Jorge Martinez “Aspar” - Θέλει να μετατρέψει την πίστα του σε παγκόσμιο σημείο αναφοράς του μηχανοκίνητου αθλητισμού

Ένας μοναδικός χώρος με πίστες που καλύπτουν διαφορετικά είδη οδήγησης, αναρρωτήριο, μουσείο μοτοσυκλέτας, κ.α., λειτουργώντας ως φυτώριο για τους αυριανούς πρωταθλητές
motomagJorge Martinez “Aspar” – Θέλει να μετατρέψει την πίστα του σε παγκόσμιο σημείο αναφοράς του μηχανοκίνητου αθλητισμού
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

22/11/2023

Ο θρυλικός πρώην αγωνιζόμενος και νυν ιδιοκτήτης αγωνιστικής ομάδας σε Moto2 και Moto3, Jorge Martinez “Aspar”, ο οποίος το 2022 έκλεισε 40 συναπτά έτη εμπλοκής του με τα MotoGP, θέλει να αναβαθμίσει την ιδιόκτητη πίστα του, μετατρέποντάς την σε έναν πολυχώρο που θα λειτουργήσει ως παγκόσμιο σημείο αναφοράς του μηχανοκίνητου αθλητισμού, αλλά και ως φυτώριο για τους επόμενους Πρωταθλητές.

Στις αρχές του 2023 ο τέσσερις φορές Παγκόσμιος Πρωταθλητής στα 80 και 125 κυβικά, Jorge Martinez, απέκτησε με τη βοήθεια μετόχων, μία τεράστια έκταση 350.000 τ.μ. Η “Circuito de la Ribera”, όπως ήταν τότε το όνομά της πριν μετονομαστεί σε “Circuit Aspar” βρίσκεται στην περιοχή Guadassuar, 40 χιλιόμετρα μακριά από το κέντρο της Valencia. Στην απέραντη έκταση αυτή περιλαμβάνονται μία ασφάλτινη πίστα μήκους 2,2 χιλιομέτρων, μία πίστα καρτ 850 μέτρων και μία MX μήκους 1,1 χιλιομέτρων. Στον ίδιο χώρο υπάρχει ένας χώρος 18.000 τ.μ. που μπορεί να φιλοξενήσει αγώνες drift, αλλά και σχολές ασφαλούς οδήγησης.

Jorge Martinez “Aspar” – Θέλει να μετατρέψει την πίστα του σε παγκόσμιο σημείο αναφοράς του μηχανοκίνητου αθλητισμού

Τώρα, ο “Aspar” θέλει να επιστρέψει πίσω ό,τι του έχει προσφέρει ο μηχανοκίνητος αθλητισμός τα τελευταία σαράντα χρόνια. Μετά το τέλος της καριέρας του ως αναβάτης, το 1997, δεν έφυγε από τα paddock, καθώς είχε ήδη από το 1992 δημιουργήσει την δική του ομάδα στα 250GP και 125GP και αργότερα, όταν ήρθε η τετράχρονη εποχή, στις Moto2 και Moto3 κατηγορίες, μέχρι και το 2018. Η στενή συνεργασία που έχει αναπτύξει τα τελευταία χρόνια με το Pierer Group, έδωσε στον Martinez την δυνατότητα από το 2021 να δημιουργήσει την εργοστασιακή ομάδα της GASGAS στις Moto2 και Moto3, κατακτώντας πολλά GP. Και το 2022, ο Izan Guevara με την GASGAS Aspar Team στέφθηκε Παγκόσμιος πρωταθλητής Moto3, ενώ συνεχίζει με την ίδια ομάδα στη Moto2 το 2023.

Jorge Martinez “Aspar” – Θέλει να μετατρέψει την πίστα του σε παγκόσμιο σημείο αναφοράς του μηχανοκίνητου αθλητισμού

Αυτό που θέλει να κάνει ο Martinez είναι να αξιοποιήσει στο έπακρο τον χώρο αυτό, που θα λειτουργεί και ως τα κεντρικά της εταιρείας του. Ακόμη, θα υπάρχει μία ακαδημία-φυτώριο νέων Πρωταθλητών, την οποία στην ανακοίνωση της η “Circuit Aspar” ονομάζει “παγκόσμια ακαδημία μοτοσυκλέτας” και ένα θεματικό πάρκο για την μηχανοκίνηση. Ο Martinez δεν στοχεύει μόνο τους αναβάτες του αύριο, αλλά και τους μηχανικούς, καθώς μέσα στις εγκαταστάσεις της πίστας θα υπάρχει η δυνατότητα να εκπαιδευτούν οι νεαροί μηχανικοί μέσω της τεχνικής σχολής Aspar KSB. Υπεύθυνη για την επίβλεψη και την καθοδήγηση των μαθητών, αναβατών και μηχανικών, θα είναι η αγωνιστική ομάδα GASGAS Aspar.

Jorge Martinez “Aspar” – Θέλει να μετατρέψει την πίστα του σε παγκόσμιο σημείο αναφοράς του μηχανοκίνητου αθλητισμού

Στις ήδη υπάρχουσες δομές θέλει να προσθέσει ακόμα paddock έκτασης 15.000 τ.μ. με 128 box ομάδων, περιοχή πρασίνου 80.000 τ.μ., εστιατόριο, χώρους αναψυχής, πολυμορφικά δωμάτια, ελικοδρόμιο, μέχρι και δικό του… ιατρείο! Το κόσμημα της Circuit Aspar θα αποτελέσει το μουσείο μοτοσυκλέτας, Aspar Museum.

Η πίστα θα είναι ανοιχτή για όλους όσους θέλουν να δοκιμάσουν τα όριά τους με ασφάλεια, είτε με το δικό τους όχημα, είτε νοικιάζοντας από τον στόλο οχημάτων (καρτ, μοτοσυκλέτες κ.α.) της πίστας. Ταυτόχρονα, οι εγκαταστάσεις θα μπορούν να υποστηρίξουν αγώνες drift, μαθήματα οδικής ασφάλειας αλλά και εκθέσεις.

Jorge Martinez “Aspar” – Θέλει να μετατρέψει την πίστα του σε παγκόσμιο σημείο αναφοράς του μηχανοκίνητου αθλητισμού

Τέλος, η πίστα Aspar ενδιαφέρεται και για τον τομέα της επιχειρηματικότητας. Οι εγκαταστάσεις της και οι υποδομές της είναι ικανές να φιλοξενήσουν παρουσιάσεις νέων μοντέλων και προϊόντων, βιντεοσκόπηση και φωτογράφηση για διαφημιστικούς σκοπούς, ακόμα και συναυλίες.

Jorge Martinez “Aspar” – Θέλει να μετατρέψει την πίστα του σε παγκόσμιο σημείο αναφοράς του μηχανοκίνητου αθλητισμού

Αυτή την στιγμή η Ισπανία είναι η χώρα με την πιο δυνατή παρουσία στον μηχανοκίνητο αθλητισμό, ειδικά στους αγώνες μοτοσυκλέτας. Επομένως, η επιλογή του σημείου για να δημιουργήσει κάτι τόσο ξεχωριστό ο Martinez, 50 χιλιόμετρα μακριά από την πίστα Ricardo Tormo της Valencia, όπου τρέχουν τα MotoGP, αποτελεί λογική απόφαση. Το υψηλό επίπεδο που βρίσκεται ο μηχανοκίνητος αθλητισμός στην Ισπανία, την καθιστά μία από τις λίγες χώρες που έχει την δυνατότητα να υποστηρίξει ένα τόσο μεγάλο έργο. Εάν ο Martinez καταφέρει να ολοκληρώσει το μεγαλεπήβολο σχέδιό του, τότε η πίστα Aspar θα αποτελέσει ένα παγκόσμιο σημείο αναφοράς  για τον μηχανοκίνητο αθλητισμό, ενώ ταυτόχρονα θα προσφέρει τόσο θέσεις εργασίας όσο και έσοδα στην περιοχή, βοηθώντας στην περεταίρω ανάπτυξη της χώρας ως ‘πρωτεύουσα’ του μηχανοκίνητου αθλητισμού.  

Ετικέτες

MotoGP - Ο Gardner θα αντικαταστήσει τον Crutchlow στο Silverstone

Ο Βρετανός χάνει την wilcdard εμφάνιση λόγω τραυματισμού στο χέρι
Remy Gardner
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

16/7/2024

Η Yamaha ανακοίνωσε ότι ο Cal Crutchlow δεν θα μπορέσει να οδηγήσει ως wildcard στο βρετανικό GP λόγω τραυματισμού στο χέρι. Ο Crutchlow θα αντικατασταθεί από τον Remy Gardner, ο οποίος έχει ήδη αποκτήσει εμπειρία στο Γερμανικό GP όταν αντικατέστησε τον Álex Rins, με τον τελευταίο να αναμένεται να έχει αναρρώσει πλήρως για το Silverstone.

Cal Crutchlow: 
"Δυστυχώς, δεν είμαι σε θέση να συμμετάσχω ως wildcard στο Silverstone φέτος. Έκανα χειρουργική επέμβαση στο χέρι πριν από δύο μήνες και η ανάρρωση δεν πήγε καθόλου όπως αναμενόταν, με αποτέλεσμα να χρειαστεί να κάνω μια νέα επέμβαση και να υπάρξουν επιπλοκές. Είναι σημαντικό να αφήσω το χέρι μου να επουλωθεί πλήρως πριν προσπαθήσω να οδηγήσω μια MotoGP μοτοσυκλέτα. Ανυπομονώ να επιστρέψω και να οδηγήσω με την ομάδα δοκιμών της Yamaha Factory Racing MotoGP το συντομότερο δυνατό, ώστε να συνεχίσουμε το πρόγραμμά μας για τη βελτίωση της μοτοσυκλέτας της Monster Energy Yamaha MotoGP. Φέτος έχουμε ήδη δει κάποια βελτίωση χάρη στην ατελείωτη δουλειά όλων στη Yamaha και την ομάδα. Ελπίζω να παρακολουθήσουμε ένα συναρπαστικό Βρετανικό GP φέτος και όλοι να περάσουν ένα υπέροχο Σαββατοκύριακο. Τέλος, θα ήθελα να ευχηθώ στον Remy καλή τύχη και να διασκεδάσει. Έχει εμπειρία με την Μ1 και πήρε μια επιπρόσθετη γεύση στη Γερμανία στον τελευταίο αγώνα.

Remy Gardner

Remy Gardner: "Πρώτα απ' όλα, θέλω να πω ότι ελπίζω ο Cal να γίνει σύντομα καλά. Τον είδα την περασμένη εβδομάδα και ελπίζω να μπορέσει να επιστρέψει στην οδήγηση και να βοηθήσει το project του MotoGP της Yamaha να προχωρήσει. Προφανώς, είναι μια ωραία ευκαιρία να οδηγήσω ξανά την Μ1, οπότε είμαι πραγματικά χαρούμενος. Το Silverstone είναι μια πίστα που μου αρέσει και ελπίζω να μπορέσω να κάνω μερικές χρήσιμες παρατηρήσεις για το project και να συνεχίσω να απολαμβάνω τη στιγμή. Ευχαριστώ όλους στη Yamaha και ανυπομονώ να οδηγήσω ξανά!"