Τα χρηματικά βραβεία της διοργάνωσης του Rally Dakar - Και όχι, κανείς δεν αγωνίζεται για αυτά

Πολλά τα έξοδα για να λάβει κάποιος μέρος στο Rally Dakar, με τους περισσότερους αγωνιζόμενους να έχουν ανάγκη ομάδες και χορηγούς
motomag O Brabec κέρδισε το Dakar αλλά θα λάβει λιγότερα χρήματα από έναν τενίστα που θα φτάσει στον πρώτο γύρο του Αυστραλιανού Open
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

23/1/2024

Το Rally Dakar 2024 πέρασε στην ιστορία με τον Ricky Brabec της Honda να κερδίζει τον αγώνα για δεύτερη φορά στην καριέρα του και τον Βασίλη Μπούδρο να καταφέρνει με τη Husqvarna FR450 Rally της DNA Filters να τερματίσει στην απαιτητική κατηγορία Original by Motul. Οι αναβάτες εκτός από τη δόξα, την αναζήτηση της περιπέτειας και τη χαρά της συμμετοχής στο Dakar, καλούνται να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να λάβουν μέρος στο ετήσιο αυτό αγωνιστικό γεγονός, με ελάχιστους εξ' αυτών -κυρίως των κορυφαίων εργοστασιακών- να επιστρέφουν στις χώρες τους με θετικό προϋπολογισμό.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Η συμμετοχή σε ένα παγκόσμιο μηχανοκίνητο αθλητικό γεγονός δεν είναι κάτι απλό, ειδικά αν δεν έχεις αγωνιστική υποστήριξη ή δεν έχεις το οικονομικό υπόβαθρο που απαιτείται. Κατά καιρούς βλέπουμε ρομαντικές ιδέες να εμφανίζονται στον μηχανοκίνητο αθλητισμό, ιδέες που διαλύονται εν μία νυκτί καθώς δεν υπάρχουν τα χρήματα που χρειάζονται ώστε να υλοποιηθούν. Για να λάβει μέρος κάποιος στο δυσκολότερο rally του κόσμου το Dakar δεν χρειάζεται μόνο θάρρος, πίστη στον εαυτό σου, οδηγικές ικανότητες, τρέλα για την αναζήτηση των ορίων, χρειάζεται και τα απαραίτητα οικονομικά κονδύλια.

O Brabec κέρδισε το Dakar αλλά θα λάβει λιγότερα χρήματα από έναν τενίστα που θα φτάσει στον πρώτο γύρο του Αυστραλιανού Open

Συγκεκριμένα στις μοτοσυκλέτες η δήλωση συμμετοχής για το Rally Dakar 2024 ανερχόταν στις 18.000 ευρώ. Για τους εργοστασιακούς αναβάτες αυτό δεν είναι πρόβλημα καθώς η ομάδα καλύπτει όλα τα έξοδα και πληρώνει και τα συμβόλαια των αναβατών, ενώ εκείνοι για το μόνο που έχουν να ανησυχούν είναι για την αγωνιστική τους ετοιμότητα. Τι γίνεται τώρα αν είσαι κάποιος που δεν έχεις εργοστασιακή υποστήριξη ή χορηγούς από πίσω. Η απάντηση είναι απλή, πληρώνεις τα πάντα μόνος σου. Αρκετοί αγωνιζόμενοι οι οποίοι κάνουν τα πρώτα τους βήματα στο Rally Dakar χρηματοδοτούν μόνοι τους το όλο εγχείρημα ή επιλέγουν να αγωνιστούν στη δύσκολη κατηγορία Original by Motul, στην οποία εκτελούν χρέη αναβάτη και μηχανικού καθόλη τη διάρκεια του αγώνα με σκοπό να μειώσουν το κόστος -αν και κάποιοι άλλοι επιλέγουν την τελευταία κατηγορία χωρίς οικονομικά κίνητρα, απλώς για την πρόκληση. Για να δώσουμε μία σαφή εικόνα, το κόστος μίας συμμετοχής σε αυτή την κατηγορία μπορεί να φτάσει τα 100.000 ευρώ ένα ποσό δυσθεώρητο αν δεν έχεις την οικονομική στήριξη που απαιτείται.

Dakar

Διαβάζοντας όλα αυτά θα πει κάποιος γιατί μπαίνει στον κόπο να αγωνιστεί στο Rally Dakar και τελικά έχει κάποιο οικονομικό όφελος από όλο αυτό. Η αλήθεια είναι πως αν είσαι εργοστασιακός οδηγός τα χρήματα που λαμβάνεις από την ομάδα σου ή τους χορηγούς σου είναι παραπάνω από αρκετά.

Εκτός όμως από τη δόξα που κατακτά κάποιος αν κερδίσει στο Dakar λαμβάνει και κάποια χρηματικά έπαθλα τα οποία δίνονται από τους οργανωτές. Για παράδειγμα ο νικητής του αγώνα Brabec φέτος θα δει στον τραπεζικό λογαριασμό του να μπαίνουν 50.000 ευρώ, με τον δεύτερο Ross Branch της Hero να γίνεται πλουσιότερος κατά 25.000 ευρώ. Ο τρίτος Adrian Van Beveren κέρδισε 15.000 ευρώ, ενώ οι Kevin Benavides και Toby Price έφυγαν από το Dakar με 10.000 και 5.000 ευρώ αντίστοιχα.

Στην κατηγορία Rally 2 όπως φαντάζεστε τα χρηματικά έπαθλα που δίνει η οργάνωση είναι ακόμα μικρότερα. Ο πρώτος κερδίζει 10.000 ευρώ, ο δεύτερος 9.000 ευρώ, ο τρίτος 8.000 ευρώ, ο τέταρτος 7.000 ευρώ και ο πέμπτος 6.000 ευρώ.

Τι γίνεται όμως με τους “φτωχούς συγγενείς” της κατηγορίας Original by Motul; Εδώ χρηματικό έπαθλο παίρνουν μόνο οι τρεις πρώτοι, με τον νικητή να εισπράττει 5.000 ευρώ, τον δεύτερο 3.000 ευρώ και τον τρίτο 1.000 ευρώ. Είναι σαφές πως δεν λαμβάνεις μέρος στο Rally Dakar αν δεν έχεις το απαραίτητο budget ωστόσο κανείς από τους αγωνιζόμενους που βλέπουμε όλα αυτά τα χρόνια στη λίστα συμμετοχής του αγώνα δεν βρίσκεται στο Dakar με στόχο να γίνει πλούσιος. Η μόνη αλήθεια είναι πως όλοι τους έρχονται για να αναζητήσουν τα όρια τους και να καταφέρουν αυτό που πάντα στο Dakar ήταν το ζητούμενο… να φτάσουν στον τερματισμό.

Dakar
Ετικέτες

FIM TrialGP 2024, Ιαπωνία – O Toni Bou (Honda - Montesa) προσθέτει ακόμη μία νίκη στο σπουδαίο παλμαρέ του

Στις κατηγορίες TrialGP Women και Trial2 αναδείχθηκαν νικητές οι Emma Bristow (Sherco) και Jack Peace (Sherco)
motomag FIM TrialGP, Ιαπωνία – O Toni Bou (Honda - Montesa) προσθέτει ακόμη μία νίκη στο σπουδαίο παλμαρέ του
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

20/5/2024

Μπροστά σε 12.000 παθιασμένους Ιάπωνες θεατές ο Toni Bou με Honda πανηγύρισε ακόμη μία νίκη στο δρόμο προς την κατάκτηση του δέκατου όγδοου Παγκόσμιου τίτλου του στον θεσμό TrialGP.

Η βροχή που τελικά όλοι περίμεναν στην Ιαπωνία τελικά δεν ήρθε ποτέ με αποτέλεσμα οι θερμοκρασίες να είναι αρκετά υψηλές. Οι συμμετέχοντες είχαν να αντιμετωπίσουν τεράστιους ογκόλιθους οι οποίοι είχαν τοποθετηθεί από τους οργανωτές ώστε να αυξήσουν τον βαθμό δυσκολίας, ενώ και οι αναβάσεις-κατεβάσεις δεν θα ήταν επίσης εύκολη υπόθεση.

Το ερώτημα όλων ήταν ένα πριν ξεκινήσει ο αγώνας, θα μπορέσει κάποιος να κερδίσει τον πολυπρωταθλητή Toni Bou (Honda - Montesa), η θα βλέπαμε στην Ιαπωνία μία παράσταση που έχουμε ξαναδεί εκατοντάδες φορές όλα αυτά τα χρόνια. Η απάντηση ήρθε φυσικά λίγο αργότερα από τον ίδιο τον αναβάτη. Ο Bou ήταν για ακόμη φορά αυτός που συγκέντρωσε τους λιγότερους βαθμούς ποινής με αποτέλεσμα να κατακτήσει τη νίκη στην Ιαπωνία.

Το μόνο ψεγάδι που μπορούμε να προσάψουμε στον Bou είναι ένα λάθος στο έκτο τμήμα -κάνει και αυτός λάθη καμιά φορά- το οποίο του έδωσε κάποιους βαθμούς ποινής ως παράσημο. Ο μόνος που προσπάθησε να μείνει κοντά στον αναβάτη τα Honda ήταν ο Adam Raga (Sherco), ο οποίος ολοκλήρωσε τον αγώνα στη δεύτερη θέση. Ο teammate του Toni Bou, Gabriel Marcelli (Honda - Montesa), δεν κατάφερε να υπερκεράσει τον αντίπαλο του Raga καθώς ένα κλατάρισμα στο δέκατο τμήμα του αγώνα σήμανε το τέλος της μεταξύ τους μάχης, με τον Marcelli να τερματίζει στην τρίτη θέση.

Ο Toni Bou μετά τη νίκη του ανέφερε: “Είμαι πολύ χαρούμενος που κέρδισα στον εντός έδρας αγώνα της Honda. Έκανα μερικά λάθη σήμερα, αλλά οδήγησα σε γενικές γραμμές καλά”.

Στο TrialGP Women νικήτρια αναδείχθηκε η Emma Bristow (Sherco), η οποία στην τελευταία της χρονιά στην ενεργό δράση θέλει να κατακτήσει τον δέκατο της Παγκόσμιο τίτλο. Στη δεύτερη θέση τερμάτισε η Andrea Sofia Rabino (Beta), με την Berta Abellan (Scorpa), να μην μπορεί να κρατήσει την πρωτοπορία που είχε στα αρχικά στάδια του αγώνα και να τερματίζει στην τρίτη θέση του βάθρου.

H Emma Bristow δήλωσε: "Οδηγούσα πολύ καλύτερα στο τελευταίο τμήμα σε σχέση με τον υπόλοιπο αγώνα, είμαι πολύ περήφανη καθώς πέτυχα την 50η νίκη μου σε Grand Prix. Παρολαυτά έχουμε ακόμη πολύ δουλειά να κάνουμε”.

Στην κατηγορία Trial2, η μάχη για τη νίκη ήταν έντονη με τους Jack Peace (Sherco), Alex Canales (Sherco) και Gael Chatagno (Electric Motion) να τα δίνουν όλα στην Ιαπωνία. Ο Peace κατάφερε να συγκεντρώσει λιγότερους βαθμούς ποινής παρά τα λάθη του προς το μέσον του αγώνα. Οι Canales και Chatagno προσπάθησαν μέχρι το τελευταίο τμήμα να κάνουν την αντεπίθεση τους ωστόσο ο Peace κράτησε την πρώτη θέση. Πίσω από τον αναβάτη της Sherco, βρέθηκε ο Canales, με τον Chatango να συμπληρώνει το βάθρο.

Ο Jack Peace ανέφερε με τη σειρά του: “Έκανα κάποια λάθη τα οποία ωστόσο δεν μου στέρησαν τη νίκη, οπότε είμαι χαρούμενος που τα κατάφερα”.

Το ενδιαφέρον μετατοπίζεται τώρα στο Sant Julià de Lòria στις 7-9 Ιουνίου στα Πυρηναία όρη και το TrialGP της Ανδόρας, όπου εκεί εκτός από τις κατηγορίες TrialGP,  TrialGP Women, Trial2 θα δούμε και την κατηγορία Trial3.

FIM TrialGP, Ιαπωνία – O Toni Bou (Honda - Montesa) προσθέτει ακόμη μία νίκη στο σπουδαίο παλμαρέ του
Ετικέτες