Motul WSBK: Ο Bautista φεύγει απ’ τη Ducati!

Στο στόχαστρο ο Scott Redding
Από τον

Πάνο Καραβοκύρη

12/8/2019

Από τη στιγμή που ο Bautista πάτησε το πόδι του στο Motul WSBK, η πορεία του άρχισε να θυμίζει διάττοντα αστέρα. Λαμπρή στην αρχή και στο τέλος εντυπωσιακή, όπως οι κομήτες που εξαϋλώνονται μόλις μπουν στην ατμόσφαιρα του πλανήτη μας. Μαζί με την Aruba.it και την πανίσχυρη Ducati V4 R, κατάφερε να σπάσει αρκετά ρεκόρ και να σημειώσει ένα σερί από 11 νίκες με το ‘καλημέρα’ απ’ τον πρώτο κιόλας γύρο του πρωταθλήματος. Σε αυτό το σημείο να κάνουμε μια μικρή παρένθεση και να θυμίσουμε πως η Dorna στο βωμό του θεάματος πάντα, φρόντισε να κόψει του λίγο τη φόρα του Bautista, μειώνοντας το όριο περιστροφής των στροφών της V4 R του. Ωστόσο όπως αποδείχτηκε, αυτό δεν ήταν απαραίτητο διότι η πορεία του ξεκίνησε να χάνει τη λάμψη της όσο περνούσε ο καιρός. Οι πτώσεις του Bautista ξεκίνησαν να διαδέχονται η μια την άλλη με αποκορύφωμα στον αγώνα στη Laguna Seca που είχε δύο –μία στο πρώτο σκέλος και μία στο Tissot Superpole Race- αλλά και μια απόσυρση στο δεύτερο σκέλος λόγω έντονου άλγους στον αριστερό του ώμο. Ως εκ τούτου, ο Rea πέρασε μπροστά στη βαθμολογία και πλέον ηγείται του πρωταθλήματος κατά 81 βαθμούς!

Το κερασάκι στην τούρτα δεν είναι αυτό, καθώς έχουμε τέσσερις γύρους μέχρι τη λήξη του πρωταθλήματος και πολλά μπορούν να συμβούν μέχρι το τέλος του. Το κερασάκι στη τούρτα είναι πως ο Bautista αρνήθηκε να ανανεώσει το συμβόλαιό του με τη Aruba.it Racing – Ducati. Ο λόγος είναι πως η Honda πλησίασε τον Ισπανό αναβάτη και του έκανε πρόταση να γίνει ο αναβάτης της στην εργοστασιακή της ομάδα στο Motul WSBK από του χρόνου. Φαίνεται πως η Honda μετά την επιστροφή της στο παγκόσμιο πρωτάθλημα superbike -σε συνεργασία με τη Moriwaki- και μετά από μια πολύ κακή πορεία σε αυτό αποφάσισε να σοβαρευτεί. Του χρόνου τα πράγματα θα έχουν περισσότερο ενδιαφέρον καθώς δεν αποκλείεται η Honda να παρουσιάσει μια νέα μοτοσυκλέτα τόσο τεχνολογικά προηγμένη όσο της Ducati, για να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στο πρωτάθλημα και όχι κομπάρσου. “Η Honda έχει τον ίδιο στόχο με τη Ducati στο Motul WSBK: να παρουσιάσει μια πανίσχυρη μοτοσυκλέτα με την οποία θα προσπαθήσει να πάρει τον τίτλο των κατασκευαστών. Με προσέγγισαν και μου εξήγησαν τα σχέδιά τους. Δεν περίμενα πως η Honda είχε τόσο σοβαρές βλέψεις για το Motul WSBK. Θα επιστρέψει δριμύτερη μετά από πολλά χρόνια.” Είπε ο Bautista, του οποίου μέρος των δηλώσεών του επιβεβαίωσε ο Paolo Ciabatti Sporting Director της Ducati. Συγκεκριμένα, ανέφερε πως η Ducati έκανε την προσφορά της στον Bautista για να συνεχίσουν τη συνεργασία τους για το 2020 και 2021, όμως ο Ισπανός αναβάτης αρνήθηκε. Έτσι, μαζί με τη λήξη του πρωταθλήματος θα έρθει και η λύση της συνεργασίας του Bautista με την Ducati. Βέβαια, θα προσπαθήσουν και οι δύο πλευρές για την κατάκτηση του πρωταθλήματος.

Σχετικά με το ποιος θα πάρει τη θέση του Bautista, o Ciabatti ανέφερε πως υπάρχουν αρκετοί υποψήφιοι, όμως ο Scott Redding είναι το νούμερο ένα στη λίστα για δύο λόγους: Πρώτον, αυτή τη στιγμή είναι στη κορυφή της βαθμολογίας του BSB πρωταθλήματος. Δεύτερον, χρησιμοποιεί την V4 R και δεν θα χρειαστεί χρόνος προσαρμογής πάνω στη σέλα της σε αντίθεση με άλλους αναβάτες. Προς το παρόν, ο ερχομός του Scott Redding στην ομάδα της Ducati στο Motul WSBK δεν έχει σκαλιστεί πάνω σε πέτρα, το μόνο σίγουρο είναι πως η Ducati έχει εκδηλώσει το ενδιαφέρον της.

Ετικέτες

Motul WSBK 2024, Misano - Κυρίαρχος και "τριπλός" ο Razgatlioglu, πέρασε μπροστά στη βαθμολογία

Πρώτο hat trick στην ιστορία της BMW στα Superbikes (M 1000 RR)
Toprak, WorldSBK
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

17/6/2024

O Toprak Razgatlioglu έδειξε με τον πλέον πειστικό τρόπο την πρόθεση και την ικανότητά του να κατακτήσει το φετινό πρωτάθλημα, με μια εντυπωσιακή τριπλή νίκη στο Misano που του έδωσε και τη βαθμολογική πρωτοπορία στη γενική.

O “El Turco” της ROKiT BMW Motorrad WorldSBK Team ξεχειλίζει από αυτοπεποίθηση και βρίσκεται σε εξαιρετική φόρμα, όπως φάνηκε και από τη συνολική και άκρως εντυπωσιακή εμφάνιση που πραγματοποίησε στον τέταρτο γύρο του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Superbike για το 2024 που πραγματοποιήθηκε στο Misano.

Ο αναβάτης των Βαυαρών έδωσε με τον πλέον πειστικό τρόπο υπόσταση στις δηλώσεις που είχε κάνει μερικές μέρες πριν τον αγώνα, ακόμη και για κατάκτηση του φετινού πρωταθλήματος στην πρώτη του κιόλας σεζόν, με μια πειστικότατη τριπλή νίκη που είναι παράλληλα και η πρώτη στην ιστορία της BMW στο WSBK.

Ο Razgatlioglu κυριάρχησε μάλιστα σε μια "εντός έδρας" πίστα για την Ducati, εκεί όπου το ιταλικό εργοστάσιο έχει και τις περισσότερες νίκες (37) και βάθρα (95) από οποιονδήποτε άλλο, ενώ μέχρι πριν τον αγώνα ο Τούρκος μετρούσε δύο νίκες και ο παγκόσμιος πρωταθλητής Bautista πέντε, ενώ έξι ήταν οι βαθμοί που τους χώριζαν πριν από την έναρξη του αγώνα με τον Ισπανό να προηγείται.

Bulega

Από τα ελεύθερα δοκιμαστικά της Παρασκευής ο αναβάτης της εργοστασιακής BMW έδειξε τις προθέσεις του στην πίστα "Marco Simoncelli" σημειώνοντας τον ταχύτερο χρόνο στα FP1 αλλά και εντυπωσιακό ρυθμό σε όλη τη διάρκεια του session. Τον χρόνο που σημείωσε ο Toprak δεν κατάφερε να ξεπεράσει άλλος αναβάτης ούτε στα FP2 -έφτασε κοντά ο Nicolo Bulega (Aruba.it Racing - Ducati)- και παρά την ευτυχώς ανώδυνη πτώση που είχε ο Razgatlioglu το απόγευμα.

Ο αναβάτης της BMW συνέχισε πιο εντυπωσιακά το πρωί του Σαββάτου διαλύοντας το ρεκόρ γύρου στη Superpole (1.32.320) κάτι που έκανε ωστόσο και ο Bulega (Aruba.it Racing - Ducati) που έδειχνε ότι θα χτυπήσει στα ίσια τον Τούρκο.

Iannone

Ωστόσο η πρώτη θέση πήγε στον Razgatlioglu γιατί ο εργοστασιακός αναβάτης της Ducati έκανε τον δικό του χρόνο με κίτρινες σημαίες να ανεμίζουν λόγω του ατυχήματος του Andrea Iannone (Team GoEleven). Κάτω από το ρεκόρ γύρου κινήθηκε και ο Remy Gardner (GYTR GRT Yamaha WorldSBK Team) που πήρε την τρίτη θέση.

Toprak

Στον 1ο αγώνα ο Razgatlioglu έχασε την πρωτοπορία στην εκκίνηση από τον Gardner, ωστόσο δεν άργησε να βρεθεί ξανά στην κορυφή και από εκεί και έπειτα οδηγώντας συγκεντρωμένα και ταχύτατα δεν απειλήθηκε από κανέναν άλλο. Πίσω του στη δεύτερη θέση τερμάτισε ο Nicolo Bulega (Aruba.it Racing - Ducati), ο οποίος επίσης δεν απειλήθηκε από τον τρίτο Bautista.

Loca

Η 4η και η 5η θέση πήγαν αντίστοιχα στους Andrea Locatelli (Pata Prometeon Yamaha) και Alex Lowes (Kawasaki Racing Team WorldSBK), με τέσσερεις διαφορετικούς κατασκευαστές να βρίσκονται στην πρώτη πεντάδα.

Superpole

Σειρά είχε ο αγώνας Superpole το πρωί της Κυριακής όπου και εκεί ο Razgatlioglu έδειξε να μην αφήνει περιθώριο αμφισβήτησης στους αντιπάλους του. Αν και έχασε προσωρινά κατά την εκκίνηση τα ηνία του αγώνα από τον Bulega, ο Τούρκος πέρασε μπροστά και έκανε τον δικό του αγώνα στην κορυφή μέχρι και το πέσιμο της καρό σημαίας. Ο δεύτερος Bulega δεν κατάφερε να τον απειλήσει σε κανένα σημείο, ενώ το ίδιο ισχύει και για τον τρίτο Alex Lowes (Kawasaki Racing Team WorldSBK) που τερμάτισε με διαφορά τριών δευτερολέπτων από τον εργοστασιακό αναβάτη της Ducati.

Τερματισμός Toprak με endo στον 3ο αγώνα!

Ο 2ος αγώνας στην ιταλική πίστα επίσης δεν ξεκίνησε με τις καλύτερες προοπτικές για τον Razgatlioglu που βρέθηκε μετά την εκκίνηση στην 5η θέση. Ίσως να πρόκειται και για κάποιο... γούρι αφού ο αναβάτης της BMW δεν προβληματίστηκε από αυτό, ανέκαμψε γρήγορα και είχε έναν ρυθμό σε όλο τον αγώνα που δεν μπόρεσαν να αγγίξουν οι υπόλοιποι φτάνοντας ξανά σε μια εύκολη νίκη, περνώντας τη γραμμή του τερματισμού με… endo! Οι θέσεις στο βάθρο δεν άλλαξαν με τον Nicolo Bulega να τερματίζει ξανά δεύτερος με τρία σχεδόν δευτερόλεπτα διαφορά και τον Bautista ένα ακόμη δεύτερο πίσω του. Εναλλαγή είχαμε στην τέταρτη και πέμπτη θέση με τον Lowes να παίρνει το αίμα του πίσω από τον Locatelli.

Stoprak

Με την τριπλή νίκη του Razgatlioglu και έξι συνολικά φέτος, η BMW ισοφάρισε την καλύτερη επίδοση της στο WSBK που είχε πετύχει τις σεζόν 2012 και 2013, τη στιγμή που βρισκόμαστε μόλις στον τέταρτο γύρο της σεζόν που μετρά ήδη πέντε διαφορετικούς νικητές. Ο Τούρκος είναι επίσης ο πρώτος αναβάτης των Βαυαρών που ηγείται του πρωταθλήματος από το 2012 και τον Marco Melandri.

Toprak

Από τη δεύτερη θέση και τους έξι βαθμούς που τον χώριζαν από τον Bautista, ο Razgatlioglu ηγείται του πρωταθλήματος με 179 βαθμούς έχοντας πλέον "μαξιλαράκι" 21 βαθμών από τον Bulega (158) και 24 από τον Bautista που είναι τρίτος με 155 βαθμούς. Τέλος, με την τριπλή του νίκη ο Τούρκος ανέβηκε στην πέμπτη θέση όλων των εποχών όσον αφορά στις νίκες, με 45 στο σύνολο ξεπερνώντας τον Noriuki Haga.

Ετικέτες