MotoGP Sepang Test, ημέρα 3η - Ο Bagnaia διέλυσε το ρεκόρ πίστας, 6ος ο Marc Marquez

Ηγετική εμφάνιση του Πρωταθλητή, από κοντά Martin & Bastianini, 1 sec πίσω οι Ιάπωνες
Pecco Bagnaia
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

8/2/2024

Η 3η και τελευταία ημέρα του pre-season test της Sepang έλαβε τέλος. Ταχύτερος όλων αναδείχθηκε ο Πρωταθλητής του 2023 Pecco Bagnaia, που διέλυσε το ρεκόρ πίστας το μεσημέρι, γράφοντας 1:56.682, και κέρδισε και την ψυχολογική μάχη ενάντια στον Jorge Martin που είχε πρωταγωνιστήσει τις 2 προηγούμενες μέρες. Η παντοδυναμία της Ducati, αλλά και των Ευρωπαίων γενικότερα συνεχίστηκε, με 4 μοτοσυκλέτες του Borgo Panigale στις 4 πρώτες θέσεις, και με τον Marc Marquez να σημειώνει μεγάλη πρόοδο την 3η μέρα, για να βρεθεί τελικά με τον 6ο καλύτερο χρόνο.

Τα GP24 έκαναν το 1-2-3 την 3η ημέρα, με τον Alex Marquez καβάλα στο GP23 να γράφει τον τέταρτο ταχύτερο χρόνο, και να παίρνει τα πρωτεία αυτή τη φορά από τον αδελφό του, που τερμάτισε 6ος. Ανάμεσα στους αδελφούς Marquez, στην 5η θέση βρέθηκε ο Aleix Espargaro της Aprilia, ο ταχύτερος εκ του στρατοπέδου του Noale που φέτος έχει τη χαρά να υποδεχθεί και τη νέα περιφερειακή -αμερικάνικη- ομάδα Trackhouse Racing. Έβδομος ταχύτερος αναβάτης την τρίτη μέρα ήταν ο Brad Binder, ο καλύτερα τοποθετημένος αναβάτης του Pierer Group. Ο αναβάτης τον οποίο αντικατέστησε στην Gresini ο Marc Marquez (Fabio Di Giannantonio) σημείωσε τον 8ο καλύτερο χρόνο, ενώ ένατος ήταν ο εξαιρετικά ταλαντούχος και πολύ ευπροσάρμοστος Pedro Acosta με την GASGAS. Και οι Ιάπωνες; Παρουσίασαν βελτίωση, όμως θέλουν δουλειά ακόμη, καθώς πρώτος “Ιάπωνας” ήταν ο Joan Mir της Repsol Honda Team, μόλις στην 10η θέση, 0,692 χιλιοστά πίσω από τον Pecco, ενώ 11ος βρέθηκε ο Fabio Quartararo της Yamaha. Κι ο Luca Marini; Μόλις 19ος, 1,3 δευτερόλεπτα πίσω από τον πρώτο, με τον Ιταλό να παραδέχεται σε δηλώσεις του πως για την ώρα τα έχει βρει δύσκολα...

Pecco Bagnaia

Στο τέλος του τεστ, ο Bagnaia, αφού έγινε ο πρώτος αναβάτης που έπεσε στο 1:56 -και ο ταχύτερος όλων στις 3 ημέρες στη Sepang-, επιβεβαίωσε όσους πίστευαν πως αποτελεί το μεγάλο φαβορί και για το 2024, συνεχίζοντας στα ίδια επίπεδα ταχύτητας και ωριμότητας που του έφεραν δύο διαδοχικούς τίτλους το 2022 και το 2023.

Jorge Martin

Ελάχιστα πιο πίσω τον ακολουθεί όμως ο εσωτερικός ανταγωνισμός, με τον Jorge Martin να κάνει το 1-2-2 στις θέσεις τις τρεις ημέρες του τεστ, δείχνοντας για μια ακόμη φορά πως θα αποτελέσει εύκολα το αντίπαλο δέος του Baganaia, θέλοντας και να δείξει στην Ducati πως έκανε λάθος που δεν τον προτίμησε για την εργοστασιακή ομάδα της το 2024.

Enea Bastianini

Όμως τη χρονιά που διανύουμε ο Martin δεν θα παίζει “μόνος” ενάντια στον Pecco, καθώς απ’ ότι φαίνεται ο Bastianini έχει ξεπεράσει τις ατυχίες και τους τραυματισμούς του, και δείχνει έτοιμος να απειλήσει κι αυτός για τις πρώτες θέσεις του βάθρου. Ο Ιταλός ξεκίνησε αργά στη Sepang, με μια 5η θέση την πρώτη μέρα, όμως ήταν ταχύτερος όλων τη δεύτερη, και 3ος ταχύτερος την τρίτη.

Marc Marquez

Τα αδέλφια Marquez είναι επίσης αξιομνημόνευτοι όσον αφορά στη μάχη του τίτλου, αν και ο Alex μένει να κερδίσει τη σταθερότητα που του λείπει, ενώ ο Marc πρέπει να μάθει να… οδηγεί από την αρχή, αφήνοντας στην άκρη την τεχνική που είχε υιοθετήσει με τη Honda και να μάθει τα χούγια της Ducati. Κι όπως φαίνεται από τους χρόνους που έκανε τόσο πέρυσι στην πρώτη επαφή με την GP23 στη Valencia, όσο και φέτος στην 3η μέρα της Sepang, είμαστε έτοιμοι για πυροτεχνήματα.

Aleix Espargaro

Από το στρατόπεδο της Aprilia, ο Aleix Espargaro δείχνει πάντα ικανός για την έκπληξη, με τον Vinales περιέργως να μην καταφέρνει να ρίξει τον χρόνο του στα επίπεδα που περιμέναμε, ειδικά για έναν αναβάτη σαν κι αυτόν που αριστεύει στα τεστ.

Pedro Acosta

Το αστέρι του Pedro Acosta δείχνει έτοιμο να ανατείλει και στο MotoGP, καθώς ο αναβάτης της GASGAS μαθαίνει αστραπιαία την πανίσχυρη RC16, καταφέρνοντας να πετύχει τον 9ο ταχύτερο χρόνο στη Sepang, ελάχιστα δέκατα του δευτερολέπτου από τον “νούμερο ούνο” αγωνιζόμενο του Group, τον Brad Binder!

Joan Mir

Από το στρατόπεδο της Honda ο Mir απεδείχθη ταχύτερος όλων, με δεύτερο τον Takaaki Nakagami, τρίτο τον Johann Zarco και τέταρτο τον Luca Marini. Μην ξεχνάμε πως οι Ιάπωνες απολαμβάνουν τις νέες παραχωρήσεις του MotoGP, που τους δίνει τη δυνατότητα για πολλές περισσότερες ημέρες δοκιμών, έχοντας λάβει μέρος και στο shakedown test στην ίδια πίστα της Μαλαισίας λίγες ημέρες προηγουμένως.

Fabio Quartararo

Στη Yamaha ταχύτερος αναβάτης ήταν -αναμενόμενο- ο Fabio Quartararo, με τον Γάλλο να βρίσκεται παρόλα αυτά 0,843 δευτερόλεπτα πίσω από τον Bagnaia και να δηλώνει πως “λίγο-πολύ η μοτοσυκλέτα είναι ίδια, και με αυτή τη λύση δεν είμαστε έτοιμοι για νίκες”. Ο έτερος εργοστασιακός αναβάτης της Iwata, Alex Rins, βρέθηκε ακόμα πιο κάτω, στην 15η θέση.

Aero

Σειρά τώρα έχει η συλλογή των δεδομένων του τεστ της Sepang για το επόμενο βήμα που είναι το τεστ του Qatar, στις 19-20 Φεβρουαρίου, το τελευταίο pre-season test πριν την έναρξη της σεζόν στην πίστα της Doha στις 8-10 Μαρτίου.

Ακολουθούν οι χρόνοι της 3ης ημέρας του τεστ της Sepang.

ΘΕΣΗ ΑΝΑΒΑΤΗΣ ΟΜΑΔΑ XΡΟΝΟΣ
1 F. Bagnaia Ducati Lenovo Team 1:56.682
2 J. Martin Prima Pramac Racing 1:56.854
3 E. Bastianini Ducati Lenovo Team 1:56.915
4 A. Marquez Gresini Racing MotoGP™ 1:56.938
5 A. Espargaro Aprilia Racing 1:57.091
6 M. Marquez Gresini Racing MotoGP™ 1:57.270
7 B. Binder Red Bull KTM Factory Racing 1:57.307
8 F. Di Giannantonio Pertamina Enduro VR46 Racing Team 1:57.343
9 P. Acosta Red Bull GASGAS Tech3 1:57.365
10 J. Mir Repsol Honda Team 1:57.374
11 F. Quartararo Monster Energy Yamaha MotoGP™ 1:57.525
12 M. Viñales Aprilia Racing 1:57.528
13 T. Nakagami LCR Honda 1:57.765
14 J. Miller Red Bull KTM Factory Racing 1:57.851
15 A. Rins Monster Energy Yamaha MotoGP™ 1:57.879
16 J. Zarco LCR Honda 1:57.942
17 M. Bezzecchi Pertamina Enduro VR46 Racing Team 1:57.995
18 M. Oliveira Trackhouse Racing 1:58.000
19 L. Marini Repsol Honda Team 1:58.008
20 C. Crutchlow Yamaha Factory Racing 1:58.673
21 A. Fernandez Red Bull GASGAS Tech3 1:58.740
22 L. Savadori Trackhouse Racing 1:58.814
23 M. Pirro Prima Pramac Racing 1:58.865
Ετικέτες

MotoGP, Bastianini: "Η Ducati πιέζει αλλά είμαι ήρεμος”

Οι Ιταλοί πιέζουν για αποτελέσματα ωστόσο ο Bastianini δεν φαίνεται να ανησυχεί
motomag MotoGP, Bastianini: "Η Ducati πιέζει αλλά είμαι ήρεμος”
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

2/5/2024

Το συμβόλαιο του Enea Bastianini με την Ducati Lenovo Team λήγει τη φετινή χρονιά και οι μνηστήρες για τη θέση του αναμφίβολα είναι πάρα πολλοί. Τα περισσότερα συμβόλαια των αναβατών όπως διαβάσατε στο ΜΟΤΟ λήγουν στο τέλος του έτους και αυτό σημαίνει ένα πράγμα πως ο Bastianini πρέπει να φέρει αποτελέσματα τα οποία θα του προσφέρουν την ανανέωση του συμβολαίου στην εργοστασιακή ομάδα του Borgo Panigale.

Μέχρι στιγμής η θέση του Bastianini στην Ducati Lenovo Team μοιάζει με ηλεκτρική καρέκλα καθώς αγωνιστικά ο Ιταλός δεν έχει πετύχει και τα καλύτερα αποτελέσματα. Στην Jerez ο αναβάτης της ιταλικής εταιρείας στον αγώνα Sprint κατέλαβε την 13η θέση ενώ στον κυρίως αγώνα της Κυριακής τερμάτισε στην 5η θέση.

Την επομένη στο μονοήμερο τεστ που έλαβε χώρα στην ίδια πίστα ο Bastianini είχε νωρίς μία άσχημη πτώση με τον ίδιο να ολοκληρώνει την διαδικασία στην ένατη θέση. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του το τεστ ήταν θετικό καθώς κατάφερε να βρει πολλές λύσεις που θα τον βοηθήσουν για τη συνέχεια του πρωταθλήματος αν και για να λέμε την αλήθεια θα χρειαστεί ένας αγωνιστικός άθλος για να κρατήσει ο ίδιος την θέση του στην Ducati Lenovo Team.

MotoGP, Bastianini: "Η Ducati πιέζει αλλά είμαι ήρεμος”

O Bastianini αναφέρθηκε στη συνέχεια τόσο για το τεστ όσο και για την πίεση που δέχεται από την Ducati Lenovo Team ώστε να αποδώσει τα μέγιστα: “Δυστυχώς, δεν ξεκίνησε η μέρα με τον καλύτερο τρόπο. Είχα μία άσχημη πτώση στην στροφή 7. Ευτυχώς δεν τραυματίστηκα αν και αγχώθηκα όσον αφορά την δουλειά που έπρεπε να γίνει.

Στη συνέχεια ηρέμησα οπότε καταφέραμε να δουλέψουμε σε πολλούς τομείς. Βρήκαμε την σωστή ρύθμιση στο φρενάρισμα ενώ επίσης βελτιώσαμε τον ρυθμό, ωστόσο στο αργό κομμάτι της πίστας πρέπει να βελτιωθούμε περισσότερο. Στο Le Mans τα πράγματα θα είναι διαφορετικά είναι μία πίστα στην οποία έχω κερδίσει -2022- και εκεί έχω αυτοπεποίθηση.

Η ομάδα πιέζει για να έρθουν τα αποτελέσματα ωστόσο είμαι ήρεμος. Το σημαντικό στην αρχή της χρονιάς ήταν να επανακτήσω την αυτοπεποίθηση μου όσον αφορά την οδήγηση. Ήρθαν και κάποια καλά αποτελέσματα ωστόσο τώρα είναι σημαντικό να πετύχω ακόμη περισσότερα”.

Αν και τα πράγματα δεν είναι εύκολα για τον Bastianini o ίδιος δεν φαίνεται να ανησυχεί ιδιαίτερα, μένει να δούμε αν ο αναβάτης της Ducati Lenovo Team γνωρίζει ήδη τι έχουν αποφασίσει τα μεγάλα κεφάλια της Ducati Corse και παίζει εκ του ασφαλούς ή έχει κάποιον άσσο στο τσεπάκι του όσον αφορά το αγωνιστικό του μέλλον.

MotoGP, Bastianini: "Η Ducati πιέζει αλλά είμαι ήρεμος”

 

Ετικέτες