MotoGP Misano Test: Οι πρώτες δηλώσεις Marquez και Quartararo για τις μοτοσυκλέτες του 2024

Χωρίς τις εργοστασιακές Ducati
1
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

11/9/2023

Οι ομάδες των MotoGP παρέμειναν στην πίστα του Misano καθώς μετά τον αγώνα της Κυριακή ήταν προγραμματισμένες οι δοκιμές των μοτοσυκλετών του 2024 για όλες τις εταιρείες που συμμετέχουν στο πρωτάθλημα. Τόσο η KTM, όσο η Honda και η Yamaha έχουν φέρει τα πρωτότυπα του 2024, τα οποία οδήγησαν στον αγώνα οι επίσημοι δοκιμαστές τους, με τον Dani Pedrosa μάλιστα να πρωταγωνιστεί τόσο στο Sprint του Σάββατου, όσο και στον αγώνα την Κυριακής, τερματίζοντας στην τέταρτη θέση.

Σήμερα ήταν η σειρά των εργοστασιακών αναβατών να δοκιμάσουν τις νέες μοτοσυκλέτες τους για την επόμενη χρονιά και να δώσουν οδηγίες για την κατεύθυνση της εξέλιξης έως το τέλος του χρόνου, ώστε όλα να είναι έτοιμα μέχρι τα πρώτα δοκιμαστικά στην πίστα της Sepang το 2024.

Από τους τέσσερεις κατασκευαστές που συμμετέχουν στο πρωτάθλημα, μόνο η Ducati έλειπε από τα σημερινά δοκιμαστικά, καθώς όλοι οι αναβάτες της εργοστασιακής ομάδας και ο δοκιμαστής έχουν τραυματισμούς!

Έτσι οι αναβάτες των Pramac, VR46 και Gresini δεν θα έχουν κάτι εντελώς καινούριο να δοκιμάσουν, πέραν των νέων ελαστικών της Michelin, η οποία έχει φέρει νέες Soft και Medium γόμμες για το πίσω ελαστικό, καθώς και μια νέα Soft γόμμα για το εμπρός, με σύνθεση που θα χρησιμοποιηθεί για την σεζόν του 2024.

Πιθανόν η απόφαση της Ducati να μην δώσει στις δορυφορικές ομάδες να δοκιμάσουν την μοτοσυκλέτα του 2024, είναι ένα είδος fair-play για τους εργοστασιακούς αναβάτες της οι οποίοι λόγω τραυματισμού δεν είναι σε θέση να οδηγήσουν.

2

Εκεί όμως που έχει στραφεί το ενδιαφέρον όλων είναι στα box της Honda και της Yamaha, όπου οι φήμες για το μέλλον του Marc Marquez και η αγωνιστική “ξηρασία” του Quartararo προκαλούν έντονο προβληματισμό.

Μετά το μεσημεριανό διάλλειμα που βρήκε τις μοτοσυκλέτες της Honda να έχουν κάνει από τους πιο αργούς χρόνους της ημέρας, τα μικρόφωνα πήγαν στον Marc Marquez για τις πρώτες δηλώσεις.

Ο Ισπανός αναβάτης δεν εξέπληξε κανέναν με τις δηλώσεις του, αφού δεν μας έδωσε κάποιο φοβερό νέο που θα αλλάξει την εικόνα που είχαμε έως σήμερα.

Συγκεκριμένα ο Marquez τόνισε πως η νέα μοτοσυκλέτα έχει εντελώς διαφορετική θέση οδήγησης (κάτι που δείχνει την προσπάθεια των μηχανικών της Honda να αλλάξουν την δυναμική κατανομή του βάρους).  

Εκ του αποτελέσματος πάντως, ο Marquez είπε πως για να κάνεις χρόνο με την νέα μοτοσυκλέτα θα πρέπει να οδηγείς με τον ίδιο τρόπο που οδηγούσες την παλιά και πως το βασικό πρόβλημα της Honda (δηλαδή η πρόσφυση στις εξόδους των στροφών) παραμένει.

5

Το μόνο θετικό για τον Ισπανό αναβάτη είναι πως ήρθαν στην ομάδα νέα πρόσωπα και με περισσότερη όρεξη για αλλαγές…

 “They need to work, still we are far. If this is the base. Or the bike. We are far. Still we need to work and change many things,"

Φυσικά δεν έλειψαν και οι ερωτήσεις για το αγωνιστικό μέλλον του, με τον Marquez να απαντά πως την τελική απόφαση θα την πάρει ανάμεσα στους αγώνες της Ινδίας και της Ιαπωνίας.

Κάτι που έρχεται σε αντίθεση με τις δηλώσεις που είχε κάνει πριν τον αγώνα του Misano, όπου είχε πει πως έχει ήδη αποφασίσει…

“Yeah, but I don't inform, because maybe it's not clear. Sometimes you can change, no?. I have two plans. So now I need to choose a plan, but the decision is there.”

Πιθανόν εννοεί πως έχει πάρει την απόφαση να αφήσει στην άκρη τα χρήματα και να επιλέξει όποια ομάδα του δώσει την ευκαιρία να διεκδικήσει το πρωτάθλημα. Είτε αυτή είναι η Honda, είτε αυτή είναι η Gressini…

6

Στην περίπτωση του Quartararo τα πράγματα είναι πιο δύσκολα, διότι σύμφωνα με τον Γάλλο παγκόσμιο πρωταθλητή, η Yamaha θα πρέπει να αλλάξει ριζικά την μοτοσυκλέτα της (να βάλει κινητήρα V4 που δεν χρειάζεται αντικραδασμικό άξονα ώστε να ανεβάσει περισσότερες στροφές με ασφάλεια και να βρει την ιπποδύναμη που της λείπει) και να λύσει το πρόβλημα δυσκολίας στις προσπεράσεις μέσα στον αγώνα.

Μάλιστα ο Quartararo τόνισε πως στον αγώνα της Κυριακής, άφησε επίτηδες λίγη απόσταση από τους αναβάτες εμπρός και προσπάθησε να οδηγήσει όσο πιο γρήγορα μπορεί, καταφέρνοντας να κάνει ένα πολύ πιο γρήγορα γυρολόγιο απ’ ότι όταν ακολουθούσε κάποιον. Αυτό δείχνει πως η μοτοσυκλέτα της Yamaha παραμένει γρήγορη σε χρόνους, αρκεί να μην έχει κανέναν μπροστά της…

8

 

Aspar Circuit - Η πίστα του Jorge Martinez “Aspar” άνοιξε τις πύλες της

Ανακοινώθηκαν οι μέρες και ώρες λειτουργίας
motomagAspar Circuit – Η πίστα του Jorge Martinez “Aspar” άνοιξε τις πύλες της
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

17/5/2024

Μετά από σχεδόν ένα χρόνο αναμονής, οι εργασίες αναβάθμισης στην ιδιωτική πίστα Aspar ολοκληρώθηκαν, με το “Aspar Universe”, όπως αποκαλείται το τεράστιο σύμπλεγμα, να ανοίγει τις πύλες του στο κοινό από Πέμπτη μέχρι και Κυριακή, έχοντας ως στόχο να γίνει μήτρα νέων πρωταθλητών αλλά και ένας χώρος που θα μπορούν όλοι να διασκεδάσουν με ασφάλεια.

Σας έχουμε ήδη ενημερώσει για το μεγαλεπήβολο όραμα του θρυλικού τέως αναβάτη των GP και νυν ιδιοκτήτη ομάδας σε Moto2 και Moto3, Jorge Martinez “Aspar”. Με έδρα την Guadassuar της Valencia, το τεράστιο σύμπλεγμα της πίστας Aspar απλώνεται σε συνολική έκταση 370.000 τ.μ. και διαχωρίζεται σε τέσσερα τμήματα. Η κύρια ασφάλτινη πίστα έχει συνολικό μήκος 2,2 χιλιομέτρων, ενώ η χωμάτινη φτάνει τα 1,1 χιλιόμετρα. Όπως είναι φυσικό τα καρτ δεν θα μπορούσαν να απουσιάζουν, έχοντας μία δική τους πίστα 850 μέτρων.

Στον αχανή χώρο βρίσκουμε επίσης την ακαδημία Aspar KSB Sport, η οποία μαζί με τις δύο εκπαιδευτικές της πίστες καταλαμβάνει συνολικά 18.000 τ.μ. Ακόμη, υπάρχει το Μουσείο Aspar, τα paddock που απλώνονται σε έναν χώρο 10.000 τ.μ., χώρος στάθμευσης, αίθουσα ενημέρωσης, εστιατόριο, χώρος εκδηλώσεων και αναρρωτήριο. Μιλάμε για ένα ολοκληρωμένο μηχανοκίνητο θεματικό πάρκο.

Aspar Circuit – Η πίστα του Jorge Martinez “Aspar” άνοιξε τις πύλες της

Οι εγκαταστάσεις αυτές δίνουν τη δυνατότητα στην Aspar Circuit να εξελιχθεί σε ένα μοναδικό περιβάλλον, ικανό να φιλοξενήσει πλήθος δραστηριοτήτων. Η αρχή έγινε στις 15 Μαΐου 2024, ημερομηνία-σταθμός, όπου η πίστα ανακοίνωσε ότι ανοίγει τις πύλες της στο κοινό. Όσοι το επιθυμούν θα έχουν τη δυνατότητα να ενοικιάσουν καρτ (παιδικά, ενηλίκων και διθέσια), με τα οποία θα μπορούν να τρέχουν στην πίστα και να αγωνίζονται. Εννοείται ότι υπάρχει πρόβλεψη και για όσους έχουν δικό τους καρτ, οι οποίοι θα μπορούν βάσει προγραμματισμού να οδηγήσουν στην πίστα. Για τους μοτοσυκλετιστές τώρα, η Aspar Circuit δίνει την δυνατότητα σε όσους θέλουν να τρέξουν με την δική τους μοτοσυκλέτα στην μεγάλη πίστα.

Οι διαδρομές μπορούν να δεχτούν αλλαγές, με στόχο προπονήσεις και ιδιωτικές δοκιμές, ένα χαρακτηριστικό που θα εκτιμήσουν ιδιαίτερα ομάδες και αναβάτες, καθώς με αυτόν τον τρόπο έχουν την δυνατότητα να δοκιμάσουν τα όριά τους σε διαφορετικές περιπτώσεις, που απεικονίζουν διαφορετικές πίστες. Η αχανής έκταση παρέχει ακόμη υπηρεσίες για την διοργάνωση διαφόρων εκδηλώσεων, παρουσιάσεων, συνέδριων και ό,τι άλλο επιθυμεί κάποια εταιρεία.

Η πίστα θα είναι ανοιχτή τέσσερις ημέρες της  εβδομάδας, από Πέμπτη μέχρι και Κυριακή. Για την κύρια ασφάλτινη πίστα των 2,2 χιλιομέτρων, οι ώρες λειτουργίας έχουν οριστεί από τις 9:00 π.μ. μέχρι και τις 6:00 μ.μ. (τοπική ώρα), ενώ για αυτή των καρτ το ωράριο διευρύνεται από τις 9:00 το πρωί μέχρι και τις 8:00 το απόγευμα. Το εστιατόριο, το οποίο αποτελεί τμήμα του συμπλέγματος Aspar θα ανοίγει τις πύλες του την ίδια ώρα με τις πίστες και θα παραμένει ανοιχτό μέχρι και τις 7:00 μ.μ.

Aspar Circuit – Η πίστα του Jorge Martinez “Aspar” άνοιξε τις πύλες της

Δεν σταματάμε όμως εδώ, καθώς η πίστα του Jorge Martinez θέλει να αποτελέσει ταυτόχρονα και φυτώριο νέων αναβατών, περικλείοντας στους κόλπους της, τη σχολή Aspar KSB Sport, με τα γραφεία της να βρίσκονται εντός του χώρου. Στόχος της ακαδημίας είναι η εύρεση, ανάπτυξη και εξέλιξη νέων ταλέντων, τόσο για μέσα στις πίστες, όσο και έξω από αυτές, στα box. Επιπροσθέτως, θα περιλαμβάνονται προγράμματα εκπαίδευσης οδήγησης μοτοσυκλέτας για όλα τα επίπεδα και ηλικίες. Από την άλλη, οι μηχανολόγοι του Τεχνικού τμήματος της Aspar KSB θα μπορούν να εφαρμόσουν πρακτικά τις γνώσεις τους, εντός επαγγελματικού περιβάλλοντος.

Τέλος, η τεράστια έκταση της πίστας προβλέπεται να αποτελέσει ταυτόχρονα και τα κεντρικά της αγωνιστικής ομάδας Aspar, από το Ισπανικό Πρωτάθλημα μέχρι και το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα MotoGP. Έτσι, γίνεται πιο εύκολο για τις εταιρείες και τους χορηγούς να έρθουν σε επαφή με την ισπανική ομάδα.

Η συγκεκριμένη πίστα αποτελεί το απαύγασμα μίας γενικότερης φιλοσοφίας γύρω από τον μηχανοκίνητο αθλητισμό που διατρέχει ολόκληρη την Ισπανία. Για να φτάσει όμως εκεί, δημιουργώντας τεράστιας έκταση συμπλέγματα, που μεταξύ άλλων αποτελούν και φυτώρια νέων πρωταθλητών, πέρασε από πολλά στάδια. Όπως έχουμε ξαναπεί, για να μπορέσουμε κάποια στιγμή κι εμείς να φτάσουμε σε ένα υψηλό επίπεδο θα πρέπει να ξεκινήσουμε από πιο χαμηλά, φτιάχνοντας πίστες για τον κόσμο και τα εθνικά πρωταθλήματα. Αντί λοιπόν να συζητάμε για πίστες MotoGP και F1 που απαιτούν τεράστια οικονομικά ποσά για να στηθούν και να καλύψουν τις προδιαγραφές, θα ήταν καλό να ξεκινήσουμε την κουβέντα από πιο γερές βάσεις, φτιάχνοντας πίστες που θα έχουν έσοδα από τους αναβάτες, αλλά και από εταιρείες. Η Ελλάδα έχει πολλούς χώρους, όπου μπορούμε να φτιάξουμε πίστες και χάρη στο ορεινό της ανάγλυφο να είναι και αρκούντως τεχνικές. Πρέπει όμως να ξεκινήσουμε από χαμηλά, χτίζοντας το επίπεδο και την φιλοσοφία γύρω από τους αγώνες, για να φτάσουμε κάποια στιγμή να συζητάμε για Παγκόσμια Πρωταθλήματα.

Ετικέτες