MotoGP Κατάρ Sprint: Σημαντική νίκη Martin σε ηρωικό αγώνα με μπόλικο θέαμα!

Στο μισό η διαφορά στο πρωτάθλημα
MotoGP Κατάρ Sprint: Σημαντική νίκη Martin σε ηρωικό αγώνα με μπόλικο θέαμα!
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

18/11/2023

Φωτιά στη βαθμολογία του πρωταθλήματος καθώς η διαφορά μειώθηκε κατευθείαν στο μισό μετά τον αγώνα Sprint στο Κατάρ και με τους δύο πρωταγωνιστές να μάχονται ακουμπώντας αγκώνες, πλαστικά και κάρμπον.

Ο Martin έχει κάνει την διαφορά με τους αγώνες Sprint καθώς πήρε σήμερα την 8η Σαββατιάτικη νίκη του έναντι τεσσάρων του Bagnaia ενώ έχουν 4 και 6 νίκες στους βασικούς αγώνες αντίστοιχα.

Η εκκίνηση ήταν δυναμιτισμένη, όπως την περιμέναμε με την Q2 και το σπάσιμο του ρεκόρ πίστας, ο Luca Marini ξεκίνησε καλά και μπήκε εμπρός όπου άντεξε περισσότερο από όσο ο ίδιος πίστευε. Τόσο γιατί το παραδέχτηκε αμέσως μετά τον αγώνα, αλλά γιατί το είχε ήδη προβλέψει από την στιγμή που είχε πάρει την pole position. Μετά τον τέταρτο γύρο ήταν καταστροφή είπε, και πρέπει να δούμε γιατί ο Martin κάθε φορά που δεν έχει πρόσφυση πηγαίνει καλύτερα.

Ο Martin είναι έτσι και αλλιώς ένα αίνιγμα αν πας να τον περιγράψεις με αριθμούς και στατιστικά αντί με το συναίσθημα. Σχεδόν όλες του οι δοκιμαστικές εκκινήσεις ήταν καταστροφικές ενώ παραπονιόταν συνέχεια για την πρόσφυση εξαιτίας της σκόνης. Σήμερα όχι μόνο ξεκίνησε φανταστικά αλλά έκανε και προσπεράσεις στην κόψη της πρόσφυσης.

Πάλεψε στην εκκίνηση και προσωρινά κέρδισε τον Bagnaia με επιθετική αλλά καθαρή κίνηση, όμως πολύ γρήγορα πέρασε πίσω από τον μεγάλο του αντίπαλο και την σκιά του, τον Marquez. Και ο χαρακτηρισμός σκιά χρησιμοποιείται επειδή στην κατάταξη για άλλη μία φορά ήταν πίσω από τον Bagnaia.

MotoGP Κατάρ Sprint: Σημαντική νίκη Martin σε ηρωικό αγώνα με μπόλικο θέαμα!
Ο Martin πήγε για την νίκη και μόνο!

Πολύ γρήγορα όμως ο Martin πέρασε τον Marquez και έβαλε πλώρη για τον Bagnaia ενώ πίσω ερχόταν και ο Di Giannantonio που είχε ήδη περάσει τον Zarco.

Πριν γίνουν αυτά όμως, πριν χάσει την τρίτη θέση ο Martin από δικό του λάθος για να μην πέσει πάνω στον τροχό του Alex Marquez, είχαμε πίσω μία τριπλή πτώση. Πέφτουν Bastianini, Aleix Espargaro και Oliveira με τον A. Espargaro να μπαίνει στον αγώνα και να αποσύρεται. Αντιθέτως ο Bastianini που κι αυτός ξανά μπήκε, τερμάτισε τελευταίος. Δεν πέρασε καλά στο Κατάρ ο A. Espargaro, μετά την σφαλιάρα στο κράνος του Morbidelli για το οποίο έλαβε 10.000 πρόστιμο, αύριο θα ξεκινήσει και από την 16η θέση χωρίς σήμερα να αγωνιστεί.

Μπροστά ο Luca Marini ακόμη οδηγούσε την κούρσα και είχε κοντά του τον Alex Marquez με τους δύο τους να ξεφεύγουν μισό δευτερόλεπτο. Τότε ήταν που έγιναν ταυτόχρονες προσπεράσεις. Ο Di Giannatonio πέρασε τον Marquez, ο Martin αμέσως μετά τον Bagnaia με επιθετική κίνηση που μαζί του τράβηξε και τον Di Giannantonio. Αντιστάθηκε στον δεύτερο ο Bagnaia αλλά μετά από λίγο έχασε την μάχη. Ο Alex Marquez προσπάθησε εμπρός να περάσει τον Luca Marini αλλά δεν τα κατάφερε.

Ο Martin κλείνει την διαφορά και εκείνη την στιγμή ο Binder βγάζει εκτός γραμμής και παραλίγο και εκτός πίστας τελείως τον Marquez ο οποίος χάνει πολλές θέσεις και πηγαίνει στην 9η θέση. Στο τέλος του αγώνα ο Quartararo που ήταν στην 13η θέση εκείνη την στιγμή θα ανέβαινε και θα προσπαθούσε να περάσει τον Marquez στην ευθεία. Ο Marquez κράτησε πριν τα φρένα τόσο πολύ που θα έπεφτε στον μπροστινό, άνοιξε γραμμή αναγκαστικά και έχασε δύο θέσεις.

Εμπρός όμως τα πράγματα είναι φανταστικά γιατί έχουμε τις Ducati με χρονολογική σειρά και τον Martin να κλείνει την ψαλίδα. Με καθαρές προσπεράσεις παίρνει το προβάδισμα και χτίζει και διαφορά!

Ο μόνος που ακολουθεί είναι ο Di Giannantonio που μαζί βάζουν πάνω από δύο δευτερόλεπτα διαφορά από τον Marini! O Alex Marquez χάνει επίσης επαφή με το βάθρο αλλά ταυτόχρονα και ο Bagnaia δεν τραβάει όπως πρέπει, έχει θέματα πρόσφυσης και δεν μπορεί να βρει τον ρυθμό των μπροστινών. Αντίο αυτού αμύνεται από τον Vinales που ήταν από τους πλέον γρήγορους χθες και σήμερα και έχει ανέβει με σταθερές προσπεράσεις.

Τελικά παρόλο που μειώνει την διαφορά με τον Alex Marquez, ο Bagnaia δεν φτάνει ποτέ σε θέση να επιτεθεί και να κυνηγήσει μία θέση πιο κοντά στο βάθρο.

Μόνη ελπίδα να πάρει την νίκη ο Di Giannantonio για να κόψει τρεις βαθμούς από τον Martin, αλλά δεν υπάρχει περίπτωση να αφήσει να γίνει κάτι τέτοιο ο Martin που έφτασε να οδηγεί τον αγώνα παίρνοντας ρίσκο και κάνοντας επιθετικές προσπεράσεις χαρίζοντας θέαμα.

Πράγματι πολύ μικρή η διαφορά αλλά δεν υπάρχει περιθώριο προσπέρασης και ο Martin παίρνει μία φανταστική νίκη δείχνοντας γιατί είναι τόσο αγαπητός, στην πορεία για τον τίτλο!

Το σκηνικό για έναν φανταστικό αγώνα την Κυριακή έχει στηθεί και μακάρι να δούμε μόνο μάχες, χωρίς πτώσεις!

Θέση

Βαθμοί

Αναβάτης

Ομάδα

Χρόνος / Διαφ.

1

12

89J. Martin

Prima Pramac Racing

20:52.6340

2

9

49F. Di Giannantonio

Gresini Racing MotoGP™

+0.391

3

7

10L. Marini

Mooney VR46 Racing Team

+2.875

4

6

73A. Marquez

Gresini Racing MotoGP™

+3.370

5

5

1F. Bagnaia

Ducati Lenovo Team

+3.957

6

4

12M. Viñales

Aprilia Racing

+4.239

7

3

33B. Binder

Red Bull KTM Factory Racing

+5.761

8

2

20F. Quartararo

Monster Energy Yamaha MotoGP™

+6.454

9

1

37A. Fernandez

GASGAS Factory Racing Tech3

+8.285

10

 

5J. Zarco

Prima Pramac Racing

+8.314

11

 

93M. Marquez

Repsol Honda Team

+9.596

12

 

43J. Miller

Red Bull KTM Factory Racing

+10.173

13

 

72M. Bezzecchi

Mooney VR46 Racing Team

+10.646

14

 

25R. Fernandez

CryptoDATA RNF MotoGP™ Team

+11.117

15

 

21F. Morbidelli

Monster Energy Yamaha MotoGP™

+12.163

16

 

44P. Espargaro

GASGAS Factory Racing Tech3

+12.745

17

 

27I. Lecuona

LCR Honda

+19.285

18

 

30T. Nakagami

LCR Honda

+26.238

19

 

36J. Mir

Repsol Honda Team

+28.446

20

 

23E. Bastianini

Ducati Lenovo Team

+35.553

Δεν τερματισαν

   

41A. Espargaro

Aprilia Racing

1 laps

χωρισ πρωτο γυρο

   

88M. Oliveira

CryptoDATA RNF MotoGP™ Team

 

 

 

Ετικέτες

Cal Crutchlow - Δεν θα αγωνιστεί στο Mugello

Επιπλοκές από εγχείρηση στο δεξί του χέρι δεν του επιτρέπουν να συμμετάσχει ως wildcard στον ιταλικό γύρο
motomagCal Crutchlow – Δεν θα τρέξει στο Mugello
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

21/5/2024

Η Yamaha ανακοίνωσε ότι ο Cal Crutchlow δεν θα αγωνιστεί τελικά ως wildcard συμμετοχή στην πίστα του Mugello το τριήμερο 31/5 – 2/6 εξαιτίας επιπλοκών που προέκυψαν μετά από εγχείρηση στο δεξί του χέρι.

Όπως σας είχαμε ενημερώσει, ο Cal Crutchlow αναμενόταν να κάνει τρεις wildcard συμμετοχές με την Yamaha στην διάρκεια του MotoGP 2024. Τελικά, η πρώτη εκ των τριών, η οποία είχε προγραμματιστεί για τις 31 Μαΐου μέχρι και 2 Ιουνίου, στα πλαίσια διεξαγωγής του ιταλικού GP στην πίστα του Mugello, ακυρώθηκε.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Yamaha, της οποίας είναι αναβάτης εξέλιξης, αιτία για την απόσυρσή του είναι επιπλοκές που προέκυψαν μετά από εγχείρηση στο δεξί του χέρι. Ο λόγος του χειρουργείου ήταν κάποιοι πόνοι που ένιωθε ο Βρετανός εκεί -πιθανά να μιλάμε και σύνδρομο arm-pump, ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν όλο και πιο συχνά οι αναβάτες των MotoGP.

Για την ώρα, οι δύο ακόμη εμφανίσεις του σε Silverstone (2-4/8) και San Marino (6-8/9) ισχύουν κανονικά. Μάλιστα, στο Misano προβλέπεται και ένα τεστ την Δευτέρα, μετά την ολοκλήρωση του αγωνιστικού τριημέρου, κάτι που δυστυχώς θα χάσει στο Mugello, όπου επίσης αναβάτες και ομάδες θα έχουν την ευκαιρία να προβούν σε δοκιμές με την ολοκλήρωση του GP.