Motul WSBK, Test Portimao ημέρα 1η - Με “σπασμένα φρένα” ο Bulega, και με... άρωμα MotoGP

Μετά από πολύ καιρό, Valentino Rossi και Marc Marquez βρέθηκαν να οδηγούν στην ίδια πίστα
motomag Motul WSBK, Test Portimao ημέρα 1η – Με άρωμα MotoGP και με “σπασμένα φρένα” ο Bulega
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

30/1/2024

Οι αναβάτες του Motul WSBK βρέθηκαν στο Portimao για ακόμη ένα διήμερο τεστ λίγο πριν τον πρώτο αγώνα της χρονιάς στην Αυστραλία. Εκτός από τους πρωταγωνιστές του WSBK, στην πορτογαλική πίστα έδωσαν το παρών οι Francesco Bagnaia, Enea Bastianini, Jorge Martin, Franco Morbidelli, Marco Bezzecchi, Fabio Di Giannantonio, Alex και Marc Marquez οι οποίοι προπονήθηκαν με την Panigale V4 S, ενώ την παράσταση έκλεψε ο θρύλος του MotoGP Valentino Rossi, ο οποίος έγραψε γύρους με την προσωπική του R1.

Motul WSBK, Test Portimao ημέρα 1η – Με άρωμα MotoGP και με “σπασμένα φρένα” ο Bulega

Ομάδες και αναβάτες του Motul WSBK αφήσαν πίσω τις διήμερες δοκιμές της Jerez και βρέθηκαν στο Portimao για να προετοιμαστούν ενόψει του πρώτου αγώνα της σεζόν ο οποίος θα διεξαχθεί 23 – 25 Φεβρουαρίου στο Philip Island της Αυστραλίας. Οι καλές καιρικές συνθήκες οι οποίες επικρατούσαν στην Ιβηρική χερσόνησο έφεραν χαμόγελα σε όλους καθώς η δουλειά που έπρεπε να συνεχιστεί ήταν μπόλικη. Επιπρόσθετα στο Portimao είδαμε εκτός από τους αναβάτες του WSBK και πολλά αστέρια του MotoGP τα οποία βρέθηκαν με πολιτικές μοτοσυκλέτες ώστε να “ξεσκουριάσουν” ενόψει του δικού τους τεστ στη Sepang.

Motul WSBK, Test Portimao ημέρα 1η – Με άρωμα MotoGP και με “σπασμένα φρένα” ο Bulega

Στην πορτογαλική πίστα βρέθηκαν αρκετοί αναβάτες της VR46 Academy, και συγκεκριμένα οι Francesco Bagnaia, Enea Bastianini, Jorge Martin, Franco Morbidelli, Marco Bezzecchi, Fabio Di Giannantonio, Luca Marini, και Celestino Vietti καθώς και ο ίδιος ο Valentino Rossi, ενώ λίγο μέτρα μακριά σε ένα διπλανό box υπήρχαν και τα αδέρφια Alex και Marc Marquez που ήρθαν και αυτά για να προπονηθούν. Μπορεί άπαντες να είχαν το μυαλό τους στους χρόνους των αναβατών του WSBK, ωστόσο στο πίσω μέρος του μυαλού υπήρχε και η περιέργεια στο αν θα βλέπαμε να συνεχίζεται η πικρή “κόντρα” εντός πίστας που κρατά χρόνια μεταξύ Marc Marquez και Rossi. Όμως περιέργεια και προσμονή κράτησαν ελάχιστα καθώς η μοτοσυκλέτα του Marc Marquez δεν είχε σένσορα (έπαιξε ρόλο η γνώση πως θα μοιραζόταν την πίστα με τον Rossi;) οπότε ο Ισπανός βγήκε αυτόματα εκτός οποιασδήποτε σύγκρισης, αν και είμαστε σίγουροι πως κάποιοι από τους παρευρισμόμενους θα κράτησαν χρόνους, και ίσως δούμε κάποιες πληροφορίες για αυτούς αργότερα.

Αφήνοντας για λίγο το τι έκαναν τα αστέρια του MotoGP με τις πολιτικές μοτοσυκλέτες, ας δούμε πως κύλησαν τα πράγματα στο WSBK. Με το που άναψαν τα πράσινα φώτα στην έξοδο του pitlane σχηματίστηκε ουρά καθώς οι περισσότεροι αναβάτες βγήκαν από νωρίς για να δοκιμάσουν τις μοτοσυκλέτες τους. Στις πρώτες ώρες είδαμε τον αναβάτη της ROKiT BMW Motorrad WorldSBK Team Toprak Razgatlioglu να βρίσκεται στην κορυφή των χρόνων με τους Jonathan Rea (Pata Yamaha Prometeon) και Nicolo Bulega (Aruba.it Racing - Ducati) να ακολουθούν λίγο πιο πίσω. Ο Toprak είχε επιβεβαιώσει πως η ομάδα του θα έφερνε νέα εξαρτήματα για να δοκιμάσουν. Νέο ψαλίδι, κάποιες αναβαθμίσεις στον κινητήρα, νέο αεροδυναμικό πακέτο καθώς και βελτιωμένα ηλεκτρονικά είχε το μενού της M 1000 RR και αυτό φάνηκε να αρέσει στον Razgatlioglu. Καλό ρυθμό είχαν και οι νέοι αναβάτες της Yamaha και της Ducati με τους Rea και Bulega να δουλεύουν και αυτοί αρκετά εντός πίστας.

Motul WSBK, Test Portimao ημέρα 1η – Με άρωμα MotoGP και με “σπασμένα φρένα” ο Bulega

Από την άλλη τα πράγματα για ακόμη ένα τεστ δεν κυλούν ομαλά για τον πρωταθλητή Alvaro Bautista. O Ισπανός ταλαιπωρείται ακόμη από τον τραυματισμό του στον αυχένα με αποτέλεσμα να μην μπορεί να προπονηθεί όπως θα ήθελε, ενώ ένα επίσης σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει εντός πίστας είναι το πρόσθετο βάρος που “κουβαλά” στην Panigale V4 R ελέω των νέων τεχνικών κανονισμών που θα έχουμε το 2024. Παρολαυτά ο Bautista συνεχίζει να προσπαθεί να βρει με τους μηχανικούς του λύση για το συγκεκριμένο ζήτημα (ουσιαστικά σε ποια σημεία θα τοποθετηθεί το "έρμα" ώστε οι συνέπειες στις αλλαγές κατεύθυνσης να είναι οι ελάχιστες) με τις οριστικές αποφάσεις να παίρνονται λίγο πριν την Αυστραλία.

Λίγο πριν το μεσημεριανό διάλλειμα στην κορυφή των χρόνων είχε επιστρέψει η αποκάλυψη του τεστ της Jerez, Nicolo Bulega. O Ιταλός κατάφερε να πέσει κάτω από το 1’40 σημειώνοντας τον καλύτερο χρόνο όλων για την 1η ημέρα του τεστ με 1’39.913, δείχνοντας πως έχει προσαρμοστεί με το καλημέρα στις απαιτήσεις της μεγάλης κατηγορίας σε σχέση με το SSP που αγωνιζόταν πριν. Το σημαντικότερο όλων όμως δεν ήταν η ταχύτητα του Bulega σε έναν μόνο γύρο, αλλά η σταθερότητα στο γυρολόγιο που επέδειξε ο εργοστασιακός αναβάτης της Ducati (που πραγματοποίησε και προσομείωση αγώνα τις τελευταίες ώρες της 1ης μέρας), σταθερότητα που στέλνει ανησυχητικά μηνύματα στους υπόλοιπους αναβάτες. 

Motul WSBK, Test Portimao ημέρα 1η – Με άρωμα MotoGP και με “σπασμένα φρένα” ο Bulega

Φτάνοντας στη λήξη της πρώτης ημέρας του τεστ στο Portimao, ο χρόνος του Nicolo Bulega ήταν αυτός που βρέθηκε στην κορυφή με τον Ιταλό να σκορπά χαμόγελα στην ομάδα του. Πίσω από τον Bulega, λιγότερο από ένα δέκατο του δευτερολέπτου, βρέθηκε ο Toprak Razgatlioglu, με τον αναβάτη της BMW να σημειώνει καβάλα στην M 1000 RR 73 γύρους, δουλεύοντας προς το τέλος με το φρένο του κινητήρα και με τις ρυθμίσεις των ηλεκτρονικών ώστε να έχει καλύτερη πρόσφυση στο πίσω ελαστικό. Το άτυπο βάθρο συμπλήρωσε ο Jonathan Rea, ο οποίος με την Yamaha R1 συμπλήρωσε 74 γύρους δουλεύοντας για ακόμη ένα τεστ πάνω στην αίσθηση της μοτοσυκλέτας, με τον 6 φορές Παγκόσμιο Πρωταθλητή του WSBK να απέχει μόλις 1,5 δέκατο από τον πρώτο Bulega.

Στην τέταρτη θέση συναντάμε τον Remy Gardner της GYTR GRT Yamaha WorldSBK Team, με τον Αυστραλό να σημειώνει εξαιρετικούς χρόνους δείχνοντας πως σε κάποιες πίστες θα μπορέσει να κοντράρει στα ίσα τους πιο έμπειρους αναβάτες. Στον αντίποδα ο teammate του Dominique Aegerter δεν ήταν στo Portimao καθώς ταλαιπωρείται από μία ίωση. Στην πέμπτη θέση συναντάμε ακόμη μία Yamaha αυτή του Andrea Locatelli. Ο Ιταλός καβάλα στο R1 συμπλήρωσε 78 γύρους δουλεύοντας σε νέα εξαρτήματα τα οποία θα “φορέσει” στην μοτοσυκλέτα του και ο teammate του Jonathan Rea. Πολλή δουλειά είχε για ακόμη ένα τεστ και ο Sam Lowes της ELF Marc VDS Racing Team. Ο Βρετανός ο οποίος από τη Moto2 θα βρεθεί το 2024 στο WSBK, σημείωσε τον έκτο χρόνο με την Panigale V4 R.

Motul WSBK, Test Portimao ημέρα 1η – Με άρωμα MotoGP και με “σπασμένα φρένα” ο Bulega

Στην έβδομη θέση βρέθηκε ο δεύτερος αναβάτης της ROKiT BMW Motorrad WorldSBK Team, Michael van der Mark. O Ολλανδός συμπλήρωσε 82 γύρους με την M 1000 RR, ενώ να σημειώσουμε πως οι έξι αναβάτες της BMW που είναι στο Portimao -μαζί με τους δύο δοκιμαστές- έγραψαν περισσότερους από 400 γύρους κατά τη διάρκεια της πρώτης ημέρας! Στην όγδοη θέση συναντάμε τον πρωταθλητή του 2023 Alvaro Bautista. O Ισπανός ήταν σχεδόν όλη την ημέρα πάνω στην Panigale V4 R, προσπαθώντας να καταλάβει με την ομάδα του όσο το δυνατόν καλύτερα τι συμβαίνει με το βάρος που έχει προστεθεί στην μοτοσυκλέτα. Παρά τον όγδοο χρόνο που πέτυχε η ομάδα του Bautista έχει κάποιες κατευθύνσεις στις οποίες θα δουλέψουν αρχής γενομένης από τη δεύτερη ημέρα του τεστ στο Portimao.

Χαμόγελα μετά από καιρό είδαμε στο box της Honda. Αμφότεροι οι αναβάτες της Honda Xavi Vierge και Iker Lecuona συνεχίζουν να εγκλιματίζονται με το νέο CBR1000RR-R, ωστόσο ο Vierge είδε τους κόπους της εξέλιξης να πιάνουν τόπο, καθώς σημείωσε τον ένατο χρόνο της ημέρας. Την δεκάδα συμπλήρωσε ο Alex Lowes της Kawasaki Racing Team WorldSBK. Ο Βρετανός αντιμετώπισε μηχανικά προβλήματα με την ZX-10 RR ωστόσο αυτά λύθηκαν και κατάφερε να βγει εκ νέου στην πίστα ώστε να δοκιμάσει το νέο ψαλίδι που έφερε η ομάδα της Kawasaki στο Portimao. Να σημειώσουμε πως το box της Kawasaki ήταν κλειστό με την ομάδα να κρατά υπό άκρα μυστικότητα τι συνέβαινε εντός του.

Motul WSBK, Test Portimao ημέρα 1η – Με άρωμα MotoGP και με “σπασμένα φρένα” ο Bulega

Δεν γίνεται όμως να μην αναφερθούμε και στους χρόνους των αστεριών του MotoGP στο Portimao και ας ήταν με πολιτικές μοτοσυκλέτες και όχι προδιαγραφών WSBK. Στην κορυφή της άτυπης κατάταξης βρέθηκε ο πρωταθλητής Pecco Bagnaia. Ο Ιταλός πάνω σε μία Ducati Panigale V4 S συμπλήρωσε 90 γύρους, κάνοντας χρόνο 1:43.090. Στη δεύτερη θέση βρέθηκε ο Luca Marini ο οποίος με τη νέα Honda CBR1000RR-R σημείωσε χρόνο 1:43.351, ενώ στην τρίτη θέση βρέθηκε ο Franco Morbidelli καβάλα σε μία Ducati Panigale V4 S, με χρόνο 1:43.429. Αν αναρωτιέστε για τον χρόνο του Valentino Rossi, ο Ιταλός θρύλος του MotoGP πάνω στο προσωπικό του R1 συμπλήρωσε 50 γύρους, με τον καλύτερο χρόνο να είναι 1:44.703. Όπως αναφέραμε ο Marquez δεν είχε σένσορα οπότε συγκρίσεις δεν μπορούμε να κάνουμε, και περιμένουμε να δούμε αν αυτή η τακτική συνεχιστεί και τη 2η μέρα του τεστ, ή αν ο Ισπανός αλλάξει γνώμη και δούμε και τους δικούς του χρόνους.

Motul WSBK, Test Portimao ημέρα 1η – Με άρωμα MotoGP και με “σπασμένα φρένα” ο Bulega

ΟΙ πρώτοι δέκα της πρώτης ημέρας του τεστ στο Portimao

1 Nicolo Bulega (Aruba.it Racing – Ducati) 1’39.913 – 82 γύροι

2. Toprak Razgatlioglu (ROKiT BMW Motorrad WorldSBK Team) +0.094s – 73 γύροι

3. Jonathan Rea (Pata Yamaha Prometeon) +0.148s – 74 γύροι

4. Remy Gardner (GYTR GRT Yamaha WorldSBK Team) +0.355s – 89 γύροι

5. Andrea Locatelli (Pata Yamaha Prometeon) +0.357s – 78 γύροι

6. Sam Lowes (ELF Marc VDS Racing Team) +0.550s – 74 γύροι

7. Michael van der Mark (ROKiT BMW Motorrad WorldSBK Team) +0.723 – 82 γύροι

8. Alvaro Bautista (Aruba.it Racing – Ducati) +0.760 – 86 γύροι

9. Xavi Vierge (Team HRC) +0.816s – 89 γύροι

10. Alex Lowes (Kawasaki Racing Team WorldSBK) +0.866s – 65 γύροι

Motul WSBK, Test Portimao ημέρα 1η – Με άρωμα MotoGP και με “σπασμένα φρένα” ο BulegaMotul WSBK, Test Portimao ημέρα 1η – Με άρωμα MotoGP και με “σπασμένα φρένα” ο BulegaMotul WSBK, Test Portimao ημέρα 1η – Με άρωμα MotoGP και με “σπασμένα φρένα” ο Bulega
Ετικέτες

Bimota - Επιστρέφει στα Motul WSBK το 2025!

Με κινητήρα από το ZX-10RR, αλλά με διαφορετικό πλαίσιο - Ένα βήμα παραπάνω από την πρακτική του Pierer Group στο MotoGP
motomagBimota – Η επιστροφή του θρύλου στα Motul WSBK το 2025
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

24/4/2024

Η Bimota, μετά από πολλά χρόνια απουσίας από το Παγκόσμιο αγωνιστικό στερέωμα, επιστρέφει μέσω της συνεργασίας της με την Kawasaki στα Motul WSBK το 2025, με το πλαίσιο να είναι ιταλικής κατασκευής, ενώ ο κινητήρας -και τα περισσότερα μέλη της ομάδας- θα προέρχονται από το Akashi.

Οι παλαιότεροι θα γνωρίζουν ότι η Bimota δεν είναι άσχετη με τους αγώνες μοτοσυκλέτας, μετρώντας ήδη από το 1980, εφτά μόλις χρόνια μετά την ίδρυσή της, το πρώτο της Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στα 350 κυβικά, με τον Jon Ekerold να οδηγεί στην κορυφή μία δίχρονη, δικύλινδρη Bimota YB3. Η επιτυχία συνεχίστηκε το 1987 με τον θρύλο Virginio Ferrari καβάλα στο YB4R να κατακτά το πρωτάθλημα στην κατηγορία TT Formula 1. Το 1988 ήταν η χρονιά που το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα SBK έκανε την εμφάνισή του, με τους Davide Tardozzi και Stephane Mertens να ανεβαίνουν 7 φορές συνολικά στο πρώτο σκαλί του βάθρου, στην παρθενική χρονιά του WSBK. Μετά από κάποια χρόνια αγωνιστικής ανομβρίας, ο ταλαντούχος εκλιπών Anthony Gobert με ένα SB8R είδε πρώτος την καρό σημαία στο υγρό Philip Island, το 2000.

Bimota – Η επιστροφή του θρύλου στα Motul WSBK το 2025

Μετά από 25 χρόνια, η Bimota σε συνεργασία με την Kawasaki επανέρχεται στο Παγκόσμιο στερέωμα των αγώνων, ξεκινώντας από τη σεζόν του 2025. Το πλαίσιο της μοτοσυκλέτας, που ακόμα δεν έχει εμφανιστεί, θα είναι της Bimota, σχεδιασμένο εντός των εγκαταστάσεών της, με τον τετρακύλινδρο εν σειρά κινητήρα να έρχεται από το Ninja ZX-10RR. Και όχι μόνο αυτός, καθώς πολλά μέλη από την εργοστασιακή ομάδα της Kawasaki KRT θα μεταπηδήσουν στο box της Bimota. Ένα ορόσημο για την Kawasaki Racing Team, η οποία μετρά σχεδόν σαράντα χρόνια αγωνιζόμενη με μοτοσυκλέτες που μπορείς να αγοράσεις στην πλησιέστερη αντιπροσωπεία.

Η ονομασία της νέας ομάδας θα είναι "Bimota by Kawasaki Racing Team", όχι μόνο εξαιτίας της πράσινης ιστορίας στον θεσμό των Motul WSBK, αλλά και χάρη στο μειοψηφικό πακέτο του 49,9%της Bimota, το οποίο ανήκει στο Akashi από το 2019. Όπως είναι λογικό, ένας βασικός στόχος για τη δημιουργία της νέας ομάδας είναι η διαφήμιση της Bimota, καθώς μέσα από τους αγώνες θα μπορέσει να προωθήσει καλύτερα τις μοτοσυκλέτες της (και πρώτα απ' όλα κάποια μελλοντική replica της αγωνιστικής της μοτοσυκλέτας), αγγίζοντας ένα ευρύτερο κοινό. Με τη σειρά του, η αύξηση της δημοφιλίας της ιταλικής εταιρείας που κατασκευάζει μοτοσυκλέτες-έργα τέχνης στο χέρι, με εξαιρετική προσοχή στην λεπτομέρεια, αναμένεται να φέρει γενικότερη αύξηση στις πωλήσεις μοτοσυκλετών Bimota και περισσότερα έσοδα στα ταμεία.

Bimota – Η επιστροφή του θρύλου στα Motul WSBK το 2025

Το επόμενο λογικό βήμα λοιπόν έγινε, από την στιγμή που η Kawasaki απέκτησε το πλειοψηφικό πακέτο της ιταλικής εταιρείας. Σε αντίθεση με το παρελθόν, αυτή την φορά η Bimota έχει ισχυρότερη οικονομική επιφάνεια, χάρη στην στήριξη του Akashi. Ταυτόχρονα, η τεχνογνωσία των πράσινων, οι οποίοι μετρούν ήδη 7 Παγκόσμιους τίτλους, θα αποτελέσει σημαντικό υποστηρικτικό παράγοντα, γλιτώνοντας χρόνο, κόπο και χρήμα από την δημιουργία ενός τμήματος R&D από το μηδέν.

Bimota – Η επιστροφή του θρύλου στα Motul WSBK το 2025

Αν και η αγωνιστική μοτοσυκλέτα της Bimota δεν έχει ακόμα παρουσιαστεί, δεν περιμένουμε να δούμε στις πίστες το ιδιόρρυθμο hub-steering μπροστινό του εργοστασίου από το Rimini. Αν και με πολλά πλεονεκτήματα, το βασικό μειονέκτημα της απουσίας σωστής πληροφόρησης τέτοιου είδους συστημάτων διεύθυνσης για το τι ακριβώς συμβαίνει κάτω από τον μπροστινό τροχό, έχει αφήσει το πιο απλό κατασκευαστικά τηλεσκοπικό πιρούνι να κυριαρχήσει στους αγώνες.

Ετικέτες