Jorge Martinez “Aspar” - Θέλει να μετατρέψει την πίστα του σε παγκόσμιο σημείο αναφοράς του μηχανοκίνητου αθλητισμού

Ένας μοναδικός χώρος με πίστες που καλύπτουν διαφορετικά είδη οδήγησης, αναρρωτήριο, μουσείο μοτοσυκλέτας, κ.α., λειτουργώντας ως φυτώριο για τους αυριανούς πρωταθλητές
motomagJorge Martinez “Aspar” – Θέλει να μετατρέψει την πίστα του σε παγκόσμιο σημείο αναφοράς του μηχανοκίνητου αθλητισμού
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

22/11/2023

Ο θρυλικός πρώην αγωνιζόμενος και νυν ιδιοκτήτης αγωνιστικής ομάδας σε Moto2 και Moto3, Jorge Martinez “Aspar”, ο οποίος το 2022 έκλεισε 40 συναπτά έτη εμπλοκής του με τα MotoGP, θέλει να αναβαθμίσει την ιδιόκτητη πίστα του, μετατρέποντάς την σε έναν πολυχώρο που θα λειτουργήσει ως παγκόσμιο σημείο αναφοράς του μηχανοκίνητου αθλητισμού, αλλά και ως φυτώριο για τους επόμενους Πρωταθλητές.

Στις αρχές του 2023 ο τέσσερις φορές Παγκόσμιος Πρωταθλητής στα 80 και 125 κυβικά, Jorge Martinez, απέκτησε με τη βοήθεια μετόχων, μία τεράστια έκταση 350.000 τ.μ. Η “Circuito de la Ribera”, όπως ήταν τότε το όνομά της πριν μετονομαστεί σε “Circuit Aspar” βρίσκεται στην περιοχή Guadassuar, 40 χιλιόμετρα μακριά από το κέντρο της Valencia. Στην απέραντη έκταση αυτή περιλαμβάνονται μία ασφάλτινη πίστα μήκους 2,2 χιλιομέτρων, μία πίστα καρτ 850 μέτρων και μία MX μήκους 1,1 χιλιομέτρων. Στον ίδιο χώρο υπάρχει ένας χώρος 18.000 τ.μ. που μπορεί να φιλοξενήσει αγώνες drift, αλλά και σχολές ασφαλούς οδήγησης.

Jorge Martinez “Aspar” – Θέλει να μετατρέψει την πίστα του σε παγκόσμιο σημείο αναφοράς του μηχανοκίνητου αθλητισμού

Τώρα, ο “Aspar” θέλει να επιστρέψει πίσω ό,τι του έχει προσφέρει ο μηχανοκίνητος αθλητισμός τα τελευταία σαράντα χρόνια. Μετά το τέλος της καριέρας του ως αναβάτης, το 1997, δεν έφυγε από τα paddock, καθώς είχε ήδη από το 1992 δημιουργήσει την δική του ομάδα στα 250GP και 125GP και αργότερα, όταν ήρθε η τετράχρονη εποχή, στις Moto2 και Moto3 κατηγορίες, μέχρι και το 2018. Η στενή συνεργασία που έχει αναπτύξει τα τελευταία χρόνια με το Pierer Group, έδωσε στον Martinez την δυνατότητα από το 2021 να δημιουργήσει την εργοστασιακή ομάδα της GASGAS στις Moto2 και Moto3, κατακτώντας πολλά GP. Και το 2022, ο Izan Guevara με την GASGAS Aspar Team στέφθηκε Παγκόσμιος πρωταθλητής Moto3, ενώ συνεχίζει με την ίδια ομάδα στη Moto2 το 2023.

Jorge Martinez “Aspar” – Θέλει να μετατρέψει την πίστα του σε παγκόσμιο σημείο αναφοράς του μηχανοκίνητου αθλητισμού

Αυτό που θέλει να κάνει ο Martinez είναι να αξιοποιήσει στο έπακρο τον χώρο αυτό, που θα λειτουργεί και ως τα κεντρικά της εταιρείας του. Ακόμη, θα υπάρχει μία ακαδημία-φυτώριο νέων Πρωταθλητών, την οποία στην ανακοίνωση της η “Circuit Aspar” ονομάζει “παγκόσμια ακαδημία μοτοσυκλέτας” και ένα θεματικό πάρκο για την μηχανοκίνηση. Ο Martinez δεν στοχεύει μόνο τους αναβάτες του αύριο, αλλά και τους μηχανικούς, καθώς μέσα στις εγκαταστάσεις της πίστας θα υπάρχει η δυνατότητα να εκπαιδευτούν οι νεαροί μηχανικοί μέσω της τεχνικής σχολής Aspar KSB. Υπεύθυνη για την επίβλεψη και την καθοδήγηση των μαθητών, αναβατών και μηχανικών, θα είναι η αγωνιστική ομάδα GASGAS Aspar.

Jorge Martinez “Aspar” – Θέλει να μετατρέψει την πίστα του σε παγκόσμιο σημείο αναφοράς του μηχανοκίνητου αθλητισμού

Στις ήδη υπάρχουσες δομές θέλει να προσθέσει ακόμα paddock έκτασης 15.000 τ.μ. με 128 box ομάδων, περιοχή πρασίνου 80.000 τ.μ., εστιατόριο, χώρους αναψυχής, πολυμορφικά δωμάτια, ελικοδρόμιο, μέχρι και δικό του… ιατρείο! Το κόσμημα της Circuit Aspar θα αποτελέσει το μουσείο μοτοσυκλέτας, Aspar Museum.

Η πίστα θα είναι ανοιχτή για όλους όσους θέλουν να δοκιμάσουν τα όριά τους με ασφάλεια, είτε με το δικό τους όχημα, είτε νοικιάζοντας από τον στόλο οχημάτων (καρτ, μοτοσυκλέτες κ.α.) της πίστας. Ταυτόχρονα, οι εγκαταστάσεις θα μπορούν να υποστηρίξουν αγώνες drift, μαθήματα οδικής ασφάλειας αλλά και εκθέσεις.

Jorge Martinez “Aspar” – Θέλει να μετατρέψει την πίστα του σε παγκόσμιο σημείο αναφοράς του μηχανοκίνητου αθλητισμού

Τέλος, η πίστα Aspar ενδιαφέρεται και για τον τομέα της επιχειρηματικότητας. Οι εγκαταστάσεις της και οι υποδομές της είναι ικανές να φιλοξενήσουν παρουσιάσεις νέων μοντέλων και προϊόντων, βιντεοσκόπηση και φωτογράφηση για διαφημιστικούς σκοπούς, ακόμα και συναυλίες.

Jorge Martinez “Aspar” – Θέλει να μετατρέψει την πίστα του σε παγκόσμιο σημείο αναφοράς του μηχανοκίνητου αθλητισμού

Αυτή την στιγμή η Ισπανία είναι η χώρα με την πιο δυνατή παρουσία στον μηχανοκίνητο αθλητισμό, ειδικά στους αγώνες μοτοσυκλέτας. Επομένως, η επιλογή του σημείου για να δημιουργήσει κάτι τόσο ξεχωριστό ο Martinez, 50 χιλιόμετρα μακριά από την πίστα Ricardo Tormo της Valencia, όπου τρέχουν τα MotoGP, αποτελεί λογική απόφαση. Το υψηλό επίπεδο που βρίσκεται ο μηχανοκίνητος αθλητισμός στην Ισπανία, την καθιστά μία από τις λίγες χώρες που έχει την δυνατότητα να υποστηρίξει ένα τόσο μεγάλο έργο. Εάν ο Martinez καταφέρει να ολοκληρώσει το μεγαλεπήβολο σχέδιό του, τότε η πίστα Aspar θα αποτελέσει ένα παγκόσμιο σημείο αναφοράς  για τον μηχανοκίνητο αθλητισμό, ενώ ταυτόχρονα θα προσφέρει τόσο θέσεις εργασίας όσο και έσοδα στην περιοχή, βοηθώντας στην περεταίρω ανάπτυξη της χώρας ως ‘πρωτεύουσα’ του μηχανοκίνητου αθλητισμού.  

Ετικέτες

MotoGP, Mugello Practice – Ο Di Giannantonio οδηγεί τετράδα Ιταλών στην κορυφή – Κατευθείαν Q2 ο Marc Marquez

Διαφορετική από την πρωινή η εικόνα των κρίσιμων δεύτερων δοκιμών της Παρασκευής, με τέσσερις Ducati στην πρώτη εξάδα
diggia practice
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

29/5/2026

Τα πρωινά ελεύθερα δοκιμαστικά της μεγάλης κατηγορίας είχαν αναδείξει ως ταχύτερο όλων τον Fabio di Giannantonio, αλλά η επόμενη Ducati βρισκόταν μόλις στην όγδοη θέση. Η εικόνα αυτή άλλαξε άρδην μετά το τέλος του Practice session, καθώς αυτή τη φορά τέσσερις Desmosedici GP βρίσκονται στην κορυφαία εξάδα χρόνων, με δύο από αυτές στις δύο πρώτες θέσεις.

Αυτό που δεν άλλαξε είναι η ταχύτητα του Di Giannantonio, ο οποίος ήταν για μια φορά ακόμη ταχύτερος όλων, μα τώρα έχει μόλις 91 χιλιοστά του δευτερολέπτου πίσω του τον Pecco Bagnaia.

Στην τρίτη θέση και σε πολύ κοντινή απόσταση γυρνά ο Enea Bastianini με την ΚΤΜ της Tech3 και πίσω του ακολουθεί μια ακόμη αρμάδα Ducati με τους Franco Morbidelli, Fermin Adleguer και Marc Marquez κατά σειρά.

Οι δύο εργοστασιακές Aprilia γεμίζουν τις θέσεις 7 και 8 με τους Marco Bezzecchi και Jorge Martin αντίστοιχα, όντας 2 και 3 δέκατα πιο αργοί από τον πρώτο.

Την προνομιούχο δεκάδα που περνά απευθείας στις δεύτερες κατατακτήριες δοκιμές Q2 συμπληρώνουν οι Alex Rins και Diogo Moreira, ο τελευταίος μάλιστα για πρώτη φορά στην καριέρα του στη μεγάλη κατηγορία.

Αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να περάσουν από το Q1 αρκετά βαριά ονόματα, με τις μεγαλύτερες εκπλήξεις να συνιστούν οι Pedro Acosta και Ai Ogura.

Αποτελέσματα Mugello MotoGP Practice

#

ΑΝΑΒΑΤΗΣ

ΟΜΑΔΑ

ΧΡΟΝΟΣ

ΑΠΟ ΠΡΩΤΟ

ΑΠΟ ΠΡΟΗΓ.

1

Fabio DI GIANNANTONIO

Pertamina Enduro VR46 Racing Team

1'44.808

 

 

2

Francesco BAGNAIA

Ducati Lenovo Team

1'44.899

0.091

0.091

3

Enea BASTIANINI

Red Bull KTM Tech3

1'44.911

0.103

0.012

4

Franco MORBIDELLI

Pertamina Enduro VR46 Racing Team

1'44.959

0.151

0.048

5

Fermin ALDEGUER

BK8 Gresini Racing MotoGP

1'45.004

0.196

0.045

6

Marc MARQUEZ

Ducati Lenovo Team

1'45.010

0.202

0.006

7

Marco BEZZECCHI

Aprilia Racing

1'45.024

0.216

0.014

8

Jorge MARTIN

Aprilia Racing

1'45.132

0.324

0.108

9

Alex RINS

Monster Energy Yamaha MotoGP Team

1'45.149

0.341

0.017

10

Diogo MOREIRA

Pro Honda LCR

1'45.162

0.354

0.013

11

Ai OGURA

Trackhouse MotoGP Team

1'45.241

0.433

0.079

12

Raul FERNANDEZ

Trackhouse MotoGP Team

1'45.270

0.462

0.029

13

Pedro ACOSTA

Red Bull KTM Factory Racing

1'45.294

0.486

0.024

14

Maverick VIÑALES

Red Bull KTM Tech3

1'45.469

0.661

0.175

15

Joan MIR

Honda HRC Castrol

1'45.595

0.787

0.126

16

Jack MILLER

Prima Pramac Yamaha MotoGP

1'45.617

0.809

0.022

17

Fabio QUARTARARO

Monster Energy Yamaha MotoGP Team

1'45.670

0.862

0.053

18

Brad BINDER

Red Bull KTM Factory Racing

1'45.804

0.996

0.134

19

Luca MARINI

Honda HRC Castrol

1'45.954

1.146

0.150

20

Toprak RAZGATLIOGLU

Prima Pramac Yamaha MotoGP

1'46.299

1.491

0.345

21

Michele PIRRO

BK8 Gresini Racing MotoGP

1'46.842

2.034

0.543

22

Cal CRUTCHLOW

Castrol Honda LCR

1'48.088

3.280

1.246