MotoGP 2023, Κατάρ, FP1 - Ταχύτερος ο Martin, όμως ο Bagnaia δείχνει να έχει πολλά αποθέματα...

Εφιαλτικό session για τη Honda, με τους 4 αναβάτες της να καταλαμβάνουν τις 4 τελευταίες θέσεις της κατάταξης
MotoGP 2023, Qatar, FP1
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

17/11/2023

Τα πρώτα δοκιμαστικά του Κατάρ ξεκινούν με πολλή σκόνη στην πίστα του Losail που έχει στρωθεί με νέο ασφαλτοτάπητα -και έχει αλλαγμένη την ευθεία τερματισμού-, σκόνη που ευθύνεται για δυο πτώσεις πρωτοκλασάτων αναβατών με το καλημέρα, με τον Aleix Espargaro να ανοίγει τον χορό και με τον Alex Marquez να τον ακολουθεί, ευτυχώς χωρίς να χτυπήσει κανείς τους.

Στους αρχικούς γύρους η πρώτη θέση όπως είναι φυσικό αλλάζει συνεχώς χέρια, παίρνοντας από τον Jorge Martin στον Fabio Digiannantonio, στον Enea Bastianini, στον Pecco Bagnaia, με τον τελευταίο να "γράφει" 1:57.936.

Κύρια θέματα στο GP του Κατάρ, η ενδοοικογενειακή μάχη των Bagnaia-Martin για τον τίτλο, η πιθανή μετακίνηση του Luca Marini στη Honda, αλλά και ο θυμός όλων για τον κανονισμό περί χαμηλής πίεσης ελαστικών που πιθανώς να κρίνει το Πρωτάθλημα. Ο Alex Rins συνεχίζει τον μακρύ δρόμο της ανάρρωσης, με τον Iker Lecuona να παίρνει τη θέση του εδώ, ενώ παρατηρούμε την ΚΤΜ να έχει φέρει νέο αεροδυναμικό βοήθημα / αεροτομή για την ουρά της RC16.

Να σημειωθεί πως μαθηματικά ο Bagnaia μπορεί να κερδίσει τον τίτλο στο Qatar -δύσκολο έως αδύνατο να χάσει 23 βαθμούς ο Martin στο Losail-, με τον αναβάτη της Prima Pramac Martin να έχει πιθανότητες μόνο στον τελευταίο αγώνα, στη Valencia, ΑΝ όλα πάνε καλά για εκείνον και στους δύο αγώνες.

Είκοσι λεπτά πριν το τέλος των FP1 οι 4 πρώτες μοτοσυκλέτες ανήκουν στη Ducati με τους Bagnaia, Bastianini, Digianantonio και Martin, με 5ο τον... Franco Morbidelli της Yamaha!

Δεκαεπτά λεπτά πριν την καρό σημαία, έξοδο στα χαλίκια έχει ο Marco Bezzecchi, δίχως όμως να πέσει.

Πλησιάζοντας το δεκάλεπτο, πρώτος περνά ο Fabio Di Giannantonio με 1:57.475, ενώ αμέσως μετά ο Aleix Espargaro καταφέρνει να γράψει τον 4ο ταχύτερο χρόνο, φέρνοντας την Aprilia RS GP στο προσκήνιο.

Ο Digia συνεχίζει να γυρίζει γρήγορα, ρίχνοντας θεαματικά τον χρόνο του, για να περάσει τη γραμμή του τερματισμού στο 1:56.830, ο πρώτος αναβάτης στο 1:56.

Δεύτερος περνά ο Alex Marquez, με τον αδερφό του να βρίσκεται μόλις... 16ος, και με τον Quartararo στην 18η θέση.

Με φρέσκο ελαστικό στον πίσω τροχό πολλοί αναβάτες ξεκινούν να γράφουν γρήγορους γύρους, αναβάτες όπως ο Maverick Vinales, όσο και ο Jorge Martin, ο Miguel Oliveira, ο Augusto Fernandez, κλπ., με την κατάταξη να αλλάζει ταχύτατα.

Στο τελευταίο πεντάλεπτο έχουμε πτώση του Augusto Fernandes, ενώ λίγο πριν ο Jorge Martin γράφει νέο ταχύτερο γύρο όλων με 1:56.393. Φυσικά οι χρόνοι αυτοί θα πέσουν δραματικά το βράδυ, με τις χαμηλότερες θερμοκρασίες, με το ρεκόρ ταχύτερου γύρου να είναι 1m 52.772, ρεκόρ που είχε πετύχει ο Pecco το 2021.

Από τους αναβάτες ιαπωνικών μοτοσυκλετών ο Morbidelli συνεχίζει να εντυπωσιάζει στο Losail, κατέχοντας αυτή τη στιγμή τον 2ο ταχύτερο γύρο!

Λίγο πριν λήξει ο χρόνος, ο Johann Zarco έρχεται από το πουθενά (18ος) για να σημειώσει τον 2ο ταχύτερο χρόνο, με την Prima Pramac να έχει για την ώρα το 1-2, ενώ Bezzecchi και Pol Espargaro έχουν μια… “τρυφερή” στιγμή καθώς στην προσπάθεια τους για επίτευξη χρόνου παραλίγο να έχουν επαφή, με τον Bezzecchi κατόπιν να πλησιάζει τον Pol που ετοιμάζεται για εξάσκηση εκκίνησης και να του… χτυπά επανειλημμένα τον πίσω τροχό με τον μπροστινό τροχό της μοτοσυκλέτας του! Ευτυχώς ο Pol δεν “τσίμπησε” και δεν είχαμε συνέχεια τουε επεισοδίου.

Τα πρώτα δοκιμαστικά ήταν πραγματικός εφιάλτης για τους αναβάτες της Honda, με ταχύτερο όλων τον Joan Mir στην 19η θέση, ενώ οι 4 τους καταλαμβάνουν τις… 4 τελευταίες θέσεις του session.

Και μια λεπτομέρεια που έχει μεγάλη σημασία. Ο Pecco Bagnaia παρέμεινε ΣΕ ΟΛΟ ΤΟ SESSION με σκληρή γόμα ελαστικών, κι έτσι ο 3ος ταχύτερο χρόνος του έχει άλλο αέρα, και δείχνει πως ο Πρωταθλητής του 2022 έχει προβάδισμα από τον Martin που δεν μπόρεσε να απομακρυνθεί με πιο μαλακές γόμες, δείχνοντας απογοητευμένος στα pits...

Ακολουθεί η κατάταξη των FP1

ΘΕΣΗ ΑΝΑΒΑΤΗΣ ΟΜΑΔΑ
1 Jorge Martin Pramac Ducati (GP23)
2 Johann Zarco Pramac Ducati (GP23)
3 Francesco Bagnaia Ducati Lenovo (GP23)
4 Raul Fernandez RNF Aprilia (RS-GP22)
5 Franco Morbidelli Monster Yamaha (YZR-M1)
6 Luca Marini Mooney VR46 Ducati (GP22)
7 Aleix Espargaro Aprilia Factory (RS-GP23)
8 Fabio Di Giannantonio Gresini Ducati (GP22)
9 Pol Espargaro Tech3 GASGAS (RC16)
10 Brad Binder Red Bull KTM (RC16)
11 Fabio Quartararo Monster Yamaha (YZR-M1)
12 Maverick Viñales Aprilia Factory (RS-GP23)
13 Jack Miller Red Bull KTM (RC16)
14 Augusto Fernandez Tech3 GASGAS (RC16)*
15 Miguel Oliveira RNF Aprilia (RS-GP22)
16 Alex Marquez Gresini Ducati (GP22)
17 Enea Bastianini Ducati Lenovo (GP23)
18 Marco Bezzecchi Mooney VR46 Ducati (GP22)
19 Joan Mir Repsol Honda (RC213V)
20 Marc Marquez Repsol Honda (RC213V)
21 Iker Lecuona LCR Honda (RC213V)
22 Takaaki Nakagami LCR Honda (RC213V)

Επίσημα ρεκόρ του Losail

  • Best lap: Francesco Bagnaia 1m 52.772s (2021)
  • Fastest race lap: Enea Bastianini 1m 54.338s (2022)

MotoGP, Bastianini: "Η Ducati πιέζει αλλά είμαι ήρεμος”

Οι Ιταλοί πιέζουν για αποτελέσματα ωστόσο ο Bastianini δεν φαίνεται να ανησυχεί
motomag MotoGP, Bastianini: "Η Ducati πιέζει αλλά είμαι ήρεμος”
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

2/5/2024

Το συμβόλαιο του Enea Bastianini με την Ducati Lenovo Team λήγει τη φετινή χρονιά και οι μνηστήρες για τη θέση του αναμφίβολα είναι πάρα πολλοί. Τα περισσότερα συμβόλαια των αναβατών όπως διαβάσατε στο ΜΟΤΟ λήγουν στο τέλος του έτους και αυτό σημαίνει ένα πράγμα πως ο Bastianini πρέπει να φέρει αποτελέσματα τα οποία θα του προσφέρουν την ανανέωση του συμβολαίου στην εργοστασιακή ομάδα του Borgo Panigale.

Μέχρι στιγμής η θέση του Bastianini στην Ducati Lenovo Team μοιάζει με ηλεκτρική καρέκλα καθώς αγωνιστικά ο Ιταλός δεν έχει πετύχει και τα καλύτερα αποτελέσματα. Στην Jerez ο αναβάτης της ιταλικής εταιρείας στον αγώνα Sprint κατέλαβε την 13η θέση ενώ στον κυρίως αγώνα της Κυριακής τερμάτισε στην 5η θέση.

Την επομένη στο μονοήμερο τεστ που έλαβε χώρα στην ίδια πίστα ο Bastianini είχε νωρίς μία άσχημη πτώση με τον ίδιο να ολοκληρώνει την διαδικασία στην ένατη θέση. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του το τεστ ήταν θετικό καθώς κατάφερε να βρει πολλές λύσεις που θα τον βοηθήσουν για τη συνέχεια του πρωταθλήματος αν και για να λέμε την αλήθεια θα χρειαστεί ένας αγωνιστικός άθλος για να κρατήσει ο ίδιος την θέση του στην Ducati Lenovo Team.

MotoGP, Bastianini: "Η Ducati πιέζει αλλά είμαι ήρεμος”

O Bastianini αναφέρθηκε στη συνέχεια τόσο για το τεστ όσο και για την πίεση που δέχεται από την Ducati Lenovo Team ώστε να αποδώσει τα μέγιστα: “Δυστυχώς, δεν ξεκίνησε η μέρα με τον καλύτερο τρόπο. Είχα μία άσχημη πτώση στην στροφή 7. Ευτυχώς δεν τραυματίστηκα αν και αγχώθηκα όσον αφορά την δουλειά που έπρεπε να γίνει.

Στη συνέχεια ηρέμησα οπότε καταφέραμε να δουλέψουμε σε πολλούς τομείς. Βρήκαμε την σωστή ρύθμιση στο φρενάρισμα ενώ επίσης βελτιώσαμε τον ρυθμό, ωστόσο στο αργό κομμάτι της πίστας πρέπει να βελτιωθούμε περισσότερο. Στο Le Mans τα πράγματα θα είναι διαφορετικά είναι μία πίστα στην οποία έχω κερδίσει -2022- και εκεί έχω αυτοπεποίθηση.

Η ομάδα πιέζει για να έρθουν τα αποτελέσματα ωστόσο είμαι ήρεμος. Το σημαντικό στην αρχή της χρονιάς ήταν να επανακτήσω την αυτοπεποίθηση μου όσον αφορά την οδήγηση. Ήρθαν και κάποια καλά αποτελέσματα ωστόσο τώρα είναι σημαντικό να πετύχω ακόμη περισσότερα”.

Αν και τα πράγματα δεν είναι εύκολα για τον Bastianini o ίδιος δεν φαίνεται να ανησυχεί ιδιαίτερα, μένει να δούμε αν ο αναβάτης της Ducati Lenovo Team γνωρίζει ήδη τι έχουν αποφασίσει τα μεγάλα κεφάλια της Ducati Corse και παίζει εκ του ασφαλούς ή έχει κάποιον άσσο στο τσεπάκι του όσον αφορά το αγωνιστικό του μέλλον.

MotoGP, Bastianini: "Η Ducati πιέζει αλλά είμαι ήρεμος”

 

Ετικέτες