήμα του συμπλέγματος Aspar θα ανοίγει τις πύλες του την ίδια ώρα με τις πίστες και θα παραμένει ανοιχτό μέχρι και τις 7:00 μ.μ.

Aspar Circuit – Η πίστα του Jorge Martinez “Aspar” άνοιξε τις πύλες της

Δεν σταματάμε όμως εδώ, καθώς η πίστα του Jorge Martinez θέλει να αποτελέσει ταυτόχρονα και φυτώριο νέων αναβατών, περικλείοντας στους κόλπους της, τη σχολή Aspar KSB Sport, με τα γραφεία της να βρίσκονται εντός του χώρου. Στόχος της ακαδημίας είναι η εύρεση, ανάπτυξη και εξέλιξη νέων ταλέντων, τόσο για μέσα στις πίστες, όσο και έξω από αυτές, στα box. Επιπροσθέτως, θα περιλαμβάνονται προγράμματα εκπαίδευσης οδήγησης μοτοσυκλέτας για όλα τα επίπεδα και ηλικίες. Από την άλλη, οι μηχανολόγοι του Τεχνικού τμήματος της Aspar KSB θα μπορούν να εφαρμόσουν πρακτικά τις γνώσεις τους, εντός επαγγελματικού περιβάλλοντος.

Τέλος, η τεράστια έκταση της πίστας προβλέπεται να αποτελέσει ταυτόχρονα και τα κεντρικά της αγωνιστικής ομάδας Aspar, από το Ισπανικό Πρωτάθλημα μέχρι και το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα MotoGP. Έτσι, γίνεται πιο εύκολο για τις εταιρείες και τους χορηγούς να έρθουν σε επαφή με την ισπανική ομάδα.

Η συγκεκριμένη πίστα αποτελεί το απαύγασμα μίας γενικότερης φιλοσοφίας γύρω από τον μηχανοκίνητο αθλητισμό που διατρέχει ολόκληρη την Ισπανία. Για να φτάσει όμως εκεί, δημιουργώντας τεράστιας έκταση συμπλέγματα, που μεταξύ άλλων αποτελούν και φυτώρια νέων πρωταθλητών, πέρασε από πολλά στάδια. Όπως έχουμε ξαναπεί, για να μπορέσουμε κάποια στιγμή κι εμείς να φτάσουμε σε ένα υψηλό επίπεδο θα πρέπει να ξεκινήσουμε από πιο χαμηλά, φτιάχνοντας πίστες για τον κόσμο και τα εθνικά πρωταθλήματα. Αντί λοιπόν να συζητάμε για πίστες MotoGP και F1 που απαιτούν τεράστια οικονομικά ποσά για να στηθούν και να καλύψουν τις προδιαγραφές, θα ήταν καλό να ξεκινήσουμε την κουβέντα από πιο γερές βάσεις, φτιάχνοντας πίστες που θα έχουν έσοδα από τους αναβάτες, αλλά και από εταιρείες. Η Ελλάδα έχει πολλούς χώρους, όπου μπορούμε να φτιάξουμε πίστες και χάρη στο ορεινό της ανάγλυφο να είναι και αρκούντως τεχνικές. Πρέπει όμως να ξεκινήσουμε από χαμηλά, χτίζοντας το επίπεδο και την φιλοσοφία γύρω από τους αγώνες, για να φτάσουμε κάποια στιγμή να συζητάμε για Παγκόσμια Πρωταθλήματα.

Ετικέτες