Μεγάλη νίκη Ricky Brabec και Honda - Κέρδισαν το Rally Dakar 2024!

Ο Αμερικανός κατάφερε να κρατήσει πίσω του τον Ross Branch της Hero, με τρίτο τον Adrien Van Beveren και το HRC να παίρνει 2 θέσεις στο βάθρο
Εμφατική νίκη Ricky Brabec και Honda στο Rally Dakar 2024
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

19/1/2024

Παίρνοντας την 7η θέση στο 12ο και τελευταίο σκέλος του Rally Dakar 2024, και με τον μεγάλο του αντίπαλο για φέτος Ross Branch της Hero να τερματίζει 9ος, ο εργοστασιακός αναβάτης της Monster Energy Honda, Ricky Brabec πήρε τον 2ο τίτλο του στον θρυλικό αγώνα, μετά από την πρώτη του επικράτηση το 2020.

Το 2020 ο Brabec με τη Honda είχαν καταφέρει να σπάσουν το σερί των 18 συνεχόμενων τίτλων για την KTM στο διάστημα 2001-2019, με τον Kevin Benavides να παίρνει τη δεύτερη συνεχόμενη νίκη για το HRC το 2021. Το Pierer Group έκανε comeback το 2022 με τον Sam Sunderland (GASGAS) και το 2023 με τον Kevin Benavides που άλλαξε στρατόπεδο για τα μάτια της KTM. Όμως το 2024 ήταν καθαρά υπόθεση της Honda, η οποία έκανε θριαμβευτική εμφάνιση, κάνοντας ακόμα και podium lockout σε κάποια σκέλη, καταλαμβάνοντας δηλαδή και τις τρεις πρώτες θέσεις στον τερματισμό της ημέρας.

Φέτος, οι αναβάτες των μοτοσυκλετών από το εργοστάσιο της Αυστρίας δεν κατάφεραν ποτέ να απειλήσουν τους Ιάπωνες, και τη θέση του μεγάλου ανταγωνιστή της Honda πήρε η ινδική Hero, με τον Ross Branch. Στο 12ο και τελευταίο σκέλος του Dakar 2024, οι αναβάτες της KTM μπορεί να έκαναν το 1-2, όμως το αποτέλεσμα αυτό ήταν χωρίς αντίκρυσμα για τον τίτλο, καθώς οι δυο τους τερμάτισαν στις θέσεις 4 (Kevin Benavides) και 5 (Toby Price), 38 και 45 λεπτά αντίστοιχα πίσω από τον νικητή του αγώνα Ricky Brabec.

Brabec, ο οποίος τερμάτισε 7ος στο 12ο σκέλος, καταφέρνοντας όμως να κρατήσει πίσω του τον Branch (9ος), διατηρώντας έτσι τη διαφορά των 10+ λεπτών μεταξύ τους, η οποία έφτασε και πάλι σχεδόν τα 11 λεπτά στο τέλος (10.53), δίνοντας τον τίτλο στον Αμερικανό, χαρίζοντας παράλληλα αρκετή αίγλη τόσο στον αναβάτη από τη Μποτσουάνα που το πάλεψε μέχρι τέλους -και κατάφερε να παραμείνει 2ος παρά την πίεση του Van Beveren-, όσο και στην ινδική Hero.

Για την ιστορία, ο συνολικός χρόνος αγώνα του Brabec ήταν 51 ώρες 30 λεπτά και 8 δευτερόλεπτα, ενώ ο Αμερικανός κέρδισε μόνο ένα σκέλος από τα 12 του αγώνα, αποδεικνύοντας για μια ακόμη φορά πως οι νίκες σε σκέλη δεν μεταφράζονται απαραίτητα σε τελική νίκη, καθώς για εκείνη μετρά περισσότερο η σταθερότητα. Σταθερός και αποφασιστικός, ο Brabec, ενώ βρισκόταν πίσω από τον Branch στα αρχικά στάδια του αγώνα, κατάφερε να τον πλησιάσει, να τον περάσει, και κατόπιν να ανοίξει τη διαφορά λίγες μέρες πριν το τέλος, σφραγίζοντας με άριστη στρατηγική τον 2ο τίτλο του.

Τώρα βρισκόμαστε σε αναμονή και για τον τερματισμό του Βασίλη Μπούδρου, που αγωνίζεται στην δυσκολότερη κατηγορία του αγώνα, την Original by MOTUL.

Ακολουθεί η πρώτη 10άδα γενικής του Rally Dakar 2024

ΘΕΣΗ # ΑΝΑΒΑΤΗΣ ΟΜΑΔΑ ΧΡΟΝΟΣ ΔΙΑΦΟΡΑ ΠΟΙΝΗ
1 9 (USA) RICKY BRABEC MONSTER ENERGY HONDA TEAM 51H 30' 08''   00H 01' 00''
2 46 (BWA) ROSS BRANCH HERO MOTOSPORTS TEAM RALLY 51H 41' 01'' + 00H 10' 53'' 00H 01' 00''
3 42 (FRA) ADRIEN VAN BEVEREN MONSTER ENERGY HONDA TEAM 51H 42' 33'' + 00H 12' 25''  
4 47 (ARG) KEVIN BENAVIDES RED BULL KTM FACTORY RACING 52H 08' 56'' + 00H 38' 48'' 00H 04' 00''
5 2 (AUS) TOBY PRICE RED BULL KTM FACTORY RACING 52H 15' 36'' + 00H 45' 28''  
6 11 (CHL) JOSE IGNACIO CORNEJO FLORIMO MONSTER ENERGY HONDA TEAM 52H 16' 46'' + 00H 46' 38'' 00H 06' 00''
7 1 (ARG) LUCIANO BENAVIDES HUSQVARNA FACTORY RACING 52H 23' 39'' + 00H 53' 31'' 00H 16' 00''
8 5 (AUS) DANIEL SANDERS RED BULL GASGAS FACTORY RACING 52H 44' 40'' + 01H 14' 32''  
9 142 (SVK) STEFAN SVITKO SLOVNAFT RALLY TEAM 53H 26' 36'' + 01H 56' 28''  
10 23 (CZE) MARTIN MICHEK ORION - MOTO RACING GROUP 54H 18' 57'' + 02H 48' 49'' 00H 01' 00''

Bike Alert

Red Bull Romaniacs 2026: Ολομέτωπη επίθεση Triumph με Walker, Sunderland και Cervantes σε Tiger 900 Rally Pro [VIDEO]

Τρεις κορυφαίοι αναβάτες και δύο κατηγορίες Adventure με σχεδόν εργοστασιακές μοτοσυκλέτες
Romaniacs
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

23/7/2026

Η Triumph διευρύνει τη συμμετοχή της στο Red Bull Romaniacs 2026, παρατάσσοντας τους Jonny Walker, Sam Sunderland και Ivan Cervantes με σχεδόν στοκ Tiger 900 Rally Pro, θέλοντας να αποδείξει για ακόμη μία φορά τις πραγματικές δυνατότητες της μοτοσυκλέτας της στις πιο ακραίες εκτός δρόμου συνθήκες

Η Triumph επιστρέφει στο Red Bull Romaniacs για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, ενισχύοντας σημαντικά την παρουσία της στον διασημότερο αγώνα Hard Enduro και Adventure του κόσμου. Μετά το επιτυχημένο ντεμπούτο της το 2025, η βρετανική εταιρεία θα παρατάξει τρεις αναβάτες παγκόσμιας κλάσης, όλους πάνω σε Tiger 900 Rally Pro που παραμένουν πολύ κοντά στις προδιαγραφές παραγωγής.

Ο Jonny Walker θα αγωνιστεί και πάλι στην υψηλότερη κατηγορία  Adventure, την Ultimate, έχοντας ως στόχο να ανέβει στο υψηλότερο σκαλί του βάθρου μετά τη δεύτερη θέση που κατέκτησε πέρυσι. Ο Βρετανός, δύο φορές νικητής του Red Bull Romaniacs στις παραδοσιακές κατηγορίες Hard Enduro, έχασε τη νίκη το 2025 για μικρή διαφορά ύστερα από μια εντυπωσιακή αντεπίθεση μετά από προβλήματα στις πρώτες ημέρες του αγώνα.

Romaniacs

Ο Sam Sunderland, δύο φορές νικητής του Rally Dakar και ένας από τους πιο επιτυχημένους αναβάτες Rally Raid της εποχής μας, ανεβαίνει φέτος στη νέα για το 2026 ενδιάμεση κατηγορία Adventure Core. Το 2025 είχε κυριαρχήσει στην φιλικότερη Adventure Lite, κερδίζοντας όλες τις ειδικές διαδρομές εκτός δρόμου και ολοκληρώνοντας τον αγώνα με διαφορά μεγαλύτερη των τεσσάρων ωρών από τον δεύτερο.

Romaniacs

Στην ίδια κατηγορία θα συμμετάσχει και ο Ivan Cervantes, πέντε φορές Παγκόσμιος Πρωταθλητής Enduro, ο οποίος επιστρέφει στο Red Bull Romaniacs έπειτα από περισσότερα από δέκα χρόνια απουσίας. Ο Ισπανός γνωρίζει καλά τις δυνατότητες της Tiger 900 Rally Pro, έχοντας ήδη κατακτήσει νίκες με αυτή σε απαιτητικές διοργανώσεις όπως τα 1000 Dunas, Baja Aragón και Bassella Race.

Σχεδόν όπως βγήκαν από την έκθεση

Ένα από τα πιο εντυπωσιακά στοιχεία της συμμετοχής της Triumph είναι ότι οι Tiger 900 Rally Pro παραμένουν σχεδόν ίδιες με εκείνες που μπορεί να αγοράσει ένας ιδιώτης. Σύμφωνα με την εταιρεία, οι μοτοσυκλέτες διαθέτουν μόνο περιορισμένες επεμβάσεις, κυρίως στις αναρτήσεις και σε λίγα επιλεγμένα εξαρτήματα που βελτιώνουν την αντοχή και την προστασία τους στις ακραίες συνθήκες του σκληρού αγώνα.

Romaniacs

Οι δηλώσεις των αναβατών

Ο Jonny Walker εμφανίστηκε αποφασισμένος να ολοκληρώσει αυτό που άφησε στη μέση πέρυσι.

Romaniacs

"Πέρασα πραγματικά υπέροχα στο Red Bull Romaniacs με την Tiger 900 Rally Pro και φτάσαμε πολύ κοντά στη νίκη. Ο στόχος μου φέτος είναι ξεκάθαρα η πρώτη θέση."

Από την πλευρά του, ο Sam Sunderland γνωρίζει ότι η μετάβαση στην Adventure Core θα ανεβάσει σημαντικά τον βαθμό δυσκολίας.

"Πέρυσι εντυπωσιάστηκα από το τι μπορεί να κάνει μια σχεδόν εργοστασιακή Tiger 900 Rally Pro σε τόσο απαιτητικό τερέν. Φέτος ο ανταγωνισμός θα είναι ακόμη πιο δυνατός και ανυπομονώ να δω τι μπορούμε να πετύχουμε."Romaniacs

Ο σκληρότερος αγώνας Adventure

Το Red Bull Romaniacs διεξάγεται στο Sibiu της Ρουμανίας και θεωρείται ένας από τους δυσκολότερους αγώνες μοτοσυκλέτας στον κόσμο. Ξεκινά με τον θεαματικό αστικό Prologue και ακολουθούν τέσσερις ημέρες εξαιρετικά απαιτητικών διαδρομών στα Καρπάθια Όρη, όπου οι αναβάτες αντιμετωπίζουν απότομες αναβάσεις, βραχώδη περάσματα, ποτάμια, πυκνά δάση και αμέτρητα φυσικά εμπόδια.

Η διοργάνωση του 2026 θα ξεκινήσει στις 28 Ιουλίου με τον πρόλογο στο Sibiu και θα ολοκληρωθεί την 1η Αυγούστου.