MotoGP 2024, Lusail, FP2 - Έκπληξη από την απρόσμενη βροχή που αλλάζει το πρόγραμμα

Τα P1 μεταφέρονται για το Σάββατο, με το προγραμματισμένο για Παρασκευή session να μετατρέπεται σε FP2
Marc Marquez
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

8/3/2024

Η βροχή χάλασε ήδη το τελευταίο session της Μοτο3 την Παρασκευή, όπου ελάχιστοι αναβάτες βγήκαν έξω, με την πίστα να δείχνει σαν λίμνη -θα στέγνωνε σιγά-σιγά αργότερα. Λίγο πριν βγουν οι αναβάτες του MotoGP στην πίστα, η Dorna ανακοίνωσε τελικά πως στο time-slot των P1 της Παρασκευής θα διεξαχθούν τελικά τα FP2, σε διάστημα 45 λεπτών αντί μιας ώρας, και το αποτέλεσμα δεν θα μετρήσει για την είσοδο στα Q2. Και τα χρονομετρημένα; Μεταφέρθηκαν για το Σάββατο...

Παρόλα αυτά, η διοργάνωση ανακοίνωσε πως οι αναβάτες του MotoGP θα έπρεπε υποχρεωτικά να κάνουν τουλάχιστον 8 γύρους ο καθένας στη βρεγμένη πίστα, καθώς δεν αποκλείεται να έχουμε ξανά βροχή κατά τη διάρκεια του σαββατοκύριακου. Υπάρχει βλέπετε μεγάλη ανάγκη για διοργάνωση και ομάδες να συλλέξουν εμπειρία από το βρεγμένο Lusail, και πρέπει να δουν όλοι τι συμβαίνει με τα σταγονίδια που εκτοξεύουν στους πίσω οι προπορευόμενοι, και κατά πόσο μειώνουν την ορατότητά τους ιδίως κάτω από το φως των προβολέων.

Διάθλαση

Επιπλέον, ακόμα και αν δεν έχουν κάποιον μπροστά τους, φάνηκε πως η βρεγμένη ζελατίνα του κράνους έχει θέμα με τις πολλές εστίες φωτός (τους δεκάδες προβολείς) που προκαλούν έντονη διάθλαση και τυφλώνουν τον αναβάτη.

FP2

Ταχύτερος γύρος στην αρχή από τον Jorge Martin με 2:12.710 -θυμίζουμε ο ίδιος αναβάτης έγραψε 1:52.624 στα FP1, λίγες ώρες πριν…

Καθώς το session συνεχίζεται, η πίστα στεγνώνει ολοένα και περισσότερο, και οι αναβάτες με τα βρόχινα ελαστικά τους ρίχνουν συνεχώς τους χρόνους. Δέκα λεπτά έχουν περάσει από όταν άνοιξαν τα pits, και ο ταχύτερος χρόνος πέφτει στο 2:08.974, με τη βοήθεια του Augusto Fernandez.

Pedro Acosta

Τριάντα ένα λεπτά πριν το τέλος των FP2, ο rookie Pedro Acosta κάνει ξανά αισθητή την παρουσία του μετά την 3η θέση στα στεγνά FP1, παίρνοντας την πρωτιά στο βρεγμένο με 2:07.441!

Marc marquez

Είκοσι λεπτά μένουν για το τέλος των FP2 και πρώτος περνά ο Marc Marquez, ρίχνοντας τον χρόνο στο 2:06.544. Πίσω του βρίσκονται οι 2 αναβάτες της GASGAS (A. Fernandez & P. Acosta), 4ος ο Miller της KTM και 5ος ο ομόσταυλός του, Brad Binder. Κι ο Bagnaia; Ακόμα χαλαρός… στην 14η θέση.

Δεκαπέντε λεπτά απομένουν, και οι περισσότεροι αναβάτες έχουν μπει στα pits, για αποτίμηση των προσπαθειών τους παρέα με τους μηχανικούς, και για να πάρουν μια ανάσα πριν την τελική προσπάθεια -θα βάλουν άραγε slick ή θα παραμείνουν με βρόχινα;

Βροχή αρχίζει ξανά

Δυστυχώς λίγα λεπτά αργότερα η βροχή ξεκινά να πέφτει ξανά -αν και μόνο σε ένα κομμάτι της πίστας-, κάνοντας τα βρόχινα ελαστικά τη μόνη επιλογή, και ρίχνοντας τις πιθανότητες να πέσουν κι άλλο οι χρόνοι.

Ούτε 8 λεπτά δεν έχουν μείνει, και ψάχνουμε τους αναβάτες της εργοστασιακής Aprilia… οι οποίοι δεν έχουν καταφέρει να βρουν καλό εαυτό στη βροχή, με τον Vinales να βρίσκεται 15ος, και τον Aleix στη 19η θέση! Αντίθετα, ο Raul Fernandez της Trackhouse Racing είναι 6ος.

Λίγο πριν το τέλος, και o Acosta έχει έξοδο στην αμμοπαγίδα, χωρίς ευτυχώς να πέσει, ενώ αμέσως μετά τον ακολουθεί και ο Bastianini, κι αυτός με το ίδιο αποτέλεσμα.

βροχή

Και κάπως έτσι τελειώνει το FP2, με τον Marc Marquez στην κορυφή, και με τους 2 αναβάτες της GASGAS να τον ακολουθούν. Δεύτερος ο A. Fernandez και τρίτος ο P. Acosta.

Στις απογοητευτικές επιδόσεις ξεχωρίζουμε τον Pecco στη 12η θέση, τον Bezzecchi 13ο, τον Quartararo 14ο, και τον Rins στην τελευταία θέση.

Υπομονή τώρα λίγες ώρες μέχρι το πρωί του Σαββάτου για τα P1, με την ελπίδα πως δεν θα επαναληφθεί το φιάσκο με τη βροχή της Παρασκευής.

ΑποτελέσματαResults
Ετικέτες

MotoGP, Bastianini: "Η Ducati πιέζει αλλά είμαι ήρεμος”

Οι Ιταλοί πιέζουν για αποτελέσματα ωστόσο ο Bastianini δεν φαίνεται να ανησυχεί
motomag MotoGP, Bastianini: "Η Ducati πιέζει αλλά είμαι ήρεμος”
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

2/5/2024

Το συμβόλαιο του Enea Bastianini με την Ducati Lenovo Team λήγει τη φετινή χρονιά και οι μνηστήρες για τη θέση του αναμφίβολα είναι πάρα πολλοί. Τα περισσότερα συμβόλαια των αναβατών όπως διαβάσατε στο ΜΟΤΟ λήγουν στο τέλος του έτους και αυτό σημαίνει ένα πράγμα πως ο Bastianini πρέπει να φέρει αποτελέσματα τα οποία θα του προσφέρουν την ανανέωση του συμβολαίου στην εργοστασιακή ομάδα του Borgo Panigale.

Μέχρι στιγμής η θέση του Bastianini στην Ducati Lenovo Team μοιάζει με ηλεκτρική καρέκλα καθώς αγωνιστικά ο Ιταλός δεν έχει πετύχει και τα καλύτερα αποτελέσματα. Στην Jerez ο αναβάτης της ιταλικής εταιρείας στον αγώνα Sprint κατέλαβε την 13η θέση ενώ στον κυρίως αγώνα της Κυριακής τερμάτισε στην 5η θέση.

Την επομένη στο μονοήμερο τεστ που έλαβε χώρα στην ίδια πίστα ο Bastianini είχε νωρίς μία άσχημη πτώση με τον ίδιο να ολοκληρώνει την διαδικασία στην ένατη θέση. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του το τεστ ήταν θετικό καθώς κατάφερε να βρει πολλές λύσεις που θα τον βοηθήσουν για τη συνέχεια του πρωταθλήματος αν και για να λέμε την αλήθεια θα χρειαστεί ένας αγωνιστικός άθλος για να κρατήσει ο ίδιος την θέση του στην Ducati Lenovo Team.

MotoGP, Bastianini: "Η Ducati πιέζει αλλά είμαι ήρεμος”

O Bastianini αναφέρθηκε στη συνέχεια τόσο για το τεστ όσο και για την πίεση που δέχεται από την Ducati Lenovo Team ώστε να αποδώσει τα μέγιστα: “Δυστυχώς, δεν ξεκίνησε η μέρα με τον καλύτερο τρόπο. Είχα μία άσχημη πτώση στην στροφή 7. Ευτυχώς δεν τραυματίστηκα αν και αγχώθηκα όσον αφορά την δουλειά που έπρεπε να γίνει.

Στη συνέχεια ηρέμησα οπότε καταφέραμε να δουλέψουμε σε πολλούς τομείς. Βρήκαμε την σωστή ρύθμιση στο φρενάρισμα ενώ επίσης βελτιώσαμε τον ρυθμό, ωστόσο στο αργό κομμάτι της πίστας πρέπει να βελτιωθούμε περισσότερο. Στο Le Mans τα πράγματα θα είναι διαφορετικά είναι μία πίστα στην οποία έχω κερδίσει -2022- και εκεί έχω αυτοπεποίθηση.

Η ομάδα πιέζει για να έρθουν τα αποτελέσματα ωστόσο είμαι ήρεμος. Το σημαντικό στην αρχή της χρονιάς ήταν να επανακτήσω την αυτοπεποίθηση μου όσον αφορά την οδήγηση. Ήρθαν και κάποια καλά αποτελέσματα ωστόσο τώρα είναι σημαντικό να πετύχω ακόμη περισσότερα”.

Αν και τα πράγματα δεν είναι εύκολα για τον Bastianini o ίδιος δεν φαίνεται να ανησυχεί ιδιαίτερα, μένει να δούμε αν ο αναβάτης της Ducati Lenovo Team γνωρίζει ήδη τι έχουν αποφασίσει τα μεγάλα κεφάλια της Ducati Corse και παίζει εκ του ασφαλούς ή έχει κάποιον άσσο στο τσεπάκι του όσον αφορά το αγωνιστικό του μέλλον.

MotoGP, Bastianini: "Η Ducati πιέζει αλλά είμαι ήρεμος”

 

Ετικέτες