Μεγάλη νίκη Ricky Brabec και Honda - Κέρδισαν το Rally Dakar 2024!

Ο Αμερικανός κατάφερε να κρατήσει πίσω του τον Ross Branch της Hero, με τρίτο τον Adrien Van Beveren και το HRC να παίρνει 2 θέσεις στο βάθρο
Εμφατική νίκη Ricky Brabec και Honda στο Rally Dakar 2024
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

19/1/2024

Παίρνοντας την 7η θέση στο 12ο και τελευταίο σκέλος του Rally Dakar 2024, και με τον μεγάλο του αντίπαλο για φέτος Ross Branch της Hero να τερματίζει 9ος, ο εργοστασιακός αναβάτης της Monster Energy Honda, Ricky Brabec πήρε τον 2ο τίτλο του στον θρυλικό αγώνα, μετά από την πρώτη του επικράτηση το 2020.

Το 2020 ο Brabec με τη Honda είχαν καταφέρει να σπάσουν το σερί των 18 συνεχόμενων τίτλων για την KTM στο διάστημα 2001-2019, με τον Kevin Benavides να παίρνει τη δεύτερη συνεχόμενη νίκη για το HRC το 2021. Το Pierer Group έκανε comeback το 2022 με τον Sam Sunderland (GASGAS) και το 2023 με τον Kevin Benavides που άλλαξε στρατόπεδο για τα μάτια της KTM. Όμως το 2024 ήταν καθαρά υπόθεση της Honda, η οποία έκανε θριαμβευτική εμφάνιση, κάνοντας ακόμα και podium lockout σε κάποια σκέλη, καταλαμβάνοντας δηλαδή και τις τρεις πρώτες θέσεις στον τερματισμό της ημέρας.

Φέτος, οι αναβάτες των μοτοσυκλετών από το εργοστάσιο της Αυστρίας δεν κατάφεραν ποτέ να απειλήσουν τους Ιάπωνες, και τη θέση του μεγάλου ανταγωνιστή της Honda πήρε η ινδική Hero, με τον Ross Branch. Στο 12ο και τελευταίο σκέλος του Dakar 2024, οι αναβάτες της KTM μπορεί να έκαναν το 1-2, όμως το αποτέλεσμα αυτό ήταν χωρίς αντίκρυσμα για τον τίτλο, καθώς οι δυο τους τερμάτισαν στις θέσεις 4 (Kevin Benavides) και 5 (Toby Price), 38 και 45 λεπτά αντίστοιχα πίσω από τον νικητή του αγώνα Ricky Brabec.

Brabec, ο οποίος τερμάτισε 7ος στο 12ο σκέλος, καταφέρνοντας όμως να κρατήσει πίσω του τον Branch (9ος), διατηρώντας έτσι τη διαφορά των 10+ λεπτών μεταξύ τους, η οποία έφτασε και πάλι σχεδόν τα 11 λεπτά στο τέλος (10.53), δίνοντας τον τίτλο στον Αμερικανό, χαρίζοντας παράλληλα αρκετή αίγλη τόσο στον αναβάτη από τη Μποτσουάνα που το πάλεψε μέχρι τέλους -και κατάφερε να παραμείνει 2ος παρά την πίεση του Van Beveren-, όσο και στην ινδική Hero.

Για την ιστορία, ο συνολικός χρόνος αγώνα του Brabec ήταν 51 ώρες 30 λεπτά και 8 δευτερόλεπτα, ενώ ο Αμερικανός κέρδισε μόνο ένα σκέλος από τα 12 του αγώνα, αποδεικνύοντας για μια ακόμη φορά πως οι νίκες σε σκέλη δεν μεταφράζονται απαραίτητα σε τελική νίκη, καθώς για εκείνη μετρά περισσότερο η σταθερότητα. Σταθερός και αποφασιστικός, ο Brabec, ενώ βρισκόταν πίσω από τον Branch στα αρχικά στάδια του αγώνα, κατάφερε να τον πλησιάσει, να τον περάσει, και κατόπιν να ανοίξει τη διαφορά λίγες μέρες πριν το τέλος, σφραγίζοντας με άριστη στρατηγική τον 2ο τίτλο του.

Τώρα βρισκόμαστε σε αναμονή και για τον τερματισμό του Βασίλη Μπούδρου, που αγωνίζεται στην δυσκολότερη κατηγορία του αγώνα, την Original by MOTUL.

Ακολουθεί η πρώτη 10άδα γενικής του Rally Dakar 2024

ΘΕΣΗ # ΑΝΑΒΑΤΗΣ ΟΜΑΔΑ ΧΡΟΝΟΣ ΔΙΑΦΟΡΑ ΠΟΙΝΗ
1 9 (USA) RICKY BRABEC MONSTER ENERGY HONDA TEAM 51H 30' 08''   00H 01' 00''
2 46 (BWA) ROSS BRANCH HERO MOTOSPORTS TEAM RALLY 51H 41' 01'' + 00H 10' 53'' 00H 01' 00''
3 42 (FRA) ADRIEN VAN BEVEREN MONSTER ENERGY HONDA TEAM 51H 42' 33'' + 00H 12' 25''  
4 47 (ARG) KEVIN BENAVIDES RED BULL KTM FACTORY RACING 52H 08' 56'' + 00H 38' 48'' 00H 04' 00''
5 2 (AUS) TOBY PRICE RED BULL KTM FACTORY RACING 52H 15' 36'' + 00H 45' 28''  
6 11 (CHL) JOSE IGNACIO CORNEJO FLORIMO MONSTER ENERGY HONDA TEAM 52H 16' 46'' + 00H 46' 38'' 00H 06' 00''
7 1 (ARG) LUCIANO BENAVIDES HUSQVARNA FACTORY RACING 52H 23' 39'' + 00H 53' 31'' 00H 16' 00''
8 5 (AUS) DANIEL SANDERS RED BULL GASGAS FACTORY RACING 52H 44' 40'' + 01H 14' 32''  
9 142 (SVK) STEFAN SVITKO SLOVNAFT RALLY TEAM 53H 26' 36'' + 01H 56' 28''  
10 23 (CZE) MARTIN MICHEK ORION - MOTO RACING GROUP 54H 18' 57'' + 02H 48' 49'' 00H 01' 00''

Bike Alert

Ο Michael Dunlop παρασημοφορήθηκε από τον Βασιλιά Κάρολο

Ο 33 φορές νικητής του Isle of Man TT τιμήθηκε για τη συμβολή του στους αγώνες μοτοσυκλέτας
MIchael Dunlop MBE
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

5/11/2025

Ο θρύλος του Isle of Man TT, Michael Dunlop, τιμήθηκε με παράσημο από τον Βασιλιά Κάρολο, σε τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Κάστρο του Windsor, ως αναγνώριση της πολυετούς προσφοράς του στους αγώνες μοτοσυκλέτας.

Ο Dunlop κατέκτησε το 2024 τον τίτλο του πλέον πολυνίκη στην ιστορία του TT, ξεπερνώντας το ρεκόρ των 26 νικών που είχε θέσει ο θείος του, Joey Dunlop, πριν τον τραγικό χαμό του. Έκτοτε, έχει επεκτείνει το ρεκόρ του, φτάνοντας τις 33 συνολικά νίκες, με τέσσερις το 2025 στις κατηγορίες Supersport και Supertwin, όπου επικράτησε και στους δύο αγώνες κάθε κατηγορίας.

Το παράσημο MBE (Member of the Order of the British Empire) απονεμήθηκε στον Dunlop την Τρίτη 4 Νοεμβρίου, ως αναγνώριση των εξαιρετικών του επιτευγμάτων, όχι μόνο στο Isle of Man TT αλλά και στο σύνολο της αγωνιστικής του καριέρας.

Ο ίδιος ο Michael Dunlop δήλωσε βαθιά τιμημένος που έλαβε την συγκεκριμένη διάκριση από τον Βασιλιά λέγοντας πως είναι προνόμιο να αναγνωρίζεται με αυτόν τον τρόπο η δουλειά και οι επιτυχίες του.

Με αυτή τη διάκριση, ο Michael Dunlop εντάσσεται σε ένα ιδιαίτερο γκρουπ θρύλων του TT, καθώς ακολουθεί τα βήματα του John McGuinness, ο οποίος είχε τιμηθεί με MBE το 2022. Ο McGuinness, με 23 νίκες στο TT, αποτελεί μια ακόμη εμβληματική μορφή των αγώνων.

Πέρα από τον εντυπωσιακό αριθμό των νικών του, ο Dunlop ξεχωρίζει και για τη συνέπεια του, καθώς έχει κερδίσει τουλάχιστον έναν αγώνα κάθε χρονιά στο TT από το 2016. Η πρώτη του νίκη ήρθε το 2009, στον δεύτερο αγώνατης κατηγορίας Supersport.

Το 2025, ο Dunlop συμμετείχε επίσης στον 24ωρο αγώνα του Le Mans, οδηγώντας μια BMW M1000 RR μαζί με τους Danny Webb και Enzo Boulom, αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά την ευελιξία και το πάθος του για τους αγώνες μοτοσυκλέτας.