Yamaha MT-09 SP 2024 – Keyless και πιο σπορ προσανατολισμός [VIDEO]

Σπορ έκδοση του MT-09, αναβαθμίσεις σε φρένα και αναρτήσεις
Yamaha MT-09 SP 2024 – Keyless σύστημα ανάφλεξης και πιο σπορ προσανατολισμός
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

2/11/2023

Μετά την παρουσίαση του ανανεωμένου MT-09 για το 2024, η Yamaha προχώρησε με την έκδοση SP, η οποία για τη νέα χρονιά ακολουθεί έναν πιο σπορ προσανατολισμό καλύπτοντας έτσι κι ένα ξεχωριστό φάσμα αναβατών με διαφορετικές προτεραιότητες.

Όταν η Yamaha παρουσίασε την πρώτη γενιά του MT-09 SP το 2017, οι διαφορές ήταν αρκετά διακριτές μεταξύ του MT-09 και της premium έκδοσης SP. Στην δεύτερη γενιά όμως, οι αλλαγές στην βασική έκδοση την έφεραν πιο κοντά στην SP, θολώνοντας κάπως τα όρια μεταξύ των δύο, όσον αφορά το πεδίο χρήσης τους. Τώρα με την τρίτη γενιά το εργοστάσιο της Iwata φαίνεται να δίνει έναν ξεκάθαρο σπορ προσανατολισμό στην έκδοση SP, ο οποίος περιλαμβάνει και την πίστα, με την μορφή των track-day, με μεγαλύτερες αξιώσεις από πριν.

Έτσι, το MT-09 SP λαμβάνει όλες τις εργονομικές αλλαγές που είδαμε και στην βασική έκδοση, με τον διαφορετικό προβολέα, την μετατόπιση των μαρσπιέ αλλά και την σέλα που πλέον είναι δύο επιπέδων. Όπως είναι φυσικό τα φώτα είναι full LED, ενώ η έγχρωμη TFT οθόνη 5 ιντσών είναι αυτή που είδαμε και στο MT-09 του 2024.

Η πιο σημαντική διαφορά εντοπίζεται στα φρένα, όπου μπροστά βρίσκουμε τις monobloc ακτινικές δαγκάνες Stylema της Brembo, οι οποίες συνδυάζονται με την νέα ακτινική δαγκάνα της ίδιας εταιρείας. Τα ελαστικά παραμένουν και εδώ τα ολοκαίνουργια Bridgestone S23 που μόλις παρουσιάστηκαν, για βελτιωμένο κράτημα σε κάθε συνθήκη. Επιτέλους λοιπόν και μία Yamaha με ποιοτικά OEM ελαστικά.

Οι πλήρως ρυθμιζόμενες αναρτήσεις με το ανεστραμμένο τηλεσκοπικό πιρούνι 41 χιλιοστών της KYB μπροστά με επίστρωση DLC για μεγαλύτερη αντοχή και το μονό αμορτισέρ Ohlins παραμένουν από την προηγούμενη γενιά. Έχουν όμως αναθεωρημένες αποσβέσεις για βελτιωμένη άνεση του αναβάτη, την οποία συνεπικουρεί και η δυνατότητα απομακρυσμένης ρύθμισης της προφόρτισης του πίσω ελατηρίου. Ταυτόχρονα, έχει αυξηθεί η διαδρομή τους για αυξημένο κράτημα στην σπορ οδήγηση και στην πίστα.

Yamaha MT-09 SP 2024 – Keyless σύστημα ανάφλεξης και πιο σπορ προσανατολισμός
ρυθμιζόμενες αναρτήσεις με ανεστραμμένο τηλεσκοπικό πιρούνι 41 χιλιοστών της KYB

Στους τρεις χάρτες απόκρισης του Ride-by-Wire ψεκασμού (SPORT, STREET και RAIN) έρχονται τώρα να προστεθούν δύο επιπλέον CUSTOM χάρτες αλλά και η λειτουργία TRACK, μέσω της οποίας ο αναβάτης μπορεί να δημιουργήσει τέσσερα διαφορετικά προφίλ, ανάλογα με τις προτιμήσεις του.

Η λειτουργία TRACK σου επιτρέπει την ρύθμιση μεταξύ δύο επιπέδων της διαχείρισης του φρένου κινητήρα (EBM) αλλά και του Brack Control (BC). Επιπλέον, ο αναβάτης μπορεί να απενεργοποιήσει πλήρως το ABS στον πίσω τροχό, για βελτιωμένη οδηγική εμπειρία στην πίστα! Η λειτουργία TRACK συνοδεύεται και από διαφορετική απεικόνιση των ενδείξεων στην έγχρωμη TFT οθόνη, σχεδιασμένη αποκλειστικά για αυτή.

ρυθμιζόμενες αναρτήσεις με το ανεστραμμένο τηλεσκοπικό πιρούνι 41 χιλιοστών της KYB
πολλές ρυθμίσεις και συνδεσιμότητα

Η περιήγηση στο μενού γίνεται μέσω των νέων διακοπτών, που είδαμε και στο MT-09. Οι ρυθμίσεις των ηλεκτρονικών μπορούν, μέσω του Yamaha Ride Control (YRC), να γίνουν και από την εφαρμογή της Yamaha στο smartphone του αναβάτη, όπου στην συνέχεια περνάνε στην μοτοσυκλέτα.

Νέο χαρακτηριστικό για την οικογένεια MT είναι η keyless ανάφλεξη, με το MT-09 SP του 2024 να είναι το πρώτο μοντέλο που φέρει αυτή την τεχνολογία. Έτσι, το κλειδί μένει πλέον στην τσέπη του μπουφάν σου, ενώ δεν χρειάζεται να το ψάξεις ούτε για να ανοίξεις την αεροπορικού τύπου τάπα του ρεζερβουάρ, καθώς μπορείς να την ξεκλειδώσεις και να την κλειδώσεις μέσω του νέου κεντρικού διακόπτη, που εκτός από την ανάφλεξη φιλοξενεί και αυτή την λειτουργία.

Yamaha MT-09 SP 2024 – Keyless σύστημα ανάφλεξης και πιο σπορ προσανατολισμός
φαίνεται πως το MT-09 θα είναι ένα ενδιαφέρον εμφανησιακά μοντέλο...

Το MT-09 SP του 2024 έρχεται σε έναν και μόνο χρωματικό συνδυασμό, εμπνευσμένο από το YZF-R1M, ενώ θα είναι διαθέσιμο και σε περιορισμένη έκδοση 35kW για την Α2 κατηγορία διπλωμάτων. Το Icon Performance συνδυάζει το ασημί με το μαύρο και το Yamaha Racing Blue στο ρεζερβουάρ και τις εισαγωγές αέρα. Το πακέτο ολοκληρώνει το ψαλίδι από βουρτσισμένο αλουμίνιο, αποκλειστικά για την έκδοση SP.

 

Ετικέτες

KTM 125 / 390 Enduro R / SMC R και 390 Adventure 2025: Αποκαλύφθηκε όλη η σειρά!

Αυγάτισε η οικογένεια των 390, ξαναμπαίνουν και τα 125 στο παιχνίδι
KTM 125 / 390 Enduro R / SMC R και 390 Adventure 2025
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

23/10/2024

Σε ιταλικό forum ανέβηκαν φωτογραφίες που δείχνουν την επερχόμενη γκάμα των KTM 390 Adventure και 125 / 390 Enduro R/SMC R 2025, ενώ παράλληλα παραθέτουν τα σημαντικότερα τεχνικά χαρακτηριστικά των νέων Α1 και Α2 μοτοσυκλετών του Pierer Group.

Αρχίζοντας από τα ολοκαίνουργια Enduro R και SMC R σε εκδόσεις 125 και 390, οι On-Off και Supermoto μοτοσυκλέτες είναι από τα πλέον αναμενόμενα μοντέλα της KTM, που ενώ όλοι τα ήθελαν από την παρουσίαση των πρώτω KTM 390 Duke, κανείς δεν ξέρει γιατί έπρεπε να περιμένουμε τόσα χρόνια για να τα δούμε στην παραγωγή.

Σημειώστε πως στην καρδιά όλων των νέων 390 μοτοσυκλετών θα χτυπά ο αναβαθμισμένος μονοκύλινδρος κινητήρας των 399 κ.εκ. που έχουμε δει στο τελευταίο 390 Duke με απόδοση 45,3 hp, ενώ αναμένουμε πληροφορίες για τον νέο κινητήρα των 125 κυβικών.

Το περίεργο για τα νέα μικρά Off-Road μοντέλα των "πορτοκαλί" είναι πως η εξάτμιση βγαίνει χαμηλά και κάτω από τον κινητήρα, αντί για ψηλά και πλάι, κάτι που την αφήνει εκτεθειμένη σε πέτρες. Είμαστε σχεδόν σίγουροι πως η KTM θα διαθέτει ψηλή εξάτμιση στα έξτρα αξεσουάρ της.

KTM 125-390

 

Πάμε να δούμε παρακάτω τι νέο μάθαμε από την πρόσφατη διαρροή.

KTM 125 / 390 Enduro R

Στα πρότυπα των 690 Enduro R, τα μονοκύλινδρα Enduro R σε 125 και 390 εκδόσεις προσανατολίζονται σε μεγάλο ποσοστό Off-Road χρήσης, και έρχονται με ακτινωτούς τροχούς 21 και 18 ιντσών, μεγάλες διαδρομές αναρτήσεων, In-Mold γραφικά για αντοχή στον χρόνο, και ίσια σέλα.

KTM 125 / 390 SMC R

Οι Supermoto εκδόσεις των 125 και 39 διαθέτουν τροχούς 17 ιντσών με μπράτσα, αναρτήσεις με ασφάλτινες διαδρομές, χαμηλότερο ύψος σέλας, In-Mold γραφικά για αντοχή στον χρόνο και ίσια σέλα.

KTM 390 Adventure R

Το hardcore Adventure μοντέλο 390 θα κυκλοφορήσει με ακτινωτούς τροχούς 21 και 18 ιντσών, σέλα με ύψος 885 mm, TFT H50 έγχρωμη οθόνη οργάνων με συνδεσιμότητα, Cornering ABS και MTC Traction Control, και με μεγάλες διαδρομές 230 mm στις ρυθμιζόμενες αναρτήσεις.

KTM 390 Adventure X

Το ασφάλτινο Adventure της οικογένειας θα διαθέτει ίδιο πλαίσιο, κινητήρα, και κοστούμι με το 390 Adventure R, αλλά χαμηλότερο επίπεδο εξοπλισμού και πιστεύουμε και φθηνότερη τιμή.

Στον εξοπλισμό περιλαμβάνονται χυτές ζάντες με μπράτσα 19 και 17 ιντσών, μικρότερες διαδρομές 200 mm στις αναρτήσεις -οι οποίες ΔΕΝ θα είναι ρυθμιζόμενες-, ύψος σέλας 825 mm, LCD ψηφιακή οθόνη οργάνων και απλό -όχι cornering- ABS.

Γκάμα 390 Adventure

 

Ήδη έχουμε δει πως οι μικρές μοτοσυκλέτες θα διαθέτουν και cruise control, αλλά και τους νέους φωτιζόμενους διακόπτες που έχουμε δει στα KTM 390 Duke και Vitpilen / Svartpilen του 2024, με το επίπεδο εξοπλισμού τους να θέτει νέα στάνταρ, ενώ κατόπιν της παρουσίασής τους στην EICMA, η γκάμα των μικρών μοτοσυκλετών της KTM θα διαθέτει περισσότερες επιλογές από ποτέ -μην ξεχνάμε και τα Duke αλλά και τα RC μοντέλα -όπου αυτά κυκλοφορούν ακόμα.