Μεταγραφή-σοκ - O Jorge Martin στην εργοστασιακή Aprilia το 2025! [VIDEO]
Στη θέση του Aleix Espargaro που αποσύρεται στα τέλη του 2024 - Πληροφορίες θέλουν τον Marc Marquez να επιλέγεται από την εργοστασιακή Ducati
Από τον
Κώστα Γκαζή
3/6/2024
Κατά τη διάρκεια του MotoGP τεστ του Mugello, το απόγευμα της Δευτέρας 3/6/2024, η Aprilia ανακοίνωσε πως στη θέση του Aleix Espargaro στην εργοστασιακή ομάδα του Noale το 2025 θα βρίσκεται ο Jorge Martin!
Την ίδια στιγμή που πληροφορίες θέλουν τον Marc Marquez να εντάσσεται στην εργοστασιακή ομάδα της Ducati το 2025 δίπλα στον Pecco Bagnaia, η Aprilia ανακοίνωσε μεταγραφική βόμβα, παίρνοντας στη θέση του Aleix τον πρωτοπώρο του Πρωταθλήματος αυτή τη στιγμή, Jorge Martin.
Παρόλο που λίγες μέρες το paddock βούιζε πως η Ducati είχε αποφασίσει να βάλει τον Martin δίπλα στον Bagnaia, η κατάσταση άλλαξε εν μια νυκτί, όταν ο MM93 ανακοίνωσε πως δεν τον ενδιαφέρει μια θέση στην Pramac, με νέες πηγές να αναφέρουν πως μετά από αυτές τις δηλώσεις του Ισπανού το Borgo Panigale αλλάζει γνώμη και ετοιμάζεται να ανακοινώσει Marc Marquez στη θέση του Enea Bastianini για το 2025, για να μην χάσει τον 8 φορές Παγκόσμιο Πρωταθλητή από κάποιο άλλο εργοστάσιο.
Καθώς τώρα ο Martin είχε δηλώσει πως και αυτός ενδιαφέρεται μόνο για εργοστασιακή θέση, οι απαραίτητες ζυμώσεις έγιναν με αστραπιαία ταχύτητα, και σήμερα το απόγευμα, σε ένα σύντομο βίντεο στο instagram, ο Massimo Rivola μαζί με τον Aleix Espargaro ανακοίνωσαν τη μεταγραφή του Martin για το 2025, Martin που αν όλα πάνε καλά για εκείνον, θα μπορούσε να φτάσει την επόμενη χρονιά να οδηγεί Aprilia με το νούμερο 1 στα numberplates του!
Welcome to the #Aprilia family… Jorge 🔥🔥🔥 #MotoGP #JorgeMartin #JM89
MototGP: Ο Joan Mir πέφτει γιατί ρισκάρει συνειδητά - Πρωτιά Bezzecchi στη φετινή λίστα πτώσεων
Ο Ισπανός εξηγεί γιατί δεν έχει καταφέρει να τερματίσει σε αγώνα Κυριακής
Από τον
Φίλιππο Σταυριδόπουλο
16/4/2026
Οι πτώσεις του Joan Mir στους αγώνες δεν είναι τυχαίες, αλλά αποτέλεσμα συνειδητής επιλογής ρίσκου σε συνδυασμό με τους περιορισμούς της Honda, την ώρα που ο Marco Bezzecchi βρίσκεται στην κορυφή της σχετικής λίστας για το 2026.
Ο Joan Mir, έχοντας ήδη μια σχετική προϊστορία, βιώνει ένα δύσκολο ξεκίνημα στη φετινή σεζόν του MotoGP, έχοντας τερματίσει μόλις δύο φορές στους πρώτους έξι αγώνες. H πρώτη του εγκατάλειψη προήλθε από έντονη φθορά ελαστικών στη Buriram, ενώ στη συνέχεια σημείωσε τέσσερις πτώσεις σε Sprint και Grand Prix.
Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί πως όλα τα λάθη του έχουν συμβεί αποκλειστικά σε συνθήκες αγώνα, χωρίς καμία πτώση σε δοκιμές, κατατακτήριες ή warm-up. Αυτό κρατά τον συνολικό αριθμό του στις τέσσερις πτώσεις, λιγότερες από τον πρωτοπόρο της βαθμολογίας Marco Bezzecchi, που μετρά ήδη έξι.
Ο Mir ισοβαθμεί στις τέσσερις πτώσεις με επτά ακόμη αναβάτες, μεταξύ των οποίων οι Pedro Acosta, Fabio di Giannantonio και Jorge Martin.
Ο ίδιος εξηγεί ότι η προσέγγισή του στους αγώνες είναι ξεκάθαρη: "Μου αρέσει να ξεκινάω έναν αγώνα γνωρίζοντας ότι έχω πιθανότητες για κάτι μεγάλο. Τα πιο δύσκολα χρόνια για μένα ήταν το 2023 και το 2024, και δεν θέλω να τα ξαναζήσω."
Η επιθυμία του να διεκδικεί υψηλές θέσεις τον οδηγεί να πιέζει στο όριο, κάτι που, όπως παραδέχεται, αυξάνει τον κίνδυνο πτώσης: "Απολαμβάνω όταν μπορώ να παλέψω για κάτι σημαντικό και αυτό μου κοστίζει σε πτώσεις."
Χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν το Sprint στο Τέξας, όπου έπεσε στον τελευταίο γύρο ενώ κυνηγούσε τον Acosta για το βάθρο. Παρότι δεν τον προσπέρασε, θα μπορούσε να αποσπάσει την τρίτη θέση λόγω ποινής του Acosta.
Στον κυρίως αγώνα εγκατέλειψε νωρίς ξανά λόγω πτώσης, ενώ βρισκόταν στην έκτη θέση, οδηγώντας την προσπάθεια της Honda.
Ο Mir αποδίδει το πρόβλημα στη συμπεριφορά της RC213V, ιδιαίτερα στο φρενάρισμα σε αγωνιστικές συνθήκες: "Πρέπει να βελτιώσουμε το πίσω μέρος για να οδηγούμε πιο χαλαρά με το μπροστινό. Διαφορετικά είναι δύσκολο να παλέψουμε χωρίς να παίρνουμε ρίσκα."
Εξηγεί επίσης πως η σύγχρονη αεροδυναμική δυσκολεύει την οδήγηση πίσω από άλλους αναβάτες: "Όταν είμαι μόνος, μπορώ να είμαι γρήγορος και ασφαλής. Αλλά πίσω από άλλους, με αυτά τα αεροδυναμικά, πρέπει να ρισκάρεις περισσότερο στο φρενάρισμα.
"Ειδικά αν πρέπει να καλύψω διαφορά, τότε το ρίσκο διπλασιάζεται και μαζί αυξάνονται οι πιθανότητες πτώσης. Αυτός είναι ο λόγος που πέφτω περισσότερο στους αγώνες."
Οι περισσότερες πτώσεις στο MotoGP 2026 (μέχρι τον 3ο γύρο των ΗΠΑ)
Marco Bezzecchi (Aprilia): 6
Pedro Acosta (KTM): 4
Fabio di Giannantonio (Ducati): 4
Alex Marquez (Ducati): 4
Jorge Martin (Aprilia): 4
Jack Miller (Yamaha): 4
Joan Mir (Honda): 4
Franco Morbidelli (Ducati): 4
Ai Ogura (Aprilia): 4
Brad Binder (KTM): 3
Marc Marquez (Ducati): 3
Toprak Razgatlioglu (Yamaha): 3
Pecco Bagnaia (Ducati): 2
Luca Marini (Honda): 2
Diogo Moreira (Ducati): 2
Johann Zarco (Honda): 2
Fabio Quartararo (Yamaha): 1
Alex Rins (Yamaha): 1
Maverick Vinales (KTM): 1*
Raul Fernandez (Aprilia): 0
Fermin Aldeguer (Ducati): 0*