Morbidelli - Αναμένοντας το ιατρικό "ok" για τη συμμετοχή του στο Qatar

Η ανάρρωση του Ιταλού συνεχίζεται, με επόμενο στάδιο το κρίσιμο ιατρικό τεστ της Πέμπτης 7/3
Franco Morbidelli
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

7/3/2024

Η σεζόν του MotoGP για το 2024 ξεκινά την Παρασκευή με τον πρώτο γύρο, στο Qatar, όμως η συμμετοχή σε αυτόν του αναβάτη της Prima Pramac Racing, Franco Morbidelli κρίνεται ακόμα αβέβαιη.

Ο Ιταλός ελπίζει να πάρει το πράσινο φως από τους γιατρούς της διοργάνωσης στο ιατρικό τεστ της Πέμπτης, ώστε να μπορέσει να συμμετάσχει στον 1ο γύρο του MotoGP, και να μην ξεκινήσει τη χρονιά με ντεσαβαντάζ.

Έχοντας πάρει μεταγραφή από τη Yamaha στη Ducati στα τέλη της προηγούμενης σεζόν, ο Morbidelli είχε υποστεί ένα άσχημο ατύχημα σε δοκιμαστικά στο Portimao καβάλα σε ένα Panigale V4, όπου είχε χτυπήσει στο κεφάλι με αποτέλεσμα να χάσει τις αισθήσεις του για λίγη ώρα.

Το χτύπημα στο κεφάλι είναι ο σοβαρότερος τραυματισμός, ακόμα κι αν οι εξετάσεις (αξονική τομογραφία) δεν δείχνουν κάποιο πρόβλημα. Όπως γνωρίζουν οι φαν των μαχητικών αθλημάτων, στο τέλος κάθε αγώνα, οι αθλητές (μποξέρ κ.α.) μένουν υποχρεωτικά εκτός αγώνων και σπάρινγκ (προπονήσεων) για μεγάλο διάστημα που ποικίλει από εβδομάδες μέχρι μήνες. Κι αυτό γιατί τα χτυπήματα στο κεφάλι δρουν αθροιστικά, και ένα δεύτερο χτύπημα στο ίδιο σημείο μπορεί να αποδειχτεί ακόμα και μοιραίο.

Ο Morbidelli έχει χάσει ήδη τα pre-season test της Sepang και του Qatar, έχοντας μείνει πολύ πίσω σε σχέση με τους αντιπάλους του, ιδιαίτερα όταν έχει μπροστά του την εκμάθηση μιας εντελώς διαφορετικής μοτοσυκλέτας από εκείνη που οδηγούσε τα προηγούμενα χρόνια. Αν λοιπόν χάσει και τον 1ο αγώνα, τότε η απόσταση που τον χωρίζει από τους υπόλοιπους αναβάτες θα είναι εξαιρετικά δυσαναπλήρωτη. Η δεύτερη αξονική στην οποία υπεβλήθη ο Morbido στις 2 Μαρτίου είχε θετικό αποτέλεσμα, και τώρα αναμένουμε να δούμε και την τελική γνώμη των γιατρών της Dorna, σήμερα Πέμπτη 7/3.

Ο αναβάτης της Prima Pramac θεωρεί πάντως πως το τελικό ok των γιατρών είναι απλά μια τυπική υπόθεση αν κρίνουμε και από τις δηλώσεις του. “Είμαι πολύ ευχαριστημένος που κρίθηκα ικανός να ξεκινήσω τη σεζόν (σσ. μιλά για τα αποτελέσματα της αξονικής). Ανυπομονώ να δοκιμάσω τη μοτοσυκλέτα μου, να επιστρέψω στους αγώνες και να γνωρίσω καλύτερα τους ανθρώπους της ομάδας μου. Η χρονιά αυτή αντιπροσωπεύει μια μεγάλη αλλαγή στην καριέρα μου, και το ατυχές συμβάν του Portimao πιστεύω πως ανήκει πλέον στο παρελθόν. Ευχαριστώ τους γιατρούς μου, και την ομάδα μου για την υποστήριξή τους.

Ετικέτες

MotoGP, Mugello Test – Η βροχή γκρέμισε τα όνειρα όλων των ομάδων

16 από τους 23 αναβάτες σημείωσαν χρόνο καθώς η βροχή άλλαξε τα σχέδια ομάδων και αναβατών
motomag MotoGP, Mugello Test – Η βροχή γκρέμισε τα όνειρα όλων των ομάδων
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

4/6/2024

Το μονοήμερο τεστ της Δευτέρας στο Mugello δεν ήταν αυτό που ομάδες και αναβάτες περίμεναν καθώς η βροχή άλλαξε τα πλάνα όλων. Παρολαυτά ταχύτερος όλων ήταν ο Brad Binder (Red Bull KTM Factory Racing), με τους Pedro Acosta (Red Bull GASGAS Tech3) και Luca Marini (Repsol Honda Team), να ακολουθούν στη δεύτερη και τρίτη θέση.

Με την βροχή να έχει κάνει την εμφάνιση της στην ιταλική πίστα από το βράδυ της Κυριακής, όλοι γνώριζαν πως το μονοήμερο τεστ στο Mugello δεν θα είχε τα αναμενόμενα αποτελέσματα για τις ομάδες. Οι περισσότεροι αναβάτες προτίμησαν να πραγματοποιήσουν ελάχιστους γύρους στην πίστα ενώ 16 από τους 23 αναβάτες σημείωσαν χρόνο κατά τη διάρκεια του τεστ.

MotoGP, Mugello Test – Η βροχή γκρέμισε τα όνειρα όλων των ομάδων

Πάμε πρώτα από το pitbοx της KTM, καθώς αυτή είδε τον Brad Binder να ολοκληρώνει το τεστ στην πρώτη θέση των χρόνων και τον Jack Miller να βρίσκεται στην τέταρτη θέση. Αμφότερες οι RC16 της αυστριακής εταιρείας χρησιμοποιούσαν τα νέα αεροδυναμικά τα οποία είδαμε στην Jerez. Τα συγκεκριμένα βοηθήματα καλύπτουν επί της ουσίας όλο το πλαϊνό φαίρινγκ, με τη νέα σχεδίαση να βοηθά στην μορφοποίηση του αέρα. Συνολικά οι δύο αναβάτες της ΚΤΜ πραγματοποίησαν 59 γύρους με τον Miller να είναι ο πιο σκληρά εργαζόμενος έχοντας καλύψει 32 γύρους στην βρεγμένη πίστα του Mugello.

MotoGP, Mugello Test – Η βροχή γκρέμισε τα όνειρα όλων των ομάδων

Επόμενη στάση το pitbox της Red Bull GASGAS Tech3, o για λίγους μήνες ακόμη αναβάτης της ομάδας Pedro Acosta, σημείωσε τον δεύτερο ταχύτερο χρόνο του τεστ, με τον Ισπανό rookie να παίρνει τουλάχιστον πολύτιμες πληροφορίες για το πως δουλεύει η RC16 στο βρεγμένο. Από την άλλη ο teammate του στην GASGAS Augusto Fernandez έκανε 15 γύρους ολοκληρώνοντας το τεστ στην 13η θέση.

MotoGP, Mugello Test – Η βροχή γκρέμισε τα όνειρα όλων των ομάδων

Στα box της Honda τα πράγματα δεν κυλούσαν και πολύ καλά καθώς επί της ουσίας λόγω βροχής χάθηκε μία ημέρα πολύτιμων δοκιμών. Μπορεί ο Luca Marini να σημείωσε τον τρίτο ταχύτερο χρόνο, ωστόσο αυτό λίγη σημασία έχει καθώς τα προβλήματα που πρέπει να λυθούν στο ιαπωνικό στρατόπεδο είναι τεράστια. Από πλευράς αναβαθμίσεων δεν υπήρχε και πολλά πράγματα να δούμε, εκτός από το νέο κάλυμμα στο ντεπόζιτο της RC213V το οποίο θα βελτιώσει την εργονομία της μοτοσυκλέτας του Marini.

Ο Joan Mir με τη σειρά του πραγματοποίησε 24 γύρους, με τον Παγκόσμιο Πρωταθλητή του 2020 να κάνει γνωστό πως ένας νέος κινητήρας θα δοκιμαστεί το επόμενο διάστημα. Οι Johann Zarco (Castrol Honda LCR) και Takaaki Nakagami (Idemitsu Honda LCR) πραγματοποίησαν από 29 γύρους ο κάθε ένας με τον Zarco να τερματίζει στην 8η θέση και τον Nakagami στην 10η.

MotoGP, Mugello Test – Η βροχή γκρέμισε τα όνειρα όλων των ομάδων

Στην Aprilia Racing πιο πολύ είχαν στο νου τους τον χαμό που προκάλεσαν με την είδηση της μεταγραφής του Jorge Martin παρά για το τεστ καθώς γνώριζαν πως οι βροχερές συνθήκες δεν θα τους επέτρεπαν να δοκιμάσουν και κάτι νέο. Ο Maverick Viñales τερμάτισε στην έκτη θέση με τον Aleix Espargaro να μην γράφει καν χρονομετρημένο χρόνο. Στο γκαράζ της δορυφορικής ομάδας Trackhouse Racing, ο Raul Fernandez ο οποίος τις επόμενες ημέρες θα χειρουργηθεί στο δεξί του χέρι για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα του arm pump είχε στη διάθεση του μία RS-GP προδιαγραφών 2024 αλλά έκανε μόλις έξι γύρους. Ακριβώς έξι γύρους έκανε και ο teammate του Miguel Oliveira.

MotoGP, Mugello Test – Η βροχή γκρέμισε τα όνειρα όλων των ομάδων

Στο δεύτερο ιαπωνικό στρατόπεδο αυτό της Yamaha, δεν είδαμε και τρομερή κινητικότητα καθώς οι Ιάπωνες θα πραγματοποιήσουν σύντομα ένα ιδιωτικό τεστ στη Βαλένθια. Οι Alex Rins και Fabio Quartararo συμπλήρωσαν 31 γύρους μαζί με τον Rins να γράφει τον έβδομο χρόνο και τον Quartararo να τερματίζει στην 14η θέση.

MotoGP, Mugello Test – Η βροχή γκρέμισε τα όνειρα όλων των ομάδων

Η Ducati επέλεξε να μην περάσει χρόνο στην πίστα με τους περισσότερους αναβάτες του ιταλικού εργοστασίου να μπαίνουν για να δουν την πίστα και στη συνέχεια να επιστρέφουν στα box για espresso. Οι μοναδικοί αναβάτες οι οποίοι προτίμησαν να γράψουν μερικούς χρόνους στην πίστα του Mugello ήταν οι Franco Morbidelli (Prima Pramac Racing) και Alex Marquez (Gresini Racing), με τον Morbidelli να σημειώνει τον 15ο χρόνο και τον Alex Marquez να γράφει με τη σειρά του τον 16ο χρόνο.

MotoGP, Mugello Test – Η βροχή γκρέμισε τα όνειρα όλων των ομάδων

Το μονοήμερο τεστ στο Mugello αποτελεί πλέον παρελθόν, με τους αναβάτες να έχουν στη διάθεση τους κάποιες ημέρες για διακοπές καθώς ο αγώνα του Assen θα πραγματοποιηθεί από τις 28 έως τις 30 Ιουνίου.

Αποτελέσματα Mugello Test

1 Brad Binder RSA Red Bull KTM (RC16) 1:47.617s 5/17
2 Pedro Acosta SPA Red Bull GASGAS Tech3 (RC16)* +0.033s 4/17
3 Luca Marini ITA Repsol Honda (RC213V) +1.434s 18/39
4 Jack Miller AUS Red Bull KTM (RC16) +1.614s 11/32
5 Joan Mir SPA Repsol Honda (RC213V) +2.171s 3/24
6 Maverick Viñales SPA Aprilia Racing (RS-GP24) +7.361s 7/18
7 Alex Rins SPA Monster Yamaha (YZR-M1) +10.035s 10/16
8 Johann Zarco FRA LCR Honda (RC213V) +10.476s 12/29
9 Miguel Oliveira POR Trackhouse Aprilia (RS-GP24) +10.665s 6/6
10 Takaaki Nakagami JPN LCR Honda (RC213V) +10.883s 14/29
11 Lorenzo Savadori ITA Aprilia Racing (RS-GP24) +11.680s 3/29
12 Raul Fernandez SPA Trackhouse Aprilia (RS-GP23) +11.764s 3/6
13 Augusto Fernandez SPA Red Bull GASGAS Tech3 (RC16) +12.435s 15/15
14 Fabio Quartararo FRA Monster Yamaha (YZR-M1) +14.758s 11/15
15 Franco Morbidelli ITA Pramac Ducati (GP24) +18.198s 6/8
16 Alex Marquez SPA Gresini Ducati (GP23) +19.063s 3/3
  Francesco Bagnaia ITA Ducati Lenovo (GP24) No Time  
  Enea Bastianini ITA Ducati Lenovo (GP24) No Time  
  Aleix Espargaro SPA Aprilia Racing (RS-GP24) No Time  
  Fabio Di Giannantonio ITA VR46 Ducati (GP23) No Time  
  Marco Bezzecchi ITA VR46 Ducati (GP23) No Time  
  Jorge Martin SPA Pramac Ducati (GP24) No Time  
  Marc Marquez SPA Gresini Ducati (GP23) No Time
Ετικέτες