Yamaha YZF-R9: Ο αντικαταστάτης του YZF-R6 στην WSSP κατηγορία στα Motul WSBK

Το νέο μοντέλο αναμένεται να αντικαταστήσει το τετρακύλινδρο εν σειρά supersport της Iwata, ίσως ακόμα και από το 2025
motomagYamaha YZF-R9 – Ο αντικαταστάτης του YZF-R6 στην WSSP κατηγορία στα Motul WSBK
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

31/1/2024

Όπως φαίνεται το XSR 900 GP ήταν μόνο η αρχή, με την Yamaha να συνεχίζει την αλλαγή πορείας στην νέα εποχή της supersport κατηγορίας, φέρνοντας στο σκληρό πεδίο των αγώνων το νέο YZF-R9, που θα βασίζεται στον γνωστό μας τρικύλινδρο CP3 κινητήρα των 890 κυβικών.

Πληροφορίες που έχουν ήδη διαρρεύσει από το ιαπωνικό εργοστάσιο, θέλουν το νέο YZF-R9 που αναμένεται να βγει στην παραγωγή να έχει αεροδυναμικά βοηθήματα, ενώ θα έρχεται σε δύο εκδόσεις βασική και SP, στα πρότυπα του γυμνού MT-09. Οι δύο αυτές υποθέσεις, αποκτούν ακόμη μεγαλύτερη βάση, μετά την επιβεβαίωση από τον Kervin Bos, Team Manager στην Ten Kate Racing, της ομάδας που έχει καταφέρει να κερδίσει τον τίτλο WSSP το 2021 και το 2022 με τον Dominique Aegerter και την Yamaha YZF-R6, ότι το YZF-R9 έρχεται να αντικαταστήσει στους αγώνες το YZF-R6.

Yamaha YZF-R9 – Ο αντικαταστάτης του YZF-R6 στην WSSP κατηγορία στα Motul WSBK

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του ίδιου λοιπόν, τα box που έχουν μοτοσυκλέτα της Iwata στην WSSP κατηγορία των Motul WSBK, γνωρίζουν ήδη ότι ο αντικαταστάτης του τετρακύλινδρου supersport, που θα ακούει στο όνομα YZF-R9 βρίσκεται προ των πυλών, με την έλευσή του να είναι πιθανή ακόμα και από το 2025. Μάλιστα, αν και για την ώρα δεν υπάρχουν περισσότερες πληροφορίες, ως προς το πώς ακριβώς θα είναι το εν λόγω μοντέλο, ο Bos γνωρίζει ότι η Yamaha έχει προχωρήσει με την εξέλιξή του σε μεγάλο βαθμό.

Στο πεδίο των αγώνων τα αεροδυναμικά βοηθήματα παίζουν πιο ενεργό ρόλο συγκριτικά με την καθημερινότητα όπου η βασική τους δουλειά είναι να ενισχύουν την σταθερότητα. Εντός πίστας κάθε τι που μπορεί να συνεισφέρει στο να κοπούν μερικά δέκατα του δευτερολέπτου σε κάθε γύρο, μπορεί να οδηγήσει ακόμη και την νίκη. Το πιο λογικό είναι να υπάρχουν δύο εκδόσεις, όπως έχουμε δει να συμβαίνει και στα superbike, όπου μία ακριβότερη περιορισμένης παραγωγής αναλαμβάνει να σηκώσει το βάρος της ομολογκασιόν για να πάρει το εργοστάσιο έγκριση τύπου και να αγωνιστεί την ερχόμενη σεζόν. Ο χρόνος θα δείξει πώς θα κινηθεί η Yamaha, όμως κρίνοντας από τις αλλαγές που είδαμε για το 2024 μεταξύ της βασική έκδοσης του MT-09 και της SP, αναμένουμε αντίστοιχες κινήσεις και για το νέο YZF-R9, με την SP να έχει αναβαθμισμένα περιφερειακά, κυρίως σε αναρτήσεις και φρένα και να είναι περισσότερο προσανατολισμένη για οδήγηση σε πίστα.

Yamaha YZF-R9 – Ο αντικαταστάτης του YZF-R6 στην WSSP κατηγορία στα Motul WSBK

Αυτή την στιγμή, το μοναδικό νέο supersport μοντέλο της γκάμας της Yamaha, το οποίο έχει ως στόχο την οδήγηση στην πίστα είναι το YZF-R7. Αυτό είναι και το μόνο από όσα μοντέλα χρησιμοποιούν τον δικύλινδρο εν σειρά CP2 κινητήρα της Yamaha, που εφοδιάζεται με μονόδρομο και υποβοηθούμενο συμπλέκτη, ενισχυμένο πλαίσιο και αναβαθμισμένα φρένα, δείχνοντας τις βλέψεις της Yamaha. Το YZF-R7 έχει σχεδιαστεί με γνώμονα τα εθνικά πρωταθλήματα για χώρες που γνωρίζουν τεράστια άνθηση στον μηχανοκίνητο αθλητισμό, με μόνο σκοπό να μειώσει το τεράστιο κόστος που απαιτούν οι αγώνες ταχύτητας, καθιστώντας πιο εύκολη την συμμετοχή των αναβατών σε όσο το δυνατόν περισσότερες πίστες και γύρους γίνεται.

Η απόδοση, ωστόσο, του δικύλινδρου crossplane κινητήρα των 689 κυβικών και 73,4 ονομαστικών ίππων στις 8.750 στροφές δεν θα μπορούσαν να σταθούν απέναντι στον ανταγωνισμό της WSSP κατηγορίας, καθώς εκεί δεν μιλάμε για ενιαίο πρωτάθλημα, όπως είναι για παράδειγμα τα διάφορα εθνικά R3 Cup. Από την άλλη, το YZF-R6 έχει πάρα πολλά χρόνια να δεχθεί μία γενναία αναβάθμιση στα μηχανικά του μέρη, με αποτέλεσμα να έχει μείνει αρκετά πίσω. Σε αυτό βοήθησε και η βύθιση των τετρακύλινδρων supersport που ήρθε από τότε που η χρηματοοικονομική κρίση έκανε την εμφάνισή της. Ενδεικτικό του πόσο χαμηλά είχε πέσει η ζήτηση για τέτοιου είδους μοτοσυκλέτες είναι ότι η Yamaha αποφάσισε από το 2020 να βγάζει το YZF-R6 μόνο στην έκδοση RACE, αποφεύγοντας να μπει στην κοστοβόρα διαδικασία έγκρισης τύπου για τις αυστηρές Euro 5 προδιαγραφές.

Yamaha YZF-R9 – Ο αντικαταστάτης του YZF-R6 στην WSSP κατηγορία στα Motul WSBK

Το YZF-R9 μπορεί να αποτελέσει την χρυσή τομή μεταξύ των δύο κόσμων, καλύπτοντας ταυτόχρονα και το κενό που υπάρχει, καθώς μόνο το MT-09 από την “σκοτεινή οικογένεια” της Iwata δεν έχει κάποιο αντίστοιχο μοντέλο με φαίρινγκ και κλιπ-ον (το XSR 900 GP, ανήκει στην νεορετρό οικογένεια). Η απόδοση του τρικύλινδρου κινητήρα φτάνει τους 117,3 ίππους, η οποία αναμφίβολα θα μπορεί να αυξηθεί ακόμα περισσότερο με την χρήση του αγωνιστικού κιτ. Οι αλλαγές που περιμένουμε να δούμε είναι παρόμοιες με αυτές του YZF-R7. Αυτό σημαίνει ότι πιθανότατα το νέο μοντέλο θα έχει ενισχυμένο πλαίσιο – ίσως με ελαφρώς διαφορετικά γεωμετρικά χαρακτηριστικά – και αναβαθμισμένα φρένα, για οδήγηση στην πίστα. Ακόμη, η χρήση clip-on είναι πιθανό να αλλάξει την γωνία κάστερ και το ίχνος της νέας μοτοσυκλέτας, ενώ δεν αποκλείεται να δούμε αλλαγές σε υποπλαίσιο αλλά και ψαλίδι.

Προκειμένου να λάβει το δικαίωμα να αγωνιστεί στην WSSP κατηγορία, το YZF-R9 θα πρέπει να λάβει έγκριση τύπου, η οποία θα πρέπει να ισχύει και για το αγωνιστικό κιτ. Επομένως, στην περίπτωση που η Yamaha θέλει να φέρει στους αγώνες το νέο μοντέλο το 2025, αυτό σημαίνει ότι η παρουσίασή του αναμένεται μέσα στο 2024, προκειμένου να ολοκληρωθεί η απαραίτητη γραφειοκρατία και να πάρει την έγκριση τύπου για να το δούμε στις πίστες του Πρωταθλήματος Motul WSBK.

Ετικέτες

BSB - Ο Shane Byrne διεκδικεί 1 εκατομμύριο λίρες από τη διοργάνωση!

Αιτία της αγωγής του είναι το ατύχημα που τερμάτισε την καριέρα του στην πίστα του Snetterton το 2018
motomagBSB – Ο Shane Byrne διεκδικεί 1 εκατομμύριο λίρες από την διοργάνωση
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

17/5/2024

Ο Βρετανός θρύλος του BSB, Shane “Shakey” Byrne, μετά το ατύχημα που τον ανάγκασε να αποσυρθεί από τους αγώνες, προχώρησε σε μήνυση της διοργανώτριας αρχής των BSB διεκδικώντας αποζημίωση ύψους 1 εκατομμυρίου λιρών, καθώς σύμφωνα με τον ίδιο ο λόγος του σοβαρού τραυματισμού του ήταν ότι δεν είχαν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.

Ο Byrne, 47 ετών σήμερα, είχε πριν από 6 χρόνια, το 2018, ένα πολύ άσχημο ατύχημα στην πίστα του Snetterton. Η πτώση του ήρθε κατά την διάρκεια των δοκιμαστικών, με αποτέλεσμα ο έξι φορές Πρωταθλητής των Βρετανικών SBK -έχοντας συμμετάσχει και σε MotoGP & WorldSBK στην καριέρα του- να υποστεί πολλαπλά τραύματα στην σπονδυλική του στήλη, αφού χτύπησε πάνω στα προστατευτικά ελαστικά που υπάρχουν στα εξωτερικά όρια της πίστας. Η σφοδρότητα της σύγκρουσης ήταν τέτοια, που ο Byrne αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την αγωνιστική δράση, για να εργαστεί ως σχολιαστής σε αθλητικές εκπομπές στην τηλεόραση και στο youtube, ενώ παράλληλα έγινε και μάνατζερ του Bradley Ray.

BSB – Ο Shane Byrne διεκδικεί 1 εκατομμύριο λίρες από την διοργάνωση

Τώρα, αρκετά χρόνια μετά το ατύχημά του, ο Βρετανός αποφάσισε να προχωρήσει σε αγωγή εναντίον της Motorsport Vision Racing, ιδιοκτήτρια της πίστας και υπεύθυνης για τη διεξαγωγή αγώνων εκεί, και απέναντι στο Motorcycle Circuit Racing Board of Control, τη διοργανώτρια αρχή του Βρετανικού Πρωταθλήματος SBK (BSB). Στην αναφορά του υποστηρίζει ότι θα έπρεπε να έχουν ληφθεί καλύτερα μέτρα προστασία στο γρήγορο κομμάτι, εκεί δηλαδή που έλαβε χώρα και το ατύχημά του.

BSB – Ο Shane Byrne διεκδικεί 1 εκατομμύριο λίρες από την διοργάνωση

Η νομική ομάδα του Byrne υποστηρίζει ότι μπροστά από τα λάστιχα, που χρησιμοποιούνται ως ανάχωμα πριν από τα τσιμεντένια στηθαία, θα έπρεπε να έχουν τοποθετηθεί αεροφράχτες (“air fences”) -όπως βλέπουμε στην άνω φωτογραφία. Μιλάμε στην ουσία για ένα τμήμα σκληρού υφάσματος, το οποίο γεμίζει με αέρα, απορροφώντας μεγάλο μέρος των δυνάμεων που αναπτύσσονται κατά την κρούση. Η σωτήρια λειτουργία των “φουσκωτών φραχτών” έχει αποδειχθεί πολλές φορές στους υψηλότερου επιπέδου αγώνες, όπως τα MotoGP, παρέχοντας κορυφαία επίπεδα ασφάλειας σε σύγκριση με τα παραδοσιακά λάστιχα και τις αχυρόμπαλες, ιδιαίτερα σε σημεία όπου αναπτύσσονται υψηλές ταχύτητες, καθώς οι φράχτες αυτοί λειτουργούν σαν μαξιλάρι. Η απουσία αυτών, σύμφωνα με τον Byrne και την νομική του ομάδα, ήταν που συντέλεσε στον τόσο σοβαρό τραυματισμό του Βρετανού. Όπως ισχυρίζονται, οι διοργανωτές απέτυχαν να εξασφαλίσουν την μέγιστη δυνατή ασφάλεια για τους αγωνιζόμενους, ιδιαίτερα στα επικίνδυνα τμήματα της πίστας.

Από τη μεριά τους οι εναγόμενοι, Motorsport Vision Racing και Motorcycle Circuit Racing Board of Control, δηλώνουν ότι το ατύχημα του Byrne δεν μπορούσε να προβλεφθεί, ενώ οι τραυματισμοί του οφείλονται κυρίως στην ίδια την πτώση και όχι τα προστατευτικά. Σύμφωνα με τους ίδιους, είχαν ακολουθήσει όλα τα μέτρα που απαιτεί το πρωτόκολλο, χωρίς να μπορούν να προβλέψουν ότι θα μπορούσε να συμβεί ένα ατύχημα όπως αυτό του Byrne -αν και σε τέτοιου είδους αγώνες πρέπει πάντα να είσαι προετοιμασμένος για το χειρότερο σενάριο, ώστε να το αποφύγεις. Η υπερασπιστική τους γραμμή κλείνει με την διαβεβαίωση ότι ακόμα και αν υπήρχαν σε εκείνο το σημείο στρώματα αέρα, δεν θα έπαιζαν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο, εξαιτίας της φύσης της σύγκρουσης.

BSB – Ο Shane Byrne διεκδικεί 1 εκατομμύριο λίρες από την διοργάνωση

Τώρα, ο δικαστής Bruce Blair είναι αυτός που θα αποφασίσει αν ο Byrne θα δικαιωθεί και αν θα πάρει τα χρήματα -ή μέρος αυτών- που ζητά. Η απόφασή του, ωστόσο, κρύβει και μία ακόμα συνθήκη, καθώς θα δημιουργήσει ιστορικό, ως προς το πώς αξιολογούνται και εφαρμόζονται τα μέτρα προστασίας σε αγώνες μηχανοκίνητου αθλητισμού. Η δικαστική αυτή διαμάχη έρχεται να τονίσει τη συνεχιζόμενη κουβέντα στη Βρετανία, που έχει να κάνει με τις ευθύνες των διοργανωτών για την προστασία των αναβατών, αλλά και για το αν τα υπάρχοντα μέτρα ασφαλείας είναι επαρκή.

Η υπόθεση του Byrne έχει τραβήξει τα βλέμματα της μοτοσυκλετιστικής, και όχι μόνο, κοινότητας, πάνω της, αναδεικνύοντας τα ρίσκα που έχουν να αντιμετωπίσουν οι αναβάτες και πόσο σημαντική είναι η διαρκής εξέλιξη, όσον αφορά την ασφάλεια. Οι θαυμαστές του, αλλά και άλλοι αναβάτες έχουν δείξει την υποστήριξή τους στον Byrne, τονίζοντας την ανάγκη που υπάρχει για αυστηρότερα μέτρα ασφαλείας, προκειμένου να αποφευχθούν στο μέλλον τέτοιου είδους ατυχήματα. Το Βρετανικό Πρωτάθλημα SBK αποτελεί ένα από τα πιο προβεβλημένα Πρωταθλήματα στον κόσμο, όμως ταυτόχρονα είναι και ένα από τα πιο επικίνδυνα, μετρώντας σχεδόν κάθε χρόνο τουλάχιστον έναν άσχημο τραυματισμό αναβάτη ή ακόμη και θάνατο.

Ετικέτες