Motul WSBK, Test Portimao ημέρα 2η - Με... δανεικό ελαστικό, ρεκόρ γύρου ο Razgatlioglu με την BMW!

Μπόλικη δουλειά σε όλα τα box, διάσπαρτα χαμόγελα για την ανταγωνιστικότητα σχεδόν όλων των ομάδων και αυτό ήταν μόνο η αρχή
motomag Motul WSBK, Test Portimao ημέρα 2η – Με δανεικό ελαστικό ρεκόρ γύρου ο Razgatlioglu με την BMW
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

31/1/2024

Το τελευταίο ευρωπαϊκό τεστ πριν ξεκινήσει η νέα αγωνιστική σεζόν, ολοκληρώθηκε στο Portimao με τον Toprak Razgatlioglu να καταρρίπτει το περσινό ρεκόρ γύρου του Bautista, με τον αναβάτη της BMW να κρατά πίσω του για μόλις 86 χιλιοστά του δευτερολέπτου την αποκάλυψη των τελευταίων ημερών που ακούει στο όνομα Nicolo Bulega.

Στο Portimao όπως και στην πρώτη ημέρα του τεστ του Motul WSBK τα δεδομένα ήταν τα ίδια. Δουλειά, δουλειά, δουλειά! Οι ομάδες ξεκίνησαν από νωρίς να ετοιμάζουν τις μοτοσυκλέτες των πιλότων τους, ενώ λίγο αργότερα οι περισσότεροι αναβάτες βγήκαν για τους πρώτους γύρους της ημέρας. Τις πρώτες ώρες του τεστ αυτός που είχε βρεθεί στην κορυφή των χρόνων ήταν ο Andrea Locatelli της Pata Yamaha Prometeon. Ο Ιταλός όπως και χθες ήταν σταθερός ενώ η ομάδα του είχε εστιάσει κυρίως στην προσομείωση αγώνα και στο πώς συμπεριφέρονται τα ελαστικά όταν πέσει η απόδοση τους. Πίσω από τον Ιταλό τις πρώτες ώρες στο Portimao είχαν βρεθεί οι πρωταγωνιστές του τελευταίου τεστ, Nicolo Bulega (Aruba.it Racing – Ducati) και Toprak Razgatlioglu (ROKiT BMW Motorrad WorldSBK Team), με τους δύο αναβάτες να προσπαθούν για ακόμη ένα τεστ να φέρουν τις μοτοσυκλέτες στα “μέτρα” τους αλλά και να προσαρμόσουν την οδήγηση τους ώστε να μην καταπονούν τα ελαστικά.

Motul WSBK, Test Portimao ημέρα 2η – Με δανεικό ελαστικό ρεκόρ γύρου ο Razgatlioglu με την BMW

Λίγο πριν το μεσημεριανό διάλλειμα ο Toprak Razgatlioglu βρέθηκε στην κορυφή με τον αναβάτη της BMW να χρησιμοποιεί το ελαστικό SCX της Pirelli και να μένει έκπληκτος από τον χρόνο που σημείωσε. Ο Toprak όπως δήλωσε δεν είχε στο μυαλό του τους απόλυτους χρόνους αλλά το να έχει συνέπεια όσον αφορά το γυρολόγιο σε κάθε του έξοδο στην πίστα. Από αυτά που είδαμε μάλλον στην BMW έπιασαν και τους δύο στόχους. Το διάλλειμα για ομάδες και αναβάτες στο Portimao κράτησε ελάχιστα -κάποια σνακ και ισοτονικά υγρά πάντως- και άπαντες βρέθηκαν ξανά στην πίστα για τις τελευταίες ώρες του τεστ. Ο Toprak με την ομάδα του είχε αποφασίσει το απόγευμα να κάνει κάποιους γύρους με το ελαστικό SCO της Pirelli, οι πρώτοι του γύροι ήταν στο 1’39, ενώ στη συνέχεια έγραφε χρόνους συνεχώς στο 1’40, με τον αναβάτη της BMW να εστιάζει για ακόμη μία φορά στην επαναληψιμότητα των χρόνων.

Motul WSBK, Test Portimao ημέρα 2η – Με δανεικό ελαστικό ρεκόρ γύρου ο Razgatlioglu με την BMW

Λίγο αργότερα συνέβη ένα αστείο περιστατικό καθώς ο Toprak ήθελε να βάλει στην M 1000 RR το ελαστικό SCQ το οποίο χρησιμοποιούν οι αναβάτες στη Superpole διαδικασία αλλά η ROKiT BMW Motorrad WorldSBK Team δεν είχε στην διάθεση της ανάλογο ελαστικό! Η λύση βρέθηκε εσωτερικά με τον Razgatlioglu να "δανείζεται" ελαστικό από την έτερη ομάδα των Βαυαρών, Bonovo Action BMW. Λίγο πριν ολοκληρωθεί το τεστ ο δανεισμός του ελαστικού έπιασε τόπο καθώς ο νέος αναβάτης της BMW κατέρριψε το ρεκόρ γύρου που κρατούσε ο Bautista, με τον Toprak να σημειώνει 1’39.189. O αναβάτης της ROKiT μετά το τέλος του τεστ ήταν χαρούμενος καθώς όπως είπε μέρα με τη μέρα η μοτοσυκλέτα γίνεται “δική του” ενώ συνολικά όπως είπε είναι 99% έτοιμοι για την πρεμιέρα του πρωταθλήματος στην Αυστραλία.

Motul WSBK, Test Portimao ημέρα 2η – Με δανεικό ελαστικό ρεκόρ γύρου ο Razgatlioglu με την BMW

Στη δεύτερη θέση, μόλις 86 χιλιοστά του δευτερολέπτου πίσω από τον Toprak, βρέθηκε η αποκάλυψη των τελευταίων ημερών, ο Nicolo Bulega. Ο νέος αναβάτης της Aruba.it Racing – Ducati μπορεί να μην κατάφερε να βρεθεί στην κορυφή των χρόνων ωστόσο φεύγει από την Πορτογαλία χαρούμενος καθώς το τεστ ήταν προς την σωστή κατεύθυνση. Ο Ιταλός δεν παρέλειψε να τονίσει πως δεν είναι στο 100% των δυνατοτήτων του στέλνοντας μήνυμα στους αντιπάλους του ενόψει της φετινής χρονιάς. Στην τρίτη θέση μετά την ολοκλήρωση του τεστ βρέθηκε ο Alex Lowes της Kawasaki Racing Team WorldSBK. Ο Βρετανός ο οποίος δοκίμασε τα νέα ηλεκτρονικά, τις νέες αναρτήσεις της Showa και το νέο πλαίσιο στη ZX-10 RR ήταν χαρούμενος καθώς οι χρόνοι ήταν ανταγωνιστικοί. Η ομάδα του Lowes κατά τη διάρκεια του απογεύματος εστίασε στο να κάνουν προσομείωση αγώνα, ενώ από την άλλη ο νέος teammate του Lowes, Axel Bassani εστίασε περισσότερο στο να φέρει την μοτοσυκλέτα στα μέτρα του και να ρυθμίσει το φρένο κινητήρα και τα ηλεκτρονικά.

Motul WSBK, Test Portimao ημέρα 2η – Με δανεικό ελαστικό ρεκόρ γύρου ο Razgatlioglu με την BMW

Στην τέταρτη θέση η πρώτη Yamaha δεν ήταν ο Jonathan Rea αλλά ο Remy Gardner (GYTR GRT Yamaha WorldSBK Team). Ο Αυστραλός όπως και χθες επιβεβαίωσε πως είναι σε καλό φεγγάρι και πως στην Αυστραλία μπορεί να κάνει "τη ζημιά" αν διαχειριστεί καλά την φθορά των ελαστικών. Ο Gardner όπως είναι λογικό μετά το τεστ ήταν χαρούμενος καθώς η δουλειά που έγινε στο Portimao απέδωσε καρπούς. Την πεντάδα συμπλήρωσε η δεύτερη M 1000 RR της ROKiT BMW Motorrad WorldSBK Team. Ο Ολλανδός Michael van der Mark ο οποίος δούλεψε τη δεύτερη ημέρα του τεστ με το στήσιμο της μοτοσυκλέτας σημείωσε τον ταχύτερο του γύρο ακολουθώντας τον teammate του Razgatlioglu.

Motul WSBK, Test Portimao ημέρα 2η – Με δανεικό ελαστικό ρεκόρ γύρου ο Razgatlioglu με την BMW

Στην έκτη και έβδομη θέση συναντάμε τους αναβάτες της Pata Yamaha Prometeon. O Andrea Locatelli μπορεί να ήταν στην πρώτη θέση σχεδόν όλο το πρωί αλλά στο τέλος υποχώρησε στην έκτη θέση στον πίνακα των χρόνων. Μία θέση πιο πίσω ολοκλήρωσε το τεστ ο Jonathan Rea, με τον έξι φορές Παγκόσμιο Πρωταθλητή του WSBK να παραπονιέται πως η αίσθηση στο R1 δεν ήταν αυτή που ήθελε και πως έχει ακόμη πολύ δουλειά να κάνει ώστε να ανταγωνιστεί τους υπόλοιπους. Στην όγδοη θέση τερμάτισε ο Danilo Petrucci (Barni Spark Racing Team), ο Ιταλός ο οποίος είχε διαφορετική σέλα στην Ducati Panigale V4 R είδε τους χρόνους του να βελτιώνονται σε μία πίστα στην οποία παραδοσιακά τα βρίσκει σκούρα. Στην ένατη και δέκατη θέση συναντάμε τις δύο Bonovo Action BMW. Οι Scott Redding και Garrett Gerloff δοκίμασαν ρυθμίσεις στο στήσιμο και στα ηλεκτρονικά της M 1000 RR, με τον Redding να τερματίζει στην ένατη θέση και τον Gerloff στην δέκατη.

Motul WSBK, Test Portimao ημέρα 2η – Με δανεικό ελαστικό ρεκόρ γύρου ο Razgatlioglu με την BMW

Θα αναρωτηθεί κάποιος πού είναι ο πρωταθλητής του 2023 Alvaro Bautista και σε τι στάδιο βρίσκονται οι αναβάτες του HRC. Ο Ισπανός δούλεψε όλη τη μέρα με τον νέο κανονισμό του βάρους στην Panigale V4 R ενώ δεν παρέλειψε να μελετήσει και τα δεδομένα του teammate του Bulega. Μπορεί ο 15ος χρόνος που σημείωσε να μοιάζει απογοητευτικός (και εδώ που τα λέμε... είναι) ωστόσο όπως και ο ίδιος είπε πλέον έχουν περισσότερα δεδομένα και μία κατεύθυνση για να δουλέψουν. Στον αντίποδα τα πράγματα στην Honda μοιάζουν λίγο καλύτερα -τουλάχιστον όσον αφορά στην ταχύτητα βελτίωση των χρόνων τους, αν και όχι στους τελικούς χρόνους-, καθώς οι Iker Lecuona και Xavi Vierge πραγματοποίησαν πολλούς γύρους με τη νέα Honda CBR1000RR-R δουλεύοντας σε πολλούς τομείς. Ο Vierge τερμάτισε στην 14η θέση με τον Lecuona ο οποίος είχε μία πτώση νωρίς το πρωί να ολοκληρώνει το τεστ στην 18η θέση.

Motul WSBK, Test Portimao ημέρα 2η – Με δανεικό ελαστικό ρεκόρ γύρου ο Razgatlioglu με την BMW

Το διήμερο τεστ του Portimao ολοκληρώθηκε με αρκετούς αναβάτες να κάνουν την έκπληξη, και τον ανταγωνισμό να δείχνει πιο έντονος τη φετινή χρονιά. Ο θίασος του Motul WSBK θα μεταφερθεί στην Αυστραλία καθώς στις 19 και 20 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί το διήμερο τεστ στην πίστα του Philip Island, εκεί όπου λίγες μέρες αργότερα θα διεξαχθεί ο πρώτος γύρος της χρονιάς.

Motul WSBK, Test Portimao ημέρα 2η – Με δανεικό ελαστικό ρεκόρ γύρου ο Razgatlioglu με την BMW

Οι δέκα πρώτοι της δεύτερης ημέρας στο τεστ του Portimao

1. Toprak Razgatlioglu (ROKiT BMW Motorrad WorldSBK Team) 1’39.189s – 74 γύροι
2. Nicolo Bulega (Aruba.it Racing – Ducati) +0.086s – 61 γύροι
3. Alex Lowes (Kawasaki Racing Team WorldSBK) +0.332s – 90 γύροι
4. Remy Gardner (GYTR GRT Yamaha WorldSBK Team) +0.377s – 79 γύροι
5. Michael van der Mark (ROKiT BMW Motorrad WorldSBK Team) +0.428s – 76 γύροι
6. Andrea Locatelli (Pata Yamaha Prometeon) +0.489s– 80 γύροι
7. Jonathan Rea (Pata Yamaha Prometeon) +0.496s – 64 γύροι
8. Danilo Petrucci (Barni Spark Racing Team) +0.767s – 53 γύροι
9. Scott Redding (Bonovo Action BMW) +0.946s – 76 γύροι
10. Garrett Gerloff (Bonovo Action BMW) +0.947s – 59 γύροι

Motul WSBK, Test Portimao ημέρα 2η – Με δανεικό ελαστικό ρεκόρ γύρου ο Razgatlioglu με την BMWMotul WSBK, Test Portimao ημέρα 2η – Με δανεικό ελαστικό ρεκόρ γύρου ο Razgatlioglu με την BMW
Ετικέτες

Bimota - Επιστρέφει στα Motul WSBK το 2025!

Με κινητήρα από το ZX-10RR, αλλά με διαφορετικό πλαίσιο - Ένα βήμα παραπάνω από την πρακτική του Pierer Group στο MotoGP
motomagBimota – Η επιστροφή του θρύλου στα Motul WSBK το 2025
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

24/4/2024

Η Bimota, μετά από πολλά χρόνια απουσίας από το Παγκόσμιο αγωνιστικό στερέωμα, επιστρέφει μέσω της συνεργασίας της με την Kawasaki στα Motul WSBK το 2025, με το πλαίσιο να είναι ιταλικής κατασκευής, ενώ ο κινητήρας -και τα περισσότερα μέλη της ομάδας- θα προέρχονται από το Akashi.

Οι παλαιότεροι θα γνωρίζουν ότι η Bimota δεν είναι άσχετη με τους αγώνες μοτοσυκλέτας, μετρώντας ήδη από το 1980, εφτά μόλις χρόνια μετά την ίδρυσή της, το πρώτο της Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στα 350 κυβικά, με τον Jon Ekerold να οδηγεί στην κορυφή μία δίχρονη, δικύλινδρη Bimota YB3. Η επιτυχία συνεχίστηκε το 1987 με τον θρύλο Virginio Ferrari καβάλα στο YB4R να κατακτά το πρωτάθλημα στην κατηγορία TT Formula 1. Το 1988 ήταν η χρονιά που το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα SBK έκανε την εμφάνισή του, με τους Davide Tardozzi και Stephane Mertens να ανεβαίνουν 7 φορές συνολικά στο πρώτο σκαλί του βάθρου, στην παρθενική χρονιά του WSBK. Μετά από κάποια χρόνια αγωνιστικής ανομβρίας, ο ταλαντούχος εκλιπών Anthony Gobert με ένα SB8R είδε πρώτος την καρό σημαία στο υγρό Philip Island, το 2000.

Bimota – Η επιστροφή του θρύλου στα Motul WSBK το 2025

Μετά από 25 χρόνια, η Bimota σε συνεργασία με την Kawasaki επανέρχεται στο Παγκόσμιο στερέωμα των αγώνων, ξεκινώντας από τη σεζόν του 2025. Το πλαίσιο της μοτοσυκλέτας, που ακόμα δεν έχει εμφανιστεί, θα είναι της Bimota, σχεδιασμένο εντός των εγκαταστάσεών της, με τον τετρακύλινδρο εν σειρά κινητήρα να έρχεται από το Ninja ZX-10RR. Και όχι μόνο αυτός, καθώς πολλά μέλη από την εργοστασιακή ομάδα της Kawasaki KRT θα μεταπηδήσουν στο box της Bimota. Ένα ορόσημο για την Kawasaki Racing Team, η οποία μετρά σχεδόν σαράντα χρόνια αγωνιζόμενη με μοτοσυκλέτες που μπορείς να αγοράσεις στην πλησιέστερη αντιπροσωπεία.

Η ονομασία της νέας ομάδας θα είναι "Bimota by Kawasaki Racing Team", όχι μόνο εξαιτίας της πράσινης ιστορίας στον θεσμό των Motul WSBK, αλλά και χάρη στο μειοψηφικό πακέτο του 49,9%της Bimota, το οποίο ανήκει στο Akashi από το 2019. Όπως είναι λογικό, ένας βασικός στόχος για τη δημιουργία της νέας ομάδας είναι η διαφήμιση της Bimota, καθώς μέσα από τους αγώνες θα μπορέσει να προωθήσει καλύτερα τις μοτοσυκλέτες της (και πρώτα απ' όλα κάποια μελλοντική replica της αγωνιστικής της μοτοσυκλέτας), αγγίζοντας ένα ευρύτερο κοινό. Με τη σειρά του, η αύξηση της δημοφιλίας της ιταλικής εταιρείας που κατασκευάζει μοτοσυκλέτες-έργα τέχνης στο χέρι, με εξαιρετική προσοχή στην λεπτομέρεια, αναμένεται να φέρει γενικότερη αύξηση στις πωλήσεις μοτοσυκλετών Bimota και περισσότερα έσοδα στα ταμεία.

Bimota – Η επιστροφή του θρύλου στα Motul WSBK το 2025

Το επόμενο λογικό βήμα λοιπόν έγινε, από την στιγμή που η Kawasaki απέκτησε το πλειοψηφικό πακέτο της ιταλικής εταιρείας. Σε αντίθεση με το παρελθόν, αυτή την φορά η Bimota έχει ισχυρότερη οικονομική επιφάνεια, χάρη στην στήριξη του Akashi. Ταυτόχρονα, η τεχνογνωσία των πράσινων, οι οποίοι μετρούν ήδη 7 Παγκόσμιους τίτλους, θα αποτελέσει σημαντικό υποστηρικτικό παράγοντα, γλιτώνοντας χρόνο, κόπο και χρήμα από την δημιουργία ενός τμήματος R&D από το μηδέν.

Bimota – Η επιστροφή του θρύλου στα Motul WSBK το 2025

Αν και η αγωνιστική μοτοσυκλέτα της Bimota δεν έχει ακόμα παρουσιαστεί, δεν περιμένουμε να δούμε στις πίστες το ιδιόρρυθμο hub-steering μπροστινό του εργοστασίου από το Rimini. Αν και με πολλά πλεονεκτήματα, το βασικό μειονέκτημα της απουσίας σωστής πληροφόρησης τέτοιου είδους συστημάτων διεύθυνσης για το τι ακριβώς συμβαίνει κάτω από τον μπροστινό τροχό, έχει αφήσει το πιο απλό κατασκευαστικά τηλεσκοπικό πιρούνι να κυριαρχήσει στους αγώνες.

Ετικέτες