MotoGP Κατάρ: Ανάποδος αγώνας από τον Sprint! Πρώτη νίκη Di Giannantonio σε δραματικούς τελευταίους γύρους

Το παρά τρίχα ακούστηκε και για τους δύο πρωταγωνιστές
MotoGP Κατάρ: Ανάποδος αγώνας από τον Sprint! Πρώτη νίκη Di Giannantonio σε δραματικούς τελευταίους γύρους
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

19/11/2023

Δεν κράτησε τα λόγια του ο Di Giannantonio και πολύ καλά έκανε: «Εκδίκηση πήρα, για όλους όσους δεν με πίστεψαν». Θα μείνει στην ιστορία η δήλωσή του, ακόμη και αν οι βαθμοί που δίκαια, όμορφα και πολύ σωστά έκοψε σήμερα από τον Bagnaia, δεν παίξουν τελικά ρόλο στο τελικό αποτέλεσμα. Αν παίξουν, τότε η εκδίκησή του, όπως ο ίδιος την χαρακτήρισε, θα είναι διπλή.

Απογοητευτική η εμφάνιση του Martin σήμερα που δεν θα μπορούσε πιο ξεκάθαρα να κατηγορήσει το πίσω ελαστικό, μας φέρνει ξανά σε διψήφιο αριθμό διαφοράς για τον φετινό τίτλο. Ευτυχώς χωρίς πτώσεις καθώς έφτασαν πολύ κοντά και σε αυτό, σε ξεχωριστές περιπτώσεις.

Από όλες τις δοκιμές εκκινήσεων που δοκίμασε ο Martin, μόνο στον Sprint κατάφερε να ξεκινήσει χωρίς προβλήματα και το αποτέλεσμα ήταν να δούμε τον ακριβώς αντίθετο αγώνα από εχθές που απολαύσαμε θέαμα. Η αγωνία όμως επέστρεψε στους τελευταίους γύρους, που πήγαν όλα να ανατραπούν.

Την κακή εκκίνηση του Martin, απέφυγε ο Bagnaia και σε μία αντιστροφή των χθεσινών, έφυγε εμπρός οδηγώντας την κούρσα. Θα προσπαθούσε αμέσως να βάλει μία απόσταση ανάμεσα σε εκείνον και τον δεύτερο αλλά δεν θα τα κατάφερνε όπως ο ίδιος είπε.

Δεύτερος ο Luca Marini και τρίτος ο Di Giannantonio εκείνη την στιγμή, αναβάτες που εχθές στον αγώνα είχαν πρωταγωνιστήσει και τρίτος ο Alex Marquez που επίσης εχθές προσπάθησε μέχρι και για την νίκη.

Μπροστά ο Marc Marquez που έκανε μία πολύ καλή εκκίνηση και ακολουθούσε ο Zarco και πίσω ο Martin που κατευθείαν πιέζεται από τον Vinales.

Στον δεύτερο γύρο και ο Bagnaia φαίνεται πως αρχικά έχει καταφέρει να πετύχει τον στόχο του και προηγείται με 0.6 από τον Luca Marini με τον Alex Marquez να ακολουθεί πλέον καθώς υπάρχει κόντρα με τον Di Giannantonio ενώ πιέζει συνέχεια και ο Binder.

Δεν έχουμε πτώσεις, ο Lecuona έχει εγκαταλείψει από τεχνικό πρόβλημα αμέσως μετά την εκκίνηση και ο Aleix Espargaro από πόνο συνέπεια των χθεσινών, αν και πιο πληγωμένη είναι πλέον η εικόνα του. Ωστόσο λάθη συμβαίνουν και ο Zarco κάνει ένα, ανοίγει γραμμή γλιστρώντας και περνά ο Martin μαζί με τον Vinales όμως.

Ακολούθως, το κενό του Bagnaia ψαλιδίζεται στην μέση και η μάχη πίσω του φουντώνει.

Ο Di Giannantonio περνά τρίτος ξανά και κάνει και ταχύτερο γύρο, όσο και ο Martin περνά τον Marc Marquez.

Ο Binder ανεβαίνει στην κατάταξη και ο Luca Marini κατεβαίνει, αλλά αυτές οι ανακατατάξεις δεν κάνουν την διαφορά στον Martin που μπροστά του δεν έχει αναβάτη αλλά ένα κενό 1,5 δευτερόλεπτα εκείνη την στιγμή που απλά θα μεγαλώνει.

Ο Binder δεν θα απειλήσει ποτέ ξεκάθαρα τον Di Giannantonio που πλησιάζει τον Bagnaia και ήδη από την μέση του αγώνα είναι κολλημένος πίσω του.

Είναι η στιγμή που και το όνομα του Martin κατεβαίνει πλέον την λίστα με μεγάλη ταχύτητα, τον περνά ο Marquez και μετά και ο Quartararo. Ο Zarco προσπαθεί αλλά δεν μπορεί να τον προστατέψει. Μάλιστα φτάνει σε σημείο να το παρακάνει από την προσπάθεια στους τελευταίους γύρους και καρφώνεται πάνω στον Marquez και είναι απορίας άξιο που εκείνος δεν έπεσε. Τον ακούμπησε και έπειτα ο εμπρός τροχός του ξήλωσε ένα κομμάτι της ουράς της Honda με τον Zarco να πατά εκτός πίστας για να κρατηθεί και τον Marquez να μένει ακλόνητος στην γραμμή του.

Τέσσερις γύρους πριν το τέλος ο αγώνας παίρνει δραματική τροπή, ενώ και ο Bastianini έχει περάσει τον Martin ο οποίος είναι στην 10η πλέον θέση.

Μπροστά ο Bagnaia που οδηγεί την κούρσα έχει ακόμη κολλημένο τον Di Giannantonio πίσω του και οι δυο τους απέχουν πάνω από Luca Marini που έχει ανέβει ξανά στο βάθρο, όπως και εχθές και έχει πίσω του τον Vinales.

Η Ducati στέλνει σήμα στον Di Giannantonio να αφήσει τον Bagnaia ήσυχο. Συγκεκριμένα του λέει να γυρίσει στην 8η χαρτογράφηση που επειδή είναι ένα περίεργο νούμερο, επειδή ακριβώς το ίδιο μήνυμα έχει χρησιμοποιηθεί σε ίδια περίπτωση με τον Lorenzo τότε πρωταγωνιστή και επειδή είναι σαν το Ν#8 να είναι μακριά στην λίστα, σαν κάτι σπάνιο που δύσκολα θα χρειαστεί η ομάδα να στείλει – για όλους αυτούς τους λόγους- μεταφράζεται σαν να του λένε να αφήσει τον Bagnaia να νικήσει.

Είναι αυτές οι κινήσεις που τελικά στερούν από τον Bagnaia όλη την δόξα και κάνουν τον Martin... μάρτυρα! Βέβαια ο ίδιος ο Di Giannantonio είπε πως το νούμερο 8 ήταν ένα σήμα από την ομάδα για να πάει ταχύτερα, πως μπορεί πλέον να επιτεθεί. Η εξήγηση αυτή δεν είναι αρκετά καλή βέβαια και δημιουργεί περισσότερα ερωτήματα, σε κάθε περίπτωση δεν περιμένει κανείς να παραδεχτεί η Ducati πως υπήρξε οδηγία προς τους αναβάτες, ούτε εχθές η ομάδα του Di Giannantonio έστειλε τέτοιο μήνυμα στην ακριβώς ίδια περίπτωση που βρέθηκε με τον Martin. Θα μπορούσε να είναι ένα μήνυμα - επιλογής για καλύτερο timing με βάση τα καύσιμα, αλλά από την άλλη δεν το έχει χρειαστεί και κανείς μέχρι τώρα...

Ο Di Giannantonio τελικά δεν είχε κανένα δίλλημα, απέξω αναρωτιόταν κανείς αν θα τους αψηφήσει, αλλά δεν έχει τίποτα να χάσει από αυτή την κίνηση μιας και η καριέρα του στα MotoGP τελειώνει γιατί πολύ απλά δεν ήταν ο πιο γρήγορος στο παιχνίδι με τις μουσικές καρέκλες και όχι για άλλο λόγο.

Αντιθέτως έχει να χάσει αν ΔΕΝ κάνει την κίνηση. Έχει να χάσει την μοναδική ευκαιρία να γίνει νικητής στα MotoGP, βλέπει την κορυφή της καριέρας του εκείνη την στιγμή και το γεγονός πως η Ducati -όπως φαίνεται να έκανε- του ζητά να το αφήσει, είναι μεγάλη ντροπή. Μόνο και μόνο για να είναι ο τίτλος στον εργοστασιακό αναβάτη, όταν έτσι και αλλιώς έχει κερδίσει ήδη τα MotoGP σε κάθε διάστασή τους. Δεν είναι η καλύτερή τους εικόνα το μήνυμα στον Di Giannantonio και τα λόγια του δεν θα μπορούσαν να είναι πιο δικαιολογημένα.

Ο Bagnaia δεν το αφήνει χωρίς απάντηση, προσπαθεί στα φρένα της πρώτης στροφής να κάνει την διαφορά αλλά τον ρουφά το slipstreaming και παραλίγο να πέσει! Ανοίξει γραμμή, βγαίνει εκτός αλλά στο ασφαλτοστρωμένο κομμάτι και γλιτώνει την πτώση. Έχει χάσει δύο δευτερόλεπτα αλλά είναι τόση η διαφορά του που δεν έχει κανένα κίνδυνο από τον Luca Marini, παρόλο που εκείνος πλησιάζει κι άλλο.

Στο τέλος ο Bagnaia έχει καλύτερη στάση από την μητέρα Ducati συγχαίρει με ωραίο τρόπο τον Di Giannantonio και φεύγει με το κεφάλι ψηλά, έχοντας 21 πόντους διαφορά από τον Martin ο οποίος είναι φανερά εκνευρισμένος και έχει έναν μονόλογο απέναντι στο πίσω ελαστικό.

Τίποτα δεν έχει κριθεί ακόμη, αλλά η διαφορά είναι μεγαλύτερη από πριν και ο αγώνας Sprint μπορεί ακόμη και να καθορίσει τον τίτλο. Σε κάθε περίπτωση η Valencia θα μας δώσει τις απαντήσεις!

 

 

Θέση

Βαθμοί

Αναβάτης

ΜΟΤΟ

Χρόνος / Διαφ.

1

25

49F. Di Giannantonio

Gresini Racing MotoGP™

41:43.6540

2

20

1F. Bagnaia

Ducati Lenovo Team

+2.734

3

16

10L. Marini

Mooney VR46 Racing Team

+4.408

4

13

12M. Viñales

Aprilia Racing

+4.488

5

11

33B. Binder

Red Bull KTM Factory Racing

+7.246

6

10

73A. Marquez

Gresini Racing MotoGP™

+7.620

7

9

20F. Quartararo

Monster Energy Yamaha MotoGP™

+7.828

8

8

23E. Bastianini

Ducati Lenovo Team

+8.239

9

7

43J. Miller

Red Bull KTM Factory Racing

+11.509

10

6

89J. Martin

Prima Pramac Racing

+14.819

11

5

93M. Marquez

Repsol Honda Team

+14.964

12

4

5J. Zarco

Prima Pramac Racing

+17.431

13

3

72M. Bezzecchi

Mooney VR46 Racing Team

+17.807

14

2

36J. Mir

Repsol Honda Team

+18.673

15

1

37A. Fernandez

GASGAS Factory Racing Tech3

+21.455

16

 

21F. Morbidelli

Monster Energy Yamaha MotoGP™

+21.474

17

 

25R. Fernandez

CryptoDATA RNF MotoGP™ Team

+22.142

18

 

44P. Espargaro

GASGAS Factory Racing Tech3

+27.194

19

 

30T. Nakagami

LCR Honda

+27.740

Δεν τερματισαν

   

41A. Espargaro

Aprilia Racing

6 laps

δεν ολοκληρωσαν πρωτο γύρο

   

27I. Lecuona

LCR Honda

 

 

Ετικέτες

Cal Crutchlow - Δεν θα αγωνιστεί στο Mugello

Επιπλοκές από εγχείρηση στο δεξί του χέρι δεν του επιτρέπουν να συμμετάσχει ως wildcard στον ιταλικό γύρο
motomagCal Crutchlow – Δεν θα τρέξει στο Mugello
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

21/5/2024

Η Yamaha ανακοίνωσε ότι ο Cal Crutchlow δεν θα αγωνιστεί τελικά ως wildcard συμμετοχή στην πίστα του Mugello το τριήμερο 31/5 – 2/6 εξαιτίας επιπλοκών που προέκυψαν μετά από εγχείρηση στο δεξί του χέρι.

Όπως σας είχαμε ενημερώσει, ο Cal Crutchlow αναμενόταν να κάνει τρεις wildcard συμμετοχές με την Yamaha στην διάρκεια του MotoGP 2024. Τελικά, η πρώτη εκ των τριών, η οποία είχε προγραμματιστεί για τις 31 Μαΐου μέχρι και 2 Ιουνίου, στα πλαίσια διεξαγωγής του ιταλικού GP στην πίστα του Mugello, ακυρώθηκε.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Yamaha, της οποίας είναι αναβάτης εξέλιξης, αιτία για την απόσυρσή του είναι επιπλοκές που προέκυψαν μετά από εγχείρηση στο δεξί του χέρι. Ο λόγος του χειρουργείου ήταν κάποιοι πόνοι που ένιωθε ο Βρετανός εκεί -πιθανά να μιλάμε και σύνδρομο arm-pump, ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν όλο και πιο συχνά οι αναβάτες των MotoGP.

Για την ώρα, οι δύο ακόμη εμφανίσεις του σε Silverstone (2-4/8) και San Marino (6-8/9) ισχύουν κανονικά. Μάλιστα, στο Misano προβλέπεται και ένα τεστ την Δευτέρα, μετά την ολοκλήρωση του αγωνιστικού τριημέρου, κάτι που δυστυχώς θα χάσει στο Mugello, όπου επίσης αναβάτες και ομάδες θα έχουν την ευκαιρία να προβούν σε δοκιμές με την ολοκλήρωση του GP.