Prima Pramac Racing - Η τρίτη ιδιωτική ομάδα που κατακτά τον τίτλο στη βαθμολογία ομάδων του MotoGP

Μετά τις Honda Nastro Azzurro και Telefónica Movistar Honda MotoGP
motomag MotoGP – H Prima Pramac Racing γίνεται η τρίτη ιδιωτική ομάδα που κατακτά τον τίτλο στη βαθμολογία ομάδων
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

20/11/2023

Χρειάστηκαν 19 χρόνια για να δούμε μία ιδιωτική ομάδα να κατακτά τον τίτλο στη βαθμολογία ομάδων, με την Prima Pramac Racing να γίνεται η τρίτη ομάδα που πετυχαίνει κάτι ανάλογο στη μεγάλη κατηγορία.

Οι βαθμοί που συγκέντρωσαν οι δύο αναβάτες της Prima Pramac Racing -Jorge Martin και Johann Zarco- στο GP του Qatar ήταν αρκετοί ώστε να χαρίσουν στην ομάδα τον φετινό τίτλο στην βαθμολογία των ομάδων με έναν γύρο ακόμη να απομένει για το τέλος της σεζόν. Η ιδιωτική ομάδα της Pramac αφήνοντας πίσω της στη δεύτερη θέση την εργοστασιακή Ducati Lenovo Team, κατάφερε να γράψει με χρυσά γράμματα το όνομα της στην ιστορία του MotoGP.

MotoGP – H Prima Pramac Racing γίνεται η τρίτη ιδιωτική ομάδα που κατακτά τον τίτλο στη βαθμολογία ομάδων

Με την κατάκτηση του συγκεκριμένου τίτλου κατάφερε να γίνει η τρίτη ιδιωτική ομάδα που καταφέρνει τον συγκεκριμένο άθλο, μετά τις Honda Nastro Azzurro (2001) και Telefónica Movistar Honda MotoGP (2004). Φυσικά μιλάμε για άλλες εποχές καθώς τότε επί της ουσίας οι εργοστασιακές ομάδες δημιουργούσαν ιδιωτικές ομάδες ώστε να “χωρέσουν” τους αναβάτες οι οποίοι προέρχονταν από μικρότερες κατηγορίες όπως στην περίπτωση του Valentino Rossi το 2001 με τη Honda Nastro Azzuro και στην περίπτωση του Colin Edwards με την Telefónica Movistar Honda MotoGP το 2003.

Αν ο Jorge Martin καταφέρει το προσεχές Σαββατοκύριακο να κατακτήσει το Πρωτάθλημα Αναβατών τότε θα βάλει το όνομα του δίπλα στον πολυπρωταθλητή Valentino Rossi, καθώς ο Ιταλός κατάφερε το 2001 να κερδίσει τον τίτλο με την Honda Nastro Azzurro. Μένει να δούμε αν η ιστορία θα ξαναγραφεί από την Prima Pramac Racing και τον Jorge Martin.

MotoGP – H Prima Pramac Racing γίνεται η τρίτη ιδιωτική ομάδα που κατακτά τον τίτλο στη βαθμολογία ομάδων
Ετικέτες

Η BMW στο MotoGP - Οι νέοι τεχνικοί κανονισμοί ευνοούν την είσοδο της στον θεσμό

Η απόφαση για την είσοδο στο MotoGP βρίσκεται στο στάδιο της αξιολόγησης
motomag BMW – Οι νέοι τεχνικοί κανονισμοί του MotoGP ευνοούν την είσοδο της στον θεσμό
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

9/5/2024

Διαβάσατε στο MOTO για τις αλλαγές στους τεχνικούς κανονισμούς οι οποίες έρχονται από το 2027 στο MotoGP, αλλαγές που μπορούν να αλλάξουν με το καλημέρα τις ισορροπίες όσον αφορά τον ανταγωνισμό. Μία αλλαγή η οποία μπορεί να κάνει κρότο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα θα είναι να δούμε έναν νέο κατασκευαστή να παίρνει τη θέση της Suzuki η οποία αποχαιρέτησε εν μία νυκτί τον θεσμό, με την BMW να γλυκοκοιτάζει -εδώ και καιρό- την ευκαιρία που της δίνεται.

Ανέκαθεν οι αλλαγές στους τεχνικούς κανονισμούς σε κάθε μηχανοκίνητο θεσμό άλλαζαν τις ισορροπίες καθώς κύριος στόχος τους συνήθως είναι η... απόδοση δικαιοσύνης για αύξηση του ανταγωνισμού όταν κάποιοι κατασκευαστές έχουν ξεφύγει μπροστά, με αποτέλεσμα οι ισχυροί να χάνουν έδαφος και οι πιο αδύναμοι να κλείνουν την αγωνιστική ψαλίδα. Εκτός όμως από τον τομέα της ανταγωνιστικότητας οι συγκεκριμένες αλλαγές ήταν μία καλή ευκαιρία είτε για έναν κατασκευαστή να αποχωρήσει -τις περισσότερες φορές η δικαιολογία ήταν η αύξηση του κόστους ώστε να εξελίξουν από το μηδέν την αγωνιστική τους κατασκευή- είτε για έναν νέο να μπει στον εκάστοτε θεσμό, καθώς επί της ουσίας όλοι θα ξεκινούσαν από λευκό χαρτί… σχεδόν, μην γελιόμαστε.

BMW – Οι νέοι τεχνικοί κανονισμοί του MotoGP ευνοούν την είσοδο της στον θεσμό

Στο MotoGP τώρα το 2027 επρόκειτο να συμβεί κατά πάσα πιθανότητα το δεύτερο. Εδώ και αρκετό καιρό υπάρχουν πληροφορίες πως η BMW θέλει να μπει στην κορυφαία διοργάνωση των αγώνων μοτοσυκλετών παίρνοντας τις δύο θέσεις της Suzuki οι οποίες είναι δεσμευμένες από την Dorna σε περίπτωση που ένας νέος κατασκευαστής θέλει να κάνει την είσοδο του στον θεσμό. Ο διευθύνοντας σύμβουλος της BMW Motorrad, Markus Flasch προχώρησε επίσης σε δηλώσεις οι οποίες δείχνουν πως το ενδιαφέρον της BMW είναι αληθινό και όχι ένα επικοινωνιακό παιχνίδι εντυπώσεων.

Ο Markus Flasch ανέφερε χαρακτηριστικά: “Όλοι ξεκινούν από το μηδέν, είναι ώρα να μπούμε και εμείς στο παιχνίδι, αλλά μέχρι τότε πρέπει να κερδίσουμε εκεί που ήδη αγωνιζόμαστε. Δεν υπάρχει τρόπος να προοδεύσουμε κατά τη γνώμη μου αν δεν είμαστε επιτυχημένοι και αυτό είναι κάτι που το έχω πει από την πρώτη μέρα που ανέλαβα τα νέα μου καθήκοντα.

Είναι απαραίτητη προϋπόθεση να κερδίσουμε στο WSBK. Ταυτόχρονα όμως μπορούμε να προετοιμαστούμε για άλλες κινήσεις, αλλά η τελική επιλογή θα γίνει μόνο εάν είμαστε επιτυχημένοι. Το εξετάζουμε πρώτα στρατηγικά και το αξιολογούμε προσεκτικά. Για αυτό δεν μπορώ να αναφέρω κάτι συγκεκριμένο τη δεδομένη στιγμή”.

Τα λόγια του αφεντικού της BMW κάνουν ξεκάθαρο πως αυτή τη στιγμή το WSBK (ή καλύτερα Ο ΤΙΤΛΟΣ στο WSBK) είναι η προτεραιότητα για την γερμανική εταιρεία -πως να μην είναι άλλωστε όταν έκανε πέρυσι την κίνηση ματ φέρνοντας στην ομάδα τον Torpak Razgatlioglu σε μία προσπάθεια να πάρει Πρωτάθλημα. Τώρα βρισκόμαστε σε αναμονή για να δούμε αν τελικά ο Toprak θα δώσει φέτος στους Βαυαρούς το έναυσμα που θέλουν για να μεταπηδήσουν στο MotoGP, με τον Τούρκο στην αιχμή του δόρατός τους και για τον κορυφαίο θεσμό αγώνων μοτοσυκλέτας.

BMW
Ετικέτες