Νέο Yamaha MT-09 2024: Διαφορετική εργονομία, νέα ηλεκτρονικά και εμφάνιση

Αλλαγές επί της ουσίας
1
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

31/10/2023

Το MT-09 γιορτάζει τα 10 χρόνια ζωής του και συνεχίζει ακάθεκτο να προσφέρει στους μοτοσυκλετιστές ατελείωτη διασκέδαση, χάρη στην ισχυρή προσωπικότητα του τρικύλινδρου κινητήρα του που έχει έμφαση στη ροπή. Ο γενάρχης της φιλοσοφίας “The Dark Side Of Japan”, περνά στην τέταρτη γενιά του, χωρίς όμως να αλλοιωθεί ο ξεχωριστός χαρακτήρας του. Για το 2024 η Yamaha αλλάζει για άλλη μια φορά τον προβολέα, συνεχίζοντας να χρησιμοποιεί τρία διαφορετικά led φώτα, όμως τώρα τα LED θέσης είναι οριζόντια θυμίζοντας μάτια αιλουροειδούς και ο κεντρικός προβολέας είναι ορθογώνιος και πιο ψηλά τοποθετημένος. Η Yamaha λέει πως η αισθητική του νέου MT-09 είναι εμπνευσμένη από τα YZ, όπως και η εργονομία της θέσης οδήγησης!

2

Πρακτικά το νέο MT-09 έχει σχεδιαστεί για να προσφέρει εύκολη κίνηση του σώματος του αναβάτη πάνω στην μοτοσυκλέτα. Το ρεζερβουάρ έχει αλλάξει σχήμα και η σέλα είναι πλέον χωρισμένη σε δύο επίπεδα. Μαζί με την νέα θέση για τα μαρσπιέ (είναι 30.6 mm πιο πίσω και 9.5 mm πιο πάνω, με δυνατότητα ρύθμισης σε δύο θέσεις ύψους) και την δυνατότητα ρύθμισης της θέσης του τιμονιού περιστρέφοντας τα καβαλέτα, ο αναβάτης του νέου MT-09 θα βρει την θέση οδήγησης που τον βολεύει καλύτερα για τους δρόμους και την χρήση που ο ίδιος κάνει. Μέχρι και τους λεβιέδες για το πίσω φρένο και το κιβώτιο ταχυτήτων έχουν επανασχεδιάσει για πιο άνετη

3

Τα πιο ευχάριστα νέα είναι για τον συνεπιβάτη. Δεκάδες φορές έχουμε γράψει πως τα μασπιέ συνεπιβάτη όλων των MT-09 είναι σε λάθος θέση, δημιουργώντας την πιο άβολη στάση που υπάρχει σε γυμνή μοτοσυκλέτα. Κάποιοι ιδιοκτήτες πλήρωναν για την αγορά των μαρσπιέ του Tracer 900, αλλά δεν ήταν και η καλύτερη λύση. Οπότε η είδηση πως το MT-09 του 2024 έχει νέα μαρσπιέ συνεπιβάτη που δένουν στο υποπλαίσιο και νέα σέλα δύο επιπέδων, μας χαροποιεί ιδιαίτερα.

5

Αλλαγές ουσίας έχουμε και στα ηλεκτρονικά, ξεκινώντας από την νέα TFT οθόνη των 5”, η οποία έχει Bluetooth και μπορεί να προβάλει πλοήγηση turn-by-tern. Επίσης μέσω του App της Yamaha, μπορεί ο αναβάτης να αλλάξει τις ρυθμίσεις των ηλεκτρονικών, όπως και τα YZ.

Η νέα οθόνη συνοδεύεται από τους επανασχεδιασμένους διακόπτες της Yamaha, οι οποίοι διαθέτουν Joystick στην αριστερή πλευρά για ευκολότερη πλοήγηση στο menu.  

Τα ηλεκτρονικά βοηθήματα παραμένουν από τα πιο σύγχρονα και πλήρη στην κατηγορία, χάρη στην συνεργασία την ECU με την IMU έξι αξόνων, προσφέροντας ρυθμιζόμενο Traction Control, Lift-Control, Engine Brake Control και τρία προγράμματα για την απόκριση του Ride by Wire ψεκασμού (Sport-Street-Rain).

6

Το Quick-Shifter Up/Down είναι τρίτης γενιάς για ομαλότερες αλλαγές ταχυτήτων χωρίς την χρήση του μονόδρομου συμπλέκτη.

Οι πλήρως ρυθμιζόμενες αναρτήσεις της KYB παρέμειναν στη θέση τους και πολύ καλά έκαναν! Η διαφορά για το 2024 βρίσκεται στο επανασχεδιασμένο μοχλικό της πίσω ανάρτησης με στόχο τα υψηλότερα επίπεδα κρατήματος.

8

Βελτίωσαν όμως τα φρένα με μια νέα ακτινική τρόμπα της Brembo και το συνολικό κράτημα, τοποθετώντας τα σύγχρονα ελαστικά της Bridgestone S23 M.

Για τον κινητήρα η Yamaha δεν δίνει προς το παρόν κάποια αλλαγή ως προς την απόδοσή του, όμως πλέον είναι Euro 5+ προδιαγραφών και έχουν επανασχεδιάσει το φιλτροκούτι, με διαφορετικού μήκους αυλούς, ώστε να τονίσουν ακόμα περισσότερο τον ήχο που φτάνει στα αυτιά του αναβάτη, ειδικά στις υψηλές στροφές.

9

Το MT-09 του 2024 θα είναι διαθέσιμο σε τρεις διαφορετικούς χρωματισμούς, δύο μονόχρωμους μπλε/μαύρο και τον δίχρωμο γκρι/πετρόλ

111214

 

ΚΤΜ - Νέα KTM XC και XC-F για το 2025 με σημαντικές αναβαθμίσεις

Αναβαθμίσεις σε πλαίσιο, αναρτήσεις, εργονομία και πλέον με την Μονάδα Συνδεσιμότητας Offroad
motomag ΚΤΜ – Αναβάθμιση για την σειρά KTM XC και XC-F για το 2025
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

19/4/2024

Για το 2025 η σειρά των Cross-Country μοντέλων KTM XC και XC-F, που απευθύνεται στους Αμερικανούς αναβάτες, δέχεται τις αναβαθμίσεις που υιοθετήθηκαν απευθείας από την KTM Factory Racing, παρέχοντας στους αναβάτες μια ακόμη πιο Ready 2 Race εμπειρία.

Όσον αφορά το πλαίσιο αυτό έχει λάβει την πιο σημαντική αναβάθμιση, με ορατές εγκοπές και αλλαγές στο πάχος του τοιχώματος του σωλήνα γύρω από το μπροστινό μέρος, τις βάσεις κινητήρα και τις περιοχές στήριξης του πίσω αμορτισέρ.

ΚΤΜ – Αναβάθμιση για την σειρά KTM XC και XC-F για το 2025

Αυτές οι αλλαγές έγιναν για να βελτιώσουν τα χαρακτηριστικά ελαστικότητας του πλαισίου και να μειώσουν το βάρος κατά περίπου 300 γραμμάρια, διατηρώντας παράλληλα τη συνολική σταθερότητα και βελτιώνοντας τη συμπεριφορά των μοτοσυκλετών της σειράς στις στροφές. Ένα αναβαθμισμένο ψαλίδι με επεξεργασμένη γλίστρα αλυσίδας και νέο πεντάλ πίσω φρένου με βελτιωμένη ανθεκτικότητα ολοκληρώνει τις αναβαθμίσεις που έγιναν στο πλαίσιο.

Το πιρούνι WP XACT Closed Cartridge παρέχει βελτιωμένη αίσθηση ενώ τα βελτιωμένα χαρακτηριστικά απόσβεσης έρχονται χάρη σε μια νέα φιλοσοφία εμβόλου μεσαίας βαλβίδας που βελτιστοποιεί τη ροή λαδιού εντός του φυσιγγίου.

ΚΤΜ – Αναβάθμιση για την σειρά KTM XC και XC-F για το 2025

Στο πίσω μέρος, το πίσω αμορτισέρ WP XACT επωφελείται από μια αναβαθμισμένη σύνδεση με ανανεωμένες τσιμούχες και μπουλόνια σύνδεσης μικρότερης διαμέτρου. Η ρύθμιση αυτή έχει έρθει απευθείας από την KTM Factory Racing Team. Με αυτές τις αναβαθμίσεις μειώνεται το βάρος ενώ βελτιώνεται και η ακαμψία.

Εργονομικά, η σειρά KTM XC και XC-F διαθέτει νέα καλύμματα, ρεζερβουάρ με διπλά πλαστικά παρέχοντας μια φρέσκια και πιο επιθετική εικόνα ενώ έχει βελτιωθεί λόγω της συγκεκριμένης εργονομίας και η ψύξη. Αλλαγές έχουμε και στα γραφικά τα οποία τονίζουν το πορτοκαλί και μαύρο χρώμα της σειράς.

ΚΤΜ – Αναβάθμιση για την σειρά KTM XC και XC-F για το 2025

Τα μοντέλα KTM XC και XC-F του 2025 διαθέτουν επίσης νέα σχεδίαση στην εισαγωγή αέρα όπως επίσης νέο είναι το snorkel στο φίλτρο αέρα.

Η Μονάδα Συνδεσιμότητας Offroad -δίνεται ως έξτρα στα KTM PowerParts- για τη σειρά XC και XC-F θα υπάρχει στον βασικό εξοπλισμό. Το CUO προσφέρει διάφορες λειτουργίες και επιλογές προσαρμογής μέσω της εφαρμογής KTMconnect. Αυτό λειτουργεί σε δύο μέρη: το CUO είναι τοποθετημένο στο επάνω δεξί πιρούνι μεταξύ της πάνω και της κάτω τιμονόπλακας, και ο αισθητήρας GPS στο μπροστινό φτερό το οποίο πρέπει να αγοραστεί από τα KTM PowerParts.

ΚΤΜ – Αναβάθμιση για την σειρά KTM XC και XC-F για το 2025

Η σειρά KTM XC και XC-F του 2025 θα φτάσει στους εξουσιοδοτημένους αντιπροσώπους της KTM τον Μάιο.

Ετικέτες